Het weekend van Centraal Museum-directeur Edwin Jacobs: “Eten en dansen. En de volgende dag op de fiets” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Centraal Museum-directeur Edwin Jacobs: “Eten en dansen. En de volgende dag op de fiets” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Centraal Museum-directeur Edwin Jacobs: “Eten en dansen. En de volgende dag op de fiets”

Het weekend van Centraal Museum-directeur Edwin Jacobs: “Eten en dansen. En de volgende dag op de fiets”

Edwin Jacobs (1960) is een sportman, een chefkok in eigen keuken, een kunstminner, levensgenieter en museumdirecteur. Kent u hem nog niet? Dan kan dat aanstaande zondag veranderen. Dan bestaat het Centraal Museum 175 jaar. Ter gelegenheid van deze respectabele leeftijd is er zondag een feestelijk programma en gratis entree. Directeur Jacobs neemt de bezoekers persoonlijk mee voor een rondleiding in ‘zijn’ Centraal Museum. Jacobs: “Een instap rondleiding met extra aandacht voor de Utrechter.”

Hoe ziet aankomend weekend eruit?

“Een weekend interpreteer je eigenlijk als vrij. Maar in mijn functie is een weekend juist altijd vol van activiteiten. Een opening van een tentoonstelling, een expositie, of een andere interessante of feestelijke aangelegenheid.”

Hoe start dit weekend?

“In het teken van de 175e verjaardag van het Centraal Museum hebben we vrijdagavond een Personeelsfeest op een nog geheime locatie. Daar zullen we met zijn allen samenkomen voor allerlei festiviteiten met eten en een dansfeest.”

Dat is vast een goed begin, en de volgende dag?

“Zaterdag ga ik een stuk fietsen. Utrecht heeft een prachtig fietsgebied. Via Amersfoort en langs Soesterberg, de route gaat door bos en duin, berg op en af. We doen dat met een clubje en zijn altijd heel fanatiek, we fietsen ongeveer tachtig kilometer zaterdag.”

En daarna?

“Bij mij thuis in de Klaverstraat zit een goede groenteboer. Op zaterdag koop ik mijn groente voor de hele week daar. Hij sluit om 14.00 uur dus voor die tijd wil ik een gevarieerde tas groenten naar huis kunnen dragen. Daarna vertrek ik naar Leiden om een hapje te eten met collega’s en vrienden. Om 19.30 is de opening van tentoonstelling Utopia in de Lakenhal in Leiden.”

Voelt dit een beetje als een ‘vrij’ weekend?

‘Zo’n tentoonstelling is voor ons een soort uitje. We gaan met een hechte vriendengroep. Daarnaast gaan er collega’s mee van andere musea, dat maakt het zakelijk ook interessant.”

Wat verwacht u van aanstaande zondag?

De volgende dag ben ik vroeg in het Centraal Museum. We zijn echt gericht op de lokale bezoeker.  Ik geef een rondleiding en wil de bezoeker een stuk van Utrechts geschiedenis laten zien.

Wat denkt u dat goed aan zal slaan bij de lokale bezoeker?

“Goede vraag! Dat weet ik wel. Er is één zaal met bekende schilderijen van de echte Utrechtse Caravaggisten.”

Caravaggisten? Dat zoek ik even op..

(Onder de Utrechtse caravaggisten wordt een groep schilders verstaan, die in de eerste decennia van de zeventiende eeuw als onderdeel van hun opleiding naar Italië reisden, die daar sterk onder de invloed van de werken van Caravaggio kwamen, en die na terugkomst in Nederland in Utrecht werkzaam waren.) “Het zijn schilderijen van echte Utrechters uit de 17e eeuw. Voor deze schilderijen zijn echte mensen geportretteerd. Geen geromantiseerde plaatjes maar mensen met een wond of een tand eruit. En prachtig gebruik van licht en donker en warme kleuren.”

Op welke manieren zorgt u voor de nodige ontspanning?

“Ik kook graag. Lekker struinen door verschillende kookboeken, op zoek naar gerechten. De laatste keer dat ik heel uitgebreid heb gekookt was twee weken geleden, toen mijn stiefzoon Jacob achttien werd. Hij had een groep van veertien vrienden uitgenodigd. Ze hebben keurig in pak gedineerd aan een lange eettafel die we heel sierlijk, met lakens tot aan bloemblaadjes erop, hadden gedekt. Ik heb de hele dag voor ze in de keuken gestaan: zelf brood bakken, verse zelfgemaakte tomatensoep, verse risotto en een vruchtencrumble toe. De jongens vonden het helemaal geweldig. Dat was echt heel cool.”

Wat is volgens u de charme van Utrecht?

Utrecht is precies op maat. Van de middeleeuwse architectuur, de grachten en de werfkelders tot aan de natuur en binnen no-time wandel of fiets je een fantastisch landschap in.

Wat zou u willen meegeven aan iedereen die straks het ‘vrije’ weekend in gaat?

“Utrecht staat bol van de culturele activiteiten. Van festivals tot aan kunstzinnigheid, tot aan het filmfestival dat straks voor de deur staat. Utrechters: bezoekt al uw festiviteiten in eigen stad, want ze zijn zo de moeite waard. Grijpt uw kans!” (tekst: Jolien van den Elsakker)

1 Reactie

Reageren
  1. Jos

    enge man

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).