De gemeente Utrecht gaat werken aan een Nachtvisie. Om die visie af te ronden heeft de gemeente een enquête gepubliceerd waarin bewoners naar hun mening wordt gevraagd over de nachtcultuur in de stad.
De Basis, Was, Ekko, TivoliVredenburg en nog een setje locaties; er gebeurt zeker al van alles in de nacht in Utrecht. Maar het kan nog beter, zo meent de gemeente Utrecht. In het coalitieakkoord stond dan ook al gemeld dat er een Utrechtse Nachtvisie zou komen, en daar lijkt nu werk van gemaakt te worden.
Wethouder Eva Oosters roept bewoners op om een enquête in te vullen die gebruikt gaat worden voor die Nachtvisie. Bij die enquête is te lezen: “Jouw antwoorden geven ons inzicht in het huidige aanbod van het uitgaansleven en de behoeften van het Utrechtse publiek. Dit gebruiken we voor de Nachtvisie die we gaan maken. Hierin staan ambities en doelen die de gemeente samen met de nachtsector opstelt.”
Utrecht gaat een Nachtvisie opstellen. Help ons de nachten in Utrecht nóg mooier maken via: https://t.co/RCcdMhAyUW pic.twitter.com/zsAvJD0SiA
— Eva Oosters (@EvaOosters) August 25, 2022
Clubcultuur
Begin vorig jaar ging DUIC nog in gesprek met Vera Vaessen. Zij had uitgebreid onderzoek gedaan naar de clubcultuur in Utrecht. Daarin komt ook naar voren dat Utrecht in vergelijking met andere steden wat achterloopt qua clubcultuur. Lees dat verhaal hier terug.
Gekoppelde berichten
Hoe is het met de clubcultuur in Utrecht? Vera maakt zich er hard voor
De dreunende bass die steeds harder wordt, het opzwepende tempo van de beats, de stroboscoop…
21 Reacties
ReagerenDoor ambtenaren gemaakte cultuur is nepcultuur en van nepcultuur is nog nooit een stad beter geworden. Gemeentes behoren plantsoenen aan te harken en zich niet te bemoeien met de cultuur van haar inwoners. Laat inwoners met rust.
Nou, daar zal vast iets moois uitkomen, wat vooral ook fijn zal zijn voor de bewoners in het centrum. Maar ja, dan moet je daar ook maar niet willen wonen.
Het hedonisme van de feestpartijen is zonder grenzen. Er zal en er moet gefeest worden.
Mijn hemel, beste wethouder. Kunt u zich nou echt niet op een ander manier profileren dan deze wijze? Misschien het thema ‘leefbaarheid’ eens proberen?
Eva Oosters is wethouder cultuur én evenementen. Dat zijn kennelijk zelfs bij de feestneuzen van Student&Starter twee verschillende dingen. Ze vindt het Utrechtse nachtleven nog een beetje suf. Dat kan nog wel wat meer herrie en dronken brulapen in de vroege ochtend opleveren. Dus vul in die enquête, en help Eva om het laatste restje nachtrust effectief te bestrijden!
@N Daar moet je niet gaan wonen als je niet tegen urbanisatie kan. In dat geval is Leidserijn misschien beter geschikt voor je. Bij een stad hoort leven. Overdag èn ‘s nachts. Dus niet alléén voor “anwb-leden”.
Hele vreemde enquête. Twee vragen over het nachtleven (jammer, daar heb ik namelijk wel een mening over) en vervolgens 20 vragen over La Vuelta (wat mij niet interesseert).
@Scherpschutter, het idee is ook helemaal niet dat de gemeente dat wil maken. Je kan als gemeente wel initiatieven stimuleren, via o.a. bestemmingsplannen en vergunningenbeleid of het gratis in bruikleen geven van tijdelijke locaties. Een nachtclub kan namelijk iet zomaar overal openen en voor een eenmalige nachtelijke activiteit heb je ook vergunningen nodig. Andere gemeenten doen dit ook gericht en volgens mij succesvol. Bijv in Amsterdam, waar een behoorlijke nachtcultuur is, wordt dit gedaan, inclusief een spreidingsbeleid over de stadsdelen.
Je zou dus misschien ook kunnen overwegen om je meningen beter te onderbouwen als je er niet zoveel van weet. Of helemaal weg te laten.
Daar gaan we weer hoor, ChefPlongeur, de grijsgedraaide plaat. “Als je rust wilt hebben ga je maar op de hei wonen”. Beste Plongeur, een leefbare stad betekent aandacht voor álle belanghebbenden. Zodat de functies wonen, werken en recreëren daarin allemaal een plaats hebben. Ik geloof niet dat onze wethouder dit uitgangspunt op haar netvlies heeft staan.
Wat is dit een enge enquête zeg. De helft van de vragen inderdaad over de Vuelta. En vervolgens een hoop tijd, energie en geld gestoken in het bedenken van vragen waar ons bestuur zelf niets mee kan omdat die betrekking hebben op de vrije markt, maar die onze lieden van S&S ongetwijfeld gaan gebruiken in hun kruistocht voor meer, meer, meer horeca. Waar is de wethouder in hemelsnaam mee bezig zeg. Wat een verspilling van gemeenschapsgeld dit soort hobbyprojectjes.
