900 minuten non-stop losgaan op dancemuziek: ‘Viering van verleden, heden en toekomst van de Utrechtse nachtcultuur’ 900 minuten non-stop losgaan op dancemuziek: ‘Viering van verleden, heden en toekomst van de Utrechtse nachtcultuur’

900 minuten non-stop losgaan op dancemuziek: ‘Viering van verleden, heden en toekomst van de Utrechtse nachtcultuur’

900 minuten non-stop losgaan op dancemuziek: ‘Viering van verleden, heden en toekomst van de Utrechtse nachtcultuur’
Foto: Maan Limburg
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Utrecht 900: De programmamakers – Deel 5

900 minuten. Het lijkt misschien niet zo lang, helemaal als je het vergelijkt met 900 jaar stadsrechten. Maar stel dat je 900 minuten onafgebroken gaat dansen en feesten… Is het dan wel zo kort als je denkt? Van zaterdag 1 oktober om 15:00 uur tot zondag 2 oktober om 06:00 uur kun je het ontdekken! Dan vindt namelijk ‘900 MINUTEN’ plaats, waar je gedurende 15 uur onafgebroken kunt genieten van dancemuziek in BASIS, EKKO en De Helling.

Het idee van 900 MINUTEN werd een aantal maanden geleden bedacht door de programmeurs van EKKO en De Helling. “Ons was ter ore gekomen dat in de hele viering van Utrecht 900 nog weinig aandacht was voor dance, clubcultuur en nachtleven”, vertelt Lévi Smulders, programmeur bij De Helling. “Tegelijkertijd is het ook zo dat de culturele waarde van het nachtleven tijdens de coronapandemie opnieuw aandacht heeft gekregen. Het is een serieuze kunstvorm en heeft in die periode ook die erkenning gekregen. Daarom dachten wij: laten we in het kader van Utrecht 900 het Utrechtse nachtleven en de nachtcultuur vieren.” Later bleek dat BASIS vrijwel hetzelfde plan had, waardoor de drie clubs hun krachten besloten te bundelen.

Cultuur

Bezoekers krijgen in het weekend van 1 en 2 oktober de kans om 900 minuten lang, oftewel 15 uur, te genieten van Utrechtse dancemuziek. Wie een kaartje koopt, kan heen en weer pendelen tussen BASIS, EKKO en De Helling. “In De Helling zal het programma de volle 15 uur duren. EKKO begint ook om 15:00 uur maar stopt om 01:00 uur, en BASIS begint om 20:00 uur en gaat door tot 06:00 uur. Dus BASIS neemt als het ware het stokje over van EKKO in de loop van het programma, terwijl De Helling de volle 15 uur open blijft”, blikt Smulders vooruit.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Daarbij zullen er allerlei Utrechtse dance-acts optreden: van Carista tot Colin Benders en van Tinlicker tot Black Sun Empire. Smulders: “Wij noemen het een viering van verleden, heden en toekomst van de Utrechtse nacht- en clubcultuur. We vinden het belangrijk dat mensen beseffen dat dit ook cultuur is, vooral voor jongeren. Er zal veel verschillende muziek te horen zijn: house, drum-‘n-bass, techno, dubstep, electro… Alles wat deze rijke stad te bieden heeft.”

Verbroedering

Wie zich van de ene naar de andere club wil verplaatsen, kan dat per boot doen. Op die manier wil de organisatie van 900 MINUTEN ook stilstaan bij de singel die weer rond is; iets wat ook niet los kan worden gezien van Utrecht 900. “Om te vieren dat de singel weer rond is, laten wij een boot varen tussen de drie clubs. Iedereen die een kaartje heeft gekocht, kan per boot van de ene naar de andere club varen. Op de boot is ook muziek te horen. Wie wil dat nou niet?”, aldus Smulders.

