Een overzicht van de grote feesten in Utrecht tijdens de Tourstart | De Utrechtse Internet Courant Een overzicht van de grote feesten in Utrecht tijdens de Tourstart | De Utrechtse Internet Courant

Een overzicht van de grote feesten in Utrecht tijdens de Tourstart

Een overzicht van de grote feesten in Utrecht tijdens de Tourstart
De stad Utrecht wordt tijdens de Grand Départ omgetoverd tot één groot feest. Maar waar en wanneer zijn al die feesten nou precies? Al eerder schreven wij over alle praktische zaken die als je inwoner of bezoeker van de stad moet weten voor de Tour de France. Nu zetten wij alle feesten en venues op een rij. Zo is er een muziekfestival op de Neude, Domplein en Janskerkhof, een grote fanzone bij de Galgenwaard en een braderie op de Burgemeester Reigersstraat en Nachtegaalstraat. Er is echter nog veel meer te doen tijdens de Grand Départ in Utrecht. Op de meeste feesten worden grote schermen geplaatst zodat er niks gemist hoeft te worden van het wielrennen.

De stad Utrecht wordt tijdens de Grand Départ omgetoverd tot één groot feest. Maar waar en wanneer zijn al die feesten nou precies? Al eerder schreven wij over alle praktische zaken die als je inwoner of bezoeker van de stad moet weten voor de Tour de France. Nu zetten wij alle feesten en venues op een rij. Zo is er een muziekfestival op de Neude, Domplein en Janskerkhof, een grote fanzone bij de Galgenwaard en een braderie op de Burgemeester Reigersstraat en Nachtegaalstraat. Er is echter nog veel meer te doen tijdens de Grand Départ in Utrecht. Op de meeste feesten worden grote schermen geplaatst zodat er niks gemist hoeft te worden van het wielrennen.

De lijst is nog niet compleet en nog niet alle podia hebben hun programmering bekend gemaakt, daarom wordt dit bericht de komende tijd steeds bijgewerkt. Houd deze pagina dus in de gaten. Onderaan deze pagina is een interactieve kaart te vinden waar alle feesten op vermeld staan.

Oude postkantoor Neude
Kermis Velodroom 28 juni t/m 4 juli
Een ode aan de fiets en de wielerkoers. Gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen in Kermis Velodroom de hele dag genieten van hapjes en drankjes tussen een scala aan activiteiten. Zo zijn er de ‘Barber-shop’, de ‘Wielermasseur’ en ‘über-mekanieker’ Hubert van Hoydonk. Gedurende de week zijn er fietsritten met (oud prof-) renners, schrijvers en prominente wielrenners, waarbij start en finish plaatsvinden aan de Neude.

Zaterdag eindigt de Kermis Velodroom van 19.00 uur tot 23.00 uur met de ‘Avondetappe met Mart Smeets’. Mart zal dat doen met zijn trouwe tafelgast Bert Wagendorp. Meer informatie klik hier.

Ook zit vanaf zaterdag 27 juni t/m zondag 5 juli Hotel Héroique in het oude postkantoor. Een pop-up hotel waar tourfotografie van Nederlandse topfotografen, moderne schilderijen en beeldende kunst te zien is. Meer informatie klik hier.

Het Utrechts Archief & De Rechtbank

Hamburgerstraat 28 – 1 t/m 5 juli

Vijf dagen lang is het mogelijk om een ritje te maken op een zeldzame antieke fietsmolen. Deze antieke fietsmolen is gebouwd door een orgelfamilie uit 1800 met hun bedrijf ‘Limonaire Frères’. Er bestaan nog maar drie van die antieke fietsmolens ter wereld. Daarnaast is vanaf 1 juli t/m 4 juli de expositie Utrecht Fietsstad geopend tot 22.00 uur. Op 2 juli arriveert om 17.30 uur de Memorial Ride op een hoge bi. Meer informatie klik hier.

Ledig Erf
Grande Party – 2 t/m 5 juli
Op het Ledig Erf zal er tijdens de Grand Départ veel muziek en entertainment zijn. Op donderdag is er een openlucht-bioscoop waar een film van het Internationale Tour Film Festival Utrecht wordt gedraaid. Vrijdag zal er een optreden zijn van de Utrechtse band: De Leuk dat je d’r bent band. Op zaterdag scheuren de renners langs het Ledig Erf. Vanaf 17.00 begint de programmering met o.a Pierre et les Optimistes en La Gran Garanga . Zondag gaat de programmering gewoon door en is de uittocht tot aan de finish te volgen op groot scherm. Meer informatie klik hier.

