Gaan we een festivalzomer krijgen? Deze evenementen staan in Utrecht op de agenda Gaan we een festivalzomer krijgen? Deze evenementen staan in Utrecht op de agenda

Gaan we een festivalzomer krijgen? Deze evenementen staan in Utrecht op de agenda

Gaan we een festivalzomer krijgen? Deze evenementen staan in Utrecht op de agenda
Foto: Tim Buiting.
Nu de coronaversoepelingen doorzetten en er steeds weer meer mogelijk is, zijn de festivals druk bezig met de organisatie. Er is genoeg te doen deze zomer, maar de tickets gaan hard en heel veel is al uitverkocht. Tweedehandstickets kunnen gekocht worden via bijvoorbeeld Ticketswap. We zetten alles op een rijtje. Daarbij is het belangrijk om te weten dat alles onder voorbehoud van de coronamaatregelen is. Onderstaande lijst wordt aangevuld, wil je een festival of feest op de lijst hebben? Mail naar [email protected]

Nu de coronaversoepelingen doorzetten en er steeds weer meer mogelijk is, zijn de festivals druk bezig met de organisatie. Er is genoeg te doen deze zomer, maar de tickets gaan hard en heel veel is al uitverkocht. Tweedehandstickets kunnen gekocht worden via bijvoorbeeld Ticketswap. We zetten alles op een rijtje. Daarbij is het belangrijk om te weten dat alles onder voorbehoud van de coronamaatregelen is. Onderstaande lijst wordt aangevuld, wil je een festival of feest op de lijst hebben? Mail naar [email protected]

Wat: Verknipt Festival

Wanneer: 3 en 4 juli

Waar: Strijkviertel

Link: https://www.verknipt.org/events/verknipt-festival-2021/

Waarschijnlijk het eerste festival in Utrecht met elektronische dansmuziek als techno, house en techhouse. Dat allemaal nabij het water van Strijkviertel.

Foto: Jesse Nortier

Wat: De BuitenSpelen

Wanneer: 3 tot en met 18 juli

Waar: Lucasbolwerk

Link:  www.stadsschouwburg-utrecht.nl/de-buitenspelen/

Er zijn theater- en muziekvoorstellingen, maar ook beachvolleybalwedstrijden en een hapje op dit nieuwe festival. Ook is er een tribune met panoramaterras om te genieten van het uitzicht.

Utrecht TAPT, foto van editie 2019

Wat: TAPT Festival

Wanneer: 9, 10 en 11 juli

Waar: Julianapark

Link:  https://taptfestival.nl/festival/utrecht-tapt-biergarten-editie-2021/

Een van de weinige evenementen die vorig jaar wel kon doorgaan, en dit jaar dus weer. Het festival past zich aan, aan de coronaregels maar één ding staat vast op het programma: heel veel lekkere biertjes.

Bron: Duurzame Week
Wat: Duurzaam Weekend Utrecht 2021
Wanneer: 9 tot en met 11 juli
Waar: Op en om De Neude, op zondag 11 juli in verschillende wijken
Het Duurzaam Weekend Utrecht is het grootste duurzaamheidsfestival van Nederland. Vanuit het festivalhart op de Neude in Utrecht zijn er drie dagen lang activiteiten en inspiratie om vrolijk te verduurzamen. Vrijdag is er overdag een congrestival voor duurzame professionals. Op zaterdag kan iedereen die vrolijk wil verduurzamen meedoen aan activiteiten op en rond het festivalhart in de binnenstad. En zondag gaat het festival de wijken in. Het hele weekend is er een winkel- en horecaroute langs lokale ondernemers.

Wat: De Leuke Festival

Wanneer: 17 juli

Waar: Voorveldse Polder

Link: www.deleukefestival.nl

Elf uur lang dansen op glimmende pop, glitter disco, de beste liveacts, glijdende hiphop en dampende dancehall, verspreid over vier podia en één café. Een ode aan confetti en een polonaise zonder einde: dát is De Leuke Festival in een notendop.

Foto: Sofie Simao

Wat: De Parade

Wanneer: 23 juli tot en met 8 augustus

Waar: Moreelsepark

Link: www.deparade.nl

Bij De Parade staat theater centraal. Het festival heeft dit jaar wel een andere opzet dan normaal. De Parade bouwt vier grote theatertenten op waar het publiek twee voorstellingen kan bekijken en mensen wat kunnen eten en drinken. Op voorhand moeten er kaartjes gekocht worden, zogenoemde Parade-pakketten, op de bonnefooi naar het theaterfestival zal dus niet mogelijk zijn.