Daarnaast past de samenwerking tussen de drie clubs, normaal gesproken concurrenten, volgens Smulders ook mooi in het thema van Utrecht 900: Stad zonder muren. “Wij wilden de muren tussen BASIS, EKKO en De Helling doorbreken en de samenwerking aangaan. Dat had er ook mee te maken dat wij in coronatijd veel contact met elkaar hadden en veel steun aan elkaar hebben gehad. De Utrechtse nachtsector is naar elkaar toe gegroeid, er is echt een soort verbroedering ontstaan. Daarom hebben we ook besloten om dit feestje samen te vieren. Voor de stad Utrecht is dat echt wel bijzonder.”

Wil je meer informatie over 900 MINUTEN of een kaartje kopen? Kijk dan op 900minuten.nl. 900 MINUTEN is één van de programmaonderdelen van Utrecht 900 jaar. Kijk voor het volledige programma op utrecht900.nl.

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

26 Reacties

Reageren
 1. Uuu

  Welke Utrechtse nachtcultuur?

  Hoe je het wendt of keert, de mensen die per sè een nachtcultuur willen, willen eigenlijk Amsterdammertje spelen. Plek 25 minuutjes met de trein verder…..ga daar lekker heen….

 2. Sleep City

  @uuuu

  Dus u bevestigd eigenlijk dat Utrecht snachts net als Nieuwegein lekker bruisend is maar alleen wat eeuwige studentenkroegen heeft. Booooring, ik ben naar Amsterdam – daar is inderdaad wel plek voor dance- en techno. Nachtcultuur is in Utrecht al heel lang uitgestorven en vervangen door brave hipsterzooi.

 3. G.H.

  Uuu & Sleep City: dit initiatief zou nou net iets kunnen betekenen om de door jullie aangevoerde -deels zeker terechte- kritiekpunten aan te pakken. Het zou dan toch door jullie moeten worden omarmd, of op zijn minst een kans worden gegeven, in plaats van te worden afgezeken?
  M.i. heeft de Basis 6 jaar geleden een ambitieus plan opgevat, en vervolgens daadwerkelijk een club gerealiseerd die dat neerzet waar het om gaat: pure technobeleving, ontdaan van alle opsmuk, geen hipsterigheid of stompzinnige deurselectie, iedereen met goeie vibes mag erin. Grote namen komen er draaien, maar evengoed heel veel pas- of zelfs onontdekt talent. En dat resulteert in een kelder vol technoliefhebbers van 18 tot 88 die collectief de muziek beleven.
  Iets waar Utrecht trots op kan zijn, en deze bundeling van krachten kan wellicht versterkend werken op het Utrecht nachtleven als geheel.

 4. Binnenstadsbewoners zwaaien jullie uit naar 020

  Nacht cultuur,,helemaal goed
  Maar besef ook binnenstad is ook een woonwijk
  Binnen feesten ,,oké
  Buiten ssssssttttttt
  Ps naar Amsterdam??? Binnenstadsbewoners zwaaien jullie uit

 5. Uuu

  @ GH

  Dit initiatief is zielig.

  Ik wil helemaal geen Amsterdamse nachtcultuur in Utrecht.

  Ik wil in Utrecht wonen, niet in wanna-be Amsterdam.

  Mensen die Amsterdammertje willen spelen gaan maar meermaals per week naar Amsterdam toe of gaan er maar wonen.

  Wij kunnen ze missen als kiespijn.

  Utrecht heeft geen technoscene, maar een bandjescultuur.

  Je moet niet bouwen op je zwakke punten, maar je sterke punten.

  Nachtcultuur is een lege huls. Het gaat gewoon over pillen slikken, coke snuiven en naar de beesten gaan (omdat je niet weet wat voor zinnige dingen je allemaal met je leven kan doen). Als dat de noemer “cultuur” verdient, dan ben je al best ver heen.

 6. Eloise Camphuys

  Waar zijn de Jazzkroegen gebleven? De Bluesmuziek? Swing, Electroswing? De bruine Kroeg, de Nl talige kroeg? De betere nachtclub waar échte italiopop wordt gedraaid? De mensen die daar vandaan komen trappen geen rottigheid. Het probleem ligt écht al 20 jaar lang bij de jeugd en de agressie in hun muziek, en hun excessieve drugs- en drankgebruik. Gewoon ‘gezellig en leuk’ bestaat niet meer.
  Het is triest. Alles moet even lelijk tegenwoordig. Van gebouwen, tot gedrag. Het is triest. Doe mij maar Wim Sonneveld !

