De Vega Pop-up staat vanaf zondag in Utrecht: “Vegetarisch is zoveel meer dan een gevulde portobello” | De Utrechtse Internet Courant De Vega Pop-up staat vanaf zondag in Utrecht: “Vegetarisch is zoveel meer dan een gevulde portobello” | De Utrechtse Internet Courant

De Vega Pop-up staat vanaf zondag in Utrecht: “Vegetarisch is zoveel meer dan een gevulde portobello”

De Vega Pop-up staat vanaf zondag in Utrecht: “Vegetarisch is zoveel meer dan een gevulde portobello”
Utrechts is de komende weekenden een vegetarisch- en veganistisch restaurant rijker. In City Sense, tegenover De Bijenkorf, strijkt het rondreizende Vega pop-up restaurant neer. “Vegetariërs zijn allang niet meer de geitenwollensokken mensen van vroeger.”

Utrechts is de komende weekenden een vegetarisch- en veganistisch restaurant rijker. In City Sense, tegenover De Bijenkorf, strijkt het rondreizende Vega pop-up restaurant neer. “Vegetariërs zijn allang niet meer de geitenwollensokken mensen van vroeger.”

Initiatiefnemer van het rondreizende restaurant is Friedjhof Kempenaar (39). Het viel hem enkele jaren geleden op dat veel vegetarische vrienden van hem klaagden over dezelfde soort vegetarische gerechten die de meeste restaurants op het menu hebben staan. “Elk restaurant heeft wel iets met geitenkaas of gevulde portobello op het menu staan, maar vegetarische gerechten kunnen zoveel meer zijn dan dat. Toen ik op een gegeven moment ook door kreeg dat koks zelf in de keuken klagen als er weer ‘zo’n vegetariër’ wat had besteld, dacht ik: ‘hoe moeilijk kan het zijn?’”

En zo ontstond het idee voor de Vega pop-up. Na een succesvolle start in Rotterdam in 2014 en een herhaling in 2015 besloot Kempenaar voor dit jaar naar Utrecht te vertrekken. “Een vriend van mij kwam met deze mooie locatie aanzetten. We gaan zondag al open. Eigenlijk was een week later de bedoeling, maar we vinden het leuk om ook met Valentijnsdag open te zijn.”

Menu

“De meeste gerechten op het menu zijn veganistisch,” vertelt Kempenaar. Zo wordt er bijvoorbeeld een bietengerecht geserveerd. “Dat bestaat uit geroosterde gele biet, bietengel, schuimpjes van biet en een gevulde bietenbonbon. Vooral dat laatste is bijzonder, die klapt open zodra het je mond ingaat.” Kempenaar en zijn koks willen blijven verrassen. Als dessert kan er daarom bijvoorbeeld een eetbaar tuintje worden besteld. “Zelfs de aarde en de mos hiervan zijn eetbaar.”

Het eetbare tuintje als dessert
Het eetbare tuintje als dessert

Het restaurant krijgt waarschijnlijk de komende tijd nog geen vaste vorm. “We vinden het eigenlijk nog hartstikke leuk om rond te reizen. Binnenkort gaan we ook andere steden aandoen, waaronder een aantal in België. Daar schijnt het op vegetarisch gebied nog slechter gesteld te zijn dan in Nederland,” besluit Kempenaar.

6 Reacties

Reageren
  1. Leonie

    Een dergelijk eetbaar tuintje serveerde de chef van Kookmeesters al in 2014 als voorgerecht, o.a. tijdens Circus Citroen in de Jongeriusfabriek. Beetje flauw om zo te kopiëren en vervolgens de “originele chefkok” uit te hangen.

  2. Dennis

    Lekker belangrijk of zoiets al eerder is gemaakt. Je ben origineel als je ergens je eigen draai aan kan geven i.p.v het precies te kopiėren. Je zou hem ook een compliment kunnen geven dat er iemand is die iets exta,s doet voor de vegatriër.

  3. Berend

    Lekker belangrijk, Leonie. Nergens beweert deze kok dat het zijn idee is.

  4. Vegetarisch Eten in Utrecht

    Een paar echte blijvende goede vegetarische restaurant erbij zou wel fijn zijn, op echt culinair gebied. Zoals in Basel.

  5. R

    In België is het vegetarisch eten idd heel erg treurig. Voor mijn werk heb ik daar een hele poos in een hotel gezeten. 9 van de 10x was de enige optie een supermarkt lasagne die – als je geluk had men nog uit het blik en in een schaal of bord had gelegd – in de oven werd opgewarmd. Gelukkig hebben ze tegenwoordig ook een AH in België, zodat de maaltijdsalades een fijne afwisseling op de prefab lasagnes werden. De Japanner, Wagamama en Chinees waren helaas net zo niet-creatief als de andere Vlaamse ‘restaurants’. Hoe moeilijk is het nu om gewoon wat groente, gebakken / gepofte aardappel met een sausje te maken? Je bent geen echte kok als je alleen durft te koken wat op de altijd en overal identieke Vlaamse menukaart staat. Bij deze zijn jullie alvast welkom in Antwerpen! :^)

  6. happy vegan

    Het was een beetje dubbel. 2-3 drie van de 5 gangen waren lekker (maar twee van de drie waren bijna weer koud). Twee gangen waren bijna niet te eten (een tomatenboulion die smaakte als pure witte wijn met azijn).
    De grootste tegenvaller was de service. Wij zaten soms een uur te proberen iets te drinken te bestellen en de service bleef maar gewoon doorlopen. op het toetje hadden wij bijna een uur gewacht en een gerecht dat bij de andere tafels nog onder een soort glazen koepel wordt geserveerd met rook erin was bij ons dan zonder rook.
    Hadden ze alleen de drie wat lekkerdere gangen opgeschotelt (en die in time en warm) was het echt een aanrader geweest, maar dat was in totaal meer willen wezen dan echt fine dining!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).