Jette & Jildou drinken koffie bij ‘t Koffieboontje: ‘Een kleine parel in de binnenstad’ | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij ‘t Koffieboontje: ‘Een kleine parel in de binnenstad’ | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij ‘t Koffieboontje: ‘Een kleine parel in de binnenstad’

Jette & Jildou drinken koffie bij ‘t Koffieboontje: ‘Een kleine parel in de binnenstad’
't Koffieboontje aan de Oudegracht
Niet meer ‘the newest kid on the block’, maar toch meer dan een bezoekje waard. Jette & Jildou drinken deze week koffie bij Espressobar ‘t Koffieboontje aan de Oudegracht. Waar de koffiekaart keuze te over biedt en ze een tamelijk briljant stempelkaartensysteem hanteren.

Niet meer ‘the newest kid on the block’, maar toch meer dan een bezoekje waard. Jette & Jildou drinken deze week koffie bij Espressobar ‘t Koffieboontje aan de Oudegracht. Waar de koffiekaart keuze te over biedt en ze een tamelijk briljant stempelkaartensysteem hanteren.

Eerst maar eens over die stempelkaarten. We weten niet hoe het met u zit, maar in onze portemonnees houden die stempelkaarten van allerhande koffiebarretjes zo’n beetje een centimeter dik aan ruimte bezet. Bovendien, zul je zien, heb je altijd nét die stempelkaart uit je beurs gekieperd op het moment dat je er toevallig weer eens belandt voor een kop koffie. Dat kan beter, dachten ze bij ‘t Koffieboontje. Daarom hebben ze op de toonbank een handige kaartenbak staan op alfabetische volgorde – zoiets als in de bibliotheek – waar je je stempelkaart achter kunt laten! Hoef je ‘m nooit meer mee te nemen! Zoals gezegd: tamelijk briljant.

‘t Koffieboontje is een klein zaakje aan de Oudegracht, zo’n beetje tegenover bioscoop Rembrandt. De inrichting is niet ontzettend uitgesproken, maar wel duidelijk met zorg samengesteld. De houten tafeltjes met grafisch ingelegd patroon, de mintgroene muren en de grote lightbulbs komen met een dikke voldoende door de keuring van de interieurmodepolitie. De raambank met veel kussens en een mooie ei-vormige hangstoel van touw, is een gezellige hangplek voor een kleine groep.

20160927-het-koffieboontje-klein-03Dan de vraag: wat zullen we eens drinken? Koffie, uiteraard, maar dat is hier nog niet zo’n eenvoudige beslissing. Op een langwerpig handgeschreven krijtbord staan de mogelijkheden netjes uitgeschreven. We hebben geen koffievariant kunnen bedenken die níet op het lijstje staat.  We laten de flat white en de babyccino voor deze keer links liggen, en gaan voor een rondje filterkoffie. Met twee zetmethodes: de aeropress en de ouderwetse filter, wat in een hippe espressozaak ‘V60’ heet. Beide koffies werden geserveerd in leuke erlenmeyers (inclusief servies, uiteraard).

Ook de latte macchiato en de cappuccino vallen in de smaak. Prima schuim, goede verhoudingen, gewoon goed. Qua zoetigheid viel ons oog op een appeldadelcake en een carrotcake. De laatste was grof en erg zoet. Het ontbreken van de frisse topping vonden we daarnaast ook een minpuntje. De appeldadelcake was daarentegen heerlijk. Een goede combinatie van droog en smeuïg, een fris kokoslaagje bovenop, lekker!

Groot is het trouwens niet, van binnen. Dat de zaak ’t Koffieboontje heet en niet ‘De Koffieboon’, zal er vast mee te maken hebben. Afgelopen winter zagen we regelmatig beslagen ramen, maar ook op een gewone najaarsdag kan het daarom soms wat benauwd aanvoelen binnen. Misschien is een bezoekje aan deze koffiebar dan ook geschikter op een doordeweekse dag dan op een drukke zaterdag. Desalniettemin is ‘t Koffieboontje een gezellige toevoeging aan het Utrechts koffiebarrenbestand. Op het eerste oog voornamelijk een ‘blend in’, maar wie langer kijkt weet de parels te vinden.

Unique selling point: leuke kwinkslagen als een stempelkaartenbak, parapluverhuur en stopcontacten onder elke tafel.

Afknapmomentje: het pand is een soort brede pijpenla waardoor het met veel mensen binnen een beetje bedompt wordt. Buiten een teug zuurstof opsnuiven is dan wel prettig.

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram! Like ons en wees als eerste op de hoogte waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

10 Reacties

Reageren
 1. Oxysept

  Hij heeft jullie hopelijk niet uitgescholden, die carrotcake?

 2. De zus van rita corita

  Ik hunker naar rita corita,,koffieeeee,,,lekkel bakkie koffieeee

 3. Suzan

  Carrotcake?!
  Is dat wat wij vroeger worteltjestaart plachten ten noemen..?

 4. Rob Huibers

  Koffieboontje zit in het voormalig kantoor van strafpleiter Piet Doedens.

 5. Simon

  Gewoon worteltaart.

 6. Simon

  En als je het dan toch per se in het Engels wilt schrijven gebruik dan een spatie: carrot cake.

 7. Jan

  Beste Suzanosaurus. Dat klopt. Het spijt ons ten zeerste dat de nieuwe generatie een andere vocabulaire hanteert dan u gewend bent. Graag bied ik u een plakje cake aan, gemaakt naar grootmoeders recept, zodat ook u deze kunt doorslikken.

 8. Sander

  Beste espresso van Utrecht dankzij de verrukkelijke Etheopische boontjes van Bocca en het iedere dag perfect afgestelde apparaat.

 9. Peter

  Dat briljante kaartenbakje voor de stempelkaartjes hebben ze bij Anne & Max al jaren.

 10. Suzan

  @jan: een ander vocabulaire..? U praat zonder reden een andere taal omdat u denkt dat dat hip is. Kom nou toch!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).