 7. Moniek

  Nou nee, dank u, u zult mij er niet zien.
  Vergeet – als u wél gaat – vooral de oordopjes niet, ter voorkoming van tinnitus. Dat hinderlijk verschijnsel duurt nl. véél langer dan 900 minuten, nl. de rest van je leven.

 8. Koel Hoofd

  @Uuu
  Gesproken als een echte kenner, amen.

 9. Uuu

  En itt eloyse ben ik geen boomer van 67, maar gewoon 27. Heb ik niks tegen techno (kan er wel van genieten) en ben ik geen zuurpruim. Niet alles was vroeger beter, maar Utrecht hoeft geen Amsterdam te worden. Graag niet zelfs.

 10. Wendy

  Halverwege de jaren 70 kwamen veel Amsterdammers juist naar Utrecht voor discotheek Cartouch op de Mariaplaats.In die tijd The place to be.

 11. G.H.

  @Uuu: Dat u nooit de luistervaardigheden heeft ontwikkeld om techno te kunnen begrijpen, wil nog niet zeggen dat het geen cultuur is.
  Zoiets wel stellen getuigt van geestelijke armoede, waar alleen een riante en gevarieerde input van -u nog niet bekende- cultuur wellicht enig tegenwicht aan kan bieden.

 12. Uuu

  @ G.H.

  Ik zeg letterlijk dat ik wel van techno kan genieten.

  Ik ben dan wel eens in Amsterdam. Daar spelen ze dan weer Berlijntje. Ook daar kom ik wel eens (klar?).

 13. Uuu

  Willen boomers deze discussie niet vervuilen met hun “vroeger was alles beter” aub? Buiten dat het niet waar is, roepen 35/ 4p plussers dit al sinds de prè-historie.

  Toch wil ik geen Amsterdamse nachtcultuur in Utreht.

 14. G.H.

  @Uuu: die tweede reactie van u was nog niet geplaatst toen ik die zinsnede instuurde, dat begrijpt u toch zelf hopelijk ook wel? Mon dieu…
  Overigens, als u daadwerkelijk van techno geniet, dan is uw stelling tav de bijbehorende nachtcultuur des te potsierlijker.

  En voor de goede orde: niemand wil hier Amsterdammertje gaan spelen, alsjeblieft niet zeg. Maar het gaat om 3 clubs die de banden aanhalen hè, niet 300. Dit initiatief past prima bij de schaal waar we het in Utrecht over hebben.

 15. Wendy

  @Uuu.Gelukkig bepalen de ‘oudjes’ zelf wat ze hier plaatsen.Wanneer je dat niet bevalt heb je helaas pech

 16. Uuu

  @ G.H.

  U kunt mijn stelling portsierlijk vinden, maar de meeste deelnemers van de nachtcultuur kunnen helaas niet genieten zonder de pilletjes en andere middeltjes. Ook willen zij vooral naar de beesten gaan en draait het vooral om plat vermaak, ondanks alle spirituele bullshit die in het rond gebazuind wordt. Veel mensen uit de nachtcultuurscene duiken regelrecht de spirutuele coachings-en-dansleraarscene in, omdat ze zichzelf jarenlang overprikkeld hebben. Daar overladen ze zichzelf met spirtuele bullshit-hippieflauwekul (camouflage) die eigenlijk narcisme is. Zelfontplooiing noemen ze dat dan. Het gaat alleen maar om de ik. Het gaat vaak alleen maar om instagrammebale knap zijn. De binnenkant wordt ten dienst van de buitenkant gesteld (je straalt!) Iedereen die “niet-positief” is, is een belemmering van de groei van de narcistische ik. Denk daar maar eens over na.

  @Wendy

  Ik zeg ook niet dat die oudjes niks mogen plaatsen, ik zeg dat ze een discussie vertroebelen. En dat ze onzin bazuinen over dat vroeger alles beter was. Dat is gewoon nooit waar.

