Nog 100 dagen tot de Tour: de verschillende activiteiten voor morgen op een rijtje | De Utrechtse Internet Courant Nog 100 dagen tot de Tour: de verschillende activiteiten voor morgen op een rijtje | De Utrechtse Internet Courant

Nog 100 dagen tot de Tour: de verschillende activiteiten voor morgen op een rijtje

Nog 100 dagen tot de Tour: de verschillende activiteiten voor morgen op een rijtje
Morgen duurt het nog precies 100 dagen voordat de Tour de France begint in Utrecht. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan zijn er in de stad allerlei evenementen georganiseerd: een overzicht.

Morgen duurt het nog precies 100 dagen voordat de Tour de France begint in Utrecht. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan zijn er in de stad allerlei evenementen georganiseerd: een overzicht.

Het officiële programma van de Tourorganisatie begint al vroeg. Om half 9 ‘s ochtends zal Tourdirecteur Christian Prudhomme samen met wethouder Jeroen Kreijkamp  op de Professor Kohnstammschool gezamenlijk de aftrap verzorgen van het Utrecht2015 scholenprogramma.

Fietsarena in Stadskantoor

Om 15:00 uur zal in de hal van het Stadskantoor, dat is omgetoverd tot een fietsarena, een foto-expositie te zien zijn van ‘de Tourlobby’ van Jeroen Wielaert en voert een BMX’er de meest verbazingwekkende trucs uit. Ook gaat de burgemeester spreken en wordt er een aftelklok onthuld. Er zullen tot 18:00 ‘s avonds activiteiten te doen zijn in de hal van het stadskantoor. 

Janssen, Zoetemelk en Hinault

speelklokOok valt er ‘s middags in het Museum Speelklok het een en ander te beleven. Oud-wielrenners Jan Janssen, Joop Zoetemelk en Bernard Hinault starten samen met Tourdirecteur Christian Prudhomme een fiets aangedreven orgel in het kader van de Tour de France gerelateerde tentoonstelling in Museum Speelklok.

Dies Natalis

Daarnaast viert de Universiteit Utrecht weer de Dies Natalis (verjaardag) en dit jaar valt dat samen met het aftellen van de 100 dagen tot de Tour. Daarom zullen ’s middags ook Tour-directeur Christian Prudhomme en de burgemeester te gast zijn bij de Dies. Ook zal Prudhomme de prijs voor Docenttalent uitreiken. Veder zal universiteitshoogleraar Frits van Oostrom de Dies-rede houden over verbetering van het onderwijs.

VJ on Tour

vj on tour‘s Avonds is er een ‘VJ on Tour’. Dit zal de officiële start zijn van het 100-dagen programma. Een uniek kunstproject van 50 kunstenaars die door videomapping en muziek, dans en verrassende acts de Spaanse trappen en de gevel van het Stadskantoor omtoveren tot een visueel spektakel.

FietsLab in het Universiteitsmuseum

Spring zelf op de fiets en ontdek wat fietsen voor jou en onze maatschappij betekent. Met de oculus rift bril op waan je jezelf al fietsend in een andere omgeving. Ook kun je in het FietsLAB een bijdrage leveren aan echt onderzoek. Of ontmoet de Spierman en zie welke spieren je gebruikt tijdens het bewegen en wat er gebeurt wanneer je valt en iets breekt. Maar hoe ziet een botbreuk er eigenlijk uit? Moeten we tijdens het fietsen niet allemaal een helm dragen? Laat je mening achter en stel vragen aan de wetenschap.

Fietsend orkest

fietsend orkestOrchestre Bicyclette verbindt de Utrechtse muziek- en fietscultuur. Zij nodigt andere organisaties uit samen een 100-koppig orkest te vormen met een grote diversiteit aan instrumenten en fietsen. Organisaties uit de Utrechtse muziek en fietscultuur nemen deel aan het orkest en bespelen percussie, blaas, snaar of toetsinstrumenten. De fietsen zijn oud of hypermodern, met één, 2, 3 of 4 wielen. Een dirigent hoog op een Eifeltoren, een grote lyra en een metalen contrabas zijn eye catchers. Het publiek doet mee op fietsbellen. Vanaf 17:00 uur op het Jaarbeursplein.

