Festival Oude Muziek start met speciaal programma om jonge mensen te trekken | De Utrechtse Internet Courant Festival Oude Muziek start met speciaal programma om jonge mensen te trekken | De Utrechtse Internet Courant

Festival Oude Muziek start met speciaal programma om jonge mensen te trekken

Festival Oude Muziek start met speciaal programma om jonge mensen te trekken
Het Festival Oude Muziek Utrecht is gestart met een nieuw programma waarmee meer jonge mensen moeten worden bereikt. Met Ambassadors of Early Music wordt er specifiek gericht op jonge oude muziekliefhebbers van onder de 35 jaar.

Het Festival Oude Muziek Utrecht is gestart met een nieuw programma waarmee meer jonge mensen moeten worden bereikt. Met Ambassadors of Early Music wordt er specifiek gericht op jonge oude muziekliefhebbers van onder de 35 jaar.

Het Utrechtse Festival Oude Muziek is een succes. In 2017 werd het evenement nog uitgeroepen tot beste festival van Europa, trok het een recordaantal bezoekers en dit jaar won het festival een prijs voor duurzaamheid. Maar het trekken van meer jonge bezoekers is nog wel een uitdaging. 

Liefhebbers van Oude Muziek die 35 jaar of jonger zijn kunnen nu een lid worden van Ambassadors of Early Music. Hiermee krijgen ze een strippenkaart die is in te wisselen voor vijf tickets tot een selectie festivalconcerten. Ook worden er speciale Ambassadors-evenementen georganiseerd.

Jonge oudemuziekliefhebbers

Festivaldirecteur Xavier Vandamme: “We vinden het erg belangrijk dat het Festival Oude Muziek een ontmoetingsplek is voor iedereen […] Voor een wat jonger publiek hebben we de Ambassadors opgericht met een duidelijke insteek van verbinding. Het programma is samengesteld door een kernteam van vier jonge oude muziekliefhebbers. Zij hebben het concept van de Ambassadors or Early Music zelf vormgegeven en maken de concertselectie voor hun leeftijdsgenoten. Met hen gaan we de komende jaren het project verder uitbouwen.”

Henk Vogel (26 jaar, student Nederlandse literatuur en cultuur) is een van de Ambassadors. “Ik bezoek het Festival al jaren. Ik vind het uniek hoe de hele Utrechtse binnenstad wordt bezet: alles staat in het teken van het Festival Oude Muziek. De formule van het festival is een goede manier om oude muziek toegankelijk te maken, zeker voor een jongere doelgroep.”

1 Reactie

Reageren
  1. Rob van der Hilst

    Waarmee de Belgische festivaldirecteur in feite een zelfdoodvonnis over het festival velt. En een kwartet jongeren namens hem moet gaan doen (op vrijwillige basis?) – naar uit de tekst valt op te maken: met urgentie – wat allang in gang gezet had moeten worden: acquisitie onder junioren (tot 30) en ook, de festivaldirecteur vergeet die blijkbaar, medioren (30-55).

    In een gevarenzône belanden heeft deze nare eigenschap: dat zich zoiets traag maar heel gestaag voltrekt.. Soort stochastische ontwikkeling eigenlijk,alleen met dit verschil dat het opeenvolging van voorspelbare én onvoorspelbare fasen betreft.

    Wat staat er ook alweer op die tegel boven de deur? Dit: wie niet of niet tijdig met de tijd beweegt die wordt er door verzwolgen.

    Ik niet, niemand niet hoopt, laat staan wíl dat het Festival Oude Muziek ‘het graf in rolt’. Maar dan is een cursusje-cultuurmarketing wel het minst waaraan directie en top van de festival zich blootstelle. Alle objectieve bezoekcijfers van het mede daardoor zeer succesvol-geachte festival oude muziek ten spijt.

    Overigens, waarom op het festival steeds minder tot vrijwel geen Nederlandse musici en ensembles optreden?Het is ook mij een groot raadsel.
    Met gebrek aan kwaliteit heeft het niet van doen.
    Wel met weinig kennis van zaken dienaangaande bij de (Belgische) festivaldirecteur en zijn (Amerikaanse) artistiek adviseur?
    Het zou er zomaar op kunnen lijken…
    🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).