Een overzicht van alle grote koningsfeesten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Een overzicht van alle grote koningsfeesten in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Een overzicht van alle grote koningsfeesten in Utrecht

Een overzicht van alle grote koningsfeesten in Utrecht

Je oranje-kleding mag weer bijna uit de kast, want Koningsdag staat weer voor de deur! Utrecht wordt tijdens Koningsnacht- en dag weer omgetoverd tot één groot feest. Maar waar zijn al die feesten precies? En waar mag je gaan staan met je kleedje? Hier een overzicht.

Gratis feesten

Domplein
Koningsnacht: 21.00 – 01.00 uur
Koningsdag: 12.00 – 18.00 uur

Domplein, Lebowski en Walden slaan hun handen ineen om een mooi feestje neer te zetten op het Domplein. Het begint op Koningsnacht om 21.00 uur met Weekend Warriors en eindigt op Koningsdag om 16.00 met de klassiek Leuk Dat Je D’r Bent Band. Meezingen gegarandeerd.

Janskerkhof
Koningsnacht: 18.00 – 01.00 uur
Koningsdag: 14.00 – 18.00

Op het Janskerkhof zijn twee podia te vinden. Op het podium voor Hofman zullen onder de noemer ‘Janskerkhof Kleurt Oranje 2016’ verschillende namen uit de dancescene acte te presence geven. Van DJ Dennis van der Geest tot Nicolas Nox, maar ook Hofman DJ Marc Mandersloot. Klik hier voor meer informatie.
koningsdag jaarbeursDaarnaast zal er voor discotheek de Woolloomooloo een groot podium te vinden zijn. Daar vindt de achtste editie van BEAT-RIX OPEN AIR plaats. Bier en fris is voor €1,50 te

Vredenburg
Koningsnacht: 18.00 – 21.00 uur

Op het Vredenburg is het tijdens Koningsnacht tijd voor Hollandse hits. Lange Frans is de hoofdact en wordt vergezeld door Utrechtse helden als Danny Temming, Ronny van Bemmel en Martin van Doorn.
vredenburg De stadstuin 
Koningsdag: 14.00 – 22.00 uur

Studio Tippel en De Stadstuin Utrecht organiseren op Koningsdag een vorstelijk feest: Willy’s Block Party. De culturele hotspot aan de Europalaan ligt perfect voor mensen die de drukte van de binnenstad willen ontwijken. Bezoekers kunnen rekenen op een selectie Utrechtse dj’s achter de tafels als Pitto (Stekker), Menno de Meester (Diep in de Groef/Rauw) Strijkplank Soundsystem en Studio Tippel. Voor de kleine prinsjes en prinsesjes is er een springkasteel om zich uit te leven. Ook wanneer het regent gaat het feest door, bovenin het gebouw bevindt zich namelijk De Concepttuin, ‘Utrechts eigen Panorama Bar’. Klik hier voor meer informatie.
koningsdag soiaSoia – Strand Oog In Al
Koningsdag: 13.00 – 22.00 uur

Een strandfeestje op Koningsdag met Fluff Disco. Verwacht de allergrootste hits uit de 90’s en 00’s, lekker meezingen dus. Ook garanderen ze palmbonen en breezers. Voor het slechte weer biedt de hele grote droge strandtent de oplossing, met meer dan genoeg binnenruimte om te dansen en te drinken. ‘Het dak lekt echt niet, het is lekker uit de wind en we doen de verwarming aan. Ja echt!’ Klik hier voor meer informatie.

Winkel van Sinkel
Koningdag: 16.00 – 01.00 uur

Op Koningsdag draait er in de Winkel van Sinkel een DJ de leukste 80’s en 90’s en andere hitjes aan elkaar in de grote zaal. Bij mooi weer kan er ook buiten in de tuin gedanst worden. Ook zal er dan een BBQ in de tuin zijn met verschillende snacks.

Dit bericht zal worden aangevuld wanneer er meer evenementen bekend zijn.

