Belangrijke dag voor toekomst van Utrecht: raad besluit over Beurskwartier en Lombokplein | De Utrechtse Internet Courant Belangrijke dag voor toekomst van Utrecht: raad besluit over Beurskwartier en Lombokplein | De Utrechtse Internet Courant

Belangrijke dag voor toekomst van Utrecht: raad besluit over Beurskwartier en Lombokplein

Belangrijke dag voor toekomst van Utrecht: raad besluit over Beurskwartier en Lombokplein
De Utrechtse gemeenteraad gaat vandaag besluiten over wat er moet gaan gebeuren met het Beurskwartier en het Lombokplein. De gemeente heeft een visie voor het hele gebied opgesteld en het is nu aan de politieke partijen om er mee in te stemmen.

De Utrechtse gemeenteraad gaat vandaag besluiten over wat er moet gaan gebeuren met het Beurskwartier en het Lombokplein. De gemeente heeft een visie voor het hele gebied opgesteld en het is nu aan de politieke partijen om er mee in te stemmen.

Gedurende ruim anderhalf jaar is er gewerkt aan deze omgevingsvisie, die invulling geeft aan de in 2015 vastgestelde Toekomstvisie Utrecht Centrum ‘A Healthy Urban Boost’. Zeven keuzedocumenten gingen rond de zomer van 2016 aan het concept vooraf, evenals drie klankbordbijeenkomsten, twee stadsgesprekken, een Aortabijeenkomst, bijeenkomsten met jongeren, bewonersbijeenkomsten en meer dan honderd groepsgesprekken rond de maquette in het Stadslab. De gemeente meent met de plannen op een duurzame manier de stad te kunnen laten groeien.

De visie die vandaag in de raad besproken wordt moet als basis dienen waarop dit nieuwe gedeelte van het centrum, als aanvulling op het historische centrum, zich moet gaan ontwikkelingen tot 2030. Er gaat een heleboel gebeuren in dit gedeelte van Utrecht. Er moet veel hoogbouw komen, nieuwe centrumfuncties als cultuur, horeca en retail en ruim 3500 woningen. De gemeente spreekt dan ook van een heel nieuw woon- en werkmilieu en een modern vestigingsklimaat voor bedrijven. Er moet ook plaats zijn voor sociale woningbouw en middenhuur.

Discussie

Bij dit soort zeer grote plannen zijn er altijd discussiepunten. Er wordt verwacht dat bijna alle politieke partijen amendementen of moties gaan indienen.

Zo zijn er bijvoorbeeld zorgen bij belangenverenigingen over de verkeersstromen bij het Westplein. Hoe moet deze locatie al het toekomstige verkeer gaan verwerken? Ook ageren enkele bewoners en politieke partijen tegen de sloop van tientallen woningen aan de Croeselaan. Deze panden moeten plaatsmaken om de visie van de gemeente te realiseren, de woningen zullen aangekocht moeten worden. De Partij voor de Dieren en de ChristenUnie hebben al laten weten het hier niet mee eens te zijn. De twee fracties gaan vandaag tijdens de raadsvergadering dan ook een amendement indienen om de sloop tegen te houden. Ook de PvdA heeft laten weten dat zij het onacceptabel vinden dat deze ‘kwalitatief goede sociale huur- en koopwoningen verdwijnen’.

De gemeente erkent overigens ook dat er grote consequenties zijn voor sommige bewoners van de Croeselaan. “De stad krijgt er echter ook veel voor terug: een evenwichtig, hoogstedelijk, duurzaam deel van het centrum, met veel wonen, goede routes en groene parken.”

Bekijk de volledige omgevingsvisie hier.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Rudy

    Een stukje Leidsche Rijn in de binnenstad. En Autovrij! Dit wordt een succes mensen.

  2. Berk

    @Rudy Misschien moet je je eens verdiepen in de plannen ipv zomaar wat over Leidsche Rijn te roepen.

  3. Joost

    Graag zo snel mogelijk ja zeggen. En dan mooie dichtheden en lekker hoog bouwen. Prachtige kans om als stad eindelijk de middelmaat te ontgroeien. Groot stedelijke wijk neer zetten dus. Met geen of weinig parkeer plaatsen.

  4. Wouter

    “De twee fracties gaan vandaag tijdens de raadsvergadering dan ook een amendement indienen om de sloop tegen te houden. Ook de PvdA heeft laten weten dat zij het onacceptabel vinden dat deze ‘kwalitatief goede sociale huur- en koopwoningen verdwijnen’”

    Ik ben benieuwd hoe zij dat willen uitleggen aan hun achterban.

    Het is bