Keuzestress bij Le Guess Who? Directeur Johan Gijsen geeft zijn tips voor het festival | De Utrechtse Internet Courant Keuzestress bij Le Guess Who? Directeur Johan Gijsen geeft zijn tips voor het festival | De Utrechtse Internet Courant

Keuzestress bij Le Guess Who? Directeur Johan Gijsen geeft zijn tips voor het festival

Keuzestress bij Le Guess Who? Directeur Johan Gijsen geeft zijn tips voor het festival
Het festival Le Guess Who? is deze week weer in Utrecht. Van 8 tot en met 11 november is alweer de 12e editie van het genredoorbrekende festival.

Het festival Le Guess Who? is deze week weer in Utrecht. Van 8 tot en met 11 november is alweer de 12e editie van het genredoorbrekende festival.

Dit jaar zijn er optredens van meer dan 150 artiesten op verschillende (historische) locaties, uiteenlopend van popzalen, theaters en kerken, tot oude fabriekspanden en werfkelders.

Daarnaast komen er bezoekers uit meer dan vijftig landen en artiesten uit meer dan dertig landen. Met zo’n uitgebreid programma is het soms lastig kiezen. DUIC vroeg daarom aan directeur Johan Gijsen van Le Guess Who? wat zijn tips zijn voor de komende week.

Jazz uit ChicagoDoor de grenzen van jazz, avant-garde en performance art te overschrijden is dit collectief uit Chicago van grote invloed geweest op de geïmproviseerde muziek en de (free)jazz. Niet alleen wordt hun vijftigjarig bestaan gevierd, maar ook hun terugkomst, na 25 jaar niet in Nederland te hebben opgetreden.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Donderdag van 21.15 – 22.15 uur
Meer info: The Art Ensemble Of Chicago (VS).


Sitarvirtuoos
Sitarvirtuoos Anoushka Shankar in een bijzondere samenwerking met HandPan-drummer Manu Delago (o.a. Björk) en 27 strijkers van het Metropole Orkest. Anoushka is de dochter van ‘The Godfather of World Music’ Ravi Shankar, die The Beatles aan de sitar hielp.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Zaterdag 19.15 – 20.30 uur
Meer info: Metropole Orkest Strings ft. Anoushka Shankar & Manu Delago (NL/IND/OOS)


XL formatie
Shabaka Hutchings is een belangrijk gezicht van de huidige nieuwe Londense jazzscene. Hij is saxofonist, bandleider, jazz-innovator, gastcurator én voor de Mercury Prize genomineerd. Zijn verscheidene bands zijn getekend op het roemruchte Impulse! – label (John Coltrane). Speciaal voor Le Guess Who? treedt Sons of Kemet op in een XL formatie, met maar liefst vier drummers. De muziek bevat elementen van het Afro-Caraïbische carnaval, grime en hiphop en is doorspekt met jazz en afrobeat.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Zaterdag 23.05 – 00.20 uur
Meer info: Sons of Kemet XL (UK)


Dromerig Braziliaans

De meeste mensen zullen de Braziliaanse singer-songwriter Rodrigo Amarante kennen van zijn nummer ‘Tuyo’, de openingsmuziek van de Netflix-serie Narcos. Maar Amarante heeft meer in zijn repertoire. Met zijn dromerige stem en idyllische folk hypnotiseert hij de luisteraar in het Portugees, Engels, Frans en Spaans.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Vrijdag 19.30 – 20.15 uur
Meer info: Rodrigo Amarante (BRA)


Bruiloftsmuziek uit Turkije
Cüneyt Sepetçi is voor het eerst in Europa en trakteert op opzwepende bruiloftsmuziek uit Turkije en liederen uit het nabijgelegen Zuid-Oost Europa. Sepetçi, meester op de klarinet, krijgt keyboard/percussie-ondersteuning van het Dolapdere Orkest.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Zaterdag 21.35 – 22.20 uur
Meer info: Cüneyt Sepetçi (TUR)


R&B antiheld
In 1970 veranderde Jerry Williams, Jr. zijn naam in Swamp Dogg en werd hij een antiheld die lak heeft aan de conventies van commerciële R&B. Na zijn nummer ‘God Bless America For What’ werd de markante soulzanger door de omstreden teksten door president Nixon op de lijst van Amerikaanse staatsvijanden gezet. Op z’n nieuwe album Love, Loss and Auto-Tune werkt hij samen met Bon Iver en Guitar Shorty.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Zondag 22.20 – 23.30 uur
Meer info: Swamp Dogg (VS)


Kunst in de kerk
Black Chords is een kunstinstallatie van de Franse ‘postconceptuele’ kunstenaar Saâdane Afif met dertien elektrische gitaren en versterkers. Deze installatie is een speciale samenwerking tussen Le Guess Who? en Centraal Museum en te bezichtigen in de Nicolaïkerk.

Waar: Nicolaïkerk
Wanneer: Donderdag tot en met zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.
Meer info: Saâdane Afif (FRA) – Black Chords


Folk in Zulu
Sibusile Xaba zingt in Zulu en vermengt Afrikaanse folk met flamenco en jazz. Op vrijdag treedt hij op in TivoliVredenbrug, maar op zaterdag is Xaba te zien op het Domplein bij de St Maartenparade. Hij ondersteunt zijn muziek met expressieve fingerpicking – een techniek waarbij de muzikant aan de snaren ‘plukt’- en verstilde jazzakkoorden.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Vrijdag 21.00 – 21.45 uur
Meer info: Sibusile Xaba (ZAF)


Psych pop uit Tokio
Shintaro Sakamoto treedt bijzonder weinig op buiten zijn geboorteland. Noem het funky exotica, psych pop of groovy disco. Als voormalig lid van de legendarische psychedelische Yura Yura Teikoku uit Tokio, werd Shintaro Sakamoto een cult-ster in zijn moederland Japan. In zijn solowerk creëert Sakamoto post-apocalyptische exotica; een speelse en vloeiende synthese van in het oog springende Hawaiiaanse lapsteel-gitaar, groovy disco-dub en luchtige jazz.

Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: Vrijdag 20.15 – 21.05 uur
Meer info: Shintaro Sakamoto (JAP)


Lombok Festival
In 2018 zal Lombok Festival als onderdeel van Le Guess Who? terugkeren in deze levendige en diverse buurt van Utrecht. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met mensen en sleutelfiguren die wonen en werken in Lombok. Het festival heeft verschillende binnen- en buitenlocaties, een voedselmarkt en een muzikale opstelling van Le Guess Who?. De samengestelde acts leggen hun focus op het midden Oost en Noord-Afrika- samen met lokaal muzikaal talent.

Waar: Lombok
Wanneer: Vrijdag 15.00 – 21.00 uur
Meer info: Lombok Festival

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).