Wat: Festival Strand

Wanneer: 27 en 28 augustus

Waar: Haarrijnse Plas

Link: www.festivalstrand.nl

Met artiesten als Mental Theo, Party Animals, Bløf en The Dirty Daddies verdeeld over twee podia wordt het festival weer een groot feest. Er is ook een Ibiza markt, een foodboulevard en een uitgebreid assortiment wijnen en cocktails in de loungebar met uitzicht. 

Foto: Soenda/Guy Houben

Wat: Soenda Festival

Wanneer: 28 augustus

Waar: Ruigenhoekse Polder

Link: www.soenda.net/outdoor-festival-utrecht/

Maar liefst zes podia met nationale en internationale artiesten zijn te bezoeken op Soenda. Het festival is ondertussen een vaste prik in Utrecht met vooral veel techno.

Wat: Festival Tweetakt

Wanneer: 26 augustus t/m 19 september

Waar: Fort Ruigenhoek en diverse theaters in Utrecht (SSBU, Theater Kikker, Akademietheater, Het Huis Utrecht, Bibliotheek Neude, ZIMIHC Theater Stefanus en Theaterschool Utrecht)

Link: https://tweetakt.nl

Festival Tweetakt in Utrecht is een kunstenfestival voor iedereen. Met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en meer.

Wat: A State Of Trance Festival

Wanneer: 3 en 4 september

Waar: Jaarbeurs

Link: https://festival.astateoftrance.com/

In februari waren al 55.000 tickets verkocht voor dit feest met het thema Turn the World Into a Dancefloor. Het evenement komt voort uit het radioprogramma met de gelijknamige naam A State of Trance van de Nederlandse dj Armin van Buuren. En zoals de naam al doet vermoeden, is er heel veel trance op het festival.

Wat: Lief Festival

Wanneer: 4 september

Waar: Strijkviertel

Link: www.lieffestival.nl

Het mooie Strijkviertel verandert alweer voor de 15e keer in het decor van Lief Festival. Laat je gaan op dampende techno en dans tot de zon onder gaat op de fijnste deep- en techhouse. Altijd uitverkocht, altijd feest.

Een vol terras langs de Vaartsche Rijn. Foto: Bas van Setten

Wat: HE:LEEN

Wanneer: 4 september

Waar: Rotsoord

Link: www.heleenfestival.nl

Op zaterdag 4 september wordt Rotsoord weer omgetoverd tot festivalterrein, met een hoop muziek, kunst en cultuur én avontuur, ontdekking en verwondering. Locaties waar het festival dit jaar plaatsvindt — naast De Helling, LE:EN en de openbare ruimte op Rotsoord — zijn Klein Berlijn, Taplokaal Gist, DAAR, Kwestie van Smaak, Camping Ganspoort, WT Urban Kitchen, HKU Pastoe Fabriek, Tafelboom en Kinderboerderij Nieuw-Rotsoord.

Smeerboel Festival door Tim Buiting

Wat: Smeerboel Festival

Wanneer: 11 september

Waar: Grasweide bij Papendorp

Link: www.smeerboel.nl

Ook op Smeerboel Festival een hoop techno, maar vergeet ook niet Tante Joke Karaoke Band, The Partysquad en Jody Bernal. De organisatie schrijft zelf: “Al jarenlang dé plek waar we samen met de meest uiteenlopende artiesten, een knettergekke randprogrammering en flitsend feestgedruis heel Utrecht uit zijn plaat laten gaan.”

Central Park Festival. Foto door Joni Israeli.

Wat: Central Park Festival

Wanneer: 18 en 19 september

Waar: Park Transwijk

Link: www.centralparkfestival.nl

Naast de vele technofestivals is er natuurlijk ook nog het popfestival van Utrecht, Central Park. Met namen als Kensington, Krezip, Snelle, De Staat en Kraantje Pappie.

