Gastmaal opent nieuwe buurtkroeg in de Griftstraat in Wittevrouwen | De Utrechtse Internet Courant Gastmaal opent nieuwe buurtkroeg in de Griftstraat in Wittevrouwen | De Utrechtse Internet Courant

Gastmaal opent nieuwe buurtkroeg in de Griftstraat in Wittevrouwen

Gastmaal opent nieuwe buurtkroeg in de Griftstraat in Wittevrouwen

Samen met haar broer Erik begon Simone van den Eijnde in 2007 een traiteur en cateringbedrijf, genaamd Gastmaal en de Tafel. Drie jaar geleden openden ze De Keuken Van Gastmaal, een restaurant in de Biltstraat. Nu is daar een derde zaak bijgekomen. Op donderdag 17 juli ging Gastmaal Café open voor publiek.

We zitten aan een van de houten tafeltjes in het midden van het café, als eigenaresse Simone van den Eijnde uitlegt waarom ze niet een tweede restaurant zijn begonnen. “We wilden iets dat er nog niet was in onze wijk. Dus geen restaurant, daar zijn er al drie van in de directe omgeving. Ik had een buurtkroeg voor ogen, zoals je die veel ziet in Amsterdam. Een plek waar je overdag komt voor een kop koffie en ’s avonds een goed glas bier of een lekker wijntje kunt drinken.”

Tijdens haar studententijd organiseerde Van den Eijnde vaak feestjes en borrels. Dus dat ze in de horeca is beland, kun je geen verrassing noemen. “De horeca heeft mij altijd al getrokken,” vertelt ze op een zonnige woensdagmiddag. Bedrijfsleider Norbert de Weerdt is buiten bezig om het terras klaar te zetten.

Gastmaal Café grenst aan het Griftpark en zit in een pand waar tot een jaar geleden een autobedrijf zat. Toen de eigenaar met pensioen ging, kwam er een pop-up store. Sinds mei wordt het pand gehuurd door Van den Eijnde, die erg van hoekpanden zegt te houden. “Die vallen op zonder dat je daar wat voor hoeft te doen.”

Vintage meubels

De afgelopen maanden heeft er een kleine verbouwing plaatsgevonden. Niet alles is vervangen; de oude vloer ligt er nog. De vintage meubels komen van tweedehands winkels. De tafels en stoelen, in verschillende soorten en maten, zijn van hout. Van den Eijnde hoopt met de inrichting een ‘warme sfeer’ te creëren.

In het café is plaats voor zo’n 35 á 40 man, schat Van den Eijnde. Maar gasten kunnen bij mooi weer, zoals vandaag, ook buiten op het terras terecht. In de ruimte naast het café zit vanaf september wijnwinkel Vleck wijnen. “Daar wordt straks de wijn verkocht die in het café wordt geschonken,” legt Van den Eijnde uit.

Biologische sappen

Behalve espresso, cappuccino en latte macchiato kun je bij Gastmaal Café ook koffie krijgen die wordt gezet met een ouderwetse filter, waardoor deze koffie een wat mildere smaak krijgt. “Wij besteden veel aandacht aan onze producten,” zegt Van den Einde. “Of dat nu gaat om de biologische sappen, het bier of duurzame wijnen. We verkopen ook kleine hapjes, het zogenaamde bar-menu. Vanaf september is het mogelijk om hier te lunchen.”

De uit Brabant afkomstige Van den Eijnde woont al twintig jaar in Utrecht, waarvan dertien jaar in Wittevrouwen. “Nee, ik heb geen plannen om terug te gaan. Mijn leven is hier, in Utrecht, een prachtige stad. Wittevrouwen voelt aan als een gezellig dorpje, dat wel. En met een paar minuten ben je zo in de stad. Héérlijk.”

Helicopterview

Broer Erik – opgeleid tot kok – houdt  zich vooral bezig met het restaurant, vertelt Van den Eijnde. Wat haar functie is binnen het bedrijf? “De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met het opzetten van Gastmaal Café. Ik heb een ‘helicopterview’, houd alles in de gaten en spring bij waar dat nodig is.”

In september komt er nog een feestje om het Gastmaal Café officieel te openen. Van den Eijnde: “We wilden rustig beginnen. Daarbij, iedereen is nu toch op vakantie.” Als de verslaggever ’s avonds langs het café fietst, zit het terras al aardig vol. Mensen praten wat, drinken een drankje en genieten van de ondergaande zon.

6 Reacties

Reageren
 1. marleen

  leuk, maar filterkoffie????

 2. Dinand Woesthoff

  @Marleen Filterkoffie is echt al 3 jaar hip. En mits een goede boon keilekker ook!

 3. Sebastiaan

  Er is ook een espressomachine dus je kan er ook espresso, cappuccino, latte, etc etc drinken. Geen zorgen 😉

 4. bork

  leuk, een cafe maar geen tap?

 5. Anoniem

  Sorry hoor! Leuk zaakje als je 4 euro voor een kop koffie wilt betalen. Je koopt sfeer en beleving, meer niet. Je koopt ‘een moment’ (zon, koffie, gesprekken). Overpriced. Decadent. Een typische tent voor een locatie als Laren.

 6. Utreg

  @anoniem: ik bespeur enige persoonlijke rancune.. Ik ken namelijk geen horeca waarbij het anders is… Je betaalt toch altijd meer voor je biertje dan als je met de schultenbrau op t parkbankje zit..?. Veel plezier daar 😀

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).