De grote terrassentest: 27 terrassen in de binnenstad getest. Café Orloff op 1 | De Utrechtse Internet Courant De grote terrassentest: 27 terrassen in de binnenstad getest. Café Orloff op 1 | De Utrechtse Internet Courant

De grote terrassentest: 27 terrassen in de binnenstad getest. Café Orloff op 1

De grote terrassentest: 27 terrassen in de binnenstad getest. Café Orloff op 1
Café Orloff op 't Wed. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Utrecht zit vol met mooie terrassen. Nu duizenden nieuwe studenten de stad komen bevolken, de zon eindelijk echt gaat schijnen en de werkende Utrechters weer terug zijn van vakantie is het een goed moment om de leukste terrassen van de Utrechtse binnenstad eens op een rij te zetten.

Utrecht zit vol met mooie terrassen. Nu duizenden nieuwe studenten de stad komen bevolken, de zon eindelijk echt gaat schijnen en de werkende Utrechters weer terug zijn van vakantie is het een goed moment om de leukste terrassen van de Utrechtse binnenstad eens op een rij te zetten.

Men kan prachtig zitten bij Strand Oog in Al of bij Guusjes in Tuinwijk. DUIC koos er voor deze test echter voor alleen terrassen in de historische binnenstad te beoordelen. En ook daar hebben wij niet alle terrassen bezocht, er zijn er gewoonweg te veel om allemaal af te gaan.

We hebben gekozen voor terrassen van cafés met de bekende namen, op de bekende pleinen, maar ook enkele nieuwe horecagelegenheden komen aan bod. We kunnen er kort over zijn, er zijn weinig slechte terrassen in Utrecht. En er is voor ieder wat wils: Utrechters en bezoekers kunnen terecht op de drukke Neude met veel studenten of liever of op een rustiger terras aan de randen van het centrum, bij sommige terrassen hangt een huiskamersfeer en bij weer andere terrassen is de sfeer formeler.

DUIC is bij 27 terrassen meerdere keren langs geweest. We bekeken hoe vriendelijk, snel en kundig de bediening was, we dronken het bier van de tap, aten bitterballen, vroegen naar de huiswijn en bekeken de prijzen. Ook keken we naar het uitzicht en voelden we of de stoelen goed zaten. Dit alles resulteerde in deze lijst met Café Orloff op ‘t Wed als winnaar.

Orloff 2
Café Orloff. Alle foto’s zijn gemaakt door Robert Oosterbroek

Orloff – 9

Donkere Gaard 6-8 A
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 6,50 voor 8 stuks 

Terrassen genoeg op het Wed. En terecht, want het is een geweldige plek in hartje Utrecht. In de zomer als je buiten zit maar ook in de winter als de verlichting voor een geweldige Anton Pieck-sfeer zorgt. Van alle cafés daar is Orloff het meest karakteristieke. Van ’s ochtends vroeg tot sluitingstijd zit het terras vol. Veel ouwe-jongens- krentenbrood publiek: kunstenaars, middenstand uit de binnenstad, marketingmensen en ook wat studenten. Er is terrasverwarming en kussentjes waardoor het ook in de herfst prima uit te houden is. Sympathieke en vlotte bediening en een uitzicht dat je wenst: veel passanten en altijd wel iemand op de fiets die je kent. Een leeg tafeltje komt niet vaak voor. Lekkere bitterballen van de Bourgondiër.

Café De Zaak is een goede tweede in de terrassentest
Café De Zaak is een goede tweede in de terrassentest

Café De Zaak – 8,8

Korte Minrebroederstraat 9
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: Geen bitterballen

Wie hier weleens langs fietst weet hoe gewild een plekje op het terras van de Zaak is. Het is hier altijd een drukte van belang. Op een dinsdagnamiddag is dat bijvoorbeeld niet anders. Er zitten kleine en grotere groepjes vrienden en vriendinnen van divers pluimage wat te drinken. Aan een tafeltje zitten een paar mannen in pak, aan het tafeltje ernaast twee vriendinnen met tattoo’s en dreadlocks. De sfeer is gemoedelijk en ongedwongen. Het duurt wel even voordat je bestelling wordt opgenomen. De locatie is fijn: achter het  stadhuis, op het plein (dus genoeg te zien) maar toch enigszins beschut. En niet te vergeten: er staat zon op het terras. Hier kun je rustig een paar biertjes drinken met je vrienden. Je kunt in De Zaak qua eten wat kleine dingen krijgen, maar er zijn geen bitterballen. Dat is jammer maar hier hebben ze wel het systeem van ‘bring your own food’ dus als je die heel graag wil, zou je verderop bij de snackbar een kroket kunnen halen om hier op het terras op te eten.