Betaalde feesten:

BASIS
Koningsnacht: 23.00 – 06.00 uur
€ 15

BASIS viert Koningsnacht dit jaar met 4 muzikale acts die het stokje van elkaar overnemen: Eelke Kleijn, Olivier Weiter, Miss Melera en Arjuna Schiks. Eelke Kleijn maakt zijn debuut in BASIS, de andere drie artiesten hebben er al eens eerder op uitverkochte avonden gestaan. Voor meer informatie en kaarten klik hier.
poemClub Poema
Koningsnacht: 23.00 – 05.00 uur
€ 5 vvk / € 7
Met Koningsnacht slaan ESN Student Night & Feestbeesten de handen in één om een groot feest neer te zetten. Verwacht confettikannonnen, opblaasdieren, feest dj’s, shothours en meer. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

dB’s
Koningsnacht: vanaf 21.00 uur
€10 vvk / €21

Een avond vol muziek, met onder andere St. Tropez (de band was voorheen Go Back to the Zoo), de Engelse psychoband GNOD en Crowds uit de UK. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Ekko
Koningsnacht: vanaf 23.00 uur
€ 8 early / € 10

Fluff Disco tovert de EKKO om tot één Oranjestad. Verwacht vieze deuntjes, knallend, meeslepende moombahton, gitzwarte hiphop, sensuele disco en het allerbeste uit de jaren ’90 en ‘00’s. Voor meer informatie en kaarten klik hier.
koningsdag jaarbeursKingshouse Festival
Koningsdag: 12.00 – 22.00 uur
€ 19,50

Het op een na grootste Koningsdagfestival van Nederland vindt die dag plaats in de Jaarbeurs: Kinghouse Festival 2016. Het festival zou eerst plaatsvinden op het buitenterrein van de Jaarbeurs, maar vanwege de slechte weersverwachting ishet festival naar binnen verplaatst. Grote namen als Dannic, Fedde le Grand, Martin Solveig, Sander van Doorn, Ummet Ozcan, W&W en Wildstylez zullen het podium betreden. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

TivoliVredenburg
Koningsnacht: 22.00 – 07.00 uur
€ 25,00

Met Koningsnacht organiseert TivoliVredenburg Dé Revolutie, ‘het majestueuze house-, techno- en disco-event verspreidt over drie zalen. In de Ronda zal onder meer Jeff Mills te horen zijn. De houseliefhebber kan terecht in de Pandora en de discobollen draaien overuren in Cloud Nine. Daar zal XXX, het label van SHMLSS, de scepter zwaaien. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Tivoli De Helling
Koningsnacht: 23.00 – 04.00 uur
€ 10,00

Het Kiss All Hipsters DJ-team verzorgt het feest in Tivoli De Helling met indie, electro, indietronica, postpunt en eclectische pop. Van Black Keys tot Black Lips en van Crystal Castles tot Crystal Fighter. Kill All Hipsters opereert internationaal van Utrecht tot Berlijn, onder leiding van DJ Arnold (die onder meer draait op Lowlands, Down The Rabbit Hole en London Calling). Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Winkel van Sinkel
Koningsnacht: 23.00 – 05.00 uur
€ 12,50

Het feest ‘Koningsnacht Utrecht’ wordt in de Winkel van Sinkel gehost door We All Love 80s 90s 00s en Het Foute Feest. Ze garanderen een mix van grote hits en (oranje) meezingers. Ze zorgen voor het meest oranje decor, de leukste DJ’s, oranje cocktails en oranje confetti. Jij moet zorgen voor je feesthumeur en je oranje outfit. Voor meer informatie en kaarten klik hier.

Vrijmarkten:

Vrijmarkt binnenstad
Koningsnacht en dag

De vrijmarkt is ieder jaar weer een grote publiekstrekker in Utrecht. De vrijmarkt in de binnenstad begint op Koningsnacht vanaf 18.00 tot 01.00 uur en eindigt op Koningsdag rond 18.00 uur. De vrijmarkt vindt plaats in de volgende straten: Plompetorengracht, Breedstraat, Van Asch van Wijckskade, Weerdsingel, Weerdsluis, Lange Lauwerstraat, Waterstraat en Jacobskerkhof. De kindervrijmarkt is dit jaar bij de voetbalkooi aan de van Asch van Wijckskade en het Nijntjepleintje.

Park Lepelenburg

Koningsdag: vanaf 9.00 uur

Op Koningsdag zijn KoningsKinderen de baas in park Lepelenburg. Het initiatief Koningskinderen is een initiatief van buurtbewoners, waar kinderen de ruimte krijgen voor eigen initiatief en geld ophalen voor een goed doel. Kinderen kunnen hun boeltje verkopen, muziek maken, acts doen of andere talenten etaleren, zonder dat zij gehinderd worden door commerciële (friet)tenten, alcoholverkoop en geluidsoverlast. Het podium van de muziektent wordt gevuld door het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Voor meer informatie klik hier.

