Omwonenden niet blij met vergunning voor nieuw crematorium in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Omwonenden niet blij met vergunning voor nieuw crematorium in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Omwonenden niet blij met vergunning voor nieuw crematorium in Utrecht

Omwonenden niet blij met vergunning voor nieuw crematorium in Utrecht
Begraafplaats St. Barbara heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuw crematorium. Volgens de gemeente voldoet de aanvraag aan de gestelde eisen en kan er binnenkort begonnen worden met de bouw. Maar ruim 700 omwonenden zitten echter niet te wachten op het crematorium en gaan bezwaar aantekenen.

Begraafplaats St. Barbara heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuw crematorium. Volgens de gemeente voldoet de aanvraag aan de gestelde eisen en kan er binnenkort begonnen worden met de bouw. Maar ruim 700 omwonenden zitten echter niet te wachten op het crematorium en gaan bezwaar aantekenen.

Een rood bakstenen gebouw met een oven, een koeling, een filter en een afscheidsruimte waar 15 mensen terecht kunnen. Het nieuwe crematorium moet aan de achterkant van het terrein tegen de Waterlinieweg komen. Althans, als het aan directeur Karen Kolkhuis Tanke-Janssen ligt. Honderden omwonenden gaan namelijk bezwaar aantekenen tegen de vergunning die de gemeente heeft verleend.

Een deel van de omwonenden maakt zich namelijk zorgen over mogelijke overlast. Een jaar geleden waren deze zorgen al bekend, toen startte bewoners een petitie om de komst van het crematorium tegen te houden. Dit heeft tot op heden nog niet mogen baten, want de gemeente heeft in februari een vergunning verleend voor het bouwwerk.

Het zijn voornamelijk bewoners van de Emmalaan die niet zitten te wachten op de komst van het crematorium. Het bezwaar tegen de vergunning komt voornamelijk voort uit de angst dat het crematorium gepaard zal gaan met parkeer- geluidsoverlast en luchtverontreiniging. St. Barbara verwacht echter geen hinder voor omwonenden.

Aantallen

Het meningsverschil komt vooral voort uit de verschillende cijfers die gebruikt worden. Directeur Karen Kolkhuis Tanke-Janssen geeft, mede namens het bestuur van de begraafplaats, aan dat er niet méér uitvaarten gaan plaatsvinden dan de twee per dag die nu ook al kunnen plaatsvinden. “We blijven op twee uitvaarten zitten. Het crematorium is een extra dienst die daar onderdeel van is. Het kan dus zijn dat we twee begrafenissen hebben op een dag, of een crematie en een begrafenis, of twee crematies. Maar we blijven op twee uitvaarten per dag. Het bestuur van de begraafplaats heeft dat besloten en dat is gewoon het beleid.”

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Twee van de bezwaarmakers, Thérèse van den Hurk en Gerard Weijers, plaatsen echter een kanttekening bij dit aantal: “Dit is niet wettelijk geregeld. St. Barbara kan dit aantal later gewoon wijzigen, ze kunnen wel 3.000 crematies per jaar gaan doen. Het is geen solide juridische toezegging. De investering voor zo’n oven is hoog, het kan dus best zijn dat ze meer gaan cremeren. Daarom maken wij ons hier zorgen over.”

De gemeente Utrecht bevestigt echter het verhaal van St. Barbara. Het crematorium moet een ondergeschikte rol hebben. Dit betekent dat St. Barbara de twee uitvaarten per dag afwisselend kan inzetten voor een begrafenis of een crematie. Dit aantal mag niet zomaar verhoogd worden. Dan zou de gemeente daar eerst weer toestemming voor moeten geven.

Uitstoot

Het aantal crematies heeft ook gevolg voor de andere bezwaren die Thérèse van den Hurk en Gerard Weijers samen met een aantal van hun andere buren hebben. De verkeersbewegingen en de uitstoot nemen namelijk toe als het aantal crematies toeneemt.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft luchtvoorschriften opgesteld voor crematoria. Als deze opgevolgd worden blijft de uitstoot over het algemeen onder de emissiegrenswaarden voor lucht. Kolkhuis Tanke-Janssen benadrukt ook dat de lucht uitgebreid gefilterd wordt en dat de uitstoot geen overlast gaat veroorzaken en geen normen zal overschrijden.