Domplein
2 t/m 5 juli
Het is vier dagen feest op het Domplein. Op donderdag is live op groot scherm de ploegenpresentatie te zien, gevolgd door bands. Op vrijdag is Tournée de la Musique, even als zaterdag ná de eerste etappe (ook live op groot scherm). Op zondag komt het peloton onder de Dom door en over het Domplein. Foodtrucks en drank omlijsten de koers op groot scherm. Meer informatie over Tournee de la Musique (een van de evenementen op het Domplein).

Neude
2 t/m 5 juli
Terrassen en muziek, plus volop koers, dát is de Neude. Op donderdag al live op groot scherm de ploegenpresentatie gevolgd door bands. Op vrijdag is net als op het Domplein Tournée de la Musique, net als zaterdag ná de eerste etappe (ook live op groot scherm). Op zondag komt het peloton langs de Neude koersen. Foodtrucks en drankjes omlijsten de koers op groot scherm. Het plein is zo ingericht dat men kan staan voor de podia en heerlijk op afstand op de terrassen kan genieten. Meer informatie over Tournee de la Musique (een van de evenementen op de Neude).

Hoog Catherijne

Mont Catherine – 2 t/m 5 juli – Place d’Exposition, Gildenkwartier

In de weken rondom de Grand Départ ademt Hoog Catharijne de Tour en het Franse Joie de Vivre. Daarom wordt Hoog Catharijne omgedoopt in Mont Catherine. Een pittoresk Frans bergdorpje halverwege de Mont Ventoux (op een hoogte van 1600m). Het dorp is beroemd om zijn gezellige typische Franse markten waar je Franse producten kunt proeven en ruiken, kunt snuffelen in de brocantes en de geweldige expositie kunt bekijken in de Boulevard Grand Départ. Ook is er een tijdritcompetitie waar je zelf de tijdrit van de eerste etappe kunt fietsen. Meer informatie klik hier.

Feestelijke optocht door de stad
La Caravane d’Utrecht 3 juli – 19.15 tot 20.45 uur
Deze carnavaleske optocht is een feestelijke, culturele variant van La Caravane Publicitaire, de reclamekaravaan die aan iedere etappe van de Tour de France vooraf gaat. La Caravane d’Utrecht wordt gevormd door tien compartimenten bestaande uit bewoners en organisaties uit alle wijken van Utrecht.

De optocht start om 19.15 uur bij het Wilhelminapark. Daarna volgt de stoet via de Burgemeester Reigerstraat, Nachtegaalstraat, Nobelstraat naar het Vredenburg. Om 20.45 uur is daar op het Vredenburgplein de muzikale finale. Meer informatie klik hier.

Janskerkhof
3 t/m 5 juli
Het domein van de studenten, onder andere het Utrechtse Studenten Corps houdt hier feest tijdens Le Grand Départ. Op vrijdag ontvangen de studenten van het USC medestudenten terug uit Parijs na ruim 500 km fietsen. Het Janskerkhof is ook een van de locaties van het muziekfestival Tournée de la Musique. Op zondag komt het peloton langs het Janskerkhof, waarbij er ook aan eten en drankjes wordt gedacht. Aan de studentenzijde zullen er meerdere bands spelen. Meer informatie over over Tournee de la Musique klik hier (een van de evenementen op het Janskerkhof).

Lucasbolwerk
Bocht 7 – 3 t/m 5 juli
Restaurant Buurten, Brasserie Zocher en Café de Potdeksel werken samen tijdens de Tour de France in Utrecht. Het hele weekend zal er live muziek te horen zijn op het Lucasbolwerk. Niet alleen bandjes, maar ook DJ’s zullen optreden. Meer informatie klik hier.

Stadhuisplein
3 t/m 5 juli
Proef vuur bij de grootste BBQ van de stad, een ambachtelijke slager bereidt op houtskool zijn specialiteiten. Volg de Tour op groot scherm, geniet van muziek, koffie, streekbieren of een goed glas wijn.

Wilhelminapark
3 t/m 5 juli
Vanaf de braderie in het Maliekwartier (Burgemeester Reiger en Nachtegaalstraat) loop je door naar het Wilhelminapark. Hier in het park kan je ook eten en drinken kopen en zijn de wielrenners via een groot scherm te volgen.

