Meer Utrechtse festivals mikken op najaar; Central Park start kaartverkoop Meer Utrechtse festivals mikken op najaar; Central Park start kaartverkoop

Meer Utrechtse festivals mikken op najaar; Central Park start kaartverkoop

Meer Utrechtse festivals mikken op najaar; Central Park start kaartverkoop
Foto: Nathan Reinds.
Het festivalseizoen, als dat er überhaupt komt, zal er anders uit gaan zien dan we gewend waren. We zitten nog midden in de coronacrisis maar de hoop is er dat in het najaar weer grootschalige evenementen mogelijk zijn. Central Park Festival verplaatst daarom het festival naar 18 september en start volgende week de kaartverkoop. Het festival gaat plaatsvinden in Park Transwijk

Het festivalseizoen, als dat er überhaupt komt, zal er anders uit gaan zien dan we gewend waren. We zitten nog midden in de coronacrisis maar de hoop is er dat in het najaar weer grootschalige evenementen mogelijk zijn. Central Park Festival verplaatst daarom het festival naar 18 september en start volgende week de kaartverkoop. Het festival gaat plaatsvinden in Park Transwijk

A State of Trance, Soenda, Lief Festival en nu ook Central Park Festival. Allemaal hopen ze later in het jaar duizenden bezoekers te kunnen ontvangen. Voor A State of Trance werden in een paar uur zelfs 55.000 kaarten verkocht.

Nu er een garantiefonds komt van 300 miljoen euro voor evenementen durft ook Central Park het aan en verschuift het festival eenmalig naar het najaar. Het garantiefonds van de overheid biedt perspectief voor festivals die na 1 juli worden gehouden. De vorige datum van Central Park (5 juni) komt daardoor te vroeg, aangezien deze niet binnen het garantiefonds valt.

Kaarten

“Om bezoekers meer zekerheid te bieden dat Central Park toch doorgang kan vinden dit jaar hebben we besloten het festival eenmalig te verplaatsen naar 18 september 2021. Dit is een unieke situatie vanwege de COVID-19 pandemie, in 2022 zijn we weer gewoon terug in de zomer”, laat de organisatie weten. Alle mensen die al in het bezit zijn van een ticket krijgen van de organisatie een mail met daarin informatie omtrent hun kaartjes. Volgende week start ook weer de kaartverkoop op.

De eerder bevestigde artiesten hebben de intentie gegeven om Central Park op 18 september in hun speelagenda’s op te nemen, maar kunnen gezien de impact van corona op dit moment nog geen definitief uitsluitsel geven. “We houden onze bezoekers uiteraard op de hoogte en mocht het zo zijn dat een artiest niet kan, dan gaan we onze uiterste best doen om een waardig vervangende act te boeken.”

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Zo zijn we met z’n allen dus een enorme luchtbel aan het opblazen. De gretigheid waarmee deze ‘commerciële’ ondernemers op de zakken gratis geld duiken is schandalig. Door bij voorbaat de risico’s bij de belastingbetaler te parkeren organiseren we een enorm kaartenhuis dat vroeg of laat in elkaar stort. Bovendien gaat het hier om festivals, niet echt essentiële zaken van levensbelang in de context van de huidige crises. Moeten we dit compensatiecircus niet even gaan resetten?

  2. Jozias

    @ gerard

    Wat snap je niet aan dat dit voor deze bedrijfstak de enige oplossing is om te kunnen voortbestaan? Er moet namelijk gewoon geld in het laatje komen. Liquide middelen.

    Er zijn echt wel noodoplossingen denkbaar voor als september onverhoopt te vroeg komt.

    Als jij niet snapt wat het essentiële belang van muziek, kunst, cultuur en sociale interactie is dan heb je werkelijk niets, maar dan ook echt helemaal niets van een samenleving begrepen. Het zijn zaken die mensen nodig hebben, daarom bestaan ze ook in de eerste plaats en al sinds de pré-historie. Een festival faciliteert die behoefte en regelt de randzaken en randvoorwaarden.

    Verder werkt (muzikale) festivalontspanning als een uitlaatklep, laat het stressniveaus dalen, leren mensen, mensen kennen, of liefdes (waar dan weer kinderen uit voortkomen), kortom voor een deel de essentie van het mens zijn> samen met andere mensen een paar of een groep te vormen en jezelf voort te planten. Over het algemeen leveren de grote festivals zo goed als nauwelijks overlast op voor de omgeving; dus zeur idd gewoon niet zo.

