Gemeente Utrecht wil statiegeld op alle PET-flessen en blikjes | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht wil statiegeld op alle PET-flessen en blikjes | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht wil statiegeld op alle PET-flessen en blikjes

Gemeente Utrecht wil statiegeld op alle PET-flessen en blikjes
De gemeente Utrecht ziet graag dat er statiegeld komt op alle PET-flessen en blikjes. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

De gemeente Utrecht ziet graag dat er statiegeld komt op alle PET-flessen en blikjes. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

Meer dan 100 organisaties hebben zich ondertussen verenigd om de landelijk overheden in België en Nederland op te roepen het statiegeldsysteem uit te breiden.

In de Statiegeldalliantie verenigen zich bedrijven, lokale overheden, milieuorganisaties en andere organisaties die zwerfafval willen aanpakken door op alle PET-flessen en blikjes statiegeld in te voeren. In Nederland zit er alleen statiegeld op grote PET-flessen.

De gemeente Utrecht laat de op de website van het initiatief weten: “Zwerfafval bestaat voor een groot deel uit PET-flessen en blikjes, wat leidt tot schade aan flora en fauna. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat statiegeld 70 tot 90 procent van dit deel van het zwerfafval kan voorkomen. Dit leidt tot lagere kosten voor de gemeente bij het opruimen van zwerfafval. Bovendien is het PET en blik dat via een statiegeldsysteem wordt ingezameld van hoge kwaliteit en kan het dus hoogwaardig gerecycled worden.”

Ook zorgt het statiegeldsysteem voor het principe van ‘de vervuiler betaalt’. “Om deze redenen heeft Utrecht zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie, in de wetenschap dat een brede steun vanuit het land kan bijdragen aan de besluitvorming in de Tweede Kamer.”

25 Reacties

Reageren
  1. claudia

    Als dat de plastic soup reduceert prima, en/of fabrikanten maken geen pet-flesjes meer?

  2. Katja

    Geweldig ! Dat gaat voor een schonere straat zorgen !

  3. MichielK

    Dat is heel goed nieuws. Wanneer je er op gaat letten is het werkelijk schrikbarend wat er allemaal op straat, in plantsoenen en parken ligt. Vergelijk dan Utrecht eens met een willekeurige Duitse stad: daar is nauwelijks een blikje of flesje op straat te vinden en wanneer dat wel het geval is, dan wordt deze al snel weer opgeruimd door mensen die het statiegeld goed kunnen gebruiken.

    Overigens begrijp ik écht niet wat mensen bezield om zomaar alles op straat en in de natuur te gooien. Wat gaat er in die mensen om?

  4. Angelique

    Wat een gedoe. Ben wel eens bij een afvalverwerker geweest en gezien dat blikjes met een grote magneet heel makkelijk eruit gevist kunnen worden.
    Het enige argument is dan dus zwerfvuil tegen gaan. Maar gaan we dan ook pleiten voor statiegeld op àlle zaken die men niet in de prullenbak gooit? Wat te denken van verpakkingen van snoep, sigaretten, broodjes. Daar dan ook allemaal maar statiegeld op heffen?
    Mij lijkt de moeite van al die blikjes verzamelen door mensen die het toch al netjes afvoerde, niet opwegen tegen de moeite om die paar blikjes op te ruimen met een afvalprikker.

  5. JdV

    Tja. Mooi voor de bühne. De gemeente gaat er niet over. Dit soort besluiten worden landelijk en welllicht zelfs Europees genomen. Nadeel van het systeem van de vervuiler die betaalt is, dat het dan ook een recht is om te vervuilen aangezien je er voor betaalt. Dus als er een statiegeldfles op straat wordt gesmeten moet dat ook kunnen, tenslotte is er betaald voor de kosten van het opruimen en de milieubelasting.

  6. Lombokker

    Doe dan ook meteen een statiegeldregeling voor lachgas patronen.

  7. Toine Goossens

    Dat is nogal voorbarig wat de gemeente doet. Morgen gaan Utrechters op initiatief Monique van Bollen, GroenLinks, Jolanda Uringa, Christen Unie, Eva van Esch, Partij voor de Dieren en Jelmer Schreuder, D66, in gesprek over:
    ´Afval als grondstof´.

    Daar komen thema´s als voor- en nascheiding aan de orde, maar ook statiegeld. Uiteindelijk gaat het erom, om landelijk voor het meest effectieve circulaire systeem te komen.

    Lees:
    Statiegeldsysteem op plastic flesjes voegt weinig toe.

    http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/statiegeldsysteem-op-plastic-flesjes-voegt-weinig-toe?utm_source=Me+Judice&utm_campaign=52430ba879-Me_Judice_Maandelijkse_nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_term=0_d478cc1d36-52430ba879-46273141

    De statiegeldalliantie is een PETalliantie.

