Soia: ‘Met je voeten in het zand relaxen in de stad’ | De Utrechtse Internet Courant Soia: ‘Met je voeten in het zand relaxen in de stad’ | De Utrechtse Internet Courant

Soia: ‘Met je voeten in het zand relaxen in de stad’

Soia: ‘Met je voeten in het zand relaxen in de stad’
Zelfs uit Amsterdam komen tegenwoordig mensen naar Strand Oog In Al. Deze strandtent aan de Kanaalweg, precies tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal, is elk jaar een paar maanden open. Als de zon schijnt, komen er mensen uit de wijk, de hele stad en ook van buiten de gemeentegrenzen naartoe voor het strandtentgevoel.

Zelfs uit Amsterdam komen tegenwoordig mensen naar Strand Oog In Al. Deze strandtent aan de Kanaalweg, precies tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal, is elk jaar een paar maanden open. Als de zon schijnt, komen er mensen uit de wijk, de hele stad en ook van buiten de gemeentegrenzen naartoe voor het strandtentgevoel.

Soia, zoals de plek afgekort heet, bestaat al sinds het vorige decennium. Tussendoor is het stadsstrand tijdelijk gesloten geweest vanwege vergunningsstrubbelingen, maar een meerderheid van de gemeenteraad en veel Utrechters hebben zich toen hard gemaakt voor de heropening. Tegenwoordig is Soia van 1 april tot eind september open. Bedrijfsleider Boy-Jimmy Engelkes vertelt op de warmste dag van het jaar wat de plek zo speciaal maakt. Het kwik is naar 32 graden gestegen en het water van het Amsterdam-Rijnkanaal ziet er uitnodigend uit: “Maar het is niet de bedoeling dat je er in springt. De schepen zijn mooi om naar te kijken maar je moet er niet tussen gaan zwemmen”, vertelt Engelkes. “Om af te koelen hebben we buitendouches.” Engelkes is sinds dit seizoen bedrijfsleider en vindt het een prachtige plek om te werken. “Het is prachtig dat hier zulke diverse mensen komen. We hebben een leuke omheinde speeltuin waarbij ouders lekker in schaduw kunnen toekijken, mensen uit de buurt komen langs, er komen natuurlijk ook veel jongeren en daarnaast hebben we regelmatig zakelijke partijen.”

Het is prachtig dat hier zulke diverse mensen komen

De sfeer is relaxed bij Soia. Mensen liggen op kussens, lopen in zwemkleding rond of zitten op het terras. De kaart is gevuld met veel verschillende bieren en wijnen. Ook kan er geluncht en gedineerd worden; salades, hamburgers, vegetarische gerechten en een kindermenu. Vooral de weekenden zijn erg geliefd. “We beginnen in de ochtend om elf uur met yoga op het dakterras. Iedereen kan dan langskomen om de dag lekker ontspannen te beginnen. Daarna komen er vaak ouders met kinderen om hier een paar uurtjes doorbrengen. Op de zondag komt er in de loop van de middag muziek onder de noemer ‘In het zand’, waarbij iedereen weer kan dansen.

Creatieve ongedwongen plek

Bedrijfsleider Boy-Jimmy
Bedrijfsleider Boy-Jimmy

“Zelfs uit Amsterdam komen ze nu al om hier de zondag door te brengen. En het is toch een grote stap voor Amsterdammers om naar het ‘buitenland’ te gaan”, vertelt Engelkes lachend. De bedrijfsleider is geen onbekende in de Utrechtse horeca. Hij is geboren in Den Bosch maar ging studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie bleek dat hij liever ging werken en dus ging hij aan de slag bij Filemon, was hij bedrijfsleider bij cocktailbar Karma, floormanager bij HAL16, actief bij Losse Schroeven en nu dus bij Soia. Zelf omschrijft hij het stadsstrand als een creatieve ongedwongen plek. “Van veel bezoekers krijg ik te horen hoe prettig de sfeer hier is.”

Net als op het strand aan de Nederlandse kust is het bij Soia ook rustiger met slecht weer. “Gelukkig kunnen we met regen hier wel gewoon barbecueën in de serre.” Hoewel de strandtent het hele jaar open mag zijn beperken de eigenaren dit tot een half jaar. Naast reguliere bezoekers kunnen bedrijven of families er ook activiteiten doen als een clinic beachtennis, strijden op de stormbaan, touwtrekken of een boothcamp.

Daarnaast worden er ook filmavonden georganiseerd: “Cinema in het zand. We draaien dan niet alleen de blockbusters maar ook arthouse-films in de open lucht. De bezoekers die willen kijken, krijgen dan een koptelefoon zodat andere bezoekers er weer geen last van hebben.” Engelskes vindt de koptelefoons daar ideaal voor: “Ik zou nog wel een keer op het dakterras een silent disco willen hebben. Heerlijk dansen in de openlucht zonder dat de omgeving last heeft van enig geluid.”

Vooral in de weekenden is Soia een geliefde plek
Vooral in de weekenden is Soia een geliefde plek

Tekst: Robert Oosterbroek
Dit artikel verscheen eerder in onze DUIC krant:

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).