Election Night! Waar in Utrecht volg jij de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen? | De Utrechtse Internet Courant Election Night! Waar in Utrecht volg jij de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen? | De Utrechtse Internet Courant

Election Night! Waar in Utrecht volg jij de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen?

Election Night! Waar in Utrecht volg jij de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen?
Wordt het Hillary, of toch Trump? 8 november weten we het. Op verschillende plekken in Utrecht kun je op het puntje van je stoel gaan zitten, om de ontknoping van deze nu al legendarische verkiezingsstrijd te volgen. Hier een selectie.

Wordt het Hillary, of toch Trump? 8 november weten we het. Op verschillende plekken in Utrecht kun je op het puntje van je stoel gaan zitten, om de ontknoping van deze nu al legendarische verkiezingsstrijd te volgen. Hier een selectie.

In TivoliVredenburg neuzelt Maarten van Rossem je live deze historische nacht door. Langzaam maar zeker druppelen de eerste exitpolls uit de Verenigde Staten binnen, Van Rossum zal ze voorzien van context en commentaar. Wellicht (hopelijk?) een beetje als de mopperkont die we kennen, maar in de eerste plaats toch echt als Amerikadeskundige en historicus. Hij vertelt wat de uitslagen voor de VS betekenen en legt onderwerpen als swingstates en kiesmannen uit. Later op de avond maakt Van Rossem plaats op het podium voor cabaretiers Wilko Terwijn en Jurg van Ginkel, en de band Blue Grass Boogiemen. Met wat humor en vintage country, rockabilly en bluegrass moet het energielevel tot in de vroege uurtjes hoog blijven.

In Stadsschouwburg Utrecht geeft theatergroep De Orde van de Dag al vijf jaar elke maand een satirische actualiteitenshow en deze keer staat die in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. In ‘Stemmen! Een zinderende verkiezingsspecial’ bestoken ze het publiek twaalf uur lang met sketches en interviews. Een eigenzinnige mix van theater en politiek, satire en journalistiek, fictie en werkelijkheid. Daar kun je wel een bodem voor gebruiken, daarom serveert restaurant Zindering – heel toepasselijk – een verkiezingsdiner, met een spicy southwest pumpkin soup vooraf en een American steak als hoofdgerecht.

Of breng de nacht door met goede biertjes van de tap: Irish pub Mick O’Connells zendt het spektakel ook live uit. De ruimte van het café wordt gesplitst, zodat de cafégangers aan de ene kant CNN kunnen volgen en aan de andere kant FOX: de respectievelijk meer democratisch en republikeins georiënteerde nieuwszenders. De pub heeft wat verrassingen in petto en zal die van tevoren op de Facebook-pagina bekend maken, houd die dus in de gaten.

In Hofman Café vieren ze tijdens de verkiezingsdag feest omdat we zo hebben mogen meegenieten van de verkiezingsstrijd tot nu toe. Samen met verschillende internationale organisatie en Amerika-experts uit de stad wordt er gekeken naar de strijd. Tussendoor is er ook nog tijd voor pubquizzen en ander vertier. Toegang is gratis maar je moet wel ingeschreven staan.

Kan je niet wachten tot het zover is? Zaterdag 5 november organiseert het Louis Hartloopercomplex in samenwerking met Nieuwe Utrechtse Tribune (NUT) al een lezing die ingaat op de vraag: Hoe kies je tussen twee kwaden? Want zo voelen deze verkiezingen voor veel Amerikanen aan. Historicus en Amerikanist Maarten Zwiers en Amerikakenner en communicatieadviseur Marco van den Doel nemen de lezing op zich. Toegang is gratis, maar het kaartje moet wel gereserveerd worden.

En wie er na de uitslag niet over uitgepraat raakt, kan op 9 november langs Oudaen. Daar organiseert de Utrechtse afdeling van de VVD een discussieavond over de uitslag. Tijdens deze ‘All-American’ debatavond kun je met experts uit verschillende sectoren praten over de toekomst van Amerika. Onderwerpen die onder andere aan bod zullen komen zijn de implicaties voor het Huis van Afgevaardigden, de relatie tussen Amerika en Rusland/Europa/Azië en de gevolgen voor de economie.

8 Reacties

Reageren
 1. Objectivist

  Je zou toch maar een Amerikaan zijn en dan dagelijks moeten horen dat er geen andere keuze is dan deze tussen Killary Clinton en Donald “il Duce” Trump. Een keuze tussen een corrupte warmongering feeks (met bizar hoog sterfgehalte onder haar medewerkers) die voor ogenschijnlijk voor de lol het Midden-Oosten in lichterlaaie zette en een zwakbegaafde brulboei met fascistoide trekjes, die een muur om het land wil bouwen (om mensen binnen te houden waarschijnlijk) en economisch beleid wil invoeren (zoals het verbieden van bedrijven te emigeren) waar Mussolini zelf nog opgewonden van zou zijn geraakt. Quelle horreur!