  8. bureaulesswatts.nl

    Goed initiatief, Alleen hoe kwam het ook weer dat glazen verpakkingen – flessen-, die 100 % recyclebaar zijn , werden vervangen door plastic flessen ? Was dat ook niet het gevolg van ‘ overleg’ , waarbij het bedrijfsleven betrokken was ? Daar zit nu juist de angel . Ook al zóuden mensen melk, en allerlei andere voeistoffen in flessen willen kopen en netjes weer terugbrengen, dan kán dat helemaal niet . Er bestaan geen winkels waar dat te koop is, juist als gevolg van afspraken die overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties maakten. De gemeente zou haar eigen verdienmodel ondergraven als afvalinzamelaar, want in de afvalbak zit alleen maar plastic. http://bureaulesswatts.nl/circulaire-economie/ Joop Atsma CDA ( ca2010) : ” statiegeld is niet van deze tijd “

  9. Natte Otter

    Plastic kan je gewoon scheiden hoor, en dat wordt ook gewoon braaf gedaan door de afvalverwerker.

    Vind het voornamelijk heel erg hinderlijk en tijdrovend. Als ik een trein pak en een flesje cola haal en hem dan weer moet terugbrengen ergens. Kost je gewoon een paar minuten en dat is het gewoon niet waard. Er wordt hier zonder reden straks 10 cent uit mijn zak geklopt of 3 minuten. Ik hou braaf mijn afval bij mij of gooi het op de juiste plekken weg. Heb het idee, en dat is puur mijn eigen blik, dat het allemaal wel mee valt met dat zwerfafval.

    Maar hieronder zullen wel 5 mensen over elkaar struikelen om aan te geven dat het bij hun voor de deur een teringzooi is.

  10. Cornelis

    @Angelique: maar die blikjes liggen dan al bij de afvalverwerker dus dat is niet interessant. Het gaat inderdaad om het zwerfafval. Als je in Overvecht rondloopt zou je haast denken dat er Red Bull in de struiken groeit, die hangen er vol mee. Het statiegeld lijkt me een interessante prikkel om afval keurig in te leveren zodat dit ook bij die afvalverwerker terecht komt.

  11. Yoshua

    Dan zal het statiegeld wel €2.- per flesje of blikje moeten worden.
    Een blikje of flesje waar € 0.05 statiegeld op staat wordt niet teruggebracht.

  12. Jacob

    Jawel Joshua, die bedelaars bij de deur van de AH zijn dolblij met die 0,05 per flesje. Oprapen daarvan levert ze meer op dan de hele dag voor niets het handje ophouden.

  13. Cico

    Er moet statiegeld komen op *al* het plastic. Producenten worden belast voor het gebruikte plastic, hun product wordt duurder. Na gebruik het plastic inleveren per kilo, burger krijgt er geld voor. Wilt de fabrikant niet meedoen aan deze belasting, dan moet hij voor een ander, afbreekbaar materiaal kiezen.

  14. Scherpschutter

    Als de Gemeente nou gewoon eens doeltreffend en economisch efficiënt zou doen waar ze in de eerste plaats al een opdracht van de burger voor gekregen heeft (de rommel opruimen!!) dan was het helemaal niet nodig om diezelfde klanten via de belastingen een extra poot uit te draaien…

    Zou het nou heerlijk zijn voor een ambtenaar om het eigen falen zo keer op keer op keer op derden af te kunnen schuiven, of gaan ze daar diep van binnen eigenlijk wel een beetje kapot aan…?

  15. Michiel

    Goede actie van de gemeente. Dat flesjes en blikjes maar een deel van het zwerfafval uitmaken zal vast, maar het is in mijn ervaring wel het meest in het oog springende deel. En de besluiten worden dan misschien landelijk genomen, maar de gemeentes kunnen, net als andere maatschappelijke organisaties of activisten (zoals ” Zwerfinator” Dirk Groot en de Plastic Soup Surfer) natuurlijk wel invloed uitoefenen op het maatschappelijk debat en de 2e kamer. Het zou me niet verbazen als er in de toekomst ook strengere regelgeving vanuit de EU gaat komen dus men kan zich er maar beter op voorbereiden.

  16. Toine Goossens

    Michiel,

    Hoeveel procent maakt het plastic zwerfafval uit van de totale consumptie van plastic verpakkingen? Ik zie ook GFT afval en papier afval gaan we daar ook statiegeld op zetten? Of statiegeld op sigarettenpeuken. Laten we normaal doen en verstandige keuzes maken om gedrag te beïnvloeden. Dat heeft veel meer effect.

