Kunnen we in Utrecht dit jaar weer met duizenden mensen dansen op festivals? Kunnen we in Utrecht dit jaar weer met duizenden mensen dansen op festivals?

Kunnen we in Utrecht dit jaar weer met duizenden mensen dansen op festivals?

Kunnen we in Utrecht dit jaar weer met duizenden mensen dansen op festivals?
Foto: Nathan Reinds.
Het festivalseizoen, als dat er überhaupt komt, zal er anders uit gaan zien dan we gewend waren. We zitten nog midden in de coronacrisis maar de hoop is er dat er later dit jaar weer grootschalige evenementen mogelijk zijn. A State of Trance, Smeerboel, Soenda, Lief, Central Park Festival het zijn een paar van de festivals die hopen dit jaar weer duizenden mensen te kunnen ontvangen. We hopen allemaal dat het weer mogelijk is, maar er zijn geen zekerheden. We spreken met Jasper Coenen van Elevation Events, het bedrijf achter succesvolle Utrechtse festivals als Smeerboel, Soenda, De Leuke en nog een hoop meer. Ook Manon van de Garde, van Central Park Festival, legt graag uit hoe het is om nu een feest te organiseren.

Het festivalseizoen, als dat er überhaupt komt, zal er anders uit gaan zien dan we gewend waren. We zitten nog midden in de coronacrisis maar de hoop is er dat er later dit jaar weer grootschalige evenementen mogelijk zijn. A State of Trance, Smeerboel, Soenda, Lief, Central Park Festival het zijn een paar van de festivals die hopen dit jaar weer duizenden mensen te kunnen ontvangen. We hopen allemaal dat het weer mogelijk is, maar er zijn geen zekerheden. We spreken met Jasper Coenen van Elevation Events, het bedrijf achter succesvolle Utrechtse festivals als Smeerboel, Soenda, De Leuke en nog een hoop meer. Ook Manon van de Garde, van Central Park Festival, legt graag uit hoe het is om nu een feest te organiseren.

“Er is weer hoop”, sprak Elevation Events toen de kaartverkoop voor Soenda 2021 begon. 28 augustus moet het gaan gebeuren op recreatieterrein Ruigenhoekse polder; duizenden mensen die weer uit hun dak gaan. Vorig jaar werden bijna alle festivals van Elevation Events afgelast, de evenementensector is keihard geraakt door de coronacrisis. Het Utrechtse bedrijf was, en is, een gezonde onderneming. Jasper Coenen vertelt: “We kunnen wel wat tegenslagen opvangen. Vorig jaar waren we voor een deel nog verzekerd en we hebben gelukkig ook gebruik kunnen maken van steunmaatregelen. Maar geen bedrijf houdt dit eeuwig vol, nu hebben we vooral perspectief nodig.”

Perspectief lijkt het toverwoord te zijn, ondernemers, jongeren, studenten eigenlijk iedereen wil weer ergens naartoe kunnen leven. Voor Elevation Events betekent perspectief: weten onder welke voorwaarden ze festivals kunnen laten doorgaan. Voor nu is de organisatie alvast begonnen, en de kaarten vliegen de deur uit. Smeerboel Festival, ook een concept van Elevation Events, moet 11 september plaatsvinden en was binnen 34 uur uitverkocht.

Maar of Jasper honderd procent zeker weet dat er dit jaar alweer een festivalseizoen is? Jasper vertelt: “Eigenlijk weten we net zo veel als jullie. De ene keer horen we van Diederik Gommers op televisie dat Lowlands echt wel door kan gaan en dan horen we weer dat festivals dit jaar niet meer mogelijk zijn.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto: Soenda – Guy Houben

De vaccinaties spelen daarbij een belangrijke rol. Volgens de strategie van de Rijksoverheid moet in de loop van de zomer iedereen die dat wil. gevaccineerd kunnen zijn. “Met dat perspectief zou je dus verwachten dat we eind zomer weer festivals kunnen organiseren. Het is voor ons nu vooral lastig dat het kabinet geen duidelijke randvoorwaarden schept; want welke voorwaarden zijn er nodig om weer veilig een festival te kunnen organiseren?”

