Deze herfst geen Bockbierfestival op Ledig Erf | De Utrechtse Internet Courant Deze herfst geen Bockbierfestival op Ledig Erf | De Utrechtse Internet Courant

Deze herfst geen Bockbierfestival op Ledig Erf

Deze herfst geen Bockbierfestival op Ledig Erf
Het bekende Bockbierfestival op het Ledig Erf gaat dit jaar niet door. De organisatie laat weten dat ze besloten heeft om aankomende editie over te slaan.

Het bekende Bockbierfestival op het Ledig Erf gaat dit jaar niet door. De organisatie laat weten dat ze besloten heeft om aankomende editie over te slaan.

De afgelopen jaren werd het festival halfjaarlijks gehouden op het plein. Liefhebbers van bockbier konden drie dagen lang genieten van verschillende bieren. Het evenement zorgde in de beginjaren nog voor overlast voor de buurt, daarop besloot de organisatie vorig jaar om te professionaliseren. Zo kwamen er hekken rondom het plein en kwam er een maximum van het aantal personen dat tegelijkertijd op het Ledig Erf mochten zijn.

De organisatie laat weten dat de komende editie wordt overgeslagen om nogmaals goed na te denken over het concept: “Wij nemen de tijd om terug te komen met een nieuwe invulling, nieuwe partners, en nieuwe energie.”

22 Reacties

Reageren
 1. Stef

  Het evenement zorgde in de beginjaren voor overlast, zo schrijft de journalist.
  Me dunkt van niet: in de beginjaren was het een zeer gemoedelijk festivalletje totdat ook hier de zich vervelende massa op af kwam. Eigenlijk is het bockbierfestival al een jaar of 10 niet meer te doen. Goed dat de stekker er uit gaat.

 2. Benjamin

  Ontzettend jammer dat dit festival dat al bijna 10 jaar (men schreef het in 2006 nog als bokbierfestival) op t ledig erf plaatsvindt er niet is.
  Ik herken wel dat het festival de laatste jaren uit zijn voegen groeide. De kleinschalige verrassing en vernieuwing van de eerste jaren was er duidelijk vanaf…. Toch jammer.

 3. Jan

  Goed besluit.
  Het festival had al lang niet meer de omgedwongen sfeer van de eerste jaren.

 4. Yaran

  De buurtbewoners daar zijn echt ongelooflijk. Ga je daar wonen, één van de meest levendige gebieden van de stad, maak je er je grootste hobby van om te klagen over levendigheid. Net als bij het plein daar tegenover. Ik blijf het bizar vinden. Ga lekker ergens anders zuurpruimen.

 5. Jelle

  …Berts bierhuis weg uit de Twijnstraat, dan krijg je dit. Jammer.

 6. jannes

  Goed idee! De afgelopen jaren is het festival eigenlijk ‘verkracht’. De eerste jaren was het leuk, toen er nagenoeg alleen liefhebbers op afkwamen. De laatste jaren werd het een uitje voor de beginnende ouders. Struikelde je niet over de voeten van de andere bockbierliefhebbers, dan struikelde je wel over de talloze kinderwagens of los kruipende peuters. Ook het gehalte Utrechtse salonsocialisten was stuitend hoog. Door je heen denken te kunnen lopen, maar zelf een keer opzij gaan, ho maar. En als je er wat van zegt, krijg je een SP folder om je oren geslagen door, een met kalfslederen verwarmde, tedere handjes.

  Eigenlijk was de zaterdag aan het begin van de middag het enige moment dat het te doen was de afgelopen jaren. Te vroeg voor de bakfietsgezinnen en de mensen die ‘gezien’ willen worden. En dan nog niet te spreken over mensen die zich afvragen of er ook chardonnay is.

  Buiten dit, is een pauze verder wel verstandig. Het festival is gewoon te groot geworden voor het Ledig Erf. Praktisch gezien zou een andere locatie logisch zijn, maar helaas zal dat afbreuk doen aan het karakter van het Bockbierfestival.

  Al met al wens ik de organisatoren veel succes met hun beraad, en hopelijk tot gauw!

  Jannes

 7. Anlies

  @Yaran: waar precies in het artikel lees jij dat klachten van de omwonenden de oorzaak zijn van het niet doorgaan van het festival?

  Overigens denk ik dat een groot aantal bewoners daar reeds woonde voordat het plein zo levendig werd.

