Tas-Toe: De doggybag is terug van weggeweest | De Utrechtse Internet Courant Tas-Toe: De doggybag is terug van weggeweest | De Utrechtse Internet Courant

Tas-Toe: De doggybag is terug van weggeweest

Tas-Toe: De doggybag is terug van weggeweest

Je hebt lekker gegeten. Heel lekker zelfs. Maar er is een probleem: je krijgt het niet op. Het is het eeuwige dilemma: eet je je bord leeg en ga je met buikpijn de deur uit of laat je het staan en zie je de rest van de avond je oma met haar afkeurende vingertje voor je? Om een doggybag vragen is immers geen optie. Of toch wel?

Als het de oprichtsters van “Tas-Toe” ligt wel. De zeven jonge vrouwen hebben het gehad met de voedselverspilling en willen de beruchte doggybag in ere herstellen. “In Nederlandse restaurants wordt jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro aan heerlijke diners weggegooid. Niet voor niets voeren is ons motto: Het is genoeg ge-waste.”

Raamstickers en website

Tas-Toe helpt consumenten op twee manieren: door het uitreiken van raamstickers aan restaurants die het initiatief steunen zodat de gasten direct weten dat ze schaamteloos om een “tas-toe” kunnen vragen.
En door middel van de website tas-toe.org waarop je kunt zien welke restaurants in welke steden zijn aangesloten bij Tas-Toe. In Utrecht zijn dat er inmiddels zestien, waaronder Kartoffel en De Vingerhoed.

“Hippe naam of niet, het is en blijft een doggybag”, zullen sommigen denken. Volgens mede-oprichtster Rachel van Wieren is dat niet nodig: “Veel restaurants beschouwen het vooral als een compliment aan de kok!”

Verplicht weggooien

“De Nederlandse horeca gooit jaarlijks 51 miljoen ton aan voedsel weg. Dat komt neer op ruim 2 miljard euro. Maar liefst 20% is compleet bereid voedsel dat komt van de borden van de gasten. Restaurants zijn verplicht dit eten weg te gooien. Dat moet volgens de Warenwet. Uit het oogpunt van hygiëne is dat een logische en goede regeling . Maar het is wel heel zonde van het heerlijke eten”, aldus de oprichtsters.

Deelnemende restaurants

Het platform Tas-Toe is opgericht door zeven jonge vrouwen in het kader van het project “Verbeter de wereld”. Ze zijn actief voor het platform naast hun normale baan.
Restaurants kunnen zich kosteloos aansluiten bij Tas-Toe. Daartoe tekenen ze een verklaring dat ze hun initiatief steunen en gasten kosteloos hun “left-overs” meegeven. Ze ontvangen vervolgens een raamsticker en worden vermeld op de website tas-toe.org.

1 Reactie

Reageren
  1. sophia Berendsen

    heb tot nu toe nog nooit last geha als ik vroeg ‘t overgebleven eten in te pakken om mee naar huis te nemen.
    Daar was echt geen sticker op het raam bij nodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).