Nina neemt poolshoogte bij – eetcafé Statenjacht : ‘Het is een soort huwelijk dat heel goed heeft uitgepakt’ | De Utrechtse Internet Courant Nina neemt poolshoogte bij – eetcafé Statenjacht : ‘Het is een soort huwelijk dat heel goed heeft uitgepakt’ | De Utrechtse Internet Courant

Nina neemt poolshoogte bij – eetcafé Statenjacht : ‘Het is een soort huwelijk dat heel goed heeft uitgepakt’

Nina neemt poolshoogte bij – eetcafé Statenjacht
: ‘Het is een soort huwelijk dat heel goed heeft uitgepakt’

Achter een bijzondere winkel gaat vaak een apart verhaal schuil; wie zit er achter die ene markante Utrechtse zaak. In deze eerste aflevering gaat Nina Bogosavac op bezoek bij eetcafé Statenjacht.

In de zomer varen ze samen als schipper en matroos door de Nederlandse wateren, in de wintermaanden aangemeerd in Utrecht bereiden ze in hun kombuis de robuuste Nederlandse pot: gasten van Marike Schokking en Jarl in eetcafé Statenjacht aan de Veilinghaven dineren op het oudste nog varende VOC schip in Nederland. Voor de tweede maal op rij fungeert de boot in de maanden november tot maart als intiem ‘aanschuif’restaurant, te vergelijken met het Franse ‘table d’hote’ concept, aldus gastheer Jarl Suijs (37).

Jeugddroom of carrièreswitch?

Samen met Marike (34) houdt Jarl het schip van Stichting Statenjacht draaiende waarbij ze elkaar goed aanvullen in interesses en talenten. Zij zegt hierover: ‘’Je wordt bij het begin van zo’n samenwerking in een soort huwelijk gegooid, en dat werkt heel goed.’’ Schipper Jarl vroeg Marike een paar jaar geleden ‘of zij al een baan had gevonden’. Met naar eigen zeggen geen zin in een negen-tot-vijf bestaan ging ze de uitdaging aan.  Jarl: ‘’Nee, we hebben geen relatie maar werken wel perfect samen. Dat moet ook wel, want we zijn constant bij elkaar.” Marike beaamt dit in door aan te geven dat Jarl haar ‘zelfs leuk vindt’ als ze chagrijnig is. ‘’Ik vergeet weleens te ontbijten en ben dan rond vier uur ‘s middags niet echt gezellig, maar ’s avonds is het altijd goed. Vergelijk onze dagen met het maken en voorbereiden van een kerstdiner voor vrienden, het voelt alsof gasten daadwerkelijk bij ons thuis zitten te tafelen en daar wil je het leuk voor maken.’’

Zie je de zaak terug in jou?

Hoewel de twee een liefde voor schepen en zoetigheden delen (‘we serveren één dessert dat niet te versmaden is’), blijkt het puur toeval dat zij zo intensief samenwerken. Marike: ‘’We kenden elkaar via een gemeenschappelijke vriend en zagen elkaar hooguit twee ker per jaar. We hadden en hebben geen plan. Ik plaats mijzelf niet graag in een hokje; ik ben niet of matroos of ‘foodie’. Het is niet eens zeker dat we dit volgend jaar weer doen, we genieten gewoon van het moment.’’  Ironisch, want hoewel Marike nu standaard bepakt met een kooktijdschrift de buitenwereld betreed (om inspiratie op te doen), liet zij als student een pakje aardappelpuree nog  aanbranden. ‘’Ik heb het mezelf uit de boekjes geleerd. Inmiddels  ben ik trots op alles wat uit mijn kombuis voortkomt en noemt Jarl mij koningin van de sauzen. Voor mij is Jarl koning marinade.’’
http://www.eetcafe-statenjacht.nl/

Signature Dish?

Marike: ‘’De stamppot, daar staan wij bekend om en verandert iedere twee weken van receptuur, op de basis na. Maar wij serveren ‘m wel  verfijnd. Vooral buurtbewoners smullen ervan:  jong, oud, Nederlands of buitenlands, iedereen schuift aan. Let wel; er wordt hier in Statenjacht geen standaard ‘stamp’ geserveerd. Zuurkool is hier op kerst na nooit gegeten. Voor de wintermaanden raad ik de oud-Utrechtse Vijfschaft aan,  in combinatie met een heerlijke paardenworst van Paardenslagerij van Beek in de Kanaalstraat.’’

Nieuwsgierig geworden? Op Google kan je een virtuele rondleiding over het schip volgen:

Grotere kaart weergeven

 

Benodigdheden voor de oud-Utrechtse Vijfschaft

Voor de basisstamp:

Roseval aardappelen, knolselderij, mosterd, melk & boter
Uien
Spekblokjes
Winterpeen
Olijfolie
Peper, zout
Appels
Paardenworst
Bruine bonen

Bereidingswijze:

1. Fruit de uien (‘blus ze af met alcohol, zoals sherry’)
2. Voeg de spekblokjes toe aan de uien
3. Snij de wortel in gewenste grootte en rooster het in de oven met olijfolie, peper en zout (‘veel lekkerder dan koken’)
4. Snijd de appels in stukjes (‘Jarl houdt van grote stukken’) en kook ze in een pan met wat water
5. Smoor in een andere pan de bruine bonen in wat boter en water
6. ‘Dan ga je naar de Kanaalstraat en vraag je om paardenworst’
7. Neem een pannetje en schep daar een laagje puree in met daarop de wortels en bonen. Roer dit met een lepel door elkaar.  Doe de stamp op een bord, top het af met belegen geraspte kaas, lente-ui en gebakken spekjes.
8. Bak de worst even op en snij in schuine plakken, leg dit om de stamppot heen en doe er als laatst wat jus overheen.

Door Nina Bogosavac

Foto’s: Ivo Vrancken | Beeldmaker

Statenjacht_Utrecht_01_INTERNETStatenjacht_Utrecht_07_INTERNET Statenjacht_Utrecht_08_INTERNETStatenjacht_Utrecht_12_INTERNET

4 Reacties

Reageren
 1. AH

  Het is poolshoogte, geen polshoogte

 2. Floris

  Beste Albert Heijn, poolshoogte is natuurlijk correct, maar polshoogte(zie Van Dale uitgave2006), kan niet als foutief aangemerkt worden. Iemand polsen, de pols voelen etc. Is juist wat er met deze uitdrukking wordt bedoeld.

 3. Rob

  Afgelopen vrijdag hier voor het eerst gegeten. Alles klopte entourage, gastheer/-vrouw, stamppot perfect. En het dessert, kan er maar één ding over zeggen: wordt aangekondigd als “dieptebom”ik geef hem de naam “Nekschot”. Gewoon proberen, het is een feestje.

 4. Rob

  Afgelopen vrijdag hier voor het eerst gegeten. Alles klopte entourage, gastheer/-vrouw, stamppot perfect. En het dessert, kan er maar één ding over zeggen: wordt aangekondigd als “dieptebom”ik geef hem de naam “Nekschot”. Gewoon proberen, het is een feestje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).