Wat: By the Creek

Wanneer: 18 en 19 september

Waar: Middelwaard (Vianen)

Link: www.bythecreekfestival.com

Voor het eerst vindt dit festival in de vorm van een weekender plaats. In plaats van 1 dag nu 2 dagen genieten. Met vijf muzikale area’s verdeeld over idyllisch gelegen stages, maar met ook genoeg ruimte om heerlijk achterover te leunen op de oevers van The Creek, kunnen bezoekers de drukte van de stad achter zich laten en samen het betere leven in dansen. Verwacht wederom de beste house en techno acts en bekende R&B en hiphop namen.

12 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Alhier gruwelijk veel zin in Verknipt, een weekend lang corona eraf dansen!

 2. BdV

  Ik ben benieuwd wat we gaan doen als er nog een golfje met een deltavariant aankomt, hetgeen me niet heel erg zou verbazen.

 3. Koel Hoofd

  @BdV
  Dan hebben we golfje met een rijtje superspread events en worden we weer opgehokt…;-S

 4. Katja

  Corona is nog niet weg, vakantievierders die terugkomen uit Portugal en Spanje nemen al de Deltavariant mee.

 5. AA

  Daar gaan we weer. Wanneer gaan we de hoeveelheid festivals eens beperken? Mensen worden nu hele zomers blootgesteld aan herrie.

 6. cas

  Ik snap echt niet dat wij in een paar weken van alles op slot naar alles open gaan…. Leuk dat het weer kan, maar ik hou mijn hart vast wat er gaat komen. Verstand stand staat niet alleen bij veelal onze jongeren op nul maar ook bij de politici. Zal wel lekker scoren zijn voor je imago, maar verstandig zeker niet.

 7. Bewonersforum utrechtstad

  Opvallend
  Utrecht is grossier in herriefestivals
  Alsof er geen mensen in de stad wonen
  Veel drank en drugs en vooral herrie, met megaboxen en versterkers,,,dat gaat enorme geluidsoverlast geven
  Utrecht is ook een stad waar 350.000 mensen wonen werken

 8. Cosmopolitan Johnny

  Nou nou AA en BU, houden we het een beetje bij de feiten? Er staan 15 evenementen verspreid over 3 maanden, waarvan een flink aantal helemaal niet in de stad plaatsvinden maar in Vianen, Fort Ruigenhoek, Haarrijnse plassen enzovoorts. Ook zijn er twee theaterfestivals in tenten en (je raadt het niet) theaters, en een duurzaam weekend (verder geen idee wat dat moet zijn), waar je waarschijnlijk niet zoveel last van zal hebben.

  Ik ben geen trance of technoliefhebber, maar laat de stad maar lekker levendig zijn. Hoe weinig ik er ook van begrijp: ik beleef meer plezier aan vrolijke danstoeristen dan aan die ene zure buurman, die de wijkagent al onder de snelkeuze heeft voordat er sprake is van geluidsoverlast.

 9. RABE

  Oppassen blijft toch belangrijk. Houd afstand. De Delta variant kan ons ook treffen.
  Jammer hoor want het is een leuke agenda.

  Bewonersforum utrechtstad, niet jong geweest???
  Of misschien verhuizen richting de hei.

 10. Piet

  Toch jammer dat sommige openbare parken bijna 2 wkn worden afgesloten zoals de Voorveldse polder om een avond feest(de leuke) te vieren. 10 jaar geleden was dat nog 1,5 dag van te voren en de dag erna was het opgeruimd. Waar je dan geen gebruik van kan maken terwijl het een openbaar park .
  En dat altijd in de periode dat vanwege het warme weer veel mensen gebruik willen maken van waterspeelplaats de zeven stroompjes.

 11. G.H.

  @Bewonersforum utrechtstad
  Na anderhalf jaar zonder festivals(!) begint het zuren van de usual suspects al dagen voordat het eerste festival van start gaat, zucht…
  Wel, ik ben aardig opgewarmd tijdens de 15-uursrave in de Basis afgelopen weekend, en uw zuur maakt dat ik des te meer zin heb om daar komend weekend een vervolg aan te breien op Verknipt, alwaar we heerlijk kolen gaan scheppen in de doordenderende technolocomotief.
  De stad komt weer tot leven. Soms hoor ik het geluid van mensen die uitbundig het leven vieren. En soms sta ik dat zelf te doen met een paar honderd mede-technogekken om me heen.
  Karren maar!

 12. Bernhard

  Top! Wat een zuur volk hier weer in de reacties. Verhuis lekker naar de bible belt. Daar woon je veel groter voor het geld dat je voor je Utrechtse woning vangt. En géén festivals, nul!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).