Het terras van Graaf Floris bij de Vismarkt eindigde als derde in de test
Het terras van Graaf Floris bij de Vismarkt eindigde als derde in de test

Graaf Floris – 8,6

Vismarkt 13
Biermerk: Gulpener
Bierprijs: € 2,40
Bitterballenprijs: € 5,50 voor 8 stuk

Je zit op het bruggetje van de Vismarkt naar de Steenweg, dus je kijkt uit op de gracht en er gebeurt altijd wat op dit gezellig-drukke stukje Utrecht. Ook een pluspunt: je ziet de Dom terwijl je van je drankje geniet. De bediening is goed en professioneel. Al jaren veel dezelfde gezichten, geen studenten. Ook in het publiek weinig jongeren. Een mooi terras met standaard biologisch bier van de tap, en niet te duur. Enige minpuntjes: de lange wachttijd bitterballen, de mosterd in zakjes en geen menukaarten buiten op de tafels.

Ubica op de Ganzenmarkt kan ook op veel waardering rekenen van de redactie
Ubica op de Ganzenmarkt kan ook op veel waardering rekenen van de redactie

Ubica – 8,5

Ganzenmarkt 24-26
Biermerk: Heineken
Bierprijs: € 2,80
Bitterballenprijs: € 6,50 voor 8 stuks

Een prachtig terras, waar ooit krakers de dienst uitmaakten. Een goede plek om een rustig middagje te vertoeven met goed personeel en een volwassen uitstraling. ’s Middags staat de zon mooi op het terras, maar die is ’s avonds wel verdwenen dus neem een vest mee! Het publiek bestaat uit dertigers, want de jongeren zitten toch veelal op de Neude. Het terras is vaak druk, maar de stoelen zitten goed en er is ruimte zat. Het bier is hier wel het duurst van alle geteste locaties, maar we betalen best wat extra voor deze zeer sterke deelnemer. De open ramen geven het terras een nog wat ruimer uitstraling en ook het uitzicht op het plein voor het stadhuis geeft meer dan voldoende afleiding voor een lange avond op een fijn terras. Neem dus wel je portemonnee mee, want je zit hier wel even.

Café Hofman – 8,4

Janskerkhof 17a
Biermerk: Kornuit
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 5,00 voor 8 stuks

In dit hoekje van het groene Janskerkhof zit je behoorlijk goed. Het ligt wat uit de richting voor veel terrasgangers, maar dat kan ook een groot voordeel zijn voor sommigen. Er is uitzicht op het plein, waar van alles te zien is. Het is Uitweek dus er verzamelen zich hordes nieuwe studenten. Toch voelt het niet alsof je middenin de drukte zit, waardoor je er met gemak een langere tijd kunt blijven zitten. Er is zowel zon als schaduw, de bediening is vriendelijk en professioneel. Het duurde wel erg lang voor de bitterballen kwamen en ze waren niet heel warm.

De Rechtbank – 8,3

Korte Nieuwstraat 14
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 6,50 voor 8 stuks

De Rechtbank staat bekend als chic en oubollig. Toch is het eigenlijk gewoon een enorm mooi terras waar je lekker kan zitten. In een historische binnenplaats van de voormalige rechtbank in het oude centrum van de stad. Er valt niet zo veel van je af te kijken dus je moet het doen met de mensen om je heen. De hekken geven ook wel een iets opgesloten gevoel, maar dat geeft aan de andere kant ook wel weer een gevoel van rust. De jeugd komt hier niet heel veel. Het is een rustige omgeving zonder veel afleiding. Al met al een prettig terras waar goed gezeten kan worden voor een gesprek. Leuk detail: de menukaart is opgesteld als een krant. Dat kan DUIC wel waarderen!