@ChefPlongeur. Volgens u hoort dus bij ‘leven’ in de stad niet dat er ook mensen (en gezinnen met kinderen) wonen en werken, die gebaat zijn bij — op zijn tijd, ‘s nachts — een zekere rust. Curieus, dat die door u kennelijk ‘verbannen’ moeten worden naar bijv. Leidserijn. Waar het om gaat is dat er door iedereen (dus mensen die u kennelijk als ‘anwb-leden meent te moeten kwalificeren, bewoners, uitgaanspubliek, etc.) in principe altijd enige rekening kan en moet worden gehouden met elkaar en er niet voor hinderlijke overlast wordt gezorgd. Nachtelijk uitgaanspubliek is daar doorgaans om allerlei redenen niet toe bereid/in staat! Daar moet je dus niet meer mogelijkheden voor onderzoeken en creëren, dat moet je — waar het inmiddels uit de hand is gelopen — maatregelen tegen nemen.
Zo hadden we ook een enquête over de knip bij het Ledig Erf. Dit soort enquêtes worden gebruikt om een schaamlap te creëren voor het doordrukken van bestuurlijk-politieke agenda’s.
Voorspelde uitkomst van deze enquête: er is behoefte aan meer nachtleven.
Naar de beesten gaan door drank en drugs cultuur noemen? Nee, er was 15 geleden niemand die op dit idee kwam.
Ee is overigens een prima nachtleven in Utrecht. Heb me nog nooit verveeld als ik weer eens om 5 uur thuis kwam.
Nee, Utrecht wil weer eens groot stadje spelen. Newsflash: Amsterdam en Rotterdam liggen vlakbij: 25 en 40 minuten afstand.
@Coen 26/8/2022 – 9:15
Ja, wat moet ik hier nou weer mee? U kunt lezen neem ik aan en ik mag u toch ook wel in staat achten om de betekenis van woorden als “nachtcultuur” te doorgronden? Dat lijkt me echt niet teveel gevraagd.
Er staat duidelijk in dit artikel dat “de Gemeente gaat werken aan een visie om de nachtCULTUUR naar een hoger niveau te tillen”. Niet dat de Gemeente (bijvoorbeeld) meer ondernemers uit het nachtleven wil faciliteren of het nachtleven wil uitbreiden. Glashelder lijkt me. Het gebruik van het woord “nachtcultuur” impliceert expliciet dat de gemeente gaat zich met culturele aspecten van het nachtleven gaat bemoeien.
Onvoorstelbaar dat ik dit nog moet uitleggen ook. Lees gewoon wat er staat. Woorden hebben concrete betekenissen.
Belangrijke eerste beleidsdaad van een lichtgewicht, deze enquête.
@scherpschutter “de Gemeente gaat werken aan een visie om de nachtCULTUUR naar een hoger niveau te tillen”
hoe lees jij daaruit: “de gemeente gaat cultuur maken?”. Wat ze gaan maken staat er letterlijk: een VISIE. Misschien dat je inside info hebt en al weet wat er in de visie staat? Maar vooralsnog kan het alle kanten op. En als je naar andere gemeenten (bijv amsterdam) kijkt is dit vaak het ondersteunen van initiatieven die een bepaalde richting opgaan. Ik neem die richting vooralsnog als het waarschijnlijkst aan.
Om een reageerder van hier te parafraseren: “Onvoorstelbaar dat ik dit nog moet uitleggen ook. Lees gewoon wat er staat. Woorden hebben concrete betekenissen”
@Scherpschutter
Plantsoenen aanharken doet de gemeente al lang niet meer zelf, dat soort werk wordt tegenwoordig uitbesteed (aan de goedkoopste aanbieder). De zo vrijgekomen fte’s zijn vervolgens gebruikt om academische geschoolde beleidsmedewerkers en dergelijke aan te nemen die 3 tot 5 keer zo veel verdienen.
@scherpschutter:
In het kader van woorden die concrete betekenissen hebben; hoe kun je expliciet iets impliceren?
Ik ben benieuwd wat de respondenten gaan antwoorden. Aan meer van hetzelfde zal geen behoefte zijn, al weet je het maar nooit. Daarbij is het ook nog maar de vraag of de antwoorden veel gewicht in de schaal leggen. Met minder van hetzelfde en zaken van toegevoegde waarde die nu ontbreken zou het al iets spannender worden, maar aangezien het over nachtcultuur gaat, zou het ook juist ontspanning kunnen zijn. Rust, stilte, gezonde nachtrust in een comfortabel bed, de behoefte daaraan is er zeker niet minder op geworden.
@ chefplongeur
Inclusiviteit is het tegenovergestelde van uitsluiting en betekent dat alle bevolkingsgroepen een volwaardige plaats hebben in het politieke en maatschappelijke leven. Ik heb het idee dat onze huidige gemeenteraad dit uit het oog verliest en zich wel degelijk schuldig maakt aan uitsluiting. Namelijk uitsluiting van de groep binnenstadsbewoners die graag een prettig woonklimaat hebben.
Mevrouw Oosters is niet alleen wethouder van feesten en partijen, maar ook van de binnenstad. Ik heb vooralsnog niet het idee dat zij zich voldoende realiseert dat de binnenstad meer moet zijn dan een pretpark.
Is dit nou echt een taak voor de gemeente? Kunnen we het geld niet beter uitgeven – bijvoorbeeld voor jeugdzorg of al die problemen in onderwijs oppakken. Desnoods een extra subsidie om mensen te helpen van gas af te stappen. Waarom zijn die nacht-feestjes ineens een taak van de gemeente geworden?! Schandalig