Utrecht heeft vele cafés, kroegen en met TivoliVredenburg een groot muziekgebouw. Toch zijn er in het centrum naar verhouding weinig opties als het gaat om clubs of discotheken. Met de sluiting van Club Monza aan de Potterstraat verdween in 2012 na zeven jaar een van de populairdere clubs van de stad. Nadat in 2015 ook KostenKoper aan de Loeff Berchmakerstraat en Havana aan de Oudkerkhof sloten, bleef er weinig over waar tot in de late uurtjes kan worden gefeest. Een alternatief voor de gesloten discotheken kwam er wel met Club BASIS aan de Oudegracht, maar verder bleef het aardig stil. Heeft Utrecht te weinig discotheken? Dat is de vraag.
Jorn Lukasczcyk – Eigenaar van Club BASIS
‘De clubs die zijn verdwenen, zijn dat met een reden’
“Domien Verschuuren, dj van 3FM, zei tegen DUIC dat hij in Utrecht een plek mist om te dansen. ‘Iets wat gezelliger is dan BASIS, maar iets minder ‘feestelijk’ dan Derrick.’ Daar wilde ik graag op inhaken. Voor de meer underground-feesten in Utrecht is inderdaad voldoende aanbod met Club Poema en onze Club BASIS, op het gebied van house en techno is er bij ons genoeg te vinden. TivoliVredenburg vervult daarnaast voor een groot deel de vraag op het gebied van brede programmering. Ik weet dus niet of er wel veel animo is voor meer discotheken. De Monza was een heel andere club, misschien is daar nog wel ruimte voor. We begonnen met BASIS, omdat we een club misten waar elk weekend een zelfde soort genre werd geprogrammeerd; het feit dat het bij ons alleen maar drukker wordt, bewijst wel dat dat gat er was. De clubs die zijn verdwenen, zijn dat met een reden. Het is frappant dat er in Utrecht niet meer van die ‘gezelligere’ clubs zijn waar Verschuuren het over heeft, maar ik weet niet of daar, met het aanbod van feesten in de Winkel van Sinkel of Central Studios, überhaupt vraag naar is.”
Emile Faulborn – Ex-eigenaar van KostenKoper
‘De echte discotheek is tanende, dat zie je overal’
“De enige plekken waar nog veel discotheken zijn, zijn de grote steden. Ik weet niet of Utrecht er het publiek voor heeft, het is toch vooral een studentenstad. Studenten willen gezellig wat drinken en even dansen en daar zijn genoeg plekken voor, denk aan Hofman Café, de Beurs, De Dikke Dries of Woolloomooloo. Dat zijn plekken waar je tot laat kunt dansen en daar gaat het natuurlijk om. De echte discotheek is sowieso tanende; die is er bijna niet meer. Dat zie je ook in andere steden. Dus wat dat betreft is Utrecht geen uitzondering. Bij de Monza op de Potterstraat kwam ook veel kijken op het gebied van veiligheid, die nodig is om een discotheek draaiende te houden. Ik hoor nog steeds soms van mensen dat ze het jammer vinden dat KostenKoper weg is – het heeft natuurlijk vijftien jaar bestaan. Maar er is in Utrecht nog steeds meer dan genoeg te beleven, bijvoorbeeld bij de vervanger van KostenKoper, Back&Forth, dat elk weekend vol staat. Zelf heb ik niet meer de ambitie een discotheek te openen. Dat laat ik graag over aan de jongere generatie.”
Marlies Timmermans – Directeur van de EKKO
‘Het uitgaansaanbod in Utrecht is redelijk eenzijdig’
“Gekeken naar naar het grote en groeiende aantal studenten en de diversiteit aan studierichtingen, is het uitgaansaanbod in Utrecht redelijk eenzijdig. Aan de andere kant zijn uitgaanspatronen veranderd de laatste jaren; mensen gaan veel sneller naar andere steden om uit te gaan. Om ze hier te houden en als stad voordeel te halen uit het nachtnet (dat wil zeggen dat mensen niet alleen weggaan uit Utrecht maar ook hierheen komen), moet het uitgaansaanbod aantrekkelijker worden. Er zijn al allerlei positieve ontwikkelingen merkbaar. Met de komst van TivoliVredenburg is er al een grote sprong gemaakt met een nieuw, divers én kwalitatief aanbod. Bij ons, in EKKO, zien we dat publiek in de nacht steeds meer het avontuur durft aan te gaan en de markt voor nachtprogrammering dus ook aan onze kant groeit. Maar ook laagdrempelig uitgaan is essentieel voor een dynamisch nachtklimaat in Utrecht en een optimale doorstroming van publiek. Dat begint bij meer mogelijkheden creëren voor ondernemers en organisatoren – de Gemeente Utrecht hanteert vooralsnog een voorzichtig vergunningenbeleid. Niet alleen mogelijkheden voor het nachtleven overigens, het zou al kunnen beginnen in de avond met bijvoorbeeld meer livemuziek in cafés. Dat zorgt er ook voor dat talenten meer speelplekken krijgen. Ik zeg: win-win.”
