WTF: Nieuw Whisky Festival in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant WTF: Nieuw Whisky Festival in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

WTF: Nieuw Whisky Festival in Utrecht

WTF: Nieuw Whisky Festival in Utrecht
Dit weekend vindt Utrechts eerste Whisky festival plaats: WTF, het Whisky Tasting Festival. Een festival waar je uiteraard whiskey kunt drinken, maar ook een masterclass kunt volgen of onderuit kunt zakken bij een film.

Dit weekend vindt Utrechts eerste Whisky festival plaats: WTF, het Whisky Tasting Festival. Een festival waar je uiteraard whiskey kunt drinken, maar ook een masterclass kunt volgen of onderuit kunt zakken bij een film.

Aanstaande zaterdag is het mogelijk om onbeperkt vier uur lang meer dan 40 whisky’s te proeven. “Dat zijn er meer dan je op kunt”, aldus WTF-initiatiefnemer Dirkjan Brummelman. Hij kwam een half jaar geleden op het idee om een whiskyfestival te organiseren. “Ik stond onder de douche en toen dacht ik: waarom hebben alle grote steden in Nederland een whiskyfestival, maar wij hier niet?”

Het festival vindt plaats in en rondom restaurant Kantien. Daar kun je van 14.00 tot 18.00 uur onbeperkt whisky’s proeven, maar trouwens ook gin, rum en jenever. Er staan daar dan zo’n 15 verschillende destilleerderijen en importeurs waar je ook terecht kunt met al je vragen. “Het Utrechtse Staffhorst staat er bijvoorbeeld ook, die kan je niet missen, ook al maken ze geen whisky”, zegt Brummelman.

Onderscheiden

Dirkjan Brummelman
Dirkjan Brummelman

Brummelman wil zijn festival onderscheiden van de andere whiskyfestivals. “Ik zie bij bestaande whiskyfestivals dat het meer een soort beurs is met kraampjes waar je langs kunt lopen en proeven. Daar draait het niet echt om de beleving, maar dat is nu wel een van mijn ambities.”

Ook zijn er masterclasses te volgen om zo meer te weten over de smaak, de geur, de achtergrond en de verhalen rondom whisky. Zo geeft Erik Lebbing, eigenaar van Café de Rat, een masterclass over wat het destilleerproces voor invloed kan hebben op de smaak van een whisky. Hij leert te kijken naar de manier van rijpen, bottelen, de grondstoffen en de invloed van de locatie van de distilleerderij. Ook de eigenaar van Behind Bars Cocktailbar, Marcel van der Ben, geeft een masterclass. Hij richt zich op Japanse whisky’s: “Het land dat misschien wel de hoogste kwaliteit whisky maakt”.

Naast alle whisky activiteiten zijn er ook nog genoeg andere dingen te doen, zo kun je eten in KANTIEN of buiten waar het vlees aan het spit draait. “Maar er komen ook een cocktailbar, live kaligrafie-sessies en demonstraties sigaren maken. Ook komt Brommerbios langs met de film ‘Nederland Whiskeyland’ van de Utrechtse Gwen Janssen”, vertelt Brummelman enthousiast. “Het is nog een pril festival, dus er zal vast wel iets misgaan, maar het wordt sowieso leuk!”

5 Reacties

Reageren
 1. Ron van der pol

  Wat kost een kaartje??

 2. Lútsen

  Bestel je kaarten op http://www.whiskytastingfestival.nl/programma.html 😉

 3. Hans Koel

  Wat is het aantal maximale bezoekers?

 4. Niels Bokhove

  Crimineel, alweer een festival!! En nog wel met “beleving”! Van een flinke kater de volgende ochtend, zullen ze bedoelen. En van een lege portemonnee. “Beleving”? Modieuze flauwekul. Clichépraat. Geldklopperij.
  Het houdt ook nooit op. We gaan nog eens aan festivals ten gronde. Hopelijk gaat er niet “iets” mis, maar werkelijk álles. Dan zijn we er meteen weer vanaf.

 5. Norbert

  Natuurlijk Niels, ook jij mag een mening (over WTF) hebben. Wel vind ik het bijzonder dat je die mening al hebt, 4 dagen vóór het festival. En trouwens, ook best triest dat je anderen niet gewoon een mooi festival gunt. Gelukkig kan ik je een dag na WTF vertellen dat je reactie meer clichépraat kent dan ik tijdens het festival heb gehoord. Sorry Niels, het was een zeer geslaagde 1e editie, je bent nog lang niet van WTF af.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).