Walden – 8

Domplein 16
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 6,00 voor 8 stuks

In het hoekje van het Domplein zit sinds enkele jaren café Walden. De terrassen hier hebben vooral last van de tocht die heerst op het plein. Zo niet bij Walden, waar ze met een schutting de wind tegenhouden en daarmee tegelijkertijd zorgen voor een onverwachts gezellig, strandtent-achtig hoekje. De bediening weet vandaag zo snel niet wat de huiswijn is maar lost dit adequaat op. De glazen staan al gauw op tafel, die worden niet veel later gevolgd door prima bitterballen. Het publiek bestaat met name uit studenten, maar het terras is niet te druk. En met het uitzicht op de Dom bevalt dat meer dan goed.

Café De Poort op het Ledig Erf
Café De Poort op het Ledig Erf

De Poort – 7,9

Tolsteegbarrière 2
Biermerk: Heineken
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 6,00 voor 8 stuks

Het is hier vaak vol, maar met een goede reden. Op een gezellig terras onder prachtige oude bomen zit je op een van de drie populaire terrassen op het Ledig Erf. Het kleine gedeelte aan het water valt al helemaal in de smaak, maar je zit daar dan ook boven op de gracht op een fijn terras. Zeker bij mooi weer met de schuifpuien open is er genoeg plek om lekker naar de voorbijgangers op het plein te kijken. Het is het jongste terras van het Ledig Erf qua bezoekers. Bij Louis Hartloopercomplex en Ledig Erf komt een wat ouder publiek, maar hier komen veel starters en studenten uit de buurt. Het is vaak vol, maar zeker de moeite waard om even te wachten. Om de aandacht te trekken van de bediening is wel wat geduld nodig, maar je zal dan ook geen haast hebben om weer te vertrekken.

Delphi’s – 7.8

Neude 29
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 4,75 voor 7 stuks

De Neudeflat blokkeert de zon op het terras van Delphi’s, waardoor het altijd een stuk minder druk is dan bij de buren. Een man op leeftijd die vermoedelijk al zijn hele leven in de horeca werkt (waar vind je ze nog in de stad?) weet alles echter op een leuke manier te verkopen. De sfeer lijkt zich het best te omschrijven als ‘ons kent ons’. Om zelfs op de Neude persoonlijk te worden is extra inzet voor nodig. Daar slagen ze bij Delphi’s in. Voor bekende voetballers, zoals Ibrahim Afellay, ook geen onbekend terrein. In ieder geval is het aangenaam op het terras en is de bediening snel. Er wordt Jupiler geschonken en Van Dobben geserveerd. Wat wil je nog meer?

Het enorme terras op de Neude van onder meer café De Beurs
Het enorme terras op de Neude van onder meer café De Beurs

De Beurs – 7.6

Neude 37-39
Biermerk: Heineken
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 6,50 voor 8 stuks

Op misschien wel het meest bekende terras van de stad worden we tijdens een VriMiBo aangenaam verrast. Het terras kon vooraf op de nodige scepsis rekenen van de redactie, want: de locatie is top, maar de studentikoze bediening staat bekend als traag en onvriendelijk. In onze tests blijkt niets minder waar. Nog voordat we zitten staat de kelner al klaar om een drankje en bitterballen op te nemen. En binnen vier minuten staat alles op tafel. Ook de tweede ronde wordt tot onze verrassing direct opgenomen op het moment dat de glazen van de eerste leeg zijn. Op de Neude mis je wel de intimiteit van een mooi Utrechts terras. Daarnaast is het aanzicht van het plein ook niet om over naar huis te schrijven. Het publiek is divers, maar bestaat vooral uit jonge mensen. Voor studenten die de stad nog niet kennen een aanrader! Ben je op zoek naar een iets stijlvollere oplossing, kijk nog even verder.

Buurten – 7,5

Burgemeester Reigerstraat 61
Biermerk: Amstel
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 4,75 voor 6 stuks

Wat heeft Buurten in de Burgemeester Reigerstraat een slim concept neergezet. Ingrediënten: een zonnig terras met speelplek voor kinderen en prettige chill-hoek, leuk restaurant met een betaalbare kaart, prima bediening. Het werkt als een magneet op de jonge gezinnen rond het Wilhelminapark. Want wat is prettiger dan ongestoord een wijntje te drinken terwijl je bakfietskinderen zich een paar meter verderop vermaken. Maar dit voordeel heeft ook zijn nadeel. Je zal maar helemaal geen zin in kinderen op het terras hebben…

Orloff aan de Kade – 7,5

Oosterkade 18
Biermerk: Kornuit
Bierprijs: € 2,75
Bitterballenprijs: € 6,50 voor 8 stuks

