Nieuw Mexicaans restaurant op de Biltstraat opent op 1 augustus - De Utrechtse Internet Courant Nieuw Mexicaans restaurant op de Biltstraat opent op 1 augustus - De Utrechtse Internet Courant

Nieuw Mexicaans restaurant op de Biltstraat opent op 1 augustus

Nieuw Mexicaans restaurant op de Biltstraat opent op 1 augustus
‘Burritoz’ en ‘tacoz’ in de Biltstraat: op 1 augustus opent Chidóz de deuren, een Mexicaans restaurant met afhaal. “Het moet hier bruisen.”

‘Burritoz’ en ‘tacoz’ in de Biltstraat: op 1 augustus opent Chidóz de deuren, een Mexicaans restaurant met afhaal. “Het moet hier bruisen.”

Chidó is Mexicaans voor ‘cool’”, vertelt Jody de Vegt, een van de twee eigenaren van Chidóz. “En die ‘z’ op het einde, die vonden we leuk staan. We trekken het ook verder door, zoals je ziet.” Inderdaad: hier krijg je geen burrito’s en taco’s, maar burritoz en tacoz.

Na een jaar in Australië kwamen De Vegt en haar vriend Michel Boels thuis met het idee voor deze hippe Mexicaan. “We aten in een Mexicaans tentje waar je sfeervol kon zitten én kon afhalen. Je kon je eigen gerechten laten samenstellen. We dachten: waarom hebben we niet zo’n concept in Nederland?”

Dus gingen ze ermee aan de haal. Het stel uit Maastricht prikte Utrecht op de kaart. “Een leuke, centrale studentenstad”, verklaart Boels. De doelgroep is breed, de menukaart is in het Engels: “Dat begrijpt iedereen.” Het eten in Chidóz is dus Mexicaans, maar wel aangepast aan de Nederlandse smaak en vraag. Dat betekent vooral: minder heet. Een belangrijk onderdeel in Chidóz is de counter, waarachter een medewerker je bestelling klaarmaakt. Maar – is Chidóz nou een afhaal, of een restaurant? Beide. “Je kunt hier ook staand eten, als je wilt. Het moet bruisen.”

Combineren

Aan de counter begint het met het kiezen van een Mexicaans gerecht. Boels: “Knapperige taco’s, een salade, een bowl… of natuurlijk een burrito.” Een moment droomt hij weg. “Dat is zo’n prachtige klassieker. In de burrito zit gevoel.” Niet alleen gevoel, ook ingrediënten, die je hier zelf mag kiezen. Eerst het hoofdingrediënt. Stoofvlees, bijvoorbeeld, dat twintig uur gegaard heeft. Boels: “Er zijn ook vegetarische en veganistische opties, zoals geitenkaas en zoete aardappel.” Vervolgens is het een kwestie van toppings, een sausje en eventuele extra’s aanwijzen. “We hebben ervoor gezorgd”, zegt De Vegt, “dat je alles met elkaar kunt combineren. Je kunt de mist niet ingaan.” Boels hoopt de in Australië populaire zwarte rijst ook in Utrecht hip te maken. “We zullen zien of het lukt.” Bestel tot slot een frisdrankje of de huisgemaakte margharita. En vooruit dan maar: ook nog een bijgerecht. Wellicht de nacho’s met chipotlesaus en guacamole.

Wie de smaken niet spicy genoeg vindt – die mensen heb je natuurlijk ook, zeggen Boels en De Vegt – kan daar zelf wat aan doen aan de grote statafel bij de counter. Doe gek en laat het rad beslissen, of kies zelf één van de vier flessen ultrahete saus. De Vegt: “Maar pas op. Daar moet je héél, héél voorzichtig mee zijn.”

20 Reacties

Reageren
 1. Fred Schim

  Nog niet open en nu al 5 recensies op Google met allemaal 5 sterren. Wonderbaarlijk..

 2. Martinutrecht

  Fred Schim, dat heb je goed opgemerkt. De 5 recensies zijn ook nog eens geschreven door mensen die verder geen andere restaurants hebben beoordeeld.

 3. Chantal

  Een kaart in het Engels, want dat snapt iedereen.
  Wat een aanstelleritis.

 4. R_Utrecht

  Klinkt als een leuk concept, niet te ingewikkeld en weer eens wat anders dan een burgertent.

 5. Lombokker

  @Fred Schim: Heel scherp van U! Dank daarvoor.

 6. Luuk Upuuk

  Tacos met een zachte z, prikt Utrecht op de kaart?? Hoe kom je erbij om zo je vestigingsplaats uit te kiezen? En dan pretenderen een mexicaans restaurant te zijn met een engelstalige menukaart?? Wie financiert in vredesnaam zoiets?

 7. Diederik van Lieshout

  Ik was op de preview Fred en ben erg enthousiast en met mij nog meerdere blijkbaar. Succes!

 8. Alejandro

  Het is niet echte Mexicaans. Er zijn Tex-Mex hapjes (Americans met Latijnse inbloed. Wat is de verschil tussen Popocatepetl en Chidoz? Niks! Volgens mij !