    Ook wordt er natuurlijk creatieve hersenactiviteit getriggerd waar dan weer nieuwe ideeën uit voort komen die van groot belang zouden kunnen zijn voor de samenleving/ maatschappij. Verder zou het ook zomaar kunnen zijn dat mensen gewoon even hun hersens deels op non actief willen zetten. Ook broodnodig zo af en toe en dat werkt beter als je uit de vertrouwde omgeving bent.

    Beste Gerard, wat ben jij een zuurpruim af en toe. Ik wil het woord niet weer gebruiken, maar echt de definitie van een boomer. Ook grappig; boos worden op mensen die hetzelfde willen doen als de babyboom-generatie zelf de wereld in geslingerd heeft en waar jouw generatie met volle teugen zelf van heeft kunnen genieten. Beetje hypocriet niet waar?

  3. Kadoendra

    @Gerard Brugmans

    Het is nog winter en u maakt u nu enorm druk over het najaar…………

    Dat het leven nu in de stilstand staat door de corona ellende wil niet zeggen dat dit voor altijd zo zal zijn!

  4. Katja

    Zou zeggen, wacht eerst af. En om nu alles als “muziek” te omschrijven, kan me nog herinneren regelmatig nachtrust verstoord door boemboemherrie vanuit de Jaarbeurs.

  5. Gerard Brugmans

    @Jozias: ik snap het belang van muziek, kunst en cultuur beter dan u zich kunt voorstellen, maar dat terzijde. We hebben het hier over de commerciële festivalindustrie, een sector die de afgelopen jaren grof geld heeft verdiend aan steeds grotere events. Waar ik me druk over maak is dat zo’n branche bij voorbaat uit de wind moet worden gehouden met een ‘Garantiefonds’ van 300 miljoen euro, omdat ze kennelijk niet zelf voor voldoende reserves hebben gezorgd. Waar ik me enorm aan erger is dat deze mooi weer ondernemers (en hun klanten) dat ook nog de gewoonste zaak van de wereld lijken te vinden. Maar wat ik ronduit verbijsterd vind is dat men serieus over een half jaar zo’n massa event met mensen uit alle windstreken denkt te kunnen organiseren, lezen die lui wel eens een krant?

  6. Kadoendra

    @Jozias 4/2/2021 – 13:51

    Grandioze reactie!
    Als de corona ellende voorbij is gaan we weer genieten van muziek, kunst en cultuur!

  7. WvR

    Gerard Brugmans is tegen, who could’ve thunk…

  8. Bernhard

    @Gerard Brugmans: Met uw mentaliteit betekent elke pandemie het einde van de mensheid. Lockdowns en avondklokken zijn niet houdbaar. We moeten de samenleving bij de eerste mogelijkheid weer opstarten, en die dient zich na de zomer aan. Het is inderdaad de normaalste zaak van de wereld dat we elkaar later dit jaar weer gaan ontmoeten op festivals en weer een beetje mens kunnen zijn. Blijft u zich maar opsluiten in uw bunker.

  9. Koel Hoofd

    @Gerard Brugmans
    Ik ben het helemaal met je eens. Mensen die nu beweren dat er later dit jaar festivals gehouden kunnen worden zijn of bijzonder dom, of gewoon oplichters.
    Immers, er valt 300 miljoen te halen, dat is geen kattepis maar een uitnodiging voor frauduleuze praktijken.

    @Jozias
    Je blaat gebakken millennial lucht.
    De helft van die vermaak en cultuursector is zodanig inferieur dat het niet eens meer hobbyisme genoemd kan worden. Waarom moet de belastingbetaler daar voor opdraaien?

    @Kadoendra, bereid je er maar vast op voor dat we nog wel een paar jaar zoet zijn met corona.

  10. Jozias

    Festivals zijn helemaal niet zo’n winstgevende business als jij denkt. In de muziekbranche is het verschil tussen winstgevend en niet soms erg diffuus. Zeker als het om wat minder commerciële stromingen gaat.

    Niemand heeft reserves om een jaar lang niks te mogen doen. Wat heeft dat met mooi weer spelen te maken? Zelfs de horeca, theaters, musea, bioscopen en muziekzalen zijn tussendoor alweer meerdere keren open geweest. In festivalland is er niks gebeurd.

