Het weekend van Kika Sprangers: ‘Muziek heeft de meest prominente rol in mijn leven’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Kika Sprangers: ‘Muziek heeft de meest prominente rol in mijn leven’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Kika Sprangers: ‘Muziek heeft de meest prominente rol in mijn leven’

Het weekend van Kika Sprangers: ‘Muziek heeft de meest prominente rol in mijn leven’
Foto: Van Gilst
Jazz is niet voor iedereen weggelegd – de een kan ervan genieten, de ander kan er niet tegen. Voor Kika Sprangers (23) is jazz echter een manier van leven. Ze staat dit weekend op het U-Jazz festival in TivoliVredenburg. 

Jazz is niet voor iedereen weggelegd – de een kan ervan genieten, de ander kan er niet tegen. Voor Kika Sprangers (23) is jazz echter een manier van leven. Ze staat dit weekend op het U-Jazz festival in TivoliVredenburg. 

Je staat dit weekend op het U-Jazz Festival. Hoe bijzonder is dat?
“De organisatie van U-Jazz kende ik en ik heb eerder gewerkt met Martin Fondse, de hoofdgast van het festival. Hem ken ik goed en het is altijd leuk om met hem te spelen. Ik doe deze keer mee aan drie shows. Het festival is leuk omdat het kleinschalig is, maar er hele goede en te gekke ensembles staan. Daarnaast is het echt Utrechts: hier krijg je een inkijkje in de muziek van deze stad. Er is veel verscheidenheid qua muziek, en tussen de bedrijven door kun je kleine concertjes van tien minuten bezoeken.”

Is er nog iets wat je wil tippen?
“De Utrecht Jazz Archipel natuurlijk, maar ook de afsluitende act Fluks van Gerben Klein Winnink, de trompettist van de Utrecht Jazz Archipel. Dat wordt echt een groovy feestje met synthesizers. Martin Fondse en zijn orkest zijn steengoed. Hij won onlangs nog de Boy Edgarprijs. Als je breder kijkt naar de stad op het gebied van jazz, kan ik de woensdagavond aanraden bij Back and Fourth. TivoliVredenburg programmeert veel kleinere concertjes voor weinig geld van artiesten over de hele wereld. Ga daar eens kijken, zou ik de echte muziekliefhebber aanraden. Daar kun je goede nieuwe muziek ontdekken.”

Hoe ziet de Utrechtse jazzscene eruit?
“Die is nog steeds groeiende, wat enorm leuk is om te zien en mee te maken. Toen ik nog studeerde, miste ik een plek waar je heen kon om samen te spelen en sessies te doen. Je had het Oude Pothuys, maar daar leerde je geen nieuwe jazzmuzikanten kennen en het genre was daar net anders. Tegenwoordig heb je steeds meer leuke plekken waar je concertjes kunt doen en bezoeken. Utrecht kent een gezellige scene, iedereen kent elkaar. Als er iets nieuws wordt georganiseerd staat iedereen erachter. Het is sowieso een fijne stad om te werken en te wonen. Onlangs hebben we een nieuw collectief opgezet: het Utrecht Jazz Archipel. Het idee daarachter was om jazzmuzikanten samen te brengen en een nieuw Utrechts jazzorkest te starten, en daar begint het inmiddels aardig op te lijken. Mensen die voorheen op hun eigen eilandje vast zaten, kunnen we op deze manier met elkaar verbinden en zo een brug slaan tussen de verschillende projecten waar mensen mee bezig zijn.“

Welke rol speelt muziek in jouw leven?
“De meest prominente en belangrijke hoofdrol. Ik ben eigenlijk constant met muziek bezig. Anderhalf jaar geleden ben ik afgestudeerd aan het conservatorium: ik heb nu mijn bachelor. Ik wil hierna misschien ook een master gaan doen in het buitenland om nog meer te leren. Ik heb inmiddels een EP opgenomen en toevallig ben ik zondag in Den Haag om wat losse stukken op te nemen. Volgend jaar doe ik een clubtour.”

Wat doe jij graag in het weekend?
“Als muzikant ben je toch vaak aan het spelen in het weekend, en dat vind ik eigenlijk wel leuk. Als ik zelf niet op het podium sta bezoek ik graag concerten van anderen. Soms ga ik terug naar Nijmegen, waar ik geboren ben. Ik zie mijn vrienden graag, maar ook daar komt dan muziek bij kijken: vrienden zijn namelijk vaak ook mijn collega’s. Ik woon in de binnenstad van Utrecht, dus als het even kan maak ik een wandeling richting de Dom om daar even lekker koffie te drinken. Af en toe sport ik, maar dat doe ik eigenlijk te weinig.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).