Het terras ligt aan de prachtige kade in een steeds populairder wordend deel van de stad. Het is een mooi stukje Utrecht, maar het ligt wel direct aan de weg en de geparkeerde auto’s voor je neus zijn ook niet echt een pluspunt. Het is wel het terras met, naar het schijnt, de meeste zonuren in de stad. Het terras is ook al vroeg open dus uiterst geschikt voor een espresso in de ochtendzon. Hier komt een gemêleerd, maar wat ouder publiek. De drukte van jongeren in de binnenstad zie je hier minder, maar toch puilt dit terras geregeld uit met vooral bewoners uit de buurt. Een typisch relaxed terras buiten de binnenstad. Ze kunnen daarnaast nog een plusje opschrijven; naast de gewone bitterballen is er ook een vegetarische variant te krijgen.

Louis Hartlooper Complex – 7,5

Tolsteegbrug 1
Biermerk: Brand
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 10,00 voor 16 stuks

Horeca en de bioscoop. Bij het Louis Hartlooper Complex blijkt het een gouden greep. Vanaf de eerste dag (nu 12 jaar geleden) loopt de zaak als een trein. Het terras van het Louis Hartlooper Complex op het Ledig Erf heeft een wat Franse uitstraling. Plantjes, mooie lampen en het oude politiebureau als fraaie achtergrond maken het een fijne plek om een drankje te drinken. En zo denken meer mensen er over, want het terras zit vaak vol. Tijdens lunchtijd soms te veel voor het personeel. Een half uur wachten op een tosti is te lang. Divers publiek, zeker niet alleen bioscoopgangers. Volgend jaar wordt het terras grondig aangepakt.

De gemiddelde bierprijs bij de geteste terrassen in Utrecht is € 2,58.

Bier

De Vingerhoed – 7,4

Donkere Gaard 11
Biermerk: Hertog Jan
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 6,00 voor 8 stuks

Echt Utrechtse bitterballen, de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we er nog nooit van gehoord hadden. Ook de kelner kon ons helaas zo snel geen passend antwoord geven, behalve dan dat ze in Utrecht gemaakt worden. De smaak is er in ieder geval niet minder om. Vooral is het weer eens wat anders dan de ‘voetbalkantine zonder smaak’ of Van Dobben-ballen. Het terrasje bij De Vingerhoed is klein en is het rustige alternatief voor het drukke tegenovergelegen terras van Orloff. Met een Hertog Jan én de Utrechtse bitterballen voor onze neus is het prima vertoeven bij De Vingerhoed. De bediening kan wel een stuk sneller.

Zussen – 7,2

Korte Jansstraat 23
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,75
Bitterballenprijs: € 3,50 voor 8 stuks

Het kleine terrasje van Zussen heeft een luxe cocktailkaart waar we in deze test –helaas- geen gebruik van maken. We worden snel geholpen en de bitterballen zijn met € 3,50 voor acht stuks goed geprijsd. Het is echter niet veel soeps. Wat dat betreft hadden we het beter net als onze buren (die wel heel dicht op je zitten op dit terras) daadwerkelijk bij soep kunnen houden. De bediening is vriendelijk, snel en weet de wijnen op de kaart goed uit te leggen. Een voor de hand liggende kwaliteit van de ober die in veel Utrechtse zaken niet zo vanzelfsprekend is (en waar best een voorbeeld aan mag worden genomen). Al met al is het ons hier wel iets té knus.

Vinnies – 7,1

Lucasbolwerk 1
Biermerk: Hertog Jan
Bierprijs: € 2,65
Bitterballenprijs: € 8,50 voor 9 stuks

Jarenlang zat hier het Heerenplein. Het was zo populair onder studenten dat de eigenaar op zoek ging naar een ander publiek. Onder de naam Koevoet kwam er een doorstart die als effect had dat niet alleen de studenten afhaakten. Na een stevige evaluatie heet de zaak nu Vinnies en hoopt men met een goede kaart de vaart er weer in te krijgen. Vinnies heeft een ruim opgezet terras met uitzicht op de bussen voor de Schouwburg. Dat lijkt ongezellig maar biedt een leuk uitzicht op de in- en uitstappende mensen. Met de zon die tot een uurtje of zeven blijft hangen is het aangenaam vertoeven. De bediening bestaat voornamelijk uit vrouwelijke studenten die vriendelijk en attent aanwezig zijn. Er wordt hier niet gelummeld. Publiek is van alle leeftijden, op vrijdag wordt hier veel geborreld door de advocatenkantoren in de buurt.