Dj St. Paul – Gastheer van Pop-O-Matic
‘Er is nog ruimte aan de onderkant van het muzikale spectrum’
“Ik leef een beetje in een poppodium- en festivalbubbel en kom niet vaak in de echte clubs. Ik draai veel in 013 Poppodium in Tilburg en ‘de Paradiso’s’ van verschillende steden. In Utrecht zijn dat uiteraard TivoliVredenburg en EKKO. Ook draai ik her en der eens in een club, maar ik weet niet of ik daarmee bevoegd ben om een filosofie op deze vraag los te laten. Voor mijn gevoel is er nog ruimte aan de onderkant van het muzikale spectrum. Er zijn genoeg disco’s waar de hits gepompt worden, maar is er nog ruimte voor goede leftfield-hiphopavonden, of gewoon een club met een duidelijke muzikale visie of smaak? Ik denk aan zoiets als De School in Amsterdam, maar dan op zijn Utrechts. Dus zonder interessantdoenerig deurbeleid.”
Wat denk jij?

19 Reacties
ReagerenMoet meer komen
Ik nu in de 30
Mis het
Utrecht mist een goede, chique club. Ik kom uit Leeuwarden en woon sinds een jaar in Utrecht, en ga regelmatig terug naar Leeuwarden omdat je daar beter kunt uitgaan. Leeuwarden is een kleine provinciestad, maar heeft wél een échte topclub: Club RED. In Amsterdam heb je Club ABE en in Rotterdam Club BLU. Zoiets mis ik hier. Een chique club, met VIP ruimte en bijbehorend publiek. Classy. Met Urban muziek. Waarom kan zoiets wél in Friesland, en niet hier??
Ik mis dat ook zeker een dikke chique club. Je moet dan dus naar de Winkel van S. Friese commenter.
Utrecht is hier om de een of andere reden te provinciaals voor. De vijf verdwenen voorgangers van de Monza zijn hier getuige van. En heel vroeger; Fellini, Borderline etc. ook allemaal weg.
Daar ben ik het niet mee eens. Een chique club zou hier in Utrecht niet lopen.
@Fokko: omdat er in Friesland normaal volk op de discotheek afkomt, en het in Utrecht meteen een criminele ontmoetingsplek wordt met portieren met veel te losse handjes.
Volgens mij is dat door de branche zelf gekomen. Disco’s waren uit. Het moesten toch meer bar dancings enzo worden. Overigens volgens mij (want ik ga honderd jaar niet meer naar een disco) kun je in Bunnik toch naar Brothers (of is die ook al weg?).
Rare volk die Utrechters!
@Benya Alsof de Gemeente een club realiseerd…kom lekker zelf met je top plan…
Lekker makkelijk lullen. Daarnaast als je Utrechter bent, dan weet je dat de stad, maar zeker de binnenstad een fietsstad is, dus ja, rot lekker op met je oude stink diesel.
Alle clubs voor Monza hebben gefaald ( allen met een trieste line up en Sjonnie en Anita publiek ). Havana, gefaald, Get Down, gefaald… en ze zijn zeker niet allen gesloten door de gemeente. Het uitgaanspubliek bleek in de meeste gevallen niet 15 euro entree te willen betalen en dan hebben we het nog niet over de triest slechte behandeling door security van Monza…
Maar voorgangers Club Get Down Dancepalace, Club Bad Boyz Café, Club Seven hebben ook allen gefaald. Verschillende concepten, maar zelfde lompe deurbeleid en onbeschoft personeel. Alleen Club Seven en vroeger Shiva was te pruimen en had een degelijke line-up.