    De overheid wil trouwens cultureel ondernemerschap, relatief weinig tot geen subsidie. Doen ondernemers dat krijgen ze jou over zich heen. Doen ze dat niet krijgen ze SS over zich heen. Altijd wat.

    Overigens is de festivalbranche het braafste jongetje van de klas geweest en heeft in tegenstelling tot andere branches niet zo hard (in de media) lopen piepen en vaak op doorzettingsvermogen vol gehouden of men is gewoon ander werk gaan doen. Ook vrijwillig. Wist je bijvoorbeeld dat veel festivalbouwers belangeloos vluchtelingenkampen in elkaar timmeren bijvoorbeeld? Om maar eens wat te noemen.

    “Die lui” “erger mij”…je bent nogal bevooroordeeld en vooringenomen trouwens.

    Het is helemaal niet raar om van september (of oktober) uit te gaan, aangezien dan 65-85% van de mensen gevaccineerd zou moeten zijn, volgens de vaccinatieroutekaart. Daarnaast starten de fieldlabs deze maand, met onder andere al een muziekfestival voor 1500 man op het lowlands terrein, waarbij er veel nuttig onderzoek gedaan gaat worden naar hoe te werken met sneltesten aan de poort, hoe publieksstromen moeten verlopen en wordt er gekeken naar hoe besmettingen zich daadwerkelijk ontwikkelen op een terrein in de open lucht.

  11. Jozias

    @ Katja

    “Boemboemherrie” getuigd ook al weer van veel respect….. not.

    Die festivals in de jaarbeurs ‘s nachts zijn op 1 hand te tellen, werkelijk. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen (de stad).

    Als je overlast ervaart bel je met de jaarbeurs (de verantwoordelijke) of de politie. Zij zullen dan meten of er meetbaar overlast is en daar op reageren.

  12. Pee

    @Jozias
    Er word toch niets gezegd over het
    essentiële belang van muziek, kunst, cultuur en sociale interactie ?
    Het gaat er om dat die festival opperhoofden denken dat zij uit maken wanneer er weer een festival gaat plaatsvinden en kaarten gaan verkopen.
    Vorig jaar augustus had ook niemand gedacht dat kerst en oud en nieuw niet door zal gaan .
    Hou er maar gerust rekening mee dat we tot minimaal het eind van dit jaar maatregelen blijven houden.
    Niets is er dus zeker,en dat kan je niet af gaan dwingen door te gaan roepen en kaarten te gaan verkopen.

  13. Jozias

    @Pee

    “Festivalopperhoofden”>>> framing en manipulatie van de lezer van uw reactie.

    Verder weten die organisatoren dat er een kans is dat ze de festivals moeten verplaatsen of annuleren. Dat spreken zij af met de boekingskantoren en het management van de artiesten; en de kopers van een kaartje kunnen die kaartjes inruilen voor een ander kaartje of hun geld terugkrijgen. Net als dat het vorig jaar gegaan is. De reisbranche kan nog eens wat leren van de festivalbranche bijvoorbeeld. Er is dan ook geen meldpunt festivals opgericht moeten worden.

    @ Koel Hoofd

    Ik ben allesbehalve een millennial, stukje ouder, maar godzijdank geen reagurende boomer die nieuwe generaties alles verwijt en niks gunt.

    En de belastingbetaler? De meeste festivals zijn commerciële ondernemingen, die krijgen sowieso geen subsidie. Vandaar ook dat er kaartverkoop is en voorverkoop, zodat er geld in het laatje komt om de organisatie draaiende te houden en het organiseren mogelijk te maken. De organisatie wordt deels voorgeschoten met kaartverkoop en met het eigen vermogen.