Burgemeester Reigerstraat & Nachtegaalstraat
Braderie – 4 juli
“Het goede leven met de ultieme combinatie van ‘spanning & ontspanning’.” De buurt Maliekwartier is direct aan de route gelegen van de renners die op zaterdag 4 juli de tijdrit rijden. Tussen 13:30 en 17:30 kun je de renners voorbij zien komen. Voor, tijdens en na het aanmoedigen is er eten, drinken en entertainment voorhanden of kunnen bezoekers langs de vele kraampjes in de winkelstraten struinen. Meer informatie klik hier.

Galgenwaard
Fanzone Galgenwaard – 4 juli
De eerste etappe van de Tour 2015 is hier te zien vanaf de sportiefste locatie van Utrecht. De renners kunnen van dichtbij gezien worden want het voetbalstadion ligt aan het parcours. Er zal een speciale foodcourt ingericht worden en er is een speciaal programma voor de kinderen. Meer informatie klik hier.

Vondellaan
De Mart Venue – 4 juli
Is het een Utrechtse markt of een eerbetoon aan de onvolprezen Mart Smeet? Naar verluidt is er een onvervalste Noorse Truien Ruilbeurs. In ieder geval is er heerlijk bier en eten, want Brouwerije de Leckere staat hier met een bierwagen. De muzikale omlijsting wordt geregeld door Dikke Dries. Meer informatie klik hier.

Maliebaan
Le Jardin des paresseux – 4 juli – vanaf 11.00 uur
Het oudste fietspad van Nederland is op 4 juli dè plek in het hart van het parcours van de Tour de France om even op adem te komen. Terwijl de renners van de tour vanaf 14:00 tijdens hun individuele tijdrit voorbij racen over de Biltstraat en de Maliesingel, presenteert ZIMIHC op de Maliebaan al vanaf 11:00 een relaxt programma met muziek en zang uit Utrecht en regio. Natuurlijk is er van alles te eten en te drinken. Meer informatie klik hier.

De Uithof
LOS! Festival – 4 juli – 11.00 tot 23.00 uur
Een gratis festival direct aan het parcours aan één van de mooie bochten van de tijdrit. Met een programma van 11.00 tot 23.00 uur ván, vóór en dóór studenten. Line-up: Lars Pager & Derek Hake, Electric Pranksters en Yakumo. Hou gedurende de dag #studentencorner in de gaten voor actuele info. Meer informatie klik hier.

Lepelenburg-Servaasbolwerk
Frankrijk aan de singel – 4 juli 10.00 – 23.00 uur
Hier kun je struinen langs echte Parijse bouquinistes langs het water. Ontdek eeuwenoude boeken en mooi antiek. Proef Frankrijk bij de verschillende foodtrucks met typisch Franse producten. Laat je verrassen door straattheater die je meenemen naar het Frankrijk van eeuwen geleden. Speel een pot petanque met je vrienden en laat je meevoeren door de Franse chansons zangers en saxofonist. Of trek je terug in het gras. Waar je kan luisteren naar de funky acts op het hoofdpodium en kan dansen tot de nacht valt. Meer informatie klik hier.

Park Lepelenburg

2 t/m 5 juli

Het Lepelenburg is “de plek voor de echte Tour-liefhebber”. Op donderdag vindt hier de ploegenpresentatie plaats, waarbij het publiek tussen 17.00 en 23.00 uur kennismaakt met de deelnemers.  Zowel op zaterdag, als op zondag komt het peloton langs het Lepelenburg en vormt het park een perfecte tribune. Daarnaast is het Lepelenburg het weekend voorzien van foodtrucks, barren, muziek en natuurlijk een groot scherm om alles te volgen. Meer informatie klik hier.

Hogelandsepark Utrecht (tussen de Biltstraat en Maliebaan)

Tourfestival – 4 & 5 juli – van 11.00 t/m 21.00 uur

Food, Jazz & DJ’s staan tijdens de Tour de France in het Hogelandse park. Op zaterdag begint het programma met Franse chansons van de band Pierre et les Optimistes. Verder zullen er DJ’s draaien en komt op zondag de Utrechtse band Sigs spelen. Verder zullen er verschillende activiteiten voor kinderen worden georganiseerd en is er een luchtkussen aanwezig. Daarnaast zal er eten en drinken beschikbaar zijn en een groot scherm om live de tour te volgen. Meer informatie klik hier.