Als je zo graag en club had willen hebben, was dan ook gegaan toen ze er waren. Wil je class en style….het nieuwe Tivoli heeft dat alles en is prima te bereiken. Met de auto of openbaar vervoer… dus stel je niet zo aan
Poema, Ekko en de Helling en ACU hebben zeer degelijke programmering en bestaan nog dankzij de goede en diverse programmering.
10 jaar geleden was Utrecht 1 vd beste plekken om uit te gaan en cafétjes te pakken. Elke doelgroep en sub cultuur kon hier aan zn trekken komen.
Nu tegenwoordig is daar geen sprake van. Nergens kan je gezellig uitgaan of concerten bezoeken. Tivoli vredenburg is 1 grote fabrieksmatige ongezeliige flop. Heb t idee dat de rest wordt weggedrukt zodat Tivoli uit de kosten kan komen. Daarnaast verzieken rijke yuppen de sfeer in de binnestad met geklaag over overlast, terwijl ze er zelf voor kiezen om in de stad te wonen. Terassen gaan al dicht om 12u 0.30 uit angst voor gezelligheid op straat. Zelfs koningedag is niets meer te beleven. Kortom Utrecht verstikt in regelgeving omtrend vertier en gezelligheid. Tis werkelijk een schande dat onze stad zo hard achteruit is gegaan qua nachtleven.
@Benya: Waar haal je jou wijsheden vandaan? De Monza is gewoon dicht gegaan omdat het niet liep en ze de tent voor veel geld konden verkopen aan Sumo. De KostenKoper is ook niet gesloten door de gemeente maar gewoon verkocht. Voor de rest zijn er volgens mij de afgelopen 15 jaar weinig “echte” discotheken geweest tenzij je de voorgangers van de Monza meerekent.
Lau030, wat een onzin kraam je uit.
“Nergens kan je gezellig uitgaan of concerten bezoeken. Tivoli vredenburg is 1 grote fabrieksmatige ongezeliige flop. Heb t idee dat de rest wordt weggedrukt zodat Tivoli uit de kosten kan komen.”
Los van de kosten van Tivoli: Ekko is al sinds jaar en dag toonaangevend in concertland, geen Tivoli dat daar wat aan kan doen. Tivoli zelf programmeert nog uitgebreider dan ze voorheen deden door de vele zalen, bovendien is De Helling ook nog open. AKU en dB’s zijn er natuurlijk nog voor de liefhebber, en hier en daar tref je in een kerk of werfkelder nog wat klassiek of folk als je goed zoekt.
Dat jij het in Tivoli niks vindt is best, maar het barst in Utrecht onmiskenbaar van de schitterende muziekzalen met gevarieerde muziek (beter en meer is verder altijd welkom natuurlijk).
Het is wel duidelijk dat er zeker vraag is naar meer discotheken in Utrecht. Sinds Havana gesloten is (waar ik nog steeds mensen over hoor dat ze het missen) heb je zzp’ers die in de Stairway met dans concepten komen. Het publiek wat daar komt is niet weinig en ik weet zeker dat een overgroot deel van die mensen naast de feesten in Stairway de trein of auto pakken om naar feesten in Amsterdam of Rotterdam te gaan. Er is zo’n grote doelgroep in Utrecht en daar horen studenten ook gewoon bij, die elk weekend naar djguide gaan om te kijken wat er allemaal qua uitgaan te doen is in Utrecht. Om er dan achter te komen dat er niet al te veel opties zijn als er uberhaubt opties zijn. Op die site kan je prachtig zien hoe extreem het verschil is met Amsterdam en Rotterdam. Je scrolt je een end weg bij die steden met alle opties die je hebt. Bij Utrecht is het altijd een heel klein paragraafje. Ik denk dat Utrecht er echt niet slechter van wordt als er een leuke mooie club komt waar ook zzp’ers gebruik van zouden kunnen maken om hun evenementen te geven en hoeven ze het niet te doen met een Stairway. Want naast de Stairway en de Winkel van Sinkel kan je dan ook nergens terecht. Want owee dat Tivoli Vredenburg zijn deuren opent voor event concepten uit Utrecht. Een Vunzige Deuntjes of Encore zijn altijd welkom vanuit Amsterdam. Maar voor Utrechters lijkt het wat moeilijker te gaan.
Ik ben dus zeker voor iets nieuws in Utrecht.
