Kijk-en luisterweekend

Kijk-en luisterweekend

Iedere donderdag zet DUIC de leukste uittips voor je op een rijtje. Welke films gaan er in première, zijn er nog leuke concerten en waar kunnen de voetjes van de vloer? Ook deze week weer het beste uit het Utrechtse culturele aanbod! 

Eten is raaaaaar

We beginnen het weekend dolletjes met een gekke voorstelling op vrijdag in theater Kikker. ‘De ins en outs van het gat in je hoofd’ klinkt natuurlijk als een must see. Nee, serieus, ik vind het altijd leuk als mensen zich verwonderen over alledaagse dingen en je daar over na te laten denken. Zo ook Emke Idema. Ze verwondert zich over eten. “Dat we iedere dag dingen in een gat in ons hoofd stoppen en dat die dan verdwijnen, dat we ons schamen voor stukjes tussen onze tanden of op ons gezicht, maar dat we wel tegenover elkaar gaan zitten tijdens het eten.” Om haar verbazing uit te beelden heeft ze twee jaar lang experimentjes gedaan en filmpjes, foto’s en tekeningen gemaakt van eten en alles wat daarmee te maken heeft. In een theatrale lezing presenteert ze haar bevindingen aan het publiek en probeert ze samen met de zaal te achterhalen wat onze eetgewoontes nu eigenlijk zeggen over onze maatschappij. Ik hoop trouwens niet dat er misselijkmakende beelden bij zitten van vies etende mensen maar verder vind ik het echt een interessant gegeven.

Hugo 

Elf Oscarnominaties heeft ie al, de ‘kinder-aandoende-film’ ‘Hugo’ van regisseur Martin Scorsese (Good Fellas, the Departed). Vanaf deze week ook te zien in de Utrechtse bioscopen. Hoewel je deze familiefilm -want dat is het wel- misschien normaal gesproken aan je voorbij laat gaan, ga je je toch wel afvragen waar al die nominaties nou vandaan komen. Misschien toch het bekijken waard? Het verhaal: een weesjongen die anno 1930 samen met zijn dronkelappen oom in de klokkentoren van een Parijs’ station woont. Omdat hij een hartvormige sleutel nodig heeft voor het afmaken van het robotproject van zijn wijlen vader, sneakt hij af en toe een speelgoedwinkel in om onderdelen te stelen. Zo komt hij in contact met de norse eigenaar van de winkel. Hij komt erachter dat er een verbinding is tussen zijn vader, de man van de speelgoedwinkel en de hartvormige sleutel. De bijzonderheden: de diepere laag die een ‘ode aan de speelfilm’ moeten brengen, het perfect sluitende verhaal, de 3D-effecten, het geluid en de manier van filmen. Heb ik al elf dingen genoemd? Ik ben in ieder geval nieuwsgierig geworden… Hij draait in Camera Studio en Springhaver.

Bye Bye Paperdome

Nu er steeds meer voltooid wordt in de wijk Leidsche Rijn wordt het toonbeeld van de wijk ‘in opbouw’ afgebroken: de Paperdome. In 2004 gebouwd in het thema ‘Beyond Leidsche Rijn’ en jarenlang de locatie van het Leidsche Rijn Festival en vele lokale initiatieven als Leidsche Rijn Festival, Kunst- en Interieurmarkt, Proef Leidsche Rijn en de  KinderTheaterWeken. Daar komt nu dus een einde aan, maar niet zonder feestje natuurlijk. Cultuur19, de organisator van cultuurprojecten in Leidsche Rijn laat samen met de gemeente Utrecht nog één keer een bijzonder licht schijnen over het icoon van Leidsche Rijn.  Videokunstenaar Daan Kars van mediakunstcollectief Born Digital ontwierp voor deze gelegenheid de videoinstallatie ‘Timewaves’, die drie avonden op de Paper Dome geprojecteerd wordt. Kars maakt gebruik van video mapping, een techniek, waarbij de projectie speciaal ontworpen wordt voor de vorm van het object waarop wordt geprojecteerd. Kars heeft zich laten inspireren door de rol van de Paper Dome als eerste podium van Leidsche Rijn.

Yukon Blonde

Mijn indruk is dat we wel eens meer kunnen gaan horen van het bandje dat aanstaande zaterdag vanaf 20.30 uur het podium van Ekko bevolkt. Yukon Blonde is een Canadees indie rockbandje, wiens naam boven kwam drijven tijdens een tour in Noord Amerika in 2009. In 2010 kwam hun debuutalbum uit, met een paar sterke ‘meedein’-nummers. Nu komen ze ook naar Europa, en dus naar Utrecht, met hun album ‘FIRE//WATER’. Luisteren kan hier! In tegenstelling tot al die fijne geluiden die afgelopen jaren vooral uit Scandinavië komen, komen deze jongens dus uit het Westen. Kelowna, British Columbia om precies te zijn, waar ze, zo stel ik me voor, rondom een kampvuur met een mondharmonica en een gitaar liedjes verzinnen om de beren weg te jagen. De indie avond kun je natuurlijk voortzetten. Dan moet je gewoon in de Ekko blijven hangen voor Diep in de Groef.

Wendies

Als je een beetje indie-moe bent, of gewoon behoefte aan iets anders valt er ook nog genoeg te beleven in ons stadsie. Vaak een vergeten plekje, maar in ‘t Oude Pothuys wordt ook regelmatig iets georganiseerd. Wat zeg ik, elke avond live muziek! Zo ook zaterdag. ‘The Wendies‘ staan op het podium, de ‘ideale pop-en rockcoverband’. Je kan er trouwens ook lekker eten.

Klassiek op de zondagmiddag

Om zondag helemaal bij te komen en je geest leeg te maken voor de aankomende week zou ik je aanraden om naar Vredenburg te gaan. Zondag staat daar het Nederlands Studenten Orkest (NSO). Sorry het wat? Het Nederlands Studenten Orkest wordt elk jaar opnieuw samengesteld uit studenten die zich naast hun studie aan een hogeschool of universiteit bezig houden met klassieke muziek. Door middel van audities worden er ongeveer honderd studenten tot het orkest toegelaten. En dat zijn dus niet alleen maar conservatoriumstudenten. Februari is de belangrijkste maand voor de orkestleden. Aan het begin van de maand trekt het orkest zich tien dagen terug om onder leiding van een gerenommeerde dirigent een ambitieus programma in te studeren. En dat resultaat kunnen we nu dus beluisteren. Er wordt elk jaar een opvallend hoog niveau bereikt door deze toch ‘amateur’ muzikanten. Na de Nederlandse tour volgt er altijd een tripje met optredens naar het buitenland. Dit jaar gaat de groep naar Rome. Zie hieronder een filmpje van het optreden van vorig jaar:

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).