 8. jannes

  @annelies

  Het is bekend dat de bewoners de afgelopen jaren hard geklaagd hebben omtrent het festival. Vandaar dat de laatste edities dranghekken hadden en een limiet aan bezoekers. De klachten gingen vooral over overlast in de vorm van afval, wildplassen, lawaai etc

 9. Jansen

  @ Yaran

  Ja en die klachten waren dan ook allemaal terecht. Er was veel spraken van afval dat bij mensen voor de voordeur werd gekieperd, wildplassen tegen huizen van mensen aan en lawaai van aangeschoten mensen, die zonder dat ze het zelf door hebben, meestal, aan het schreeuwen zijn ipv aan het kletsen. Dat heeft niets met onterecht zeiken of zuurpuimen te maken. Het lijkt er verdacht veel op dat jij juist één van die vezoekers bent waarover de kalchten van de omwonenden nu net gaan.

  De organisatie meldt overiegs idd nergens dat het niet door gaan daar iets mee te maken heeft. Misschien wel, omdat het door de belachelijke aanloop geen leuk kleinschalige bijeenkomst van vrienden is zoals in de beginjaren en men niet weet hoe men deze sfeer weer moet zien terug te krijgen.

  Als de massa komt, dan begint het gezeik meestal, zoals de laatste jaren. De wannebe hippe mensen, waar Utrecht ineens onder gebukt gaat. Mensen die niet snappen dat ze te gast zijn in een buurtje, in een wijkje. Zegt iets dat de omwonenden in de beginjaren jaren niet klaagden.

  Daarnaast sluit ik me volledig bij Anlies aan. Het Ledig Erf was nog niet zo lang geleden helemaal geen levendig stukje Utrecht. LHC zit er bijvoorbeeld pas tien jaar, om maar wat te noemen. Veel omwonenden wonen er misschien al dertig plus jaar, zo niet langer. Als de mensen die naar het bockierfestival zouden komen zich gewoon een beetje zouden gedragen, zoals de “andere” bezoekers in de beginjaren, die naar ik heb gehoord ook zelf al jaren niet meer komen door het vervelend volk dat er de laatste jaren komt, dan zou er niets aan de hand zijn en er ook niet zo geklaagd worden.

 10. Japke

  @Yaran

  Ik heb de afgelopen 13 jaar in de Doelenstraat (zijstraat) van de Twijnstraat gewoond. De buurt wordt nog grotendeels bewoond door mensen die er zijn opgegroeid of er al 50 jaar wonen.
  Zelfs toen ik er kwam wonen was de Twijnstraat niet de yuppenstraat die het nu is. Bij voormalig café ledig erf zaten oude mannetjes de hele dag te schaken. Niet te vergelijken met de hipsterbuurt die het geworden is. Dat is een heftige verandering voor de oude bewoners.
  Ik vind de buurt in vele opzichten leuker geworden met het Louis Hartlooper complex en de winkeltjes. Maar de festivals op het Ledig erf zijn ontzettend slecht georganiseerd en daar mag echt wel over geklaagd worden. Bezoekers staan in mijn straat letterlijk tegen mijn deur te pissen. Echt met zijn tienen op een rij! Alsof ze in de pisbak van lowlands staat te pissen. Dagen na de festivals ruikt de hele straat nog steeds naar pis. Ik ben mijn deur weleens uitgestapt om midden in een plas kots te stappen. Het feit dat de organisatie dan 6 euro (!!!!!) per bokbiertje mag rekenen, er een paar duizend man op het plein staan. Geen dixi’s, geen beveiliging om de dronken mensen in goede banen te leiden, dan is dat echt niet leuk. Ze verdienen er ontzettend veel aan. Maar alleen het plein werd na afloop aangeveegd. Als buurtbewoner mocht ik de kots proberen weg te spoelen om de hoek van het Ledig Erf. Het glas (want bokbier drink je uit een glas, zucht) van de straat vegen. En mijn gevel afsoppen omdat het onder de pis zit. En dat steeds vaker per jaar.
  Het gaat dus niet om de drukte, of de geluidsoverlast. Daar is in de stad echt mee te leven. Maar deze shit allemaal moeten opruimen en niet gehoord te worden door organisatie en gemeente is echt niet leuk. Dit soort festivals moeten gegeven worden op locaties waar plek is voor een hoek met openbare wc’s, er moet beveiliging rondlopen. Echt glaswerk is echt niet handig met al die dronken lui. En de omliggende straten moeten ook opgeruimd worden. Het is geen openbaar feest als Koninginnedag, maar een commercieel zeer succesvolle aangelegenheid. Daar mag dan best wat voor de buurt tegenover staan aan hulp.

 11. Willem

  @Jannes: zou kunnen, maar niet de bewoners zijn in dat geval het probleem maar de wildplassende, overlast gevende, afval achterlatende, schreeuwende, dronken bezoekers die bier proeven verwarren met klemzuipen en die in de overtuiging leven dat Utrecht een pretpark is ipv een stad waar nog mensen wonen.
  Misschien dat mensen zoals Yaran lekker in Amsterdam (die stad is al verpest namelijk) moeten gaan wonen…

 12. Jacobson

  Ik denk dat dit een goed besluit is. Hulde voor de ondernemers. Het festival heeft zijn organisatoren al een tijdje ingehaald. Ledig erf en omgeving is een ontzettend leuke, kleinschalige omgeving waar ook hele leuke horeca zit. Twee fantastische kroegen, Louis Hartloper Complex, kliene restaurants, een ijsjeswinkel gerund door een studenten roeivereniging.

  Nou kun je wel weer gelijk op je stokpaardje springen over klagende buurtbewoners, maat feit is dat het bokbier festival gewoon uit zijn locatie is gegroeid.

  Is best sneu voor de ondernemers en de bezoekers: zodra je iets echt succesvols organiseert, is Ledig Erf al snel geen goede lokatie meer: te kleinschalig voor het aantal mensen dat er op af komt. Een evenementen terrein kan je uitbreiden als het succesvol is, een pleintje in een stad niet.

  Voor de liefhebbers zal dit heus niet het einde zijn: ondertussen heeft ieder dorp zijn eigen food-truck festival. Ik denk dat de bierfestivals daar niet lang meer op zich zullen laten wachten. Kan je gewoon lekker bokbier drinken naast dat hutje op de hei…..

  Ondertussen zijn de kroegen op LE mans genoeg om weer nieuwe dingen te doen. Daar zijn ze goed in, en ik verheug nu al me op die nieuwe initiatieven. Zo blijven we dan in Utecht een beetje voorop lopen. Met dingen waar je bij moet zijn. Niet met dingen waar je tien jaar geleden bij moest zijn.

 13. Jacob

  ‘t gaat fout op het moment dat het geen bierfestival is maar een muziekfestival.

 14. Jannes

  @ Willem

  Ik denk dat je me niet goed begrepen hebt. Lees het even opnieuw.

 15. Rob vansteu

  Misschien de Night fever variant weer eens uit de oude doos halen in de jaren 90 was dat een kort maar enorm succes.waarom daar na 4 jaar de stekker is uitgetrokken jammer!! Komt ook vast door….DE zeurpieten en moraalridders van de gracht

 16. Mikel

  Het hele ledig erf is veranderd in een verwarmd terras. Niks meer en niks minder.
  Er is zelfs niets meer te doen tijdens koningsnacht en dag.

 17. TW

  @ Japke 1/10/2016 – 18:06

  Negen jaar kom ik bij dit Bockbierfestival, en vanzelfsprekend konden er altijd zaken beter in de organisatie. Dat deze editie geen doorgang vindt heeft niets te maken met het uit de kluiten zijn gegroeid, al die problemen zijn vorige editie immers al opgelost. Maar dan.. uw gezwets hierboven. De tweezak, moedwillig verkeerde informatie verspreiden om anderen in kwaad daglicht te stellen.

  De buurt wordt nog grotendeels bewoond door mensen die er al vijftig jaar wonen, u pas dertien jaar. Als, zoals u stelt, mensen die er vijftig jaar wonen, meer te zeggen hebben, dan lijkt mij dat u met de schamele dertien jaar nog even stil moet zijn. Wat een afgunst op de ‘hipsterbuurt’, uw eigen buurt nog wel – wat moet het leven zwaar aanvoelen iedere dag. Wel leuker geworden met de winkeltjes? Naar mijn idee is de Twijnstraat de oudste winkelstraat van Utrecht.

  Als u tips had voor verbetering of nieuwe inzichten in de organisatie stond het u vrij even aan te kloppen en deze in te dienen. De organisatie heeft nooit €6 voor een bockbier gerekend, u had eens langs moeten komen dan had u dit geweten. De prijs is gestegen in deze jaren van €3 via €3,50 naar €3,80. (Dus geen €6!!!!!!1!) Een paar duizend man? U ben duidelijk geen wiskundige. Geen dixi’s? Nee, beter dan dat. Ieder jaar meerde pispalen, en een grote container met pleehokjes. Ieder jaar beveiliging, zelfs verplicht door de gemeente bij afgeven vergunning. Bel maar na. Mensen betalen de prijs van één bockbier voor het glas, zodat ze deze inleveren en hier zuinig op zijn. Vrijwel al het glas was van consumpties aangekocht bij de Albert Heijn, of flesjes verkregen bij andere café’s – dit werd opgeveegd. Steeds vaker per jaar? Ja, op een gegeven moment waren er wel zeven bockbierfestival per jaar.. Ik denk ook niet dat u de cijfers heeft opgevraagd bij de KVK, want ‘zeer succesvol’ in inkomsten is oprecht zeer overdreven.

