Het weekend van Marit Overbeek, over het nieuwe festival op Rotsoord: ‘Het wordt hier steeds leuker’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Marit Overbeek, over het nieuwe festival op Rotsoord: ‘Het wordt hier steeds leuker’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Marit Overbeek, over het nieuwe festival op Rotsoord: ‘Het wordt hier steeds leuker’

Het weekend van Marit Overbeek, over het nieuwe festival op Rotsoord: ‘Het wordt hier steeds leuker’
Marit Overbeek. Foto: DUIC / Marleen Stoker
Aanstaande zondag vindt een nieuw festival op Rotsoord plaats, ‘Proeftuin van Utrecht’. Bezoekers kunnen er genieten van proeverijen, kunst, muziek én zien hoe de plek zich ontwikkelt. DUIC interviewde Marit Overbeek, mede initiatiefneemster van het plan voor de Rotsoordbrug, over wat zij doet en over het festival.

Aanstaande zondag vindt een nieuw festival op Rotsoord plaats, ‘Proeftuin van Utrecht’. Bezoekers kunnen er genieten van proeverijen, kunst, muziek én zien hoe de plek zich ontwikkelt. DUIC interviewde Marit Overbeek, mede initiatiefneemster van het plan voor de Rotsoordbrug, over wat zij doet en over het festival.

Waar houd jij je precies mee bezig?

“Naast mijn werk als online storyteller bij een bouwbedrijf ben ik al vijf jaar initiatiefneemster van de Rotsoordbrug. Daar ben ik mee begonnen toen ik nog in de Rivierenwijk woonde. Samen met Richèl Lubbers en Ron Buiting heb ik het initiatief voor de Rotsoordbrug gestart. Later is eigenlijk ook daaruit de groep de Utrechtsee Ruimtemakers ontstaan. We wisten toen al dat er op Rotsoord veel ging veranderen en we zagen kansen voor een dwarsverbinding. We willen dat er een brug ter hoogte van de Croesestraat en Camping Ganspoort komt. Dan kunnen mensen vanuit Rivierenwijk in een rechte lijn naar Rotsoord oversteken. Inmiddels zijn we een paar jaar verder, maar we zijn nog steeds heel druk mee bezig om dat plan te realiseren.”

Kun je iets meer vertellen over de Utrechtse Ruimtemakers?

“De Utrechtse Ruimtemakers is een groep van initiatiefnemers die zich actief inzetten voor hun eigen buurt. Het is voortgekomen uit een groepje mensen dat zich in wilde zetten voor de ontwikkelingen op Rotsoord en vier jaar geleden bij elkaar kwam om ideeën te bespreken. Die groep was behoorlijk groot en het leek ons handig om onder een naam verder te gaan. Nu bestaat de groep uit zo’n zestig tot zeventig mensen, waarvan er twintig echt actief zijn. Als initiatiefnemers geven we aan het stadsbestuur ongevraagd advies over hoe initiatiefnemers meer invloed krijgen in stadsontwikkeling en hoe het stadsbestuur ons daarbij het beste kan helpen. Iedereen die wil mag zich erbij aansluiten om zo mee te denken over stadsontwikkelingen.”

Hoe staat het ervoor met de plannen voor een Rotsoordbrug?

“Het gaat allemaal wat trager dan we eigenlijk zouden willen. Zo hebben we bijvoorbeeld een jaar moeten wachten op een antwoord van de havenmeester over wat de doorvaarhoogte is. Natuurlijk gaat het ook vanuit onze kant soms wat langzamer omdat we alle drie ook nog een gewone baan hebben. Op dit moment zijn we bezig met fondsenwerving. Alle technische randvoorwaarden hebben we op orde. Nu wachten we nog op een ‘go’ of ‘no go’ van de wethouder. Dat is al vier keer uitgesteld. Deze week zouden we gebeld worden door de wethouder, maar we hebben nog niks gehoord. Hopelijk laten ze het niet aan het nieuwe stadsbestuur over, want dan zijn we zo weer driekwart jaar verder. Als we een ‘go’ krijgen, kunnen we starten met een crowdfundingsactie.”

Zondag is het festival ‘Rotsoord, proeftuin van Utrecht’. Wat is er allemaal te doen?

“We willen op Rotsoord graag alle leuke plekjes laten zien aan mensen die het nog niet goed kennen. Er is van alles te doen. Zo komt er een caravan te staan waar mensen kunnen vertellen wat ze hier graag nog zouden willen zien, zoals meer groen. Studenten van X11, een school voor media en vormgeving uit Utrecht, zetten die suggesties om in slogans die ze op posters schrijven en hier worden opgehangen. Daarnaast kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf broodjes bakken Tafelboom. Bij Klein Berlijn, Kwestie van Smaak en LE:EN zijn er ’s middags jazz bandjes. Vanaf 13:00 uur zal er een muzikale oversteek zijn vanaf Camping Ganspoort: voor één middag komt er een veerpontje over de Vaartsche Rijn. Op die manier zullen mensen zien hoe handig het is als er een brug komt. Rotsoord is al leuk, maar het wordt steeds leuker. ”

Wat doe je graag in het weekend?

“In het weekend maak ik graag uitstapjes. Rommelmarkten afstruinen vind ik echt geweldig. Natuurlijk ga ik dan ook altijd ergens lekker lunchen. Soms bezoek ik een festival. Een cultureel festival zoals het Nederlands Film Festival vind ik erg leuk.”

Wat zijn je favoriete cafés en restaurants in Utrecht?

“Ik vind het heel leuk om met vriendinnen bij Het Gegeven Paard te borrelen. Tot mijn verbazing is dat echt een goede tent geworden. Ook bij het Louis Hartlooper Complex kom ik graag voor een drankje. Als restaurant vind ik De Zagerij ontzettend goed, een aanrader. En in de Gansstraat zit bistrot Le Canard, zo leuk! Net als Koffie Leute op de Westerkade trouwens, ook al zo’n gezellig tentje.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).