Aanstaande zondag van 12:00 tot 19:00 uur staat café De Zaak met een busje in de Werkspoorkathedraal op Vol van Smaak. Een ‘eetavontuur’ waar verschillende (mobiele) cateraars en specialisten hun seizoensgerechten en producten presenteren. Eén van de eigenaren van Café De Zaak, Thomas Marcin (36), staat zondag zelf in de ‘Bizz’: “Met de laatste vaatjes zelf gebrouwen bier.”
Jullie zijn voor de tweede keer bij Vol van Smaak. Een leuk evenement?
“Eerlijk gezegd was ik er de eerste keer in het Julianapark niet bij, maar heb ik wel geholpen met het opbouwen van de bus. Dit keer ben ik van de partij, maar mijn collega zei al wel dat het bier wat we zelf hebben gebrouwen daar zeer goed werd ontvangen. Dus ik ben benieuwd. Als De Zaak zijn we ook vaak onderdeel van evenementen en dit past daar goed bij.”
Hoe lang ben je al de eigenaar van het café?
“Ik ben er ooit begonnen als werknemer. Het bedrijf stamt uit 1975 en ik ben nu al een paar jaar mede-eigenaar. Het bijzondere aan De Zaak is vooral de diversiteit. Het is een café waar jong en oud komt, maar ook alle lagen van de samenleving wat komen drinken. Politici staan hier nog met krakers om tafel en studenten met werkenden. Het klinkt misschien cliché, maar dat is echt nog het geval in De Zaak. We zijn dan ook wel een eigenzinnig café.”
Eigenzinnig op welke manier?
“Je kunt bij ons bijvoorbeeld als klant je eigen eten meenemen: Bring Your Own. Daar kijken klanten altijd van op, maar het maakt ons niet uit of je spareribs of pizza gaat bestellen op ons terras. Wij zijn niet zo moeilijk en dat wordt ook altijd gewaardeerd.”
Eigen bier
Jullie brouwen ook zelf bier. Kan je daar iets meer over vertellen?
“We hebben twee huisbieren. In 2011 begonnen we met het bier ‘Pure Noodzaak’ dat we in januari 2012 op tap kregen. Het brouwen was heel leuk om te doen en we waren aangenaam verrast door het resultaat. Het is een witbier zonder suiker. We vonden dat we een fris biertje aan moesten bieden dat hoort bij het zonnige terras is de zomer, maar het is wel minder zoet dan andere witbiertjes.”
“Met het tweede huisbiertje ‘Oorzaak’ vielen we direct in de prijzen. Met een derde plaats in de verkiezing van de lekkerste huisbieren van Nederland door Entree Magazine. Dat is natuurlijk te gek! In combinatie met Brouwerij de Eem hebben we een Session IPA gebrouwen, waarvan de absolute smaak bijzonder is. Er zit maar 4,3 procent alcohol in, maar heel veel smaak. Het is ook een mooie kleur en smaakt een beetje bitterzoet. We zijn heel snel door deze vaten heengegaan. Ik heb er nog drie over, waarvan er twee zaterdag wel op zullen zijn. In januari gaan we opnieuw brouwen.”
Merken jullie dat ambtenaren nu in het stadskantoor zitten?
“Ja, we merken wel dat een aantal vaste klanten niet meer na werktijd wat komen drinken. Dat betekent niet dat het minder druk is, want dezelfde vaste klanten komen op vrijdagmiddag wel weer binnenlopen.
Het weekend
Wat doe jij in de weekenden dat je vrij bent?
“Dat zijn er niet zoveel, maar als ik vrij ben zit ik meestal op de bank met mijn vriendin. Ik ga vaak ook naar andere steden in het weekend. Niet dat ik Utrecht dan zat ben, maar mijn vrienden wonen veelal in andere steden.”
Welk plekken mijd je het liefst in het weekend?
“Op winkeltijden probeer ik in het weekend niet te veel rond de Oudegracht en Steenweg te zijn, omdat het zo druk is. Vorige week was ik er zelf trouwens wel. Dat overkomt me ook nog wel eens.”
Kerst en oud en nieuw
En met de feestdagen nog bijzondere plannen?
“We zijn met de feestdagen gewoon open. Mijn moeder is fan van De Zaak dus die neem ik mee en dan gaan we lekker eten. Tweede kerstdag hebben we twee te gekke dj’s dus dan ben ik gewoon aan het werk. Met Oud & Nieuw is het altijd heel druk, maar ook gezellig. Ik vind de jaarwisseling altijd een verschrikkelijke opgeprikte avond met feestjes die vaak tegenvallen. Wij rekenen dus geen entree, maar mensen kunnen gewoon de hele avond binnen lopen. We houden het lekker relaxt.”
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.