Het weekend van Marijke Orthel: “Vlierbessen, tamme kastanjes, appels en peertjes: gewoon rechtstreeks uit je eigen stad” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Marijke Orthel: “Vlierbessen, tamme kastanjes, appels en peertjes: gewoon rechtstreeks uit je eigen stad” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Marijke Orthel: “Vlierbessen, tamme kastanjes, appels en peertjes: gewoon rechtstreeks uit je eigen stad”

Het weekend van Marijke Orthel: “Vlierbessen, tamme kastanjes, appels en peertjes: gewoon rechtstreeks uit je eigen stad”

Marijke Orthel weet wel wat ze dit weekend doet: Utrecht afstruinen op zoek naar eetbare vruchten en groenten, want daar hangt de stad vol mee volgens haar. Vlierbessen, tamme kastanjes, appels en peertjes. Ze is een echte pionier als het gaat om het creëren van aandacht voor stadslandbouw. Zij is dit weekend aanwezig als één van de bevlogen organisatoren van ‘Utrecht Oogst.’ En wie ook geïnteresseerd is, nodigt ze uit om eens op strooptocht te gaan door de stad. Want wie iets te ruilen meebrengt naar de lokale producten markt, aanstaande zaterdag op de Neude, kan wel eens verrast worden met vergeten groenten, onbekende zaden en verrukkelijke noten.

Een initiatief om eten uit de stad en streek aan de man te brengen. Haar liefde voor projecten over stadslandbouw sluit aan bij haar eigen visie: aandacht hebben voor wat je eet. Een verzoek om haar te mogen interviewen wordt beantwoord met een vrolijke en enthousiast “Ja, wat een fantastisch idee, zeg maar waar we afspreken ik kom er nu aan!”

Dit zal een bijzonder weekend voor u worden?

“Ja, ik heb er ontzettend zin in. Het is mijn passie om samen met mijn man voor ons bureau Urban Pilots aandacht te creëren voor nieuwe stedelijkheid. Voor “Utrecht Oogst” brengen we mensen bij elkaar uit de horeca, kleine landbouwers, moestuin bezitters en consumenten om hen samen kennis op te laten doen over ons voedsel en waar we het vandaan kunnen halen. Eetbaar Utrecht en Lekker Utregs presenteren lokaal geproduceerd voedsel van balkontuiniers en professionele agrariërs met proeverijen, demonstraties, kinderprogramma’s, en een wedstrijd.”

En wat is uw rol op de markt dit weekend?

“Ik ga vrijdagmiddag eerst door de stad struinen. Met een kaart in de hand van Elma Roelvink, weet je precies wat er te plukken is in de stad. Roelvink maakte de kaart “Pluk de Stad” om eetbare producten te lokaliseren, heel erg handig en leuk. Daarna help ik met opbouwen van de markt en dan zal ik er zaterdag de hele dag zijn om mensen uitleg te geven over groenten en fruit voor de ruilmarkt en de extreme groentemarkt.”

Hoe komt u hierbij?

“Allerlei verschillende producten, door mensen uit de omgeving verbouwd, kunnen worden uitgewisseld. Zo komen we weer aan vergeten groente. Verzamelaars van onbekende zaden en noten kunnen uitleg geven over hun producten. Het is nu de tijd om pompoenen te oogsten, dan is het een mooi moment om deze uit te wisselen met mensen die iets anders hebben verbouwd.”

De producten zijn niet te koop?

“Nee, de bedoeling is dat de knip gesloten blijft. Op die manier kunnen mensen echt gaan ruilen. Als je sla verbouwt en je hebt geoogst wil je niet een hele week of langer sla eten dus kunnen mensen het ruilen. Maar het lijkt me leuk als mensen iets meenemen om te ruilen, dan kunnen ze absoluut meedoen op de ruilmarkt. In de Kwartelstraat, daar woon ik vlak bij, hangen bijvoorbeeld peertjes in de boom. Die kunnen geplukt worden en daarna geruild tegen iets anders bijvoorbeeld.”

Het klinkt wel knus allemaal!

(Stralend) “Het leeft enorm. Waarom? Ik denk dat we een beetje tegen de grenzen van deze manier van voedselproductie en consumptie aanlopen. Er is steeds meer aandacht voor de manier waarop we met ons eten omgaan. We hoeven niet zoveel eten weg te gooien. En het hoeft er niet perfect uit te zien. Daarom ook de Extreme Groentewedstrijd Degene die de mafste groente meeneemt, zoals met een gekke vorm, kan een prijs winnen. Zo komen mensen in aanraking met allerlei grappige groenten.”

Dus niet meer naar de supermarkt, gewoon allemaal een beetje beter om ons heenkijken?

“Als je kijkt naar wat wij in Utrecht hebben allemaal! Prachtige landgoederen met biologische moestuinen zoals bijvoorbeeld Landgoed Eyckenstein bij Maartensdijk. Echte verse streekproducten smaken zo verrukkelijk. Je proeft het gewoon.”

Gebeurt dit overal in het land of is Utrecht hierin, net als u, ook een beetje aan het pionieren?

“Wij zijn er sinds een paar jaar goed mee bezig in Utrecht. Ik merk dat er aandacht komt voor lokale en verse producten. De horeca speelt er steeds meer op in. Je ziet dat er steeds vaker streekproducten worden aangeboden in de goede restaurants. Daardoor kan het ook iets exclusiefs krijgen. Maar locale groenten hoeven niet duur te zijn. Restaurant de Hooi in de Reigerstraat loopt als een tierelier. Ze bieden daar verse streekproducten aan en dat goed te verkopen.

Hoe komt u zo bevlogen?

“We zijn pioniers en onverbeterlijk. We zitten niet op de gebaande wegen en dat brengt ons in een hele interessante wereld. De duurzame manier van leven kleeft op heel veel vlakken aan me. Spullen die nog in orde zijn hoeven niet weg en soms heb je gewoon even niets nieuws nodig. Mensen zien stadslandbouw als iets speels of aaibaars maar er zit echt een bevlogen idee, over onze levensstijl achter, bij mij en bij de mensen met wie ik samenwerk.”

Wat wilt u zeggen tegen mensen die nog geen plannen hebben zaterdag?

“Kom zaterdag proeven van alle lekkere Utrechtse producten bij Utrecht Oogst.”

Tekst: Jolien van den Elsakker

Utrecht Oogst is zaterdag 12 oktober op de Neude. Voor meer info:www.lekkerutregs.nl

 

 

 

marijke@urbanpilots.com

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).