Jette en Jildou drinken koffie stopt! De cirkel is rond bij Blackbird Coffee | De Utrechtse Internet Courant Jette en Jildou drinken koffie stopt! De cirkel is rond bij Blackbird Coffee | De Utrechtse Internet Courant

Jette en Jildou drinken koffie stopt! De cirkel is rond bij Blackbird Coffee

Jette en Jildou drinken koffie stopt! De cirkel is rond bij Blackbird Coffee
Jildou (links) en Jette (rechts) bezochten 6,5 jaar lang koffietentjes in Utrecht voor DUIC
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: dit is de laatste aflevering van Jette en Jildou drinken koffie. Na maar liefst 6,5 jaar is het tijd geworden voor nieuwe plannen en projecten. We maken daarom de cirkel rond met een laatste ‘JJDK’-sessie in het koffietentje van onze állereerste aflevering: Blackbird Coffee op de Oudegracht.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: dit is de laatste aflevering van Jette en Jildou drinken koffie. Na maar liefst 6,5 jaar is het tijd geworden voor nieuwe plannen en projecten. We maken daarom de cirkel rond met een laatste ‘JJDK’-sessie in het koffietentje van onze állereerste aflevering: Blackbird Coffee op de Oudegracht.

We hebben er heus een tijdje over nagedacht. Gaan we nu écht die fijne, gezellige, voor sommigen jaloersmakende koffierubriek opgeven? Maar ondanks dat er nog genoeg te testen koffietentjes in Utrecht zijn, hebben we toch besloten om te stoppen. Tijd voor nieuwe zaken! En niet getreurd: vanaf het nieuwe jaar gaat Jette voor DUIC aan de slag met een nieuwe horeca-rubriek ‘Rondje van Jette’.

In deze allerlaatste aflevering geven we jullie trouwe lezers een kijkje achter de schermen bij onze koffiedrinksessies en kijken we terug hoe de Utrechtse koffiescene is veranderd de afgelopen zeven jaar. En waar kunnen we dat beter doen dan bij Blackbird? De plek waar we in het voorjaar van 2013 onze eerste aflevering maakten.

In dat voorjaar namen we plaats op de fijne bank achterin de zaak. Het is er nog altijd lekker licht, overal staan prachtige meubels en de kelder staat vol vintage fietsen – Jildou heeft er destijds direct een gekocht. Sinds 2013 zijn er lange tafels aan de muur bijgekomen voor laptoppers en is het zoete aanbod verrijkt met (goddelijke) pastels de nata. In de tussentijd hebben de altijd vriendelijke eigenaren Willemijn en Edwin een rotsvast plekje weten te veroveren in onze koffieroutine; we gaan beiden regelmatig langs voor een meeneemkoffie of om een krantje te lezen in de oude liftschacht.

Verjaardagsfeestje

Deze rubriek is overigens ontstaan op een verjaardagsfeestje van een gemeenschappelijk vriendin. Tijdens die bewuste avond stelden we ons aan elkaar voor: hallo, Jette – hoi, Jildou. Al gauw viel het kwartje: allebei hielden we van schrijven, van Utrecht, van koffietentjes. En dan bleek Jette & Jildou ook nog zo’n klinkende, allitererende, stripfiguur-achtige duonaam te zijn. De rubriek was geboren.

Terug naar nu. We zitten weer op dezelfde bank als waar het begon, zij het maar liefst 75 afleveringen later. Al die afleveringen hadden we een vaste bestelling: een cappuccino, een latte macchiato, een lungo, een espresso en twee zaken van de zoete kaart. De latte ging ons in de loop der jaren wat tegenstaan; te veel melk naar onze huidige smaak. Gelukkig werden de koffiemenu’s in de afgelopen jaren steeds langer, en konden we regelmatig kiezen uit flat whites, espresso macchiato’s of cortado’s.

Ook op de afdeling zwarte koffie is veel meer variatie gekomen: V60-filterkoffie, spannende Japanse installaties, Aeropress, proeverijen van verschillende bonen en ga zo maar door. Regelmatig gingen we stuiterend van de cafeïne naar huis. Trouwens, in al die jaren moest Jettes koffiespelling altijd even dubbel gecheckt – na zes jaar kan ze nog steeds niet ‘latte macchiato’ in één keer correct spellen.