  Weet u waarom u niet wordt gehoord door de gemeente en de organisatie? U verdraait en liegt zoveel zaken bij elkaar – zie hierboven – dat u op geen enkel vlak betrouwbaar bent. Volstrekt zinloos om met een dergelijk iemand in gesprek te gaan.

  Geniet van de rust, en het wegblijven van al die hipsters. Ik zie u graag een paar rondjes lang komen huppelen!

 18. Jansen

  @ TW

  Volgens mij zit er veel oprechtheid in het verhaal van Japke.

  Ok, ze heeft niet alle feiten op een rijtje en zet haar verhaal hier en daar wat aan, maar dat neemt niet weg dat de overlast die zij beschrijft niet plaas heeft gehad.

  Daarvoor komt haar verhaal op mij te oprecht voor over. Zeker als bewoonster.

  Kortom, het bockbierfestival is wel degelijk verpest door direspectvolle bezoekers die geen respect en fatsoen voor omwonenden kunnen opbrengen.

  Jammer, het was een leuke bierproeverij en het is verworden tot een zien en gezien worden met veel “Amsterdamse” toestanden.

 19. Alex

  Is er al iemand geweest die gewoon navraag heeft gedaan waarom het niet door gaat? want naar mijn mening is het niet ivm de buren, de vergunning was er gewoon al namelijk. er moet dus iets anders zijn geweest. Het zou ook maar zo kunnen dat de ondernemers onderling ruzie hebben gekregen. Elk jaar weer veel gedoe dat je bij de 1 wel de glazen mag gebruiken en bij de ander niet bijvoorbeeld. En op de site zie ik ook nog dat er een evenementen organisator achter zit. het zou dus ook nog kunnen dat deze de stekker er heeft uit getrokken. Een hoop vragen dus voor iemand om eens goed uit te zoeken lijkt mij

 20. Maarten

  @Zwaan, dat was de goedlachse Edie: https://www.duic.nl/algemeen/edie-renes-van-cafe-ledig-erf-overleden/

 21. Marko

  Fijn dat de organisatie een keertje overslaat. Het was helaas niet leuk meer. Ik denk niet dat socialisten en bakfietsouders de oorzaak ervan waren. Ik denk dat er niet iets teveel mensen aanwezig waren om het festival leuk te houden. De rijen, het plassen tegen gevels ect, daar kan je als organisatie toch vrij weinig aan doen. Helaas.
  Op naat het lentebokfestival 2017 ;-)!

 22. Robin van Essen

  @ Yaran: kleine nuancering graag. Het bokbierfestival werd steeds groter, met alle problemen van dien, maar zonder veel commentaar vanuit de buurt. Bij het Lentebockbierfestival van voorjaar 2015 liep het echter volkomen uit de hand, onder andere door de puinhopen die niet werden opgeruimd. Buurtbewoners en buurtondernemers hebben toen met elkaar een evaluatie opgesteld, en deze aangeboden aan de organisatie en gemeente, met een op de toekomstgerichte blik. Dus geen gezuurpruim, maar juist kijken hoe het anders kan, om het festival te behouden. Al is het festival wat uit de klauwen gelopen in omvang, en al lang niet meer het gemoedelijke buurtfestival, was het wel een mooie traditie, ook voor buurtbewoners en -ondernemers. Ook met de overige Ledig Erf ondernemers, zoals het Louis Hartlooper, De Poort en Smakers, is er steeds uitstekend overleg geweest. Ook al was er in het begin van het proces natuurlijk wat weerstand tussen organisatie en buurt, hebben we dit in goed overleg, en samen met de gemeente kunnen overbruggen. Herfstbock 2015 en Lentebock 2016 zijn uitstekend gegaan, zonder noemenswaardige problemen of klachten. Je kan het nooit iedereen naar de zin maken, maar de organisatie heeft zeker zijn best gedaan! Wij wensen de organisatie dan ook alle wijsheid toe bij haar toekomstplannen.

  Buurtcomite Twijnstraat en omstreken, Robin van Essen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).