Club WAS in de wasruimtes van de Werkspoorkathedraal: ‘Het gaat om de totaalbeleving’ | De Utrechtse Internet Courant Club WAS in de wasruimtes van de Werkspoorkathedraal: ‘Het gaat om de totaalbeleving’ | De Utrechtse Internet Courant

Club WAS in de wasruimtes van de Werkspoorkathedraal: ‘Het gaat om de totaalbeleving’

Club WAS in de wasruimtes van de Werkspoorkathedraal: ‘Het gaat om de totaalbeleving’
Beeld: Russcher Tekst & Beeld
In de Werkspoorkathedraal opent pop up-club WAS op vrijdag 1 september zijn deuren. DUIC sprak met Veronique de Leon, programmeur van Elevation Events, over het nieuwe concept waarmee ze het Utrechtse nachtleven willen aanvullen. 

In de Werkspoorkathedraal opent pop up-club WAS op vrijdag 1 september zijn deuren. DUIC sprak met Veronique de Leon, programmeur van Elevation Events, over het nieuwe concept waarmee ze het Utrechtse nachtleven willen aanvullen. 

Veronique straalt als ze begint te vertellen over de komst van de club die komt in de wasruimtes van de Werkspoorkathedraal. “Ik ben een diehard clubber zoals dat heet, maar ga eigenlijk nooit uit in Utrecht. Er zijn hier een hoop hele toffe locaties zoals bijv. Basis, TivoliVredenburg en EKKO maar alsnog missen mijn collega’s en ik gewoon iets naar onze smaak.” Ze is blij dat daar nu verandering in gaat komen.

De nieuwe club moet namelijk iets gaan toevoegen aan het Utrechtse uitgaansleven. Het wordt een 21+ club met een eigen identiteit. “We willen bewust een wat meer volwassen doelgroep aanspreken, dit ook zodat iedereen lekker zichzelf kan zijn en geen vooroordelen over anderen heeft.”

De muziekstijl zal variëren van disco en house tot electro en techno. De organisatie wil een ander geluid naar de stad brengen door ook artiesten te laten optreden die hier zelden te horen zijn of zelfs nog nooit hebben gestaan. Daarnaast wil ze ook graag lokaal talent een kans geven. Bij iedere editie zal er daarom ook een Utrechter op het podium staan.

Totaalbeleving

Er zal ook een deurbeleid worden toegepast. “Bepaalde mensen zullen we eruit filteren. We vinden het fijn als mensen bewust duidelijk kunnen maken voor welke artiest ze komen. Grote groepen kunnen we dan ook weren. We zoeken echt mensen die specifiek voor de locatie, het feest en de muziek komen.”

De locatie is volgens Veronique een unieke plek en daarom “onwijs tof” om een nieuwe club te starten. “We willen een plek creëren waar mensen van begin tot eind bij willen zijn, een totaalbeleving.” De organisatie gaat daarom ook werken met langere sets. Op die manier krijgen artiesten de tijd om hun verhaal te vertellen. 

Uniek

De unieke locatie biedt meer dan alleen een dansvloer. Mensen kunnen ook door allerlei gangetjes eromheen dwalen en samenkomen in de ‘chill area’. De club gaat alleen open als de juiste artiesten kunnen worden uitgenodigd en zal maar 1 keer per maand open gaan. WAS is tot januari open, of de club langer open blijft is op dit moment nog niet bekend.

Tijdens het openingsweekend is WAS echter twee avonden geopend. Zowel op de vrijdag als op de zaterdag kan er tussen 23:00 en 07:00 uur gefeest worden. Binnenkort wordt de line-up bekendgemaakt en zijn er tickets verkrijgbaar via de website.

9 Reacties

Reageren
 1. Tom

  Wauw! Wat een supergaaf initiatief! Utrecht mist in mijn ogen nog echt een goede Techno club met een Berlijnse sfeer. Ik ben ontzettend benieuwd naar de eerste line-up.

 2. Karenlee

  Hoewel ik 50+ ben, kan ik goed merken en beseffen dat er weinig op clubgebied in Utrecht is voor jong volwassenen, en ik vermoed dat ze hier heel blij mee zal zijn. Ik persoonlijk juich elke initiatief waarin een afgedankte ruimte een nieuwe bestemming krijgt toe.