Van staal naar marmer

Niet alleen de kaart is door de jaren heen veranderd, ook het interieur van de koffietentjes werd geleidelijk anders. Eerst overheersten de industriële houten pallets en stalen kasten, daarna waren de marmeren tafelbladen, pasteltinten en gouden ornamenten niet weg te slaan. We zouden zeggen dat we nu in de wat minimalistische, Scandinavische fase zijn gekomen, met ‘natuurlijke’ kleuren, veel hout en simpel meubilair. Aan nieuwe koffietentjes geen gebrek. Nooit hebben we moeite gehad om een nieuw adresje te vinden voor een aflevering.

Wel was het soms lastig om undercover te blijven, zeker in kleine, net geopende koffietentjes op een doordeweekse dag. Een enkele keer zorgden ons notitieboekje en onze Instagram-fotoshoot voor vragen, die we dan toch maar eerlijk beantwoorden. Kregen we direct een extra koekje bij de koffie. Soms, als we te fanatiek aan het bijkletsen waren, vergaten we te proeven (shit, hoe smaakte die cappuccino eigenlijk!?) en soms ook om foto’s te maken, waarna we beschroomd dan maar de kruimels van de carrot cake op Instagram zetten.

Kwart stroopwafel

Ondertussen smaakt de cappuccino in het gezellig drukke Blackbird heerlijk, en hebben we een v60-filterkoffie besteld met koffiebonen uit Myanmar. Kregen we in 2013 nog geen koekje bij de koffie – dat kwalificeerden we destijds als ‘jammer’ – nu krijg je standaard een kwart stroopwafel op je schoteltje.

We zijn wel een beetje bedroefd, dat dit nu écht de laatste aflevering is. Op geen klus kregen we zóveel leuke reacties van vrienden, collega’s en soms zelfs BN’ers (zie kader onderaan dit artikel) als op onze koffie-rubriek. En wanneer krijg je nu zo’n goed excuus om je eigen stadsie te mogen doorkruisen op zoek naar de beste koffie? Dus we zeggen: bedankt Utrechtse koffiezaakjes voor al jullie goede cappuccino’s, bedankt lezers en volgers voor de support en bedankt allitererende stripduo-helft Jette slash Jildou – het was een waar genoegen.

We zijn nog niet helemaal verdwenen: de Instagrampagina blijft bestaan en krijgt een nieuwe naam: Rondje van Jette. Op de site van DUIC en in de krant is vanaf half januari de eerste aflevering te lezen.


Jette en Jildou bleken bekende fans te hebben!

Zo dacht the one and only Henk Westbroek ooit per abuis dat de rubriek al in 2017 was opgehouden: “Ik genoot van de twee jeugdige dames Jette & Jildou die voor het blad DUIC in tientallen koffietenten de koffie proefden. Die was altijd lekker. De dames werden lyrisch als bij het koffie concept een opgewarmde appelflap hoorde. Hun enthousiasme werd goddelijk groot als in de koffiebar appeltaart geserveerd werd die thuis was gebakken door de gescheiden moeder van de Barista zelf. De twee koffieliefhebsters zijn gestopt met het testen van koffiebars. Jammer, maar ik laat mijn koffie thuis er vanzelfsprekend niet minder om smaken.” Nieuws030, augustus 2017.

En bleek ook Q-music DJ Domien Verschuuren zijn koffie-inspiratie via DUIC op te doen: “Dankzij Jette en Jildou heb ik zo’n enorme lijst aan ‘must visits’ dat ik de komende maanden nog druk ben met koffietjes drinken en taartjes eten! Mijn moeder vraagt wanneer ik weer eens thuis langskom. Snel, mam! Eerst deze geweldige lijst afwerken.”

Voor liefhebbers van deze rubriek die nog een mooi overzicht van alle recensies willen, hou DUIC in de gaten. Eind dit jaar plaatsen we een overzicht.

3 Reacties

Reageren
  1. Karenlee

    Bewijs dat jullie rubriek echt leuk was? Ik drink 1 hooguit 2 kopjes koffie ‘s ochtends meteen na het ontbijt, en that’s it. Ga echt nooit ergens gewoon “koffie drinken”. Maar als Jette en Jildou drinken koffie langskwam op de scherm. Moest ik het al-tijd lezen. Het ga je goed medien. Ik kijk out naar het rondje….

  2. Rob van Rijn

    Jammer, meiden. Ik las jullie stukjes graag. Ben dan ook erg benieuwd naar het vervolg. En ben ook blij dat dat vervolg er is. Bedankt voor jullie geestigheid en scherpe kritieken !

  3. Cico

    Goed idee. Ik heb niks met het onderwerp koffietenten, maar het waren wel leuke recensies. Er valt vast meer te recenseren in Utrecht, zie uit naar een volgend project

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).