Het weekend van Marjolein van Alfen: ‘Ik zie dat mensen uit Utrecht vertrekken’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Marjolein van Alfen: ‘Ik zie dat mensen uit Utrecht vertrekken’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Marjolein van Alfen: ‘Ik zie dat mensen uit Utrecht vertrekken’

Het weekend van Marjolein van Alfen: ‘Ik zie dat mensen uit Utrecht vertrekken’
Foto: Photofoxfr
Marjolein van Alfen zit in de organisatie van het evenement Europalaan Opent namens Vechtclub XL. Voor het eerst slaan de drie bij de Europalaan gelegen creatieve broedplaatsen, Vechtclub XL, De Createur en De Stadstuin, de handen ineen om een groot evenement te organiseren.

Marjolein van Alfen zit in de organisatie van het evenement Europalaan Opent namens Vechtclub XL. Voor het eerst slaan de drie bij de Europalaan gelegen creatieve broedplaatsen, Vechtclub XL, De Createur en De Stadstuin, de handen ineen om een groot evenement te organiseren.

Waarom organiseren jullie Europalaan Opent?
“Bij de Vechtclub organiseren we al een tijd het Winterwinkelen, maar dit jaar zijn we om tafel gegaan met de andere broedplaatsen die hier gehuisvest zijn, De Createur en de Stadstuin, om te kijken wat we samen zouden kunnen organiseren. Daarvan is Europalaan Opent het resultaat. Naast dat het voor de ondernemers leuk is om hun waar te tonen, is het ook leuk voor Utrechters: zij kunnen zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Je kunt echt kennismaken met de makers van Utrecht. Zo vaak krijg je tenslotte de kans niet om op deze manier binnen te kunnen kijken.”

Hoe zijn de onderlinge verhoudingen van de ondernemers die met hun bedrijf op de Europalaan zitten?
“Binnen Vechtclub XL vindt heel veel kruisbestuiving plaats: veel samenwerkingen ontstaan doordat men elkaar kent van de locatie. Ontwerpers staan samen op beurzen, webdesigners huren tekstschrijvers die hier ook met hun bureau zitten. Wat we nu zien, is dat de ondernemers elkaar ook op de verschillende broedplaatsen op de Europalaan vinden. Na afloop van Europalaan Opent is er voor de ondernemers nog een grote borrel met de bedoeling  dat contact tussen de verschillende plekken verder te verbeteren, en om te netwerken.”

Hoe zit het met de ruimte die er is voor creatieve werkplekken in Utrecht?
“Ondanks dat er veel plek is bij ons, hebben we altijd een wachtlijst. Utrecht heeft veel creatieve ondernemers, en daar kunnen we trots op zijn, maar niet voor iedereen is plek. Als ik kijk naar mijn eigen netwerk, zie ik dat mensen uit Utrecht vertrekken naar goedkopere woon- en werkruimte. Die twee zijn aan elkaar gelinkt. Ze verlaten de stad bijvoorbeeld voor Rotterdam. Dat vind ik heel zonde, want Utrecht heeft een enorm potentieel om zichzelf als creatieve stad in de markt te zetten. Maar dan moet je die ondernemers als stad ook faciliteren. Je moet ze in de stad houden.”

Hoe ziet jouw ideale weekend eruit?
“Ik werk als zelfstandige, en omdat ik mijn tijd zelf indeel moet ik in het weekend vaak nog wat uren maken. Op zaterdagavond ga ik graag naar een concert of ander leuk evenement. Ik kom graag bij EKKO. Zondag betekent voor mij lekker uitrusten: dan zit ik het liefst met een boek op de bank. Als het even kan voorafgaand een uitgebreid ontbijt, compleet met croissantjes van de bakker.”

3 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Vindt je het gek ? Huizen onbetaalbaar, eenzijdig winkelaanbod, alleen maar oog voor horeca, en een spuuglelijk HC.

  2. Iro Niehe

    Precies Katja, allemaal dingen die er nog niet waren toen die mensen naar Utrecht toe verhuisden!

  3. Wim Vreeswijk

    ‘Marjolein van Alfen ziet dat veel mensen uit Utrecht vertrekken’. Mij verbaast dat niks want ik constateer al jaren dat Utrecht steeds voller wordt op dezelfde 94 km2, steeds meer versteend en verdicht en steeds meer groen dus leefbaarheid verloren gaat. Het is dan ook steeds meer een tendens dat met name jonge gezinnen hier geen zin meer in hebben en de randstad w.o. Utrecht uit trekken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).