 9. MH te U

  ‘sausje’, ‘frisdrankje’ Wanneer krijgen mensen die dat soort verkleinwoorden gebruiken eindelijk eens hele harde klappen?

 10. Peter

  Leuk en lekker.. Maar om nou te zeggen dat het niet bestaat. In Amsterdam heb je Salsashop (keten) en in Utrecht Ritos die allen exact hetzeflde concept hebben wat overigens 1 op 1 is gekopieerd van de reuze keten Chipotle uit USA. Kijk eens op hun website en zoek de verschillen. Anyway tot snel!

 11. JdV

  Dan toch liever een echte Chipotele in Utrecht. In nieuw HC is best nog wel plek voor een vestiging 🙂 naast TGI Friday’s bijvoorbeeld.

 12. Gregor

  Dus je komt uit Maastricht, gaat na een reis uit Australië investeren in een Mexicaans restaurant/afhaal in een stad die je nauwelijks kent, schrijft de kaart in het Engels, bereidt gerechten die nauwelijks lijken af te wijken dan de gemiddelde Tex-Mex uit de Appie, om vervolgens Corona in plastic bekers te serveren? Volgens mij zijn deze mensen, hoe goed bedoelt ook, behoorlijk naïef ingestapt. Desondanks gun ik iedere ondernemer het beste! En de locatie is goed, daar woont genoeg volk dat alles wel slikt, zo lang het maar “hip” is.

 13. R_Utrecht

  Wat een zuurpruimerij weer hier op DUIC. Waarom struikelt iedereen zo over die Engelse kaart? Feit is toch gewoon dat er ook veel buitenlandse mensen (expats, studenten,etc.) in Utrecht wonen en iedereen in Nederland Engels spreekt. Waarom dan een kaart in het Nederlands ipv een die iedereen snapt!? En waarom is het erg als het enigszins lijkt op andere concepten? Het is niet zo dat er op elke hoek een Mexicaan zit in Utrecht. Waarom moet het dan weer totaal vernieuwend zijn ipv gewoon een leuke aanvulling op die staat?? Om nog maar niet te spreken over de trieste opmerking van MH te U. Fijn om te zien dat deze ondernemer het serieus aanpakt (mooi verbouwd zag ik vanochtend toen ik er langs fietste) en ik wens ze alle succes!!

 14. Jeanine

  @R_Utrecht: omdat de officiele taal in Nederland nog steeds Nederlands is, er ook mensen zijn die geen Engels spreken, het waarschijnlijk vooral interessant-doenerij is, buitenlandse expats en studenten ook Nederlands zouden kunnen leren – sterker nog: die doen geregeld hun beklag dat ze geen Nederlands kunnen praten omdat iedereen meteen in een soort steenkolenengels terug praat, daarom.
  Komen er ook superinteresting english speaking waiters enzo?

 15. R_Utrecht

  Dus eigenlijk een Nederlandse kaart om te buitenlanders te faciliteren in het leren van Nederlands? Dan heb je meteen je super hippe onderscheidende concept te pakken: restaurant en taalcursus in één.
  Je kunt er van alles van vinden, ik vind het vooral treurig dat iedereen zich zo negatief moet uitlaten over zo’n nieuwe onderneming. Als ze een Engelse kaart willen hanteren, zijn ze daar lekker vrij in. Heb je daar nou zoveel moeite mee: start een eigen restaurant met een Nederlandse kaart ipv op anderen af te geven.

 16. WvR

  @R_Utrecht: Ik denk dat de negatieve reacties vooral worden veroorzaakt door het ont-zet-tend slechte [k/l]ulverhaal er omheen. Ze willen een eettent beginnen. Prima, ik wens ze succes. Hadden ze ook zonder Australie kunnen doen. Zeker als het gaat om het openen van een Mexicaans restaurant. En dan ook nog eens afgestemd op de Nederlandse smaak, wat dat dan ook moge zijn, maar “Nederlandse Smaak” gooit bij mij doorgaans geen hoge ogen op smaak gebied. Kortom: Ik hoop voor ze dat ze bakken met geld verdienen, en dat het een groot succes wordt, maar echt aantrekkelijk klinkt het allemaal niet.

  Het hebben van vijf 5-sterren recensies voor de tent open ging helpt ook niet echt mee…

 17. Sjaak

  Nog handiger: een kaart met foto’s van de buritoz en tacoz!

 18. Ysbrand

  WvR heeft mijn gedachten al samengevat, dank daarvoor.

 19. blm

  ja ken de keten Chipotle uit USA. in NY gegeten. Best lekker en leuk concept.
  Maar zijn ze ook in Mexico zelf geweest??? Lekker ontbijtje met eitje (nou ja nu ff niet) en bruine bonen saus/tomatensaus…

 20. Bart

  “chido” is zonder accent op de o – de nadruk ligt op de eerste lettergreep (hoe de creativelingen verder hun bedrijfsnaam willen spellen mogen ze geheel zelf bepalen, maar het inleidende feitje behoeft correctie). Zodra u dit heeft aangepast mag dit bericht weer verwijderd worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).