Café Tilt – 7

Lange Jufferstraat 62
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 4,50 voor 6 stuks

Op deze hoek van de stad komen minder dagjesmensen dan midden in het centrum. Het publiek bij Café Tilt is gemengd; niet alleen studenten of bejaarden komen hier voor een versnapering maar ook alles daartussen. De sfeer is, net als bij de buren van De Potdeksel, ongedwongen en vaak gezellig. Vroeger kwam de kroegkat vaak langs, maar die is
helaas overleden. Een groot voordeel zijn de verwarmde kussens zodat er ook met kouder weer warm gezeten kan worden. De bediening is niet altijd vlot of in een opperbest humeur. Voor een topservice ga je niet naar de Tilt. Voor ongedwongen biertjes drinken met een groepje vrienden wel.

De Potdeksel – 6,9

Lucasbolwerk 22-23
Biermerk: Bavaria
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 5,80 voor 8 stuks

Omringd door palmbomen zit je hier op de hoek van twee straten. Het uitzicht bij De Potdeksel is niet heel bijzonder, maar je zit er wel lekker. Een van de straten is wat drukker en er valt nog wat te zien, gelukkig rijdt er niet heel veel autoverkeer. De Potdeksel heeft
een wat kleiner terras, maar er is regelmatig plek. Bij de Tilt, schuin tegenover is het vaak drukker. De Potdeksel heeft een gemixt publiek. De bediening is voldoende, het terras is niet groot en zorgt daardoor voor kortere wachttijden. Een goede middenmoot.

Gemiddelde prijs van een portie bitterballen € 5,87

Bitterballen

Het Gegeven Paard – 6,9

Vredenburgkade 11
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,70
Bitterballenprijs: € 6,00 voor 6 stuks

Het Gegeven Paard was al een prima plek om te vertoeven voor of na een concert in TivoliVredenburg. Met de uitbreiding van het terras is het een aanrader vooral wanneer de zon schijnt. Het terras ligt aan de Catharijnesingel, waar het water nu weer terug is. Toegegeven, dat het water weer terug is in de singel weegt bij ons mee in de beoordeling. Eindelijk! Het nieuwe terras is ruim opgezet met prima stoelen maar oogt nu nog wat kaal met de enkele groene sprietjes die uit de reusachtige plantenbakken steken. Het uitzicht met een bouwput links en een gebouw in de steigers rechts is niet uitnodigend te noemen, maar de attente bediening en de keuze aan drankjes maken veel goed. Een goede locatie om af te spreken met mensen die met de trein naar Utrecht reizen. En minpuntje is de stevige wind die er soms kan staan. Pluspunten zijn de twaalf verschillende gin-tonics en een grote keuze uit sterke drank. Als de bouwput weg is zien we Het Gegeven Paard flink wat plaatsen stijgen.

Se7en – 6,5

Mariaplaats 7
Biermerk: Bavaria
B
ierprijs: € 2,25
Bitterballenprijs: € 4,00 voor 6 stuks

Je zit hier op een vrij druk punt waar best wat verkeer langskomt. Dat is aan de ene kant leuk, want er gebeurt altijd wel wat, maar heel rustig zit je er niet. Het geeft een wat gehaast gevoel. Verder zien die picknickbankjes er leuk uit, maar ze hebben geen rugleuning. Dus urenlang blijf je er niet met gemak zitten. Een vrij standaard terras, niet uitgesproken bijzonder, maar ook zeker niet onvoldoende.

Bar Beton De Bank – 6,3

Adriaen van Ostadelaan 22
Biermerk: Warsteiner op fles
Bierprijs: € 2,95
Bitterballenprijs: € 5,75 voor 8 stuks

Bar Beton beschikt over vijf verschillende vestigingen in Utrecht. Wij bezochten Bar Beton De Bank aan de Adriaen van Ostadelaan, gevestigd in een voormalig pand van de ABNAMRO, vandaar de toevoeging De Bank. Bar Beton beschikt over een ruim en zonnig terras met een weinig spectaculair uitzicht op het nieuw ingerichte kruispunt Jan van Scorelstraat – Adriaen van Ostadelaan. De bediening was aanvankelijk vriendelijk en redelijk vlot maar één van onze panelleden wilde graag nog een kop koffie met een glaasje water, het waterglaasje was wel heel klein en er werd een beetje moeilijk gedaan over een tweede glaasje water. Het publiek bestaat uit studenten, bezoekers aan het nabijgelegen Diakonessenhuis en buurtbewoners.

