Smartlappen en kunst | De Utrechtse Internet Courant Smartlappen en kunst | De Utrechtse Internet Courant

Smartlappen en kunst

Smartlappen en kunst

Iedere donderdag zet DUIC de leukste uittips voor je op een rijtje. Welke films gaan er in première, zijn er nog leuke concerten en waar kunnen de voetjes van de vloer?

Smartlappenfestival 

Vrijdag, zaterdag en zondag kun je je keel weer smeren met bier en je stem schor zingen tijdens het Smartlappenfestival. Menig kroeg huisvest bands met namen als: Les Miezerabullus, Willie en de Billies, Sjarrel en Sjaan, Kansloos en de Anitaas. Laatstgenoemde geven helaas ook hun afscheidsconcert dit weekend! Dat wordt huilen. Ze zullen waarschijnlijk wel alle tijgerpakjes, boa’s en glitters uit de kast halen voor hun laatste show. Ook zijn er smartlappendiners te smullen voor een prikkie in diverse cafe’s. Check hier het programma.

SYTYCD in Utrecht!

De Belgische choreografe Isabelle Beernaert choreografeert natuurlijk niet alleen voor So You Think You Can Dance. Haar voorstelling ‘Ne Me Quitte Pas’ tourt al enige tijd door België en is nu ook in Nederland te zien. Op vrijdag 18 november dansen Nederlandse en Belgische topdansers, samen met SYTYCD deelnemers in de Utrechtse stadsschouwburg. ‘Ne me Quitte Pas’ gaat net als het bekende nummer van Jacques Brel over het eeuwenoude thema ‘verloren liefde’. Klinkt dus top, alleen een beetje jammer dat het al uitverkocht is. Wellicht dat er vlak voor aanvang nog kaarten in de verkoop zijn.

Maar wees niet getreurd, Utrecht heeft meer te bieden. We hebben we nog een andere dansvoorstelling in de aanbieding! T.R.A.S.H. is een mix van dans, performance en live muziek tot een ‘fysiek en emotioneel danstheater’. Safe Absence is deel twee van de Humanoid Trilogy, deel een was vorig jaar in theater Kikker. De omschrijving van deel twee klinkt ook wild: ‘zes verleidelijke vrouwen personifiëren de thema’s verlangen, zonde en boete’. Je moet wel een beetje van lekker raar houden want de beschrijving gaat nog verder: ‘Carnavaleske scènes in een surrealistisch landschap leiden onder begeleiding van intense live muziek tot extreme lichamelijkheid op de grens van realiteit en trance. Safe Absence is een onderzoek wat het betekent om vrouw te zijn.’ Zie ook het filmpje. Heel intens, lijkt me.

Arty-farty 

Ben je de posters op je studentenkamer ontgroeid? Of zijn de knutselwerkjes van de kinderen eindelijk verbannen van de muur? En is het tijd om eens iets ‘echts’ aan de muur te hangen, in plaats van die IKEA canvassen? Een beetje Utrechter heeft natuurlijk een abonnement op de Kunstuitleen, waar je voor een prikkie waardige schilderijen, litho’s en aquarellen kunt lenen. Maar de gevorderde kunstliefhebber heeft natuurlijk al zijn smaak bepaald en struint exposities af. En dan zijn er nog de hipsters die echt iets unieks willen hebben, en dus op zoek zijn naar een exclusieve beeltenis, het liefst van het jongste aanstormende talent van de kunstacademie. Kunsthuis Verse Vis op de Minrebroederstraat biedt een podium aan deze excentriekelingen. Dit weekend geen kunstenaar, maar de verzameling van een jonge kunsthandelaar in de expositieruimte. Guido van der Vorst (26 jaar) raakte geobsedeerd door Kees van Dongen, de 19e eeuwse Nederland-Franse schilder wiens werk wordt ingedeeld onder het Fauvisme. Maar zoals elke bij kunstenaar is er ook het ‘minder bekende werk’. Guido bracht zijn verzamelwoede onder in Van der Vorst Grafiek en heeft nu een omvangrijke collectie van het grafisch werk van Kees van Dongen. Dit weekend te zien (en te koop!) in Verse Vis.

Debat op 2 in het Geldmuseum

Komt alle kunst je nu wel de strot uit, dan is er nog iets anders te doen op de zaterdagavond. Een heel maatschappelijk debat bijwonen bijvoorbeeld. Over scheidingen en de invloed daarvan op kinderen. Jaarlijks zijn 70.000 kinderen de ‘dupe’ van scheidende ouders. Het is inmiddels gewoon om gescheiden ouders te hebben. Ben jij die geëngageerde medemens? Stuur een mail naar publiek@debatop2.nl en je kunt de live opnames van Debat op Twee bijwonen in het Geldmuseum. De studio is wel klein, dus wees er op tijd bij. Ohja, als je volgende week gaat kun je Arie Boomsma van wel heel dichtbij bewonderen. Het museum mag je van tevoren ook gratis bezoeken. Dat kan trouwens elke dag in november, aangezien ze deze maand een ‘betaal zoveel je wilt‘ beleid voeren.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).