City Skydivecentrum geopend langs de A2: ‘Vliegen als een vogel’ | De Utrechtse Internet Courant City Skydivecentrum geopend langs de A2: ‘Vliegen als een vogel’ | De Utrechtse Internet Courant

City Skydivecentrum geopend langs de A2: ‘Vliegen als een vogel’

City Skydivecentrum geopend langs de A2: ‘Vliegen als een vogel’
Het skydivecentrum. Foto's: DUIC/Marlot van den Berg
“De mensheid heeft altijd willen vliegen als een vogel. Dat kan nu hier in Utrecht”, aldus Kees Geldof, wethouder Leidsche Rijn. Het City Skydive is vanaf vrijdag 14 april geopend bij de A2 in Leidsche Rijn.

“De mensheid heeft altijd willen vliegen als een vogel. Dat kan nu hier in Utrecht”, aldus Kees Geldof, wethouder Leidsche Rijn. Het City Skydive is vanaf vrijdag 14 april geopend bij de A2 in Leidsche Rijn.

Het centrum werd geopend met onder meer een demonstratie van Inka Tiitto, wereldkampioene indoor freestyle skydiving. De Finse vertelt: “Ik ben professioneel danser en heb een achtergrond in yoga. Met het indoor freestyle skydiven combineer ik al mijn passies.” En inderdaad de demonstratie lijkt meer op een dans dan op een vrije val. Gemakkelijk zweeft ze in verschillende poses door de tunnel heen.

Het hart van het gebouw bestaat uit twee enorme glazen windtunnels. Daaronder ronken acht windturbines van elk 10.000 kilo per stuk en zorgen voor een enorme opwaartse luchtstroom. Met een windsnelheid tot 300 km/h wordt het gevoel van een vrije val nagebootst. Het bouwproject was afgerond in dertien maanden. Wethouder Geldof zegt: “Het is een prachtige landmark hier langs de snelweg.”

Wethouder Kees Geldof (links) en initiatiefnemer Henk Moeskops.

Uitzicht vanaf en op de snelweg

Bij het skydivecentrum vliegen mensen 12,5 meter boven het grondniveau. Het gebouw is zo ontworpen dat bezoekers zowel van buitenaf als vanaf vlieghoogte naar de skydivers kunnen kijken. Langs het gebouw raast het verkeer van de A2 langs. “Ik zit meer dan tien jaar in deze business en ik heb zoiets moois nog nooit gezien”, aldus Bas Driessen, professional flyer en hoofd van de tunnelinstructeurs bij City Skydive over het uitzicht op de snelweg en aan de andere kant de Haarrijnseplas.

Het indoor skydiven is voor recreanten, ervaren vliegers en professionals. Alles wordt begeleid door een internationaal team van gecertificeerde instructeurs. Ook Paralympisch atleet Barbara van Bergen laat zien dat het met een beperking mogelijk is om een vrije val te maken in het centrum als ze vanuit de rolstoel de tunnel in wordt geholpen.

De Finse wereldkampioene Inka Tiitto in de windtunnel tijdens haar demonstratie.

Fingerspitzengefühl

Initiatiefnemer Henk Moeskops, ook mede-eigenaar van KidzCity en Snookercentrum Ozebi, vertelt hoe hij op het idee kwam. “We hadden in Duitsland indoor gevlogen en dachten dit moeten wij ook doen in Utrecht. We konden het concept kopen of zelf ontwikkelen. We hebben voor het tweede gekozen omdat we zo ook het nieuwste van het nieuwste konden maken.” Moeskops vertelt dat het uniek is dat er twee windtunnels zijn gemaakt. “Dat is nergens anders ter wereld het geval. En daarbij zijn windtunnels vaak alleen onder de grond. Hier met de tunnels die onder ons doorlopen kon dat niet. Fantastisch, we hebben hier gewoon honderd miljoen views voor ons bedrijf.”

“Ik ben overtuigd dat het goed gaat lopen”, vertelt Moeskops enthousiast. “Dat is mijn fingerspitzengefühl, maar ook de aanmeldingen stromen binnen. Zelf heb ik het ook al vaak gedaan, maar je moet het echt voelen om te begrijpen wat het is.”

1 Reactie

Reageren
  1. Robert

    Een mooi project hoor… maar zeker geen uniek nieuw idee… Reeds in 2001 is door mij een concept ontwikkeld en uitgewerkt voor een Fly Dive Centrum aan een recreatieplas in Nieuwegein. Waarschijnlijk was het nog te vroeg want enige medewerking van de gemeent ontbrak volledig. Het project is een stille dood gestorven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).