Bijna geen enkel festival kan doorgaan als de anderhalvemetermaatregel nog geldt, daarom is het voor organisaties belangrijk om te weten wanneer die regel kan vervallen. Jasper: “Vaccinacties samen met sneltesten kunnen daar misschien voor zorgen, maar die duidelijkheid moet wel een keer gaan komen.”

Central Park Festival

Eigenlijk vindt dit festival altijd eerder in het jaar plaats, maar Central Park heeft de editie in 2021 ook naar later dit jaar geschoven. 18 september moet het gaan gebeuren. Manon van de Garde vertelt daarover: “We zijn bij deze datum gekomen in overleg met gemeente, leveranciers en artiesten. Alle artiesten hebben namelijk de intentie om 18 september op te nemen in hun speelagenda’s, maar ook voor hen geldt dat de impact van corona veel onzekerheid met zich meebrengt. Central Park draait om sfeer en beleving in een romantische parksetting, maar de artiesten maken het compleet. Daarom vonden we het zo belangrijk hier onze prioriteit te leggen.”

‘We staan te trappelen om weer iets te organiseren’

De organisatie heeft ook nagedacht of ze de 2021-editie maar niet helemaal moest annuleren. “Vanzelfsprekend is dit besproken, maar als we moeten kiezen tussen overslaan en verplaatsen kiezen we voor verplaatsen! We staan te trappelen om weer iets te organiseren, daar ligt onze passie. Zonder garantiefonds hadden we het echter niet kunnen organiseren dit jaar. Onze verzekering dekt een pandemie niet langer, dus dan was 2021 nog te onzeker.”

Het kabinet kondigde eerder dit jaar het garantiefonds voor evenementen aan. Er is 300 miljoen euro beschikbaar om organisaties te helpen in deze onzekere tijd. Het kabinet houdt daarmee rekening dat evenementen na 1 juli mogelijk weer kunnen plaatsvinden. Manon zegt daarover: “Met de komst van het garantiefonds van de overheid werken we weer naar die stip op de horizon toe. Er is hoop, ook vanuit de overheid, dat er in het najaar van 2021 weer festivals plaats kunnen vinden. Dankzij dit fonds kunnen we het festival dus gaan plannen. Mocht het zo zijn dat het festival geen doorgang kan vinden, dan staat de overheid garant en dat geeft zowel ons als de bezoeker zekerheid.”

Vaccinatiepaspoort

Ook bij Central Park is er hoop, maar ze moeten de randvoorwaarden nog afwachten. “We gaan ervanuit dat we Central Park in de vertrouwde vorm kunnen organiseren waarbij het voor iedereen toegankelijk is. Maar we moeten in ons achterhoofd houden dat de overheid met extra maatregelen kan komen, zoals sneltests, een vaccinatiebewijs of het meten van de temperatuur. Als dit vanuit de overheid wordt verplicht moeten we ons hieraan houden, maar wij als organisatie zullen geen vaccinatiepaspoorten en dergelijken eisen.”

‘Sneltesten aan de deur is zo goed als onhaalbaar’

Ook Jasper is blij met het garantiefonds. Hij benadrukt ook het belang voor de gehele keten. “Wij willen ook onze leveranciers zo veel mogelijk helpen, zij hebben het nu erg zwaar.” En eventuele sneltesten aan de deur bij het festival? Jasper: “Sneltesten aan de deur is zo goed als onhaalbaar. Wij denken dat sneltesten zeker een rol kunnen spelen, maar dat moet dan centraal in Utrecht geregeld worden en niet bij festivals zelf. Daar zijn een hoop bezwaren bij te bedenken. Als festivalorganisatie zijn wij bijvoorbeeld ook niet bevoegd om medische gegevens te delen.”