  17. Beestje

    Beste Scherpschutter. Hoezo moet de gemeente opruimen? Hiermee geef je mensen een vrijbrief om alles maar te laten vallen. Laten we beginnen bij de vervuilers, de wegsmijters. Opvoeden heet dat. Er is ook zwerfafval dat per ongeluk gaat zwerven. Zoals bij harde wind op een markt. Dat is andere koek. Maar ik vind niet dat je kunt zeggen smijt maar weg, daar is de gemeente voor om het op te ruimen.

  18. WvR

    @Cico:
    Hoop wel dat er dan een plasticpers voor de burger ter beschikking wordt gesteld.

    De dichtheid van zeer zware plastics is rond de 4g/cm3. Voor verpakkingsmaterialen zal het rond de 0,25 tot 0,5g/cm3 liggen.
    Een samengeperst blok van een kilo “gemengde plastic” zou rond de 6-9cm3 zijn. Ik schat dat een niet samengeperst blok al snel op 2 kubieke meter gaat uitkomen

    Ik heb betere bestemmingen voor m’n woonruimte…

  19. Luuk Upuuk

    Yoshua, junks en zwervers worden er heel blij van als jij je statiegeld niet int. Dat doen ZIJ graag voor je en en passant houden ze de stad een stuk schoner dan de mensen die 5 cent nix waard vinden!

  20. Pauline

    Werd tijd dat het WEER ingevoerd wordt. Eigenlijk moeten we weer met eigen fles of eierdoos naar winkel. Verpakkingsloos moet nagestreefd worden door regering

  21. Utrechter

    Ik snap dat de gemeente blij is want die hoeft minder zooi op te ruimen. Maar logistiek is het een drama, waar gaan we al die ingezamelde zooi laten? En met dieselvrachtwagens vervoeren naar de recycling? En wie betaalt die kosten? De vervuiler betaalt helemaal niet want statiegeld krijg je terug dus…… waar liggen de kosten en wie maakt ze? Dus helaas het is niet zo mooi als het lijkt. Maar een onderzoek zeker waard!

  22. T.Baudet

    Maar dan wel zoals in Zweden en Denemarken. Daar moet elke supermarkt ook elke petfles of blikje innemen. Dus ook indien gekocht bij een andere keten.

  23. Yoshua

    @Luuk Upuuk, die zwerver gaat echt niet blij worden van mij. Ik drink namelijk geen frisdrank, vind het niet lekker of flesjes water, dat je gewoon uit de kraan kunt halen.

  24. Scherpschutter

    @Beestje 10/1/2018 – 18:31
    Beste Scherpschutter. Hoezo moet de gemeente opruimen? Hiermee geef je mensen een vrijbrief om alles maar te laten vallen. Laten we beginnen bij de vervuilers, de wegsmijters. Opvoeden heet dat. Er is ook zwerfafval dat per ongeluk gaat zwerven. Zoals bij harde wind op een markt. Dat is andere koek. Maar ik vind niet dat je kunt zeggen smijt maar weg, daar is de gemeente voor om het op te ruimen.
    ———————————–

    Beste Beestje,

    De Gemeente moet alle zooi opruimen omdat burgers haar die taak toevertrouwd hebben en daar ook jaarlijks fors voor betalen middels belastingen. Daarmee heeft de Gemeente ook de verplichting om een hoogwaardige dienst te leveren en de straten brandschoon te houden. Helaas faalt ze daar hopeloos in en is het vaker een zooitje op straat te noemen dan dat het schoon en opgeruimd oogt.

    Dat is natuurlijk geen vrijbrief om zooi op straat te gooien… Dat doet u -net als ik- gewoon niet, naar ik mag aannemen. Wat ik wel met u eens ben is dat vervuilers aangepakt moeten worden, maar die pakt u natuurlijk niet door mensen zoals U en ik een extra boete op bepaalde verpakkingen te laten betalen. Wij zijn niet de vervuilers (integendeel zelfs), ook niet diegenen die falen in het doeltreffend opruimen en dus al helemaal niet diegenen die de falende Gemeente zou moeten criminaliseren en op voorhand straffen met een extra boete….

    Het is dan ook gewoon ordinaire geldklopperij van de Gemeente om haar eigen falen als dienstverlener te maskeren, waarbij nota bene de niet-vervuilers extra gestraft worden.

  25. Mispeer

    Scherpschutter: even het concept van statiegeld. Dat is geen boete beste man, maar een waarborgsom. Een waarborgsom die u betaalt, opdat u uw rommel weer inlevert. En bij inlevering van uw rommel vervolgens weer terugbetaald krijgt. Teleurstellend dat een man met uw eruditie dit niet inziet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).