  Maar ik hou m’n hart al een beetje vast voor dat “filteren” waar Veronique zo nonchalant over spreekt. Ik vraag me af hoe dat in het praktijk gaat uitpakken.

  En ik blijf me ook nog steeds afvragen hoe en waarom de tijdstip van leuk-met-elkaar-uitgaan onder jongeren is verschoven naar de bijna onwerkelijke uren tussen middernacht en zonsopkomst.

  In mijn tijd (oh god, wat klink ik een oude wijf) hebben we ook flink wat tijd in clubs besteed bij het uitgaan. Wij hebben ook gefeest, gedronken, geroken, geslikt, gesnoven, geflirt, gesjanst en gevreeën. Maar je begon al om 09:00-10:00 uur, en lag – in uiterlijk geval – in je bed tegen 04:00.

  De super-laat tijdstip waarop de hedendaagse “club-scene” pas begint werkt “indrinken” (een heel slecht fenomeen in alle opzichten) in de hand. En dan hebben de jonge club-gangers niet alleen met katers te maken als ze aan de nieuwe week van werken of studeren moeten beginnen, maar ook – IMO – bijna een vorm van jet lag!

  Of ervaren jongeren het niet zo? In ‘mijn’ tijd, als je klaar was met avondeten, ging jij je opmaken om uit te gaan. En als dat zo ver was, dan ging je – en de dans en club scene was toen al aardig aan de gaande. Je hoefde geen uren te overbruggen voordat het begon.

  Ik vraag me echt af hoe de jonge 20’ers dit ervaren, en zie jullie commentaar graag tegemoet.

 3. Vingervlug

  Nou karenlee,

  Ik ben midden 30 en ik heb het altijd verrot gevonden dat het echte stappen zo laat begint in Nl, zou liever hebben dat het om een uur of 2/3 gewoon over is, dit kan je natuurlijk zelf doen, maar meestal begint het pas een beetje rond 1u.
  Vind het altijd gaar dat je zo extreem verrot bent the day after.
  En dat amper slapen breekt mij altijd meer op dan welke zooi in mijn lichaam dan ook.

  Maaaaarrrr een top iets dat dit gaat komen in utje!

  En het weren van bepaalde mensen is gewoon een anti patserbeleid, perfect!

 4. Tijdloos

  @karenlee

  Jou tijd die is helaas voorbij. Welkom in onze tijd!

 5. R_Utrecht

  @Tijdloos: waarom deze reactie? Karenlee geeft aan hoe het in haar tijd was en vraagt gewoon hoe jonge 20-ers dit ervaren. Nergens voor nodig om dan met zo’n non-reactie te komen.
  @Karenlee, je hebt overigens nog helemaal gelijk ook. Ik (en vele jonge mensen met mij) vind dit een van de grote voordelen van de vele festivals tegenwoordig. Lekker vroeg beginnen en rond middernacht lig je in bed. De dag erna geen centje pijn 🙂

 6. Mark

  Nu maar hopen dat ze ook de sfeer weten te pakken en het niet enkel als concept gaan uitmelken. Wie weet gaat het wel lijken of de niet zo legale feestjes van weleer die nogal eens op lage weide werden gehouden:)
  Hopelijk kan er iets permanents van gemaakt worden en wordt er een deurbeleid a la “de School” gevoerd, dan komt het wel goed.

 7. Cico

  @Karenlee: je hebt gelijk, voor mij is 4 uur ook de max. Zonder de nodige drugs in je mik is de lol er ook vanaf na dat tijdstip.
  Er is ook een nieuwe trend opkomende waarbij het feest al om zes uur begint tot een uurtje of 1. Microclubben heet dat, geloof ik. Kan je de dag erop nog naar je schoonmoeder.

 8. Wannebe

  @ Mark

  De hele hipstercultuur is gebaseerd op het uitmelken van de onwetende hipsters die denken underground bezig te zijn. De mensen achter de “concepten” zijn gewoon slimme zakenlui en alle hipstertjes in Nederland trappen overal in. Zeker de wannabe provinciaaltjes die per sé in Amsterdam en Utrecht moeten wonen, omdat ze dan denken er helemaal bij te horen. Best zielig.

 9. Nienke

  Het antwoord op @karenlee en co –> voor de vroege stappers is er nu ook een heerlijke club ervaring: de micro club. Begint al om 20.00
  https://www.duic.nl/uitgaan/moment-alternatief-late-stappers-microclub/
  De eerstvolgende is in september!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).