  In de Verenigde Staten weet slechts zo’n 50% dankzij de corrupte media (zoals het Clinton News Network) en het zo mogelijk nog corruptere CPD (een commerciele organisatie die bepaalt wie er debatteren op TV) niet eens dat er een derde kandidaat is! Jawel, mensen. Er is nog een kandidaat! In Europa is dit percentage zelfs nog vele malen lager. Met Gary Johnson van de Libertarian Party (intussen rond de 14% van alle stemmen!) is een man beschikbaar zonder enige smet op het blazoen! Een man bovendien met buitengewoon morele standpunten, die pleit voor een terugtrekking van de overheid uit het leven van burgers. Een man die gruwt van oorlog. Goed, hij weet niet wat Aleppo is of wie de president van Noord-Korea is, maar waarom zou een president dat ook hoeven weten, aangezien hij/zij geen fuck in de gebieden te zoeken heeft. A bloody democratic shame dat Gary zich niet mag profileren van De Partij (democraten & republicans).

  Ik zal het spektakel kijken als de enorm gruwelijke carnavalsshow die ze is. Mij zal het benieuwen waar de Amerikaanse burger voor kiest: een spreekwoordelijke vrijwillige verwijdering van het scrotum door middel van een kettingzaag of een spreekwoordelijke vrijwillige verwijdering van het scrotum door middel van zoutzuur: ongeachte de keuze tussen Clinton en Trump, de Amerikaanse burger mag zich gereed maken voor meer overheid, meer schulden, meer oorlog en bovenal minder vrijheid. De Founding Fathers draaien zich om in het graf.

  Of zoals George Carlin (de grootse Amerikaanse comedian aller tijden) het samenvatte:

  “Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice . . . you don’t. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own, and control the corporations. They’ve long since bought, and paid for the Senate, the Congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies, so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls.”

  Waarvan akte.

 2. bas

  Waar kijk ik het?? Nergens natuurlijk, welke sukkel wil nu weten wie de volgende gestoorde dictator van Amerika wordt. Na de verkiezingen gelijk alle verdragen opzeggen. Dat lijkt mij het veiligst…. O, en alle vluchtelingen naar Amerika sturen… is immers hun oorlog waarin wij worden meegesleept.

 3. Ted Danson

  Objectivist, hoezo mag Gary zich niet profileren? “Mag” Emile Roemer zich niet profileren van de VVD en GroenLinks omdat hij van een andere partij is? Moeten republikeinen en democraten dan campagne voeren voor hun tegenstander? Rare redenering. Je voegt je naar de wensen van je partij om hun backing te krijgen, of je doet het niet en zoekt het maar uit.

 4. jeroen de vries

  Toch mooi dat het geraaskal van Objectivist op internet een plekje kan krijgen van DUIC.
  De verkiezingen volg je bij American Steakhouse Broadway lijkt me !

 5. Scherpschutter

  Go TRUMP!!

  Vanavond O’Connells. De FOX kant uiteraard!

 6. Wer

  Geen behoefte om notabene wakker te blijven om dat circus te zien, wat niet betekent dat het me niet interesseert, ik denk dat met deze 2 kandidaten de wereld beter af is met Hillary,… maar nog beter met Obama III.
  Ik lees/hoor/zie het morgenochtend bij een espresso wel…

 7. Objectivist

  Ted Danson 8/11/2016 – 14:58

  Mijnheer, uit de alinea waar u deze zin uit haalt blijkt toch glashelder dat ik het over de televisiedebatten heb (welke door het corrupte CPD worden georganiseerd), alsmede het totale doodzwijgen van Gary door de MSN..?

  Jeroen de Vries

  Zelfs uw totaal zinloze bijdrage krijgt ruimte. Laat niemand ooit zeggen dat DUIC niet tolerant is.

  Wer

  Beter af met Killary? Is het u ontgaan wat deze heks in het Midden-Oosten voor een ongekende bloedbaden en totale onrusten/onlusten heeft veroorzaakt met haar psychopatische interventionalistische opvattingen? Bekijkt u alleen dit filmpje nu eens:

  https://www.youtube.com/watch?v=FmIRYvJQeHM

 8. Berend

  Wie denkt dat de VS met de corrupte Clinton een eerwaardig leider krijgen, vergist zich. Ze weet slechts de schijn beter hoog te houden dan Trump. Het is lood om oud ijzer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).