Jette & Jildou drinken koffie bij Lewis Book Café: ‘Geen literatuurstad zonder boekencafé’ | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij Lewis Book Café: ‘Geen literatuurstad zonder boekencafé’ | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij Lewis Book Café: ‘Geen literatuurstad zonder boekencafé’

Jette & Jildou drinken koffie bij Lewis Book Café: ‘Geen literatuurstad zonder boekencafé’
Lewis Book Café op Achter Clarenburg. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Vers van de pers! Op Achter Clarenburg is Utrechts nieuwste koffietentje te vinden: Lewis Book Café. Toepasselijk, nu Utrecht de wens bekend heeft gemaakt ‘UNESCO City of Literature’ te worden.

Vers van de pers! Op Achter Clarenburg is Utrechts nieuwste koffietentje te vinden: Lewis Book Café. Toepasselijk, nu Utrecht de wens bekend heeft gemaakt ‘UNESCO City of Literature te worden.

Lewis zit op een hoek en is ruim opgezet. Grote ramen bieden een wijds uitzicht, er staat een bank langs de muur, een grote tafel met een megavaas in het midden en ook zijn er kleine zitjes te vinden. Via een gangetje naast de toonbank kom je terecht in de christelijke boekhandel Sjofar aan de Korte Elisabethstraat. Mocht je je boek zijn vergeten en niets kunnen vinden bij Sjofar; er is bij Lewis zelf ook genoeg leesvoer om in te duiken – en dat gebeurt ook echt! Om ons heen is jong en oud verdiept in een boek.  

Onbeperkte bijvulkoffiemok

Lezen kan het beste in de verrassend grote kelder, die je via een wenteltrap bereikt. Met fauteuils, een schouw, een teakhouten bureau inclusief groen-goud leeslampje is het er goed gezellig gemaakt. Uit de speakers, aangesloten op een platenspeler, klinkt Charleston-muziek. Voor flexwerkers is een batterij aan stopcontacten aan het plafond bevestigd. Je installeren en de hele dag blijven zitten, is zeker een mogelijkheid. Al was het maar om de onbeperkte bijvulkoffiemok die je voor 4,50 euro aan de toonbank kunt bestellen.

Unique selling point: Een boekencafé, dat hadden we nog niet!

Afknapmomentje: De eclectische stijl van moderne elementen in combinatie met antieke snuisterijen. Alleen retro en boeken is al druk – en leuk! – genoeg

Voor de koffie komen we natuurlijk. De keuze is uitgebreid, we gaan voor een cappuccino en een flat white. Beide zijn lekker warm – om niet te zeggen: loeiheet – maar we vinden het schuim wat tegenvallen. Er zijn belletjes, de randen worden snel bruin en het is een dun laagje. Jammer! De americano is goed te doen, bitter in het begin, maar dat went. De espresso is onze winnaar: smaakvol, en hij wordt geserveerd in een prachtig glaasje. Bonuspunten!

Topping-experiment

Het personeel van Lewis is enthousiast. Zo vraagt de ober drie keer belangstellend of ‘we het al weten’ en wordt er regelmatig gevraagd naar onze wensen en algemene tevredenheid. Ze blijken bij Lewis te experimenteren met de topping van de shortcake. Of we onze mening willen geven over de extra laag pompoenpitten, cranberries en chocoladevlokken. Wat te zoet wellicht, maar de bodem van volkorenkoekjes valt goed in de smaak. Net als de twee mini-scones met room en jam, die prima zijn voor bij de koffie.

Het publiek bij Lewis is lekker divers, er zitten studenten, dagjesmensen, flexwerkers en boekenwurmen. Dat geeft een leuke sfeer. Ook divers is de aankleding, daar zijn we minder over te spreken. Erg leuk is het vooroorlogse tintje van de inrichting: het antieke eikenhouten meubilair en de donkere boekenplanken met snuisterijen uit grootmoederstijd. Het past erg bij de boekencafésfeer. Maar het hedendaagse tintje: designvazen, marmeren tafels en de strakke bar opgebouwd uit blokjes hout, maken het geheel tot een wat onbestemde ratjetoe. Wellicht valt er nog wat te finetunen en dan is Lewis er helemaal klaar voor.

 

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram! Like ons en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).