 17. Wendy

  @Uuu.Jammer dat je de mening van ouderen zo ziet.En natuurlijk was vroeger niet alles beter.Heb ik ook nooit beweert Ik schreef alleen hoe de situatie in de jaren 70 was.Zelf vaak in die tijd in Cartouch geweest.Dus geen onzin of vertroebeling maar gewoon de waarheid

 18. Moniek

  @Uuu, u bereikt vanzelf – als alles goed gaat – eens de leeftijd van een “boomer”, hopelijk zonder tinnitus. Misschien beseft u dan wat de boomers van nu in hun leven hebben geleerd en aan fantastische dingen hebben meegemaakt. Met uw opmerkingen over deelnemers aan de nachtcultuur ben ik het grotendeels eens.

 19. Uuu

  De hipsters in/ uit de jaren zeventig keken neer op de Cartouche. De Cartouche was een volkse discotheek.

  De mensen die de nachtcultuur willen eren zijn technohipsters.

  Je vergelijking gaat nogal mank.

 20. Cico

  Best grappig dat de ene commentator nog meer in het verleden leeft dan een ander. Bandjescultuur hield (helaas) op eind jaren 2000, rockmuziek is al zeker 10 jaar niet populair onder jongeren. En dan gaat er een ander doodleuk beginnen over 70 jaar oude swing en italianopop, hilarisch. Geweldige muziek, daar niet van. Maar zo’n tent is binnen 2 maanden failliet.

 21. Bill

  Wat een gezeur van die enkele oude Uuu-trechter. Een beetje techno toevoegen aan het uitgaansleven, daar is niets “Amsterdams” aan, maar gewoon meegaan met de tijd van de huidige muziekstromingen, mag wel wat meer gebeuren. En een echt grote technotent hebben we ook niet, zou een welkome aanvulling zijn!
  Tegelijkertijd mis ik wel de Bluesroute door de binnenstad, want ook dat was Utrecht. Tijd om die (letterlijk) nieuwe leven in te blazen.

 22. G.H.

  @Uuu
  “Denk daar maar eens over na. ”
  Wat een dedain. En dan ook nog de boomers verwijten dat ze de discussie vervuilen, terwijl u zich hier als een schoolvoorbeeld van vroegbejaardheid ontpopt.

 23. Len

  Wat een aannames en slap ge-o-h allemaal. Er gebeurt altijd van alles in de nacht, en dat zou je op zichzelf een nachtcultuur kunnen noemen, zonder er allemaal heilige definities of vergelijkingen aan te moeten verbinden.

  Ga gewoon lekker naar het feestje als je daar zin in hebt, en anders niet.

 24. Wendy

  @Uuu.Jij was erbij in die tijd???

 25. Uuu

  @ G.H,

  Lachen man.

  Dus, omdat ik een afwijkende mening heb, ben ik ineens vroeg bejaard?

  Haha. Hoezo ik zit te veel in een narcistische bubbel 😉 Lache man.

  En dan die andere dooddoener van vroegboomer Cico. Zo’n 40-jarige die denkt te weten wat “hip” is onder jongeren.

  Techno is trouwens een stroming die inmiddels met name aangehangen wordt voor dertigers en veertigers die in een soort eeuwige jeugd willen blijven hangen.

  Onder echte jongeren (zij tussen de 15 en 26) is een 90’s revival gaande en bloeit de bandjescultuur alweer op.

  Ik denk dat ik met mijn 27 wat meer recht van spreken heb. Ik ben in hun ogen ook al oud, maar zit er wel wat dichter op.

 26. G.H.

  @Uuu: nee, u bent niet vroegbejaard omdat u een andere mening heeft.
  Uw vroegbejaardheid komt wel tot uiting in het badinerende toontje waarmee uw reacties gepaard gaan. Het toontje dat een exponent is van het gegeven dat u, zoals u zelf zegt, vindt dat u meer recht van spreken heeft dan anderen.

  Wie is hier nu de narcist?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).