Broers – 6,1

Janskerkhof 9
Biermerk: Jupiler
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 3,50 voor 8 stuks

Wie op een zonnige dag langs Broers fietst, of er in de bus langs rijdt, heeft gelijk zin om ook een terrasje te gaan pakken. De zon staat volle bak op het smalle terras en dat levert een heerlijk zomers beeld op. Wie er eenmaal zit heeft daarentegen wel te maken met de keerzijde van de medaille. De drukke busbaan van het Janskerkhof en het eveneens drukke fietspad zorgen ervoor dat je nooit echt helemaal ontspannen zit. Ook dat de gasten dicht op elkaars neus zitten is niet iets waar wij direct voor terugkomen. De huiswijn is echter lekker, al kan dat van de bitterballen helaas niet gezegd worden. Deze ballen worden in een gemiddelde voetbalkantine geserveerd, maar toch niet op een terras dat voornamelijk yuppen als gasten lijkt te hebben? De zon maakt veel goed, dat dan weer wel.

Het terras van café Ledig Erf op het gelijknamige plein
Het terras van café Ledig Erf op het gelijknamige plein

Ledig Erf – 6

Tolsteegbrug 3
Biermerk: Amstel
Bierprijs: € 2,60
Bitterballenprijs: € 3,50 voor 8 stuks

Het terras van café Ledig Erf is een bijzonder verhaal. Op een aantal criteria scoort het een dikke onvoldoende. Vanwege structureel te weinig personeel is de bediening niet in staat om adequate service te verlenen op het grote terras. Wie dorst heeft, haalt zijn drankje aan de bar. Regelmatig horen we dat de opgeroepen krachten er aan komen (planning en organisatie!). Het bittergarnituur is van Mora-niveau dus zakt wat ons betreft finaal door de ondergrens. De witte wijn is zuur en wordt geserveerd in waterglazen. En toch, als het LHC en de Poort vol zijn, komen we er met plezier. De ligging, de leuke mix van hipsters, ouderen met kinderen, studenten en de ongeorganiseerde gezelligheid heeft een onweerstaanbare charme. Misschien moeten ze het maar zo houden.

Speck – 5,5

Ledig Erf 10
Biermerk: Maes
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 8,00 voor 8 stuks

Een vrij nieuw terras aan de ‘andere kant’ van het Ledig Erf. Wat opvalt als je gaat zitten is de pijn in je rug. De lange tafels waaraan je zit zijn mooi en kunnen tegen een stootje, maar de metalen stoeltjes die met tape bij elkaar gehouden worden kunnen echt niet. Je kan leuk kijken naar de voorbijkomende fietsers, maar de drukke autoweg is dan weer wat minder. Het is zelden helemaal vol, wellicht kiezen mensen eerst voor de terrassen op het plein Ledig Erf en als daar geen plek is, is dit een alternatief. Wel een aanvulling voor de Utrechtse horeca en we houden rekening met de korte tijd dat het terras open is. De bediening loopt er wel verzorgd bij en is zeer vriendelijk.

Stairway – 5,5

Mariaplaats 11
Biermerk: Bavaria
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 6,50 voor 7 stuks

Het terras is ruim, heeft tot in de namiddag zon en je zit op het juiste punt in de bocht van de Mariaplaats met genoeg opties om mensen te bekijken. Maar na bijna twintig minuten wachten is nog niemand onze bestellingen komen opnemen en staan de koffiekopjes van onze voorgangers nog op tafel. Als we zelf naar binnen lopen, wordt ons bier daarna wel redelijk snel gebracht. De bediening is wel degelijk vriendelijk en beleefd, maar het terras wordt niet goed in de gaten gehouden. De bitterballen niet heet genoeg. Qua ambiance is de metamorfose die Stairway de afgelopen jaren heeft ondergaan opmerkelijk. Waar het vroeger een gezellig rommeltje met rockliefhebbers was, doet het terras nu wat identiteitsloos aan.