Seven , Shiva dat is langg geleden maar idd dat waren echte clubs die nu helaas niet meer te vinden zijn in deze stad jammerrr
Het aanbod van disco’s wordt door vraag en aanbod gevormd. Als er behoefte is en zo’n disco kan rendabel geëxploiteerd worden dan komen er vanzelf disco’s.
Dat noemen ze marktwerking
@JW leuk dat jij het allemaal mee vindt vallen. Maar ik ben gewoon niet tevreden. En kheb het helemaal niet over het weren van oude diesels, ik heb het over het knijpgedrag m.b.t. De wegen overal. Kijk naar de Goylaan aub. Daar staat elke ochtend nu het verkeer vast door die onzin van die wethouder. Ook niet bepaald goed voor het milieu. Maar ook bijv. Daarzo bij de daalsetunnel en ASW. Dat vinden ze belangrijker dan utrecht een beetje goed bereikbaar houden en locaties ontwikkelen/aanwijzen voor uitgaansgelegenheden.
“Was gegaan dan toen ze er waren” wats dat voor opmerking, ik wil NU gaan niet 5 jaar geleden XD. Leven jullie allemaal in het verleden ofso maak je een grap met mij?
Ga maar lekker zelf naar de Tivoli waar het lekker benauwd is tijdens een concert en waar er geen fatsoenlijke airco is zoals dat wel in andere echte clubs is.
Waar ik het wel met je over eens ben is dat die portiers verschrikkelijk waren ja, en ongelofelijk asociaal. Overal waar ze stonden.
Meer discotheken? We leven toch niet meer in de jaren 80? Genoeg bar-dancings in de stad + poppodia.
Het enige wat ik mis is een gezellige bar met goeie muziek. Dansen is in deze tijd alleen maar mogelijk in mega tenten. Gewoon uitgaan en niet direct eten maar in een bar afspreken met lekkere stoelen en bartafels en dat is dan een meeting point. Wat is er gezelliger dan een meeting met je vrienden en dan even aan de bar verzamelen en dat er dan iemand komt die je verteld dat je tafel voor je klaar staat? Diegene neemt dan lekker je drankje mee naar je tafel. Na je eten nog even natafelen eet weer aan de bar. Voorbeeld? Momo in Amsterdam. In Utrecht kan het alleen maar weer misgaan met het verkeerde publiek. Wie er verkeerd is? Nou denk maar ff na. Dan weer een toelatingsbeleid? Dan kan je de tent wel weer sluiten. Overigens is de Bar natuurlijk alleen maar te gebruiken als je er ook gaat eten.!!!!
Het is triest dat Utrecht geen échte clubs heeft zoals Club ABE of Club AIR in Amsterdam. Die sfeer, muziek en klasse vind je hier niet.
De Utrechtse uitgaanswereld is inderdaad schraal. Maar ik zelf ook moeilijk precies aanwijzen waarom. Soms drink ik wel eens een biertje in de Voortuin, maar het is opvallend hoe stampvol het is op een uitgaansavond. Je komt er niet eens meer in, terwijl het niet eens een heel bijzondere tent is. Hoe komt dit, waarom zijn er niet meer Voortuinen als er zoveel behoefte aan is?
Dan de ‘disco’s’. Die zijn volledig gericht op ofwel het alternatieve circuit (ACU, DB’s, De Helling, Ekko), waarvan sommigen gewoon kraakbolwerken zijn. Dat is niet bepaald mainstream en erg gericht op een specifiek publiek. Tivoli was een soort Paradiso waar mainstream en underground mixte op een laagdrempelige wijze. Die laagdrempeligheid zie ik niet in de nieuwe Tivoli, het is een catwalk voor millenials waar zien en gezien worden belangrijker lijkt dan verrast worden door een optreden waar je maar een tientje voor hebt betaald. Verder zijn het allemaal studentenkroegen met een dansvloertje voor je 90’s knallers. Voor de duidelijkheid: dit is mijn indruk als ik uitga, niet De Waarheid.
Ik mis in Utrecht een goede urban scene met hiphop. Voor de betere techno DJ’s of een lekker broeierig clubgevoel moet je naar Amsterdam of Rotterdam. Er moet toch een gigantische markt in deze stad zijn om een toonaangevende tent te openen? We liggen notabene midden in het nachtspoor netwerk en alles is beloopbaar. Ik snap niet waarom Utrechtse ondernemers op safe spelen met de eenheidsworst tentjes.