Tour de Carillon
Een feestelijk Frans-georienteerd klokkenspel vanuit de Domtoren, dat speelt de stadsbeiaardier van Utrecht vanaf morgen op haar ‘Tour de Carillon’. Vanaf morgen speelt ze een week lang Franse chansons en liedjes over fietsen, bicycles en bicyclettes. Ook brengt ze de officiële titelsong van de Grand Départ – “Bon Voyage” van Blaudzun ten gehore.

De FixFiets

fixfietsVanaf het 100-dagen-moment op 26 maart, rijden er vier FixFietsen rond in Utrecht. Elke Fixfiets heeft de kleur van één van de truien uit de Tour de France: geel, groen, wit en bolletjes. Deze speciaal uitgeruste bakfietsen worden ingezet tijdens de Bike Repair Cafés, die vanaf 28 maart worden georganiseerd in alle wijken van Utrecht. De FixFiets zit boordevol gereedschap, materiaal, fiets-checklists en meer.

Fietsen in Aboriginal-stijl

Morgen opent ook het Aboriginal Museum in Utecht een bijzondere kunstfietsen-tentoonstelling. Geïnspireerd door de kunst in het museum voor hedendaagse Aboriginal kunst uit Australië en de collecties en tentoonstellingen die er te zien zijn, worden fietsen op een opvallende en in een individuele stijl beschilderd.

Velodroom in Stadhuis

In het Stadhuis wordt een expositie genaamd ‘Velodroom’ tentoongesteld. Het Utrechtse striptekengezelschap ‘De Inktpot’ gaat met werken ‘door het Stadhuis fietsen’.

De proloog in beeld

DUIC filmde de route. In het onderstaande filmpje wordt de route alvast gereden vanuit het perspectief van de renner en kunnen alle liefhebbers meeliften en vast een plekje uitzoeken voor bij de etappe.

8 Reacties

Reageren
 1. Kuch

  ik heb het idee dat de elite en notabelen alleen maar met die kut-tour bezig zijn. Misschien moeten ze eens hun echte werk gaan doen en hun hobbyprojectjes laten voor wat het ze zijn.

 2. Christiaan

  Leuk! Ik ga kijken bij de trappen.

 3. Frank

  Ik ben diep onder de indruk van deze lijst van activiteiten. Echt stuk voor stuk spetterende zaken van in-ter-na-tio-na-le allure. Hiermee laten we als Utrecht op mondiaal niveau toch echt een onuitwisbare indruk achter.

 4. Herman

  Leuk allemaal hoor!

  En al diegene die zoals altijd weer zuur kijken en reageren. Neme je dagelijkse slokje azijn en verhuis naar een slaapoord als Houten, Leidsche Rijn of Amersfoort.

  Daar bestaat je dag uit slapen en werken, zaterdags naar de Intratuin en in mei het evenement van het jaar de vierdaagse. Gelukkig wordt het na die 4 te gekke dagen weer rustig in dit soort oorden.

 5. Frank

  @Herman: Misschien ben ook jij het vergeten, maar ik wil je er nog wel even aan herinneren: het bidbook van de Gemeente Utrecht volgens de jury uitblonk door gebrek aan ambitie. De start van deze 100 dagen voor de Tour heeft dezelfde uitstraling. De allure van een natte krant. Voor mij hoeft het niet, maar ik ben van mening dat als je het dan toch doet, je iets moet verzinnen waar de energie van af spat en dat internationaal ook een beetje de aandacht trekt.

 6. Frank

  Ik bedoelde met het afgebrande bidbook uiteraard het bidbook voor Utrecht culturele hoofdstad. Kennelijk is de lobby voor de Tour goed geweest, maar het karakter van deze aftrap heeft n.m.m. een nogal dorps karakter.

 7. Remco

  Goh wat gaan we persoonlijk. De lobby voor de tourstart is nou eens niet gedaan door de gemeente, maar door een samenwerking met het Business Peleton.

  @Herman, zo te lezen lukt het je door de bouwwerkzaamheden niet om uit de bouwput van de binnenstad te komen. Baseer je mening over LR liever op feiten dan op aannames en verzinsels.

 8. Frank

  @Remco: volgens mij zegt niemand dat de gemeente de lobby gedaan heeft. Het enige wat ik zeg is dat dit programma hetzelfde gebrek aan ambitie uitstraalt als het genoemde bidbook van de gemeente. De originele dingen hebben de kneuterigheid van een klompendans en het spektakelstuk heeft de originaliteit van een deurkruk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).