De Postillon – 5,3

Lijnmarkt 50
Biermerk: Heineken
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: Geen bitterballen

Bij De Postillon missen een aantal dingen. Zo is het niet mogelijk om met pin te betalen, hebben ze geen bitterballen, schone wc’s en gezellig personeel. De mensen die bij Postillon komen weten dit vaak zelf ook en dat lijkt ze niet te interesseren. Dit terras geeft meer het gevoel van een oude kroeg. Velen vinden het daarom genieten, maar dit panel verwacht iets meer effort van een kroeg op deze locatie. Verder lijkt het De Postillon niet zijn best te doen om te verbeteren. Vragend naar de huiswijn vertelt de bediening dat het iets ‘Zuid-Afrikaans’ is, wat precies voor wijn het is bleef onduidelijk. Een leuk detail om mee af te sluiten dan: de paaltjes langs de weg worden gebruikt als tafels. Het uitzicht is wel goed, op de Oudegracht.

Brasserie Domplein – 5,0

Domplein 20
Biermerk: Brand
Bierprijs: € 2,50
Bitterballenprijs: € 4,75 voor 6 stuks

Wat een toplocatie! Maar daar is helaas alles mee gezegd. De jonge bediening doet er, ondanks dat het rustig is, ruim vijf minuten over om een drankje op te nemen. Vervolgens duurt het nog eens ruim acht minuten voordat de biertjes op tafel staan. De opzichtige flirt van de bedienster maakt het lange wachten op een biertje niet goed en de even later gebrachte bitterballen, of wat er voor door moet gaan, al evenmin. Wat is dit smerig! Slap, lauw, smaakloos en ze zien er ook nog eens niet uit. Na twee pogingen besluiten we de rest te laten staan. Het terras ligt erg op de tocht en het drukke straatje met toeristen die vlak langs je heen lopen zorgt ervoor dat je niet compleet relaxed op je stoeltje zit. Jammer.

27 Reacties

Reageren
 1. Erik Derksen

  Dank voor de leuke recensie! Twee verbeteringen:
  we schenken trots Amstel en geen Jupiler. En huisnummer is 61! Dank.

  Erik Derksen, eigenaar Buurten.

 2. MtU

  Jullie spreken jezelf tegen. De Oosterkade vind ik op het randje, maar de Burgemeester Reigerstraat en de Adriaen van Ostadelaan horen echt niet meer bij de historische binnenstad.

 3. Henk

  Leuke test! Alleen begrijp ik niet waarom er terrassen als van Buurten (Burgemeester Reigerstraat) en Barbeton Bank (Adriaen van Ostadelaan) worden meegenomen. Alleen terassen in de historische binnenstad? Deze zitten een flink stuk buiten de singel…

 4. Gino

  Ik mis café t College in deze lijst helaas

 5. Buurtbewoner

  Komt er ook een test van terrassen buiten het centrum?

 6. J.m de keizer

  Test van de terrassen in het centrum kopt het artikel. Om nou de Adriaen van Ostadelaan tot het centrum te rekenen gaat wel een beetje ver he. Dan kunnen we het terras van Buurten in de Fabriek en de Colour Kitchen op Zuilen ook wel erbij vaan zetten bijna

 7. Stefan Elvers

  Net als Erik hierboven blij met een mooie recensie. Dank daarvoor. Hier echter ook een verbeterpuntje: onze bierprijs is niet 2,80 maar 2,70 en daarmee dus niet de duurste!!!

  Stefan Elvers, eigenaar ubica

 8. Jannie

  Jazzcafé het College verdient zeker een ereplek, al is het misschien maar beter ook van niet. Best kept secret in town. 😉 En zo missen nog een paar zaken die een aanbeveling meer verdienen dan nu in deze lijst. Willekeur lijkt de aanpak geweest te zijn in deze beoordeling in tegenstelling tot kwaliteit. Jammer voor de hardwerkende ondernemers die nu onterecht ontbreken. Al zal kwaliteit in service het altijd winnen van een matig onderbouwde recensie. En fijn voor ons Utregters dat onze fijnste plekjes ons geheimpje blijven! 😀

 9. Karel

  Leuke test! Goed gedaan.

 10. Joep

  Zo lang de beurs in het rijtje staat is de test niet serieus te nemen! Massaal consumptie plein, totaal geen karakter en charmes..

  Marktzicht had er bij gekund, en Willem slok… Al zijn deze locaties niet geheel centraal…

 11. Otto

  Gelukkig staan de beste terrassen niet in de top 27 van Duic en blijven ze voor ingewijden… ?

