Jette & Jildou drinken koffie bij 30 ML: De keuze is reuze - De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij 30 ML: De keuze is reuze - De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij 30 ML: De keuze is reuze

Jette & Jildou drinken koffie bij 30 ML: De keuze is reuze
Ze klusten, verbouwden en waren een maandlang dicht, maar nu zijn ze terug op een nieuwe locatie. De koffiemensen van 30ml openden hun nieuwe, driedubbel zo grote stek aan het Vredenburg, waar het in de toekomst ook een roastery zal zijn.

Ze klusten, verbouwden en waren een maandlang dicht, maar nu zijn ze terug op een nieuwe locatie. De koffiemensen van 30ml openden hun nieuwe, driedubbel zo grote stek aan het Vredenburg, waar het in de toekomst ook een roastery zal zijn.

In een ver verleden – vier jaar geleden alweer, potverdorie – schreven we een stukje over 30ml, dat toen nèt drie dagen zijn deuren had geopend op de Mariastraat. Als kersverse koffietesters waren we onder de indruk van de industriële stijl, die wel meer koffietentjes tegenwoordig hanteren’ (Haha! Dat kunnen we een understatement noemen ondertussen) en deelden we complimentjes uit over de latte macchiato en cappuccino. Nu zitten we er weer, en weer nadat 30ml net is geopend. Sinds de zomer zit de zaak op het Vredenburg.

Pijpenla

En halló zeg, wat een kennismaking. 30ml was altijd een kleine huiskamer waar het met een man of vijftien goed vol zat, maar in het nieuwe pand past met gemak het driedubbele! Het is wel mooi geworden. Het pand is lang, een pijpenla, met rechts achterin de lange bar en tegen de muren allerhande zitjes. De sfeer is niet meer echt industrieel, meer clean en simpel. Veel wit en onbehandeld hout, met hier en daar een grote print van kunstige koffiebessen aan de muur.

Dit was en is nog steeds één van de betere koffie specialty-bars van Utrecht. In 2014 en 2016 eindigde het bovenaan in de AD Koffietest. De mensen van 30ml roosterden altijd al zelf hun bonen, maar dat hoeft binnenkort niet meer op een externe locatie; achterin de zaak staat al een grote machine klaar om ter plekke de koffie te kunnen branden. Wanneer het luchtafvoersysteem er klaar voor is, vertelt een medewerkster, kan het roosteren beginnen.

Fluweelzacht schuim

Over de koffiekaart kunnen we kort zijn: de keuze is reuze. Alleen al in de categorie iced coffee kun je kiezen uit acht varianten. We gaan voor een brede steekproef: een cappuccino, een flat white, een kleine filterkoffie van Ethiopische bonen en een gewone americano. En net als vier jaar geleden kunnen we zeggen dat ze het uitstekend voor elkaar hebben. Het melkschuim op de cappuccino en flat white is fluweelzacht, maar niet te dun. Daaronder zit een kloeke espresso die het geheel niet té melkig maakt. De americano kickt lekker in en de filterkoffie is mild, maar fruitig en smaakvol. Het geheel wordt geserveerd op mooie houten plankjes met een glaasje water.

De keuze in zoetigheden is nog steeds niet ontzettend uitgebreid: in het vitrinetje op de bar staan een carrotcake, een abrikozen-pecannotencake en glutenvrij bananenbrood. Wel allemaal zelfgemaakt en vers. De lading die net uit de oven komt, ruik je door de hele zaak.
Dat 30ml een blijvertje is, voorspelden we vier jaar geleden al. Tof dat de koffiezaak is blijven innoveren en steeds nieuwe uitdagingen zoekt, maar ondertussen wel onverminderd goede koffie blijft serveren. Daar houden we van.

Unique selling point: Altijd uitstekende koffie. Geen uitzonderingen.

Afknapmomentje: Het is achterin vrij donker door de pijpenlaconstructie en het terras ligt pal voor de drukke busbaan van het Vredenburg. Rustgevend is anders.

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram! Like ons en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).