Zowel Jasper als Manon kijken erg uit naar de festivals. Jasper: “Elevation Events bestaat uit een klein team, we werken hard en zijn gemotiveerd. We willen zo graag weer mooie festivals neerzetten. De energie die je terugkrijgt als je op zulke evenementen loopt en het publiek ziet – daar doen we het voor.” Manon sluit af: “Mocht het zo zijn dat er nog maatregelen van kracht zijn, zijn we genoodzaakt het festival weer te verplaatsen. Maar wij zijn hoopvol en kijken vol enthousiasme uit naar 18 september!”

 

28 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  O we krijgen nu elke week zo’n feel good artikel terwijl de vorige twee helemaal ondergeplast werden? Ik zou het even bij één ding tegelijk houden en focussen op de horeca die nu al twee keer de grote broek heeft aantrokken met gespierde taal over “open gaan” maar ook morgen komt daar puntje bij paaltje niks van natuurlijk.

 2. Hans

  Scherpschutter: het coronavirus is geen ‘seizoensvirusje’.

 3. Binnenstadbewoner

  @esrin, dit is een Utrechts krantje. Gaat over Utrechtse festivals. De Utrechtse horeca heeft meteen afstand genomen van de acties waar jij het over hebt. Er zijn geen Utrechtse bedrijven die open gaan vandaag. Dus ouwehoer niet zo slap

 4. JJ

  Kan DUIC aub disclaimers plaatsen bij reaguurders die bewezen leugens en desinformatie vespreiden (met als doel de maatschappij/ samenleving ontregelen), zoals een Scherpschutter keer op keer doet? Het = schadelijk, want het heeft wel degelijk invloed.

  Daar is DUIC 100% voor verantwoordelijk mijn inziens. Bij voorbaat dank. Ook deze reactie graag plaatsen als tegenwicht. Dank.

 5. BdV

  @seizoensvirusje: Waar is de wetenschappelijke onderbouwing voor deze als feit voorgestelde viruswaanzinnige mening, Scherpschutter?

 6. Bubbel

  Nee,,grote festivals gaat niet meer gebeuren
  Gezien de zeer vele Corona mutaties die op ons afkomen
  De laatste zeer besmettelijke New York
  De horeca festivals evenementen etc
  De toekomst ,,veel minder mensen op dezelfde plekken
  We gaan naar een nieuwe structuur
  Voor overvolle cafés zal geen plaats meer zijn
  Ik verwacht omscholing naar beroepen waar meer veiligheid is

 7. G.H.

  Natuurlijk staan we daar later dit jaar weer. Is het niet in juli, dan wel in september.
  Je ziet nu al de besmettings- en ziekenhuiscijfers dalen in de groep gevaccineerden.
  Weg met het deprimerende doemdenken, en kijk op een realistische manier vooruit!

 8. Kadoendra

  @JJ

  Jij snapt de act van de artiest Scherpschutter niet.

  Omdat de theaters gesloten zijn treed hij hier online voor nop op.

 9. Scherpschutter

  @BdV

  Vergeef me, maar wat een bizarre vraag. Bestaat er volgens u dan werkelijk zoiets als een coronavirus (maakt niet uit welk coronavirus) in de enorme familie der coronavirussen dat GEEN seizoensvirus is? Zo ja dan stel ik voor dat u direct publiceert over deze machtige wetenschappelijke ontdekking. Dat is een heilige graal die u te pakken heeft. Gefeliciflapstaart heur!

 10. Nina

  @ Scherpschutter

  Na een jaar wereldwijde ellende waarvan het einde nog niet in zicht is, heb jij het nu nog over een “seizoensgriepje”.

  Een virtuele knuffel van mij, omdat je de realiteit blijkbaar niet kunt handelen en daarom in de ontkenning blijft hangen.