 12. Jan

  Leuk voor de pilsliefhebbers maar bijna geen van deze cafés weet hoe ze speciaalbier moeten serveren. Duvel in een nat glas. Bah!

 13. Elske

  En welke terrassen zijn er rookvrij?

 14. Ad Hoc

  Ben benieuwd welke terrassen gebruik maken van Oberr. #objectiefzijnismoeilijk

 15. Rene

  Zoeken jullie nog mensen op de redactie van DUIC? Ik begrijp dat er regelmatig een terrasje wordt bezocht met bier & bitterballen 😉

 16. Jeroen

  @Elske: Hopelijk geen een. Cafe’s zijn helaas rookvrij. Dus ga rustig binnen zitten met het mooie weer, dan genieten de rokers wel van het zonnetje. Lekker een sigaartje en een speciaalbiertje. Zure niet-rokers lekker binnen. Mooier wordt het niet.

 17. Elske

  @Jeroen; achterliggende reden is het feit dat ik longpatiënt ben en letterlijk benauwd wordt van rook en parfum. Dus ja het is bijzonder zuur om daarmee in aanraking te komen.
  Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen. Ze maken de luchtwegen smaller. Ademen wordt moeilijker. De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt. Al deze reacties samen vormen een astma-aanval. Bij een astma-aanval kunt u veel minder lucht in- of uitademen dan anders.

 18. Sigmund Freund

  Oeioei Jeroen, jij wint de pot-en-ketel-prijs voor de zuurste reactie die ik in tijden heb gelezen. Problemen in je jeugd? Tot je achttiende niet mogen roken en dat nu aan ‘t afreageren op je ‘zure’ medemens? Impotent door het roken en nu kinderloos, en vandaar een ‘iedereen zakt er maar in’ complex?

 19. Luuk Upuuk

  @ Jeroen, jouw reactie duidt erop dat jij als onderdeel van een minderheid graag een meerderheid jouw wil op wil leggen.
  Het zou dit groenlinkse bestuur sieren als ze dus in een APV het roken in de buitenlucht gaan verbieden. Doet meer voor de luchtkwaliteit dan die milieuzone.

 20. Nesco

  Doodzonde cafe de postillon,,,bijna mooiste plek

  Was er laatst
  Wat een asociale eigenaar
  Begrijpt het woord gastvrij niet
  Blaft klanten af
  Mix van dommigheid en onkunde
  Ga ik nooit meer naar toe
  Zonde ,,van zo.n mooie plek

 21. Jeroen

  @sigmund @ luuk. Hartelijk dank. Des te meer van dit soort reacties des te minder kans op echt goede ideeen. Top. Vergeet dan ook meteen het parfumverbod niet, want daar heeft elske ook last van. En persoonlijk heb ik last van hooikoorts dus een verbod op gras in de binnenstad is dan wel het minste wat ik mag verwachten. Mijn keel slaat dicht, slijmvliezen zwellen op, ogen gaan tranen en ik krijg het benauwd. Weg met al dat groen dus, want als zieke minderheid draait de wereld om mij en moet iedereen zich aan mij aanpassen 🙂

 22. Grapje

  Jammer dat jullie niet gekeken hebben of er terrassen bij zijn waar je rookvrij kunt zitten.

 23. Ster

  Kom net van ‘t terras bij postillon, gezellig!
  @jeroen je bent de zuurpruim van de avond voor mij

 24. Jan

  Kennelijk is het water schaars in Utrecht-Oost: wij moesten bij Bar Beton voor een fles kraanwater bij een complete maaltijd met wijn erbij €2 betalen !!

 25. Sigmund Freund

  Jeroen, onder echt goede ideeën versta je, neem ik aan, ideeën die je recht om overal te roken ondersteunen.

  De sixties zijn voorbij man, leer je kinderen dat niet-roken de norm is geworden. Uiteindelijk worden ze daar gelukkiger van dan van altijd en overal te mogen roken.

 26. Collegiaal

  Helaas inderdaad geen review van café ‘t College; altijd heerlijk genieten van bijzondere wisseltap biertjes, goeie sfeer en unieke service. Bitterballen zijn helaas niet mijn ding dus die telt even niet mee.

 27. hana

  Cafe onder de pannen in Utrecht kan ik niet vinden,waarom niet.Mijn vrienden Theo is de uitbater en Henny gaat over het terras. Bier 1,50 wel zelf meenemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).