Leo Blokhuis naar Utrecht voor The Beach Boys: “Pet Sounds was nieuwe standaard in popmuziek” | De Utrechtse Internet Courant Leo Blokhuis naar Utrecht voor The Beach Boys: “Pet Sounds was nieuwe standaard in popmuziek” | De Utrechtse Internet Courant

Leo Blokhuis naar Utrecht voor The Beach Boys: “Pet Sounds was nieuwe standaard in popmuziek”

Leo Blokhuis naar Utrecht voor The Beach Boys: “Pet Sounds was nieuwe standaard in popmuziek”
'Popprofessor' Leo Blokhuis. Foto: Rob Becker
Wouldn’t it be nice, Sloop John B en God Only Knows. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het legendarische album Pet Sounds van The Beach Boys uitkwam. TivoliVredenburg organiseert daarom op 1 april een speciale avond met ‘popprofessor’ Leo Blokhuis als gastheer. 

Wouldn’t it be nice, Sloop John B en God Only Knows. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het legendarische album Pet Sounds van The Beach Boys uitkwam. TivoliVredenburg organiseert daarom op 1 april een speciale avond met ‘popprofessor’ Leo Blokhuis als gastheer. 

“Waren er maar meer van dit soort melodieën. Moeilijk uit te leggen wat het zo goed maakt. Het is zo ongelooflijk knap beschreven. Vanuit je eigen kwetsbaarheid, je liefde groot maken. Een lyrische vondst. Het is niet voor niks dat Paul McCartney dit het beste nummer ooit vindt.” Blokhuis raakt niet uitgepraat als de titel God Only Knows valt, het beste nummer van de plaat als het aan hem ligt.

Sparren

Eenzelfde soort vraag werd hem ruim een jaar geleden gesteld toen hij samen met muzikant Yorick van Norden wat zat te sparren. “Hij is een muzikale motor en net als ik groot liefhebber van de betere oude muziek. Beiden willen we ten onrechte vergeten artiesten herontdekken.” De harten van de twee gingen uiteindelijk sneller kloppen van Pet Sounds, waarna ze de kans kregen om een programma rond het album te houden in het Concertgebouw. “De eerste editie was uitverkocht, waarop we de show nog drie keer hebben gedaan. De reacties waren elke keer ontzettend goed.”

Aanvankelijk was het idee om allerlei muzikanten een eigen draai te laten geven aan een nummer. “Dit was uit praktisch oogpunt omdat het erg complexe muziek is. Maar uiteindelijk vonden vrijwel alle muzikanten het toch wel fijn als er blazers en strijkers bij zouden zijn. We hebben nu een complete band, dus de muziek klinkt steeds meer zoals die op het album. De muziek heeft iets sierlijks en rijks met al die lagen en als dat samen op een podium komt, is dat ontzettend fijn om naar te luisteren.”

Snaren plukken

Maar wat maakt Pet Sounds nou tot zo’n klassiek album? “Het gekke is dat toen het album uitkwam de commerciële impact nihil was. Een maand later bracht de platenmaatschappij een ‘best of‘ uit. Destijds een steek in de rug voor een band. Het bijzondere is dat Brian Wilson uit de band alles in zijn eentje deed. Hij is destijds zo visionair bezig geweest in de studio. Hij gebruikte alles anders dan voorheen. De piano werd bijvoorbeeld niet bespeeld door de toetsen te gebruiken, maar door de snaren te plukken. Wilson was creatief met geluid en schreef tegelijkertijd tijdloze composities en melodieën. Met dit album is echt een nieuwe standaard gezet in de popmuziek.”

The Beach Boys is niet zomaar een band voor Blokhuis. Als religieus opgevoede jongen van de Veluwe is hij opgegroeid met Bach. Toen hij ouder werd, kwam daar de popmuziek met al zijn energie bij. “The Beach Boys bleken voor mij een perfecte brug tussen deze twee werelden. Het zit inmiddels zo stevig in mijn systeem dat ik er nooit meer vanaf kom. Elk zuchtje in Good Vibrations ken ik, net als alle minder bekende albums. Het is een muzikale jeugdzonde waar ik mij niet voor hoef te schamen.”

De avond bestaat 1 april uit twee delen. Voor de pauze worden klassiekers van de band gespeeld en zal Blokhuis tussendoor verhalen vertellen over The Beach Boys. Na de pauze wordt Pet Sounds integraal gespeeld door de band, die bestaat uit artiesten als Ruben Hein, Mister & Mississippi, Maurits Westerik van Bewilder, Yorick van Norden en Anne Soldaat.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Willem van Doornik

    Hallo Leo ik heb toen op tv eens gezien dat pet sounds door studio muziekkanten is vol gespeeld en niet de eerste de beste muziekkanten. deze muziekkanten hebben een naam maar die weet ik niet meer. Groeten Willem

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).