Bezwaren

De uitstoot is echter wel een punt van bezwaar voor sommige omwonenden. Van den Hurk en Weijers: “Er zijn bijvoorbeeld geen wettelijke richtlijnen of normen voor de uitstoot van fijnstof bij crematoria, en deze kunnen hoog oplopen.” De gemeente benadrukt ook dat de afstand van de verbrandingsoven tot de woningen ruim voldoet aan richtlijnen. Daarom zou de leefbaarheid niet aangetast worden.

De vergunning voor de bouw van het crematorium is eind februari verleend en tot vandaag was er ruimte om bezwaren in te dienen tegen het plan. De gemeente gaat de bezwaren nu bestuderen.

Eerder was er in Utrecht ook al protest tegen de komst van een crematorium op begraafplaats Kovelswade, nabij de Koningsweg. De gemeente Utrecht was eerder positief over die plannen, maar schoot het plan van twee uitvaartondernemers na een haalbaarheidsonderzoek af.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Alleen met noorden of oosten wind hebben de omwonenden wat te klagen. Maar meestal is er westen wind, dus…. En met de oosten wind hebben ze meer last van de waterlinieweg en de A27.
    Overigens heeft onderzoek aangetoond dat gassen en fijnstof in de keuken bij en na het koken vele malen gevaarlijker zijn. Dus komt het mij over als NIMA geklaag.

  2. Lombokker

    Ik schat zo in dat minstens de helft van bezwaarmakers thuis een open haard heeft. Stelletje nimby’s.

  3. yvoen

    Dus je woont in een van de meest luxe wijken van utrecht en dan klagen over een minimale overlast van een ondernemer…

  4. Simon

    Ongelooflijk dat bewoners van dit soort wijken klagen, totaal de realiteit kwijt. Afgunst viert hoogtij.

  5. Joris

    Uit de Gele Hesjes reacties hierboven blijkt dat ze vooral op jaloezie gebaseerd zijn. Heel treurig.

  6. Adriaan

    Kennelijk nog nooit de techniek achter een modern crematorium gezien…….

  7. w

    ah gut, Roderick en Frederique van de Emmalaan zijn bang dat asresten neerdalen in hun zwembad..

  8. woutvr

    Tot diep in Utrecht Noord hebben ze geprobeerd medetegenstanders te vinden. Zielig.

  9. MJPD

    @Simon
    “Afgunst viert hoogtij”

    Inderdaad, zoals blijkt uit o.a. uw reactie…

  10. bee

    gewoon bouwen dat crematorium de vergunning is er dus begin maar.

  11. w

    Diegenen die nog niet terecht kunnen bij St.Barbara kunnen voorlopig naar de DE aan de Keulsekade.

  12. Hans

    Ik mis in deze discussie de inbreng van hen die t.z.t. wensen hun uitvaart te laten plaatsvinden op deze RK begraafplaats en die daarbij tevens de wens hebben zich aldaar te willen laten cremeren. Mij dunkt dat ook hun belangen bij een eventueel nadere afweging betrokken moeten worden. Het zou ook nog best eens zo kunnen zijn dat daar tevens een aantal ‘omwonenden’ bij is. Immers: de bleke dood haalt uiteindelijk gelijkelijk de armen en de rijken op.

  13. Toine Goossens

    De hoog opgeleide NIMBY’s laten weer eens van zich horen. Zittend in hun achtertuin hebben zij zelfs last van het zwijgen van hun buren aan de overkant.
    Zij krijgen ongelijk, dat is zeker. Maar de maatschappelijke kosten die zij veroorzaken wentelen zij af op de doorsnee burger. Dat is in strijd met ‘Utrecht zijn we samen’. Elitair gedrag en niets anders.

  14. Piet

    Ik woon er niet maar ik heb het ook liever niet in mijn achtertuin.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).