    Er zijn wel festivals die programmasubsidie krijgen, maar dat is een minderheid in de festivalwereld. Die subsidie krijgen zij dan vaak voor talentontwikkeling, brede culturele programma’s, kunsteducatie of om ook aanbod te genereren dat commercieel minder interessant is, maar wel waardevol. Zaken die niks opleveren en alleen geld kosten. De festivals die deze zaken aanbieden maken vaak, zelfs met subsidie, nog verlies op deze programmaonderdelen, maar bieden deze toch aan vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  14. Gerard Brugmans

    @Jozias, nog even een kleine ‘off-topic’ reactie die de meeste mensen hier wel van mij zullen kennen over geluidsoverlast uit de Jaarbeurs. Politie en gemeente doen bij klachten helemaal niets. De politie geeft aan dat er een vergunning is afgegeven en wijst naar de gemeente, en bij de gemeente zeggen ze dat de herrie binnen de norm is. Maar die dancefestivals zijn tot in Bunnik goed te horen. Dat heeft dus niets met die ‘heat and the kitchen’ van jouw te maken, dat is gewoon het faciliteren van grote evenementen door de gemeente ten koste van inwoners die hun nachtrust hard nodig hebben.

  15. Jozias

    @ Gerard Brugmans

    De dancefestivals in de jaarbeurs, zijn helemaal niet tot in Bunnik te horen en op 1 hand te tellen. Ik woon al weet ik niet hoe lang in Utrecht en ik hoor 3x per jaar geluid van een dancefeest. Geluid waar ik gewoon bij kan slapen overigens. Al helemaal met oordopjes. Geluid van goederentreinen in de nacht is bijvoorbeeld een veel groter probleem (en een zijstapje: die zitten ook nog vol met gevaarlijke stoffen en het aantal gevaarlijke transporten overschrijd met 30.000 te veel aan transporten de eigen norm van het ministerie> een veel groter probleem voor aanwonenden dan 3-5 nachtjes per jaar wat minder goed slapen).

    Jij hebt het over een tweetal dancefesivals in de openlucht. Dat is bekend.

    En je stelt terecht: het geluid valt binnen de norm (vergunningsnorm). Objectief vastgestelde criteria dus. Dan is er dus ook geen meetbare overlast. jij ervaart overlast, een nogal belangrijk nuanceverschil. Misschien veel medestanders proberen te verzamelen. Ben je een officieel ingeschreven belangengroep die goed onderbouwd kan aantonen waarom iets niet klopt, is de kans groter dat er naar je geluisterd wordt, maar dan moet zo’n club niet standaard in de klaagmodus en overal tegen zijn, mee bewegen is ook een kunst.

    En ten aanzien van objectief meetbare criteria qua overlast> dan kan je hoog en laag springen, maar dan heb je dus gewoon geen gelijk. Feest en festivals horen ook bij de stad, net als een zondag zonder koopzondag overigens (in mijn ogen) en net als dat een gebied als Amelisweerd bij de stad hoort (het liefst zonder veel drukte en lawaai).

    Natuurlijk hebben inwoners hun nachtrust nodig. Daarom hoeft ook niet iedere straat en buurt in het centrum van nachthoreca voorzien te worden en moet er tegen echte overlast veel harder opgetreden worden. Hetgeen jij echter doet is alles op een hoop gooien, mensen verantwoordelijk maken voor dingen waar ze niet verantwoordelijk voor zijn.

    En je vergeet dat Utrecht er in 15-20 jaar tijd bijna 100.000 inwoners bij heeft gekregen, waarmee het een veel grotere stad is geworden (nog steeds een XL provinciestad, maar toch). Meer inwoners zijn meer inwoners met verschillende behoeftes en leefritmes. Jij bent niet de maat der dingen net zo min als een ander dat an sich is.

  16. Gerard Brugmans

    @Jozias, o ja, en wie denk je dat het geld voor dat garantiefonds voor die ‘commerciële’ ondernemingen gaat ophoesten, dat is natuurlijk wel gewoon de belastingbetaler. Dat geld zou ik persoonlijk liever willen besteden aan die “talentontwikkeling, brede culturele programma’s, kunsteducatie en commercieel
    minder interessant’ aanbod”. Zo’n gratis geld fonds stimuleert alleen maar de grootheidswaanzin van die megafestivalcowboys, terwijl hun enige bescheidenheid na hun grenzeloze gedrag van de afgelopen jaren niet zou misstaan!

  17. Jozias

    @ Gerard

    Blijf vooral in je framing doorgaan ja. Dat zorgt inderdaad voor een prettig gesprek.

    “Festivalcowboys” De festivals waar DUIC het over heeft zijn al jarenlang betrouwbare partijen gerund door verantwoordelijke organisaties.

