Kromkommer redt al het kromme groente en fruit | De Utrechtse Internet Courant Kromkommer redt al het kromme groente en fruit | De Utrechtse Internet Courant

Kromkommer redt al het kromme groente en fruit

Kromkommer redt al het kromme groente en fruit
Chantal Engelen, medeoprichter van Kromkommer. Foto: Kromkommer
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubrieken geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer medeoprichter Chantal Engelen (35) van de start-up Kromkommer, gevestigd in Utrecht, die al het ‘kromme’ groente en fruit wil redden.  

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubrieken geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer medeoprichter Chantal Engelen (35) van de start-up Kromkommer, gevestigd in Utrecht, die al het ‘kromme’ groente en fruit wil redden.  

Wat is Kromkommer?
“Kromkommer is een sociale onderneming die zich inzet om de verspilling van het ‘kromme’ groente en fruit tegen te gaan. Ongeveer 10 procent van al het groente en fruit wordt verspild door hoe het eruit zien of door overproductie. We willen veranderen hoe mensen de kwaliteit van groente en fruit bepalen: meer op basis van inhoud in plaats van uiterlijk. Dat doen we door soepen en speelgoed te maken en campagnes te houden.”

Jullie willen ook het lesprogramma ‘Kromme groente en fruit’ voor Utrechtse basisscholen gaan starten. Hoe ziet dat lesprogramma eruit?
“We hebben vorige maand een houten speelgoedset in de vorm van het kromme groente en fruit gemaakt voor kinderen. Dat is een startpunt om ook echt met kinderen aan de slag te gaan. We zijn voor het ‘kromme lespakket’ op zoek naar funding en de 20.000 euro van het StimuleringsfondsXL van de Rabobank is een eerste grote stap. Dit fonds stelt geld ter beschikking aan lokale initiatieven die hun leefomgeving een beetje mooier maken. En wij waren dit jaar één van de drie projecten met de meeste stemmen. Het lesprogramma wordt nog ontwikkeld. We steken in op groente en fruit die krom zijn, voedselverspilling en hoe groente en fruit groeit. Ook komt er een praktisch element: de klassen kunnen langs bij De Moestuin in Utrecht om een kijkje te nemen bij de producten.”

Waar halen jullie de kromme groentes vandaan?
“De boer moet zijn producten sorteren op basis van hoe ze eruitzien. Daar zijn voorschriften voor. Alle producten die niet aan die voorschriften voldoen, blijven achter. Ze worden niet eens afgenomen van de teler. Het gaat om grote hoeveelheden waar je echt nog wat mee kan maken. De kwaliteit van die producten verandert namelijk niet: ze zijn nog steeds vers, lekker en veilig. Een centimeter dikker of dunner moet dan bijvoorbeeld niet uit maken.”

Hoe vinden jullie boeren om mee samen te werken?
“Dat verschilt. Sommige telers initiëren zelf contact, maar we gaan ook zelf wel eens langs. Samenwerking is niet altijd vanzelfsprekend, omdat onze missie niet past met hoe de boer werkt of omdat hij er nog niet echt mee bezig is. Iedere boer wil zijn producten verkopen, maar weggooien is de dagelijkse gang van zaken; zo gaan ze al jarenlang te werk. Niet iedere boer ziet verspilling daarom als een probleem, maar als iets wat erbij hoort. De boeren die met ons samenwerken geloven in wat wij doen. En we betalen een eerlijke prijs voor hun producten.”

Wat doen jullie met het kromme fruit?
“De eetbare producten zijn tot nu toe alleen van groentes. Er zijn nog geen concrete plannen voor producten van krom fruit. Ik sluit het niet uit. Voor fruit bestaan veel meer alternatieven om er weer wat van te maken, zoals appelmoes, sap, taart… En bij groentes zijn er minder opties. De producten zijn een van de middelen om ons doel te bereiken: veranderen hoe mensen naar groente en fruit kijken. Zo kunnen we voedselverspilling aanpakken en zorgen voor een betere voedselketen.”

Waar is Kromkommer nog meer mee bezig?
“We zijn bezig met nieuwe producten: nieuwe smaken soep, maar ook een heel ander nieuw product. Dat zit nog echt in de ontwikkelingsfase. Ons nieuwe product brengen we in het voorjaar uit. Ook komt er regelmatig een teler bij waar we mee samenwerken en we blijven op zoek naar welke groentes we nog meer kunnen toevoegen aan onze samenwerkingen.”

1 Reactie

Reageren
  1. Inez

    Zijn de kromme groentes ook ergens te koop? (Voor de gewone consument).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).