Utrechts cybersecurity bedrijf DutchSec zet ‘lokfietsen’ in | De Utrechtse Internet Courant Utrechts cybersecurity bedrijf DutchSec zet ‘lokfietsen’ in | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts cybersecurity bedrijf DutchSec zet ‘lokfietsen’ in

Utrechts cybersecurity bedrijf DutchSec zet ‘lokfietsen’ in
Remco Verhoef en Sander Swinkels van DutchSec. Foto: Steven de Groot
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer oprichter Remco Verhoef (39) en directeur Sander Swinkels (43) van cybersecurity bedrijf DutchSec.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer oprichter Remco Verhoef (39) en directeur Sander Swinkels (43) van cybersecurity bedrijf DutchSec.

Verhoef begon DutchSec in 2016 samen met zijn collega Bas Eikelenboom. Met innovatieve technieken zorgen zij voor de beveiliging van particuliere en private bedrijven. Verhoef: “In plaats van hackers compleet buiten proberen te houden, werken we met zogenaamde ‘lokfietsen’. De aanvaller verspilt tijd en moeite en bereikt niks, en wij leren meer over de technieken die gebruikt worden.” Swinkels: “Heel veel beveiliging werkt als een muur. Ik zie onze manier van werken meer als hoe een huid werkt: sommige dingen worden buiten gehouden, en sommige dingen doorgelaten. Zo bouw je immuniteit op.”

Verhoef en Swinkels vertellen over de ambitieuze plannen van het jonge bedrijf DutchSec uit Utrecht. Swinkels is slechts een paar dagen per week in Utrecht; de rest brengt hij door in Singapore, om daar het bedrijf uit te bouwen. Behalve Singapore heeft het bedrijf plannen in de rest van Azië en West-Europa. Maar naast de manier van werken onderscheidt DutchSec zich nog op een ander vlak: de manier waarop ze met hun mensen omgaan.

DutchSec doet er namelijk alles aan om mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt een kans te bieden. Verhoef: “We kijken hier naar welke talenten mensen hebben en niet naar hun beperkingen. Iedereen is op zijn eigen manier excentriek, maar is daarom ook op zijn eigen manier waardevol voor het bedrijf. Er werken hier mensen met vormen van autisme, en studenten die niet mee kunnen komen op school vanwege een gebrek aan uitdaging. We hebben iemand in dienst die zeven jaar lang thuis heeft gezeten, hij heeft nu een vaste baan en gaat binnenkort trouwen.

Talenten

Het bedrijf is gevestigd in het monumentale pand op Achter de Dom 14. “Er zijn hier veel goede ontwikkelaars, en die willen niet werken op een of ander bedrijventerrein. Die willen met de fiets of het openbaar vervoer naar hun werk kunnen, en deel uitmaken van Utrecht. Daar is dit een ideale locatie voor. We hebben hier al veel contact met onderwijsinstellingen waar stagiairs vandaan komen, maar we staan ook open voor meer samenwerking met de gemeente of andere bedrijven, om de manier waarop wij werken te delen”, aldus Verhoef.

Alleen altruïstische motieven heeft DutchSec volgens Verhoef overigens niet. “Mensen die een vorm van autisme hebben, hebben vaak veel talent voor dit soort werk. Toen we met DutchSec begonnen bedachten we ons dat we in een andere vijver voor personeel moesten vissen dan waar andere tech-bedrijven in zitten. Door ons te richten op mensen die op de arbeidsmarkt zijn achtergesteld heeft ons bedrijf een sociaal karakter, maar we krijgen ook economisch enorm veel terug doordat we mensen kansen geven die ze ergens anders misschien niet krijgen.”

DutchSec helpt zijn werknemers niet alleen op professioneel vlak, maar heeft ook twee coaches in dienst om ze op andere gebieden te begeleiden. “Het sociale aspect is één van de dingen die me heel erg aantrok aan dit bedrijf”, vertelt Swinkels. “En we gaan deze manier van werken meenemen naar andere landen waar we ons vestigen. Het mooiste wat er kan gebeuren is als iemand die elders een droombaan krijgt aangeboden. Natuurlijk hoop ik niet dat iemand weggaat, maar als ze dat doen kunnen wij ze helemaal opgepoetst wegsturen.”

5 Reacties

Reageren
  1. cas

    Weten zij ook dat uitlokking strafbaar is?

  2. Arjan Verhoeven

    Ik denk dat met “lokfietsen” zogenaamde honeypots worden bedoeld. Iemand breekt in, en dan doe je net alsof er een heel interessante kluis staat om te kijken hoe de inbreker die gaat proberen die open te breken. Dat is geen uitlokking maar het foppen van iemand die al aan het inbreken was.

  3. Vingervlug

    Zou nooit in een pand bij achter de dom gaan zitten!

  4. bee

    @cas
    lokken mag uitlokken niet.

  5. wollie

    ik begin een bureautje dat lokfietsendieven inzet. stel lokhandhavers erbij en dan is de cirkel weer rond.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).