    Er is helemaal geen grootheidswaanzin rondom de genoemde festivals. Het zijn stuk voor stuk lokale/ regionale festivals met een landelijke uitstraling .

    Een garantiefonds is helemaal geen gratis geld fonds, het is wat het is, een garantiefonds en dat bestaat voor het lange termijn behoud van organisaties.

    Net als dat wij als samenleving ook de andere garantiefondsen voorzien van geld. Anders is er straks geen enkele ondernemer meer over en is er straks niet echt meer sprake van een samenleving, tenzij jij graag in een grauw toekomst wil leven zonder plezier? Het lijkt er op dat je daar voor pleit. Niemand mag meer van het leven genieten of zoiets. Wij betalen die garantiefondsen met ons allen, omdat niemand om een pandemie gevraagd heeft en niemand er ook echt iets aan kan doen (behalve dat we beter met de planeet moeten omgaan). Het zijn dingen die gebeuren. Ik vind het veel erger dat er door graaiende handen uit de ruif wordt geplukt, waarvoor de garantiefondsen nu niet bedoeld zijn. De grote graaiers die juist als een kankergezwel de samenleving van binnenuit aanvreten. Daar moeten we met ons allen boos over zijn en worden.

    Over welk grenzeloos gedrag van genoemde festivalorganisatoren afgelopen jaren heb je het eigenlijk precies?

    Je kan moeilijk goed georganiseerde festivals op 1 hoop gooien met door louche organisatoren georganiseerde wanvertoningen. Die laatsten verpesten ook de markt en daar zijn we het dan ook grondig met elkaar over eens.

    Citaat: “: talentontwikkeling, brede culturele programma’s, kunsteducatie en commercieel
    minder interessant’ aanbod”>

    en waar denk je dat deze uiteindelijk een podium zouden moeten gaan krijgen dan? Of waar zij uiteindelijk in de toekomst hun geld gaan verdienen en in hun bestaan gaan voorzien? Juist nu in Covid tijden kan er over 8/ 9 maanden, nadat de grootschalige vaccinatieprogramma’s op gang zijn gekomen, beter in de buitenlucht of in enorm grote hallen met de nieuwste ventilatiesystemen opgetreden worden dan binnen. Stukken veiliger.

  18. Karin

    @ geer

    Jij wil helemaal geen gesprek of luisteren naar een net iets ander geluid. Jouw vooringenomen mening ligt al lang klaar en je bent, ook al heb je geen idee waar je over praat, helemaal niet bereid om ook maar een millimeter van je mening aan te passen.

    Vreemd. Ik bijvoorbeeld wil er best in mee dat je soms overlast ervaart, echter hoort een beetje overlast soms ook gewoon bij het leven. Als het maar niet te veel invloed op je leven van alle dag heeft. Daar zou het over moeten gaan. Jij bent gewoon Scrooge die überhaupt niet wil dat mensen dit jaar nog eens een keertje met een groep mensen plezier gaan maken.

    Je kan ook omdenken. Ben blij dat je eigenlijk al vanaf het najaar van 2019 geen festivals in de regio meer hebt. Het gaat misschien ook nog wel tot 2022 duren voordat er weer eens wat is zoals we het echt kenden. Als de festivalwereld alweer op hetzelfde niveau terugkomt de komende jaren. Ben daar dan blij om. Overlast van horeca heb je ook al zo goed als een jaar niet. Er is een avondklok die verlengt gaat worden. Moet toch allemaal heerlijk voor jou zijn, nietwaar? Pluk de vruchten daarvan nu het kan zou ik zeggen.

    Dat er mensen in jouw buurt, straat, wijk keihard failliet aan het gaan zijn, misschien wel aardige mensen die echt niet het slechtste met de wereld voor hebben, is maar een bijzaak toch?

    Misschien kan je nog eens wat leren van die festivalbouwers die zonder mokken gewoon zich inzetten voor de samenleving al een maand of 11, zonder bij de pakken neer te zitten en zonder daar uitvoerig aandacht in de media voor te vragen.

  19. Manou De R.

    Laat maar lekker gaan ook dit weer Gerard, dit soort bloopers worden snel genoeg ingehaald door de tijd en time will tell is een bekend gezegde.
    T.z.t. kunnen we dan weer uitspraken lezen als “met de kennis van nu”.
    Brand maar.

  20. G.H.

    @Jozias: Zeer goed verwoord!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).