 11. trol

  @ Bubbel…of we gaan naar een samenleving waar de zwakkeren nu maar iets gaan opofferen (binnen blijven) voor de niet zwakkeren. Het was nu een jaar andersom, tijd voor een switch en een dankjewel natuurlijk.

 12. Len

  Het feit dat het allemaal langer duurt is omdat we het zelf rekken. Anders was het inderdaad in een seizoen gebeurd geweest. En dit zal zich blijven herhalen, maar dan maken we de volgende keren wellicht wat minder schadelijke keuzes voor het gros van de gezonde mensen.

 13. Michael

  Geweldig dat zovelen blijven reageren op die @Scherpschutter.
  Hij mag dan zijn naam geen eer aandoen, een publiekstrekker is hij wel.

 14. Katja

  Voorlopig geen geluidsoverlast met boemboemherrie.

 15. Kadoendra

  Ik zal nog even echt serieus het “seizoensvirusje” belichten.

  Big pharma is niet alleen bezig met het ontwikkelen van heel veel vaccins tegen corona maar is ook bezig met het ontwikkelen van medicijnen ter genezing van mensen met corona.

  Veel wetenschappers hebben het idee dat corona iets is wat blijvend aanwezig zal blijven.

  De grote vraag bij corona is waar ligt de oorzaak.

  Bij veel wetenschappers speelt de gedachte dat deze ziekte is overgebracht van dieren op mensen.

  In China, waar de oorsprong van corona ligt, speelt deze vraag zeer sterk en hierdoor ziet heden ten dage de gemiddelde Chinees de markten waar dieren onder zeer slechte omstandigheden ter consumptie aan worden geboden niet echt meer zitten.

  De PvdD waarschuwt al sinds hun oprichting voor de verspreiding van ziektes van dier op mens en hun strijd tegen o.a de bio-industrie gaat dus niet slechts over dierenwelzijn maar ook over mensenwelzijn.

  Denk maar eens goed na over de vele ziektes die geregeld uitbreken in de intensieve veeteelt en dat er dan namelijk gelijk grootschalig alle dieren geruimd worden heeft niet slechts te maken met de angst dat het overslaat naar andere bedrijven maar ook met een misschien wel nog grotere angst, dat het overslaat naar mensen!

  Op 17 Maart is er een groot verkiezingsfestival en dan ga ik in het stemhokje helemaal los en aan het slot van het feestje stem ik op de enige echte milieu partij van Nederland, de PvdD!

 16. G.H.

  @Katja
  Ah, de klassieke reactie van de boomer: muziek die niet salonfähig is, wegzetten als herrie.

 17. Scherpschutter

  Ik ben straks wel erg benieuwd naar de verklaring van vele van de bovenstaande reaguurders voor het gegeven dat corona eind april als sneeuw voor de zon is verdwenen, net als vorig jaar.

  Dat het plotsklapse wegtrekken niet aan de lockdowns (werken al maanden heel beperkt) of vaccinatie (in dit tempo…) zal liggen lijkt me in ieder geval erg evident.

  In elk geval: ik breng een boodschap van blijdschap, hoop en optimisme, want we naderen het einde van de pandemie! Al vraag ik me soms wel eens af of sommigen daar eigenlijk wel zo blij mee zijn…

 18. Koel Hoofd

  Reaguurders vallen massaal over Scherpschutter, maar is het aanstootgevend bericht foetsie!
  Zit ik dan met mn emmertje pop corn…hele sensatie gemist…

 19. woutvr

  Niet erg verstandig DUIC, om het over de mogelijkheid van festivals te hebben. Voorlopig hebben we nog las van het coronavirus…

 20. G.H.

  @woutvr: niet verstandig om het op prinsjesdag al over de begroting voor 2022 te hebben. Voorlopig leven we nog in 2021…

 21. Hans

  @ Scherpschutter: ‘ ik breng een boodschap van blijdschap, hoop en optimisme, want we naderen het einde van de pandemie! ‘
  U klinkt een beetje als de Here Jezus, dan wel als Lou de Palingboer. En nu maar gaan geloven met zijn allen. Dan komt het allemaal goed. Halleluja.