Julianapark
Zuilens Festival – 4 en 5 juli – vanaf 14:15 uur
Twee dagen lang muziek in het park. De Nieuwe Philharmonie Utrecht speelt op het grote podium. Verder, veel muziek door bands uit Zuilen en tussen en na de bedrijven door draait DJ Natashka (Oh la la). Voor kinderen is er van alles te doen. Met lekker eten en drinken van de Zuilense ondernemers. Meer informatie klik hier.

Winkelcentrum Vleuterweide
Centrum Vleuterweide Fanzone – 4 & 5 juli – vanaf 11.00 uur
Twee dagen met festiviteiten, vooral voor kinderen. Ook is de tour te volgen op groot scherm. Zaterdag start het programma om 11.00 uur met de televisie-uitzending en kinderactiviteiten. Op zondag start het programma om 10.30 uur. Het feestelijke programma gaat dan door tot 21.00 uur, met onder andere workshop fly boarden. Meer informatie klik hier.

Hogelandsepark & Karel Doormanlaan
4 en 5 juli
Halverwege de koers komen de renners hier vlak aan je neus voorbij de Biltstraat op. Locatie met eten en drinken, omlijst met jazz-muziek. Meer informatie klik hier.

Griftpark
Venue Griftpark – 4 en 5 juli
Familie-venue met extra oog voor de kinderen. De koers is te volgen op groot scherm, dus je hoeft niets te missen, maar de hectiek is net om de hoek. Hier kun je genieten van het park en zorgt Disney-Channel voor mooi sportief vermaak voor de kinderen. Meer informatie klik hier.

Mariaplaats
4 en 5 juli
Zeven horecabedrijven slaan de handen ineen om de Mariaplaats om te toveren tot een groots Tourfeest. Hoogwaardig Frans eten, maar ook het gangbare broodje hamburger is hier te verkrijgen. Ook zal er voor muziek gezorgd worden.

Prinses Amaliapark
Leidsche Rijn Festival  – 5 juli – van 10.00 uur tot 17.00 uur
Dit cultuurfestival voor kinderen sluit aan bij de Grand Départ van de Tour de France en verhuist daarom voor één keer naar het Amaliapark, pal aan het parcours. Met onder andere Sesamstraatheld Hakim, Tricycle Race, Dieromdom, Cirque Moustache, Filosofietsje en Het Mobiele Naaiatelier. Meer informatie klik hier.

Tolsteegplantsoen

Tour de Klanksteen – 5 juli – vanaf 12.00 uur

Op het Tolsteegplantsoen organiseert De Klanksteen een tourfestival. Vanaf 12.00 uur is het park open, vanaf 12.30 begint het muzikale programma. Voor kinderen vanaf 10 jaar is het mogelijk om te fietsen in de Looping Bikes. Meer informatie klik hier.

Werkspoorkathedraal
Cultmarkt Le Bazarre – 5 juli – 12.00 tot 18.00 uur.
Deze editie staat in het teken van wielrennen en recycling en wordt georganiseerd op het buitenterrein van de Utrechtse Werkspoorkathedraal in samenwerking met RE-CYCLE festival en pop-up camping Cycle Camping Cartesius. Het programma bestaat naast Le Bazarre uit onder andere foodtrucks, live-muziek, recycle workshops en de mobiele buitenbioscoop De Brommerbios. Le Bazarre heeft zo’n 40 verkopers aangetrokken met onder andere vintage wielershirts, retro fietsen, keramiek, zeefdrukken, postkaarten, veganistische zoetigheden, bloemen, plantjes en boeken. Op zo’n 350 meter van de Werkspoorkathedraal rijdt ’s middags de tweede etappe van de Tour de France voorbij. Meer informatie klik hier.

Tournée de la Musique
Vrijdag 3 juli 19.00 – 01.00 uur, zaterdag 4 juli 18.00 – 01.00 uur
Dit feest is al enkele keren hierboven genoemd maar krijgt hier nog wat meer uitleg. Op drie pleinen in de stad, de Neude, Janskerkhof en het Domplein presenteren TivoliVredenburg, EKKO, De Helling, RASA-Utrecht en dB’s samen het Festival Tournée de la Musique. Op het programma staan beroemde internationale en nationale acts, zoals de muzikant Danny Vera, Janne Schra, de New Yorkse-band Too Many Zooz en Broken Brass Ensemble. Meer informatie klik hier.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Bertus

    Genoeg te doen in ieder geval 🙂

  2. Jiri

    Keuzestress is niet leuk! Kom tijd tekort zie ik. Utrecht bruist, eindelijk!

  3. Sal Hagen

    Op de zondag is tevens Het Gezondste Festival in Rotsoord! 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).