Het weekend van Lilian Hak: ‘Ik verbaas me erover hoeveel geluid er overal is, ook van digitale media’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Lilian Hak: ‘Ik verbaas me erover hoeveel geluid er overal is, ook van digitale media’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Lilian Hak: ‘Ik verbaas me erover hoeveel geluid er overal is, ook van digitale media’

Het weekend van Lilian Hak: ‘Ik verbaas me erover hoeveel geluid er overal is, ook van digitale media’
Lilian Hak bij de Parade. Foto: DUIC / Agnes Peijster
Vanaf vandaag staat Lilian Hak met de voorstelling Ssst…NIET ZINGEN AUB op de Parade in Utrecht. DUIC ging langs en vroeg hoe zij en tekstschrijver Saskia Ebeli het concept hebben bedacht en wat bezoekers kunnen verwachten.

Vanaf vandaag staat Lilian Hak met de voorstelling Ssst…NIET ZINGEN AUB op de Parade in Utrecht. DUIC ging langs en vroeg hoe zij en tekstschrijver Saskia Ebeli het concept hebben bedacht en wat bezoekers kunnen verwachten.

Paspoort

Naam: Lilian Hak

Is: muzikant, zangeres en componist

Geboren in: Utrecht

De komende week treed je op in Utrecht. Wat maakt de Parade voor jou zo bijzonder?

“Met de Parade heb ik wel een geschiedenis. Ik heb er al twee keer eerder met een voorstelling gestaan. Het is zo’n leuke plek en er heerst gewoon een goede sfeer. Voor het publiek is het denk ik ontzettend leuk om in aanraking te komen met heel veel voorstellingen. Het is laagdrempelig; iedereen kan overal een beetje rondneuzen en genieten van optredens. Om hier te staan als echte Utrechtse vind ik wel bijzonder. Het is voor mij toch net iets anders dan Den Haag of Amsterdam. Ik kan bijvoorbeeld lekker op mijn fiets naar huis in plaats van kamperen. Ook kom ik hier meer bekenden tegen.”

Hoe is jouw voorstelling tot stand gekomen?

“Mensen zitten tegenwoordig vaak in een individuele bubbel. Iedereen in de trein zit maar op zijn mobiel te kijken en mensen voeren zelfs in een stiltecoupé vaak telefoongesprekken waarbij er alleen sprake is van communiceren om te communiceren. Ik verbaas me er altijd over hoeveel geluid er overal is, ook van digitale media. Saskia en ik zeiden vaak tegen elkaar dat we ons daar best wel aan ergeren. Het contact maken met anderen lijkt steeds meer te verdwijnen. We merkten dat dit onderwerp veel mensen bezighoudt en we wilden daar graag iets mee doen.”

Wat houdt het optreden in?

“De spanning tussen de fysieke wereld en digitale wereld wilden we gaan uitbeelden. Saskia heeft de teksten van de telefoongesprekken geschreven en ik heb me vooral beziggehouden met de muziek en de sounddesign. De audivisuele voorstelling is heel interactief en duurt vijftien minuten. Als mensen de voorstelling binnen komen krijgen ze meteen het idee dat ze in een trein zitten. Er gebeurt echt van alles. Geluiden van telefoons en sociale media, telefoongesprekken van bekende stemmen, treingeluiden die langzaam worden omgezet tot groove. Wie nieuwsgierig is geworden moet de voorstelling zeker komen bezoeken! Het leuke aan deze locatie is dat Utrecht ook de spoorstad van Nederland is, het is het centrale punt voor treinen. Dat geeft de voorstelling nog wat extra lading. We hopen dat er nog mensen zijn die ons optreden willen steunen met de crowdfundingsactie die nog vijf dagen loopt via voor de Kunst. Op dit moment hebben we zeventig procent van het bedrag opgehaald. Iedereen die doneert krijgt daar natuurlijk ook wat voor terug, zoals een ticket voor de voorstelling.”

Hoe zit je zelf in de trein?

“Ik zit zelf heel veel in de trein. Voor mij is het ook een moment om nog even wat berichtjes te beantwoorden met mijn mobiel. Maar ik ben niet iemand die gaat bellen, dat vind ik echt verschrikkelijk. Het idee dat allemaal andere mensen mee kunnen luisteren vind ik niet fijn. Ik vang ook vaak allerlei gesprekken op die ik helemaal niet wil horen.”

Wat staat er verder dit jaar qua voorstellingen op de planning?

“Naast de Parade spelen we ook nog op Solar. Dat is heel anders, maar ook heel leuk. Hopelijk kunnen we in het najaar ook nog optreden met deze voorstelling op andere festivals. Het leuke aan de voorstelling is dat we die heel recentelijk kunnen maken door weer andere dialogen en andere stemmen toe te voegen. Verder ben ik bezig met een nieuw album, waarvan ik telkens losse tracks ga uitbrengen.”

Wat doe je zelf het liefst als je een weekend vrij bent?

“Op zaterdag slaap ik graag wat uit om vervolgens lopend naar The Village te gaan voor een heerlijk kopje koffie. Het liefst ben ik vooral veel buiten. Ook vind ik het heerlijk om bij pizzeria Via Portare op de Voorstraat te zitten met een pizza en lekkere rode wijn.”

1 Reactie

Reageren
  1. Peet

    Lilian hak. Mooie vrouw,,kunstzinnig , prachtstem
    Complimenten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).