Koningdagmarkt Lombok
Koningsdag: 10.00 – 17.00 uur

Op de Kanaalstraat, Damstraat en het Moskeeplein zullen 180 kramen verschijnen voor een multiculturele markt. Op het Moskeeplein treden onder andere Michael Oomen, Erna Temming, Crazy Elvis en Brandon Delagraentiss (USA) op. Ook kan gedanst worden op de Tango-dansvloer onder leiding van Tangoschool El Gancho. Voor meer informatie klik hier.

Eten & drinken

Dit jaar komt er voor een het eerst een ‘foodstreet’ vanaf de Vredenburg tot aan de Nobelstraat. Hier zullen commerciële verkopers eten en drinken verkopen. Die worden dit jaar geweerd van de vrijmarkt, doordat ze vaak zorgen voor lange rijen en opstoppingen. Bestaande horecazaken zullen in het vrijmarktgebied wel buiten extra eten mogen verkopen.

Vaarregels tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag zijn er speciale vaarregels. Zo geldt er die dag voor alle boten eenrichtingsverkeer op de Oudegracht en de singels. Ook is er een afmeerverbod op de Oudegracht. Boten hoger dan 1,90 meter kunnen niet onder de singelbruggen door. Daarom is er om 13.00 uur en om 17.00 een begeleid konvooi dat tegen het ingestelde eenrichtingsverkeer vaart.

Plattegrond Koningsdag Utrecht 2016

9 Reacties

Reageren
 1. Rob

  Er is dus weer niets op het ledig erf?

 2. Tom

  @Rob
  Jawel, er is een toilet.

 3. Bas

  Oh goeie ouwe tijd dat de feesten op de Boothstraat er nog waren. Wat mis ik die zeg! Maar ook veel moois anno 2016..

 4. Dylan

  Wat is er te doen op koningsdag avond?? 27ste savonds?

 5. jos stelling

  Gezien het weer, adviseer ik af te dalen naar de oude binnenstad en aldaar een mooie film te pakken. Heerlijk!

 6. Jasper Fastl

  Weer of geen weer, altijd Averechts-weer.

  https://www.facebook.com/events/1685375375054952/

  https://www.facebook.com/events/1006348479442952/

 7. Ondernemer

  De foto van de Korte Minrebroederstraat laat het probleem zien van Koningsnacht en -dag op het moment: horeca-eigenaren organiseren de meeste evenementen op de pleinen in Utrecht, maar de meeste vruchten hiervan worden geplukt door de supermarkten in de binnenstad.

  De gemeente vraagt in de recente jaren echter ook steeds meer van de ondernemers, zonder dat hier veel tegenover staat. Vergunningen worden extreem laat afgegeven, wijzigingen die op locaties plaats moeten vinden meestal nog later. Ondernemers worden niet of nauwelijks meer betrokken in de voorbereiding en afstemming op locatie door de gemeente en door van handhaving is nauwelijks sprake. De politie weet zich jaar in, jaar uit weer druk te maken met het controleren van de vergunningen op locatie, maar doen ondertussen niets aan de flessen sterke drank en hard drugs die openlijk verkocht wordt. De omzet met koningsnacht en -dag gaan nu al jaren achteruit en er moet nog net geen geld op toe worden gelegd. Tijd voor de gemeente om ondernemers weer bij de gesprekken te betrekken voor drastische besluiten worden genomen en zoals altijd te laat worden gecommuniceerd. Als het op deze manier doorgaat is het binnen een paar jaar gedaan met de toegankelijkheid van de oranje-activiteiten in Utrecht.

 8. Andere Ondernemer

  Helemaal eens met het geplaatste stukje van de ondernemer. De gemeente zit, m.n. de kleine ondernemer, vaak dwars. Is het niet met een vergunning dan is het wel met iets anders.
  Fijne Koningsdag allemaal

 9. Roland

  Wellicht niet een “groot evenement” maar er is een Kindervrijmarkt in het Julianapark: http://www.zoiszuilen.nl/nc/rubrieken/wat-is-er-te-doen//koningsdag-in-het-julianapark/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).