Hier kun je naartoe tijdens het Betweter Festival in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant Hier kun je naartoe tijdens het Betweter Festival in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Hier kun je naartoe tijdens het Betweter Festival in TivoliVredenburg

Hier kun je naartoe tijdens het Betweter Festival in TivoliVredenburg
TivoliVredenburg - Archiefbeeld DUIC
Aanstaande vrijdagavond vindt het Betweter Festival plaats in TivoliVredenburg. Bezoekers krijgen een bijzondere avond met mini-colleges, live wetenschappelijk onderzoek, muziek, films en talkshows. DUIC interviewde vijf wetenschappers over het onderzoek dat ze doen en de korte lezing of de demonstratie die zij zullen geven.

Aanstaande vrijdagavond vindt het Betweter Festival plaats in TivoliVredenburg. Bezoekers krijgen een bijzondere avond met mini-colleges, live wetenschappelijk onderzoek, muziek, films en talkshows. DUIC interviewde vijf wetenschappers over het onderzoek dat ze doen en de korte lezing of de demonstratie die zij zullen geven.

Michiel de Lange, cultuurwetenschapper Universiteit Utrecht – ‘Hoe Big Data ons leven in de stad beïnvloeden’

“Als onderzoeker gaat mijn interesse uit naar de rol van digitale mediatechnologie in de stad. Hoe werken draadloze netwerken? Wat doet de gps navigatie? Er zitten allerlei onzichtbare aspecten achter die technologische wereld. Zo ook de wereld van Big Data. Al die data en algoritmes hebben een steeds grotere invloed op ons leven. In de ‘slimme stad’ worden data op grote schaal ingezet door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden. Enerzijds is dat heel interessant. We kunnen veel processen in de stad efficiënter maken, door bijvoorbeeld het fileleed te verzachten. Anderzijds zijn er ook veel kritische kanttekeningen bij te maken.

Tijdens mijn lezing op het Betweter Festival wil ik het publiek vertellen wat dergelijke data met ons als burger doen en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Ik geef drie kritische kanttekeningen, die ik omschrijf als ‘de logica van de drie c’s: consumentisme, controle en cocooning. Hoe kun je ervoor zorgen dat data ook ingezet worden om mensen meer als burgers te betrekken bij de stad, en niet alleen als consumenten? In hoeverre zijn big data een inbreuk op onze privacy? Zorgen al die gegevens samen ervoor dat we alleen nog maar in onze eigen bubbel leven? Het publiek geef ik korte illustraties van deze drie punten en vervolgens leg ik uit hoe je Big Data zou kunnen inzetten voor het versterken van burgerschap.”

Mascha Linszen,  onderzoeker UMC Utrecht – ‘Waarom ga je allerlei niet-bestaande geluiden horen als je slechthorend bent?’

“Het was al bekend dat mensen die niet terugdraaibare slechtziendheid hebben hallucinaties kunnen krijgen. Maar hoe het zit bij slechthorenden die allerlei geluiden horen, was nog nooit uitgebreid onderzocht, terwijl er veel verhalen zijn van slechthorenden die bijvoorbeeld stemmen horen. We wilden graag weten of net als dat slechtzienden dingen zien die er niet zijn, slechthorenden dingen horen die er niet zijn. In mijn onderzoek kijk ik daarom of er een verband is tussen het hebben van een slecht gehoor en het horen van akoestische fenomenen die er in de werkelijkheid helemaal niet zijn. Zo kunnen slechthorenden bijvoorbeeld hun telefoon horen afgaan of een mannenkoor zingen. De geluiden zijn vaak heel anders dan stemmen die je bedreigen, en daardoor ook minder beangstigend.

Wat gebeurt er in de hersenen? De basale theorie is dat hersenen gemaakt zijn om informatie te verwerken en continu waarnemen. Als je slechthorend bent, kan het zo zijn dat je hersenen zelf geluiden gaan aanvullen en iets hoort wat er in werkelijkheid niet is. Mensen hebben in tegenstelling tot bij een psychose meestal wel door dat wat ze horen niet echt is. Veel mensen vinden het een geruststelling als ze weten dat het horen van die geluiden kan voorkomen bij slechthorendheid. Ze weten vaak niet dat dit fenomeen veel vaker voorkomt. Het zou mooi zijn als het taboe wordt doorbroken. De lezing op het Betweter Festival draagt daar hopelijk aan bij.”

Hilgo Bruining, kinderpsychiater UMC Utrecht en Gerard van Wolferen, docent HKU Muziek en Technologie – ‘Met muziek autisme begrijpen’

“Het is bekend dat prikkelverwerking een probleem is bij kinderen met allerlei vormen van autisme. Pas recent is dit iets wat serieus wordt onderzocht. Muziekbeleving wordt al lang gebruikt als ingang om sociaal contact te stimuleren, maar kan ook model staan voor prikkelverwerking. Drie studenten van de HKU hebben een eerste versie gemaakt van een muziekinstrument dat tegelijkertijd ook een meetinstrument is en dat model staat voor hoe prikkelverwerking verloopt in het dagelijks leven. Het ene kind speelt bijvoorbeeld veel harder op het instrument, het andere blokkeert en weer een ander kind bootst een melodie precies na.

De verwerking van muziek is een heel mooi paradigma om de reële aspecten van prikkelverwerking te onderzoeken. Met het meetinstrument dat we nu aan het ontwikkelen zijn kunnen dat soort aspecten van prikkelverwerking worden onderzocht. Tijdens het festival geven we een demonstratie en kan iedereen die wil het instrument proberen. De onderzoekers van het UMC kunnen de data die binnenkomen gebruiken als uitgangswaarden voor het onderzoek. Komt dat spelen!”

Piet Keizer, econoom – ‘De economische crisis kan elk moment weer opduiken’

“Gaat het eigenlijk wel weer goed met de economie? De arme landen hebben de rijke landen gered, want die hebben niet bezuinigd maar geïnvesteerd. Het kan zo weer fout gaan.  Economen kunnen over het algemeen maar op één manier kijken naar de werkelijkheid. Dat betekent dus dat ze voor ieder probleem ook maar één oplossing hebben. Er is wel een kleine groep die kritisch is, maar die wordt eigenlijk niet gehoord. Tijdens de crisis werd telkens met het morele vingertje naar Griekenland gewezen, terwijl die Grieken ongelofelijk gelijk hadden.

Mensen willen altijd maar meer, het is nooit genoeg. Dat is het uitgangspunt van de economie zoals die nu is. Tijdens het festival wil ik mensen duidelijk maken dat ze moeten openstaan voor de ideeën van economen waar nu vrijwel nooit naar geluisterd wordt. Het zou mooi zijn als mensen niet altijd maar groepsgewijs meegaan met de ideeën van anderen. Roei met de riemen die je hebt, desnoods tegen de stroom in. Hopelijk komt er dan een einde aan die eeuwige tunnelvisie van economen.”

Het Betweter Festival is vrijdag 29 september in TivoliVredenburg van 19:00 uur tot 02:00 uur. Tickets kosten €12,50 per stuk en zijn online verkrijgbaar.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).