 22. Scherpschutter

  Hans

  Wie zich laten leiden door feiten en kijkt met een objectieve blik, behoeft geen geloof. Ik raad het u beslist eens aan.

 23. Hans

  @ Scherpschutter
  Graag even een wetenschappelijke onderbouwing van je stelling dat we hier met een seizoensvirusJE te doen hebben. A.u.b met bronvermelding en verwijzingen naar erkende wetenschappelijke literatuur op dit terrein. Laat me ook even weten in welk vaktijdschrift je precies gelezen hebt dat de pandemie nu op zijn laatste benen loopt. Gaarne met een gedegen bronverwijzing. Bij een onbevredigend, of uitblijvend antwoord – zal ik u beschouwen als verspreider van desinformatie en nepberichten.

 24. G. Veldhuijzen

  Wat een kortzichtige reacties, leest dan niemand de waarschuwingen bij de genoemde festivals voor drugsgebruik ?. De opslagplaatsen van de illegale productie van illegale drugs puilen inmiddels uit hun voegen omdat deze drugs niet op een festva kunnen worden verkocht.l Dat zal de werkelijke aanleiding voor dit bericht zijn geweest. Succes met uw kortzichtigheid..

 25. Scherpschutter

  @Hans

  Ik verwijs u graag opnieuw naar de berg wetenschappelijk bewijs over dit onderwerp die ik tussen maart en augustus hier op DUIC heb geplaatst. De bergen aan peer-reviewed studies staan nog altijd fier overeind en als het ‘s-werelds topvirologen al niet lukt het geringste deukje in het bewijs te schieten dan lukt het mij zeker niet.

 26. Hans

  Scherpschutter, ik constateer dat u zich geen raad weet met mijn vragen. U doet niet aan bronvermelding, geeft niet aan waar uw wijsheden vandaan komen, u verwijst slechts naar uw eigen beweringen elders en ooit gedaan op het reactieforum van de DUIC. Dat is nogal magertjes en heeft met wetenschap of de feiten niets te maken. Mijn conclusie is dat u niet in staat bent om uw stelling te onderbouwen n.l. dat het coronavirus een klein seizoensgebonden verschijnsel zou zijn en dat de pandemie vrolijk en wel op zijn laatste benen loopt. U bent door de mand gevallen. U zit er naast.

 27. Scherpschutter

  Hans

  Een interessant inkijkje in hoe uw brein werkt. Ik constateer dat u niet bereid bent om ook maar enige inspanning te leveren om feiten te achterhalen…en zelfs feiten afdoet als geen-feiten omdat de inspanning teveel voor u is.

  Het begint uw trademark te worden.

 28. Kadoendra

  @Hans

  Als er zaken spelen in de maatschappij probeer ik op een zo breed mogelijke manier informatie te verzamelen en bij het informatie verzamelen wordt mij uiteindelijk pas echt duidelijk welke informatie echt wetenschappelijk onderbouwt is en welke niet.

  Toen de corona in China uitbraak gebeurde er iets waarvoor al heel veel wetenschappers al jarenlang voor gewaarschuwd hadden en omdat een persoon als Bill Gates zich ook laat leiden door wetenschap had hij daarom al vele jaren geleden flink geïnvesteerd in het biotech bedrijf die samen met Pfizer het eerste corona vaccin heeft ontwikkeld.

  Bill Gates heeft in dat biotech bedrijf geïnvesteerd omdat hij zich niet door populisme heeft laten leiden maar door wetenschap.
  Uiteindelijk kunnen ook heel veel gewone burgers hier hun voordeel meedoen maar dat hoeft ik jou gelukkig niet duidelijk te maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).