Uittips: Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, deBeschaving en Roots in the Park | De Utrechtse Internet Courant Uittips: Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, deBeschaving en Roots in the Park | De Utrechtse Internet Courant

Uittips: Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, deBeschaving en Roots in the Park

Uittips: Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, deBeschaving en Roots in the Park
Een jaar geleden stond Utrecht volledig in teken van de Grand Départ. Dit jaar start de Tour de France in Frankrijk, maar kun je voor de nodige fietspret hier in de Domstad naar Festival du Vélo. Liefhebbers van klassieke muziek zitten goed bij het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht (de laatste editie onder leiding van Janine Jansen). In de Botanische Tuinen staat hét festival voor nieuwsgierige mensen; deBeschaving. Maar er is meer te doen.

Een jaar geleden stond Utrecht volledig in teken van de Grand Départ. Dit jaar start de Tour de France in Frankrijk, maar kun je voor de nodige fietspret hier in de Domstad naar Festival du Vélo. Liefhebbers van klassieke muziek zitten goed bij het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht (de laatste editie onder leiding van Janine Jansen). In de Botanische Tuinen staat hét festival voor nieuwsgierige mensen; deBeschaving. Maar er is meer te doen.

IKFU 2014 Photo: Marco Borggreve
IKFU 2014
Photo: Marco Borggreve

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

Nog één editie verwelkomt de violiste Janine Jansen je bij dit toonaangevende festival. Vanaf volgend jaar geeft ze het stokje door aan de nieuwe artistiek leider Harriet Krijgh. Vijf dagen lang staat de stad in het teken van de mooiste kamermuziek, ten gehore gebracht door de beste internationale muzikanten. Woensdag opent Jansen samen met onder meer de Britse tenor Ian Bostridge het festival in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Er zijn middag-, avond-, familie- en kinderconcerten. En bij de Tour d’Utrecht fietsconcerten ga je op de fiets naar verschillende buitenlocaties om een concert bij te wonen.

Wanneer? Woensdag 29 juni t/m zondag 3 juli
Waar? Op verschillende plekken in de stad
Hoe duur? Verschilt per concert

10403254_515681221929200_5558387876174323183_nFestival du Vélo

Deze zaterdag gaat de Tour de France weer van start, dit jaar vanuit het Franse Mont Saint-Michel. In Utrecht organiseert de gemeente een feestelijk Tourweekend om nog eens terug te denken aan onze eigen Grand Départ van vorig jaar. Er zijn verschillende sportieve en culturele activiteiten. Een greep uit het programma: op donderdag is er een speciale Tourfilmavond in het Louis Hartlooper Complex. Op zaterdag wordt de eerste etappe op groot scherm uitgezonden op het Stadshuisplein. Zondag kun je bij het onderdeel Tour d’Utrecht letterlijk de Tour herbeleven door de route van vorig jaar, gebaseerd op de tweede etappe Utrecht – Zeeland, te fietsen.

Wanneer? Donderdag 30 juni t/m zondag 3 juli
Waar? Op verschillende plekken in de stad
Hoe duur? Verschilt per onderdeel

ce2b42343e04ea35f75ac95cd73b23b75c141eb7_large_thumbnailAluintuin

De Utrechtse theatergroep Aluin sluit elk jaar het theaterseizoen feestelijk af. Daarvoor openen ze hun deuren voor een minifestival met drie avonden theater in de breedste zin van het woord. Hier zie je liefdesduetten, sterfscènes, eenakters, solo’s, hilarische improvisaties en betoverende cross-overs. Er zijn lezingen, poëzie, muziek, biertjes en een vuurkorf. Op het programma staan onder andere NOX, Oldenosborn, Aluin, William Shakespeare (de echte!), Cabaret Net over ‘t Randje, improvisaties in De Wei In, Owlbites, Pondertone en vele anderen.

Wanneer? Donderdag 30 juni t/m zaterdag 2 juli, elke avond vanaf 20.00 uur
Waar? Aluin, Concordiastraat 67A
Hoe duur? € 25 voor de hele avond

Club3voor12/ Utrecht

Vaste prik: elke maand presenteert 3voor12/Utrecht de beste opkomende acts uit onze provincie voor je. Gewoon gratis te bezoeken in dB’s. Drie acts spelen op deze avond allen een showcase van dertig minuten waarin ze laten zien wat ze in hun mars hebben. Bij deze laatste editie voor de zomerstop komen Eins Zwei Orchestra, Elenne May en The Father and the Sun spelen.

Wanneer? Donderdag 30 juni vanaf 20.30 uur
Waar? dB’s
Hoe duur? Gratis

stoneRoots in the Park

Waan je in het warme stoffige zuiden van de Verenigde Staten, midden in het Julianapark. Op zaterdag 2 juli vindt voor het derde jaar op rij het Roots in the Park festival plaats. Op de line-up staat het beste van blues-, roots-rock-, americana- en soulartiesten wat deze muziekstromingen je te bieden hebben. Zoals Giant Tiger Hooch, Ryan Bingham, Keb’ Mo’ en als headliner niemand minder dan de Amerikaanse country-rockband Blackberry Smoke. Blackberry Smoke komt uit Atlanta en tourt met grote namen als ZZ Top en Lynyrd Skynyrd. Roots in the Park wordt gepresenteerd door de radiomaker, schrijver en muzikant Jaap Boots.

Wanneer? Zaterdag 2 juli van 12.45 tot 11.00 uur
Waar? Julianapark
Hoe duur? € 39, ex. servicekosten

Zuylenspiegel, A.B.C.-straat 18 cOpen Tuinendag

Altijd al eens een kijkje willen nemen in de tuinen achter de indrukwekkende gebouwen van de Utrechtse binnenstad? Bij de Open Tuinendag kan het. Op deze dag worden meer dan vijftig Utrechtse tuinen opengesteld voor bezoekers. De pandhoven achter de Mariakerk en de Pieterskerk, de binnentuin van de Winkel van Sinkel, de gezellige groene achtertuin van Hostel Strowis. Maar ook particuliere tuinen worden toegankelijk gemaakt. Ga bijvoorbeeld even kijken in de barokke 18e-eeuwse tuin van een woonhuis aan de Trans. Er zijn rondleidingen, exposities en muziekvoorstellingen op verschillende locaties. Bij je kaartje krijg je een programmaboekje met een looproute en informatie over alle plekken.

Wanneer? Zaterdag 2 juli van 10.00 tot 17.00 uur
Waar? Op verschillende locaties in de stad
Hoe duur? passe-partout € 12,50 (verkrijgbaar bij VVV-Utrecht) / -6 jr gratis

debeschaving-2013-door-de-ogen-van-berry-kragten-u-2Festival deBeschaving

Hét festival voor nieuwsgierige mensen staat deze zaterdag weer in de Botanische Tuinen. Op deBeschaving staan grote namen als Jett Rebel, Dotan, SKIP&DIE en Utrechts eigen Coppersky. Maar naast de muzikale programmering is er ook veel ruimte voor theater, cultuur en wetenschap. Hoogtepunt dit jaar is het Go Offline-experiment, waarbij bezoekers hun telefoon kunnen laten afplakken en zo offline het festival ervaren. Wetenschappers doen daarmee voor het eerst onderzoek naar smartphone-verslaving.

Wanneer? Zaterdag 2 juli van 12.00 tot 23.00 uur
Waar? Botanische Tuinen
Hoe duur? € 32 / student € 30 / CJP € 27 / groepsticket (vanaf 7 personen) € 28,80

13119927_10153437051220443_6032815367163966603_oBiton Open Air

In het park bij het Lucasbolwerk kun je zaterdag weer terecht voor het gratis festival Biton Open Air. De studentenvereniging Biton organiseert dit feest jaarlijks. Er zijn twee podia waarop bands als Kingfisher Sky en Between the Jars optreden. De genres lopen uiteen van rock tot ska en een vleugje metal. Dit jaar is er naast bier, gezelligheid en muziek, ook een gratis workshop balfolk dansen (dat is een soort volksdans) te volgen.

Wanneer? Zaterdag 2 juli vanaf 14.00 uur
Waar? Zocherpark
Hoe duur? Gratis

Zijn we nog iets vergeten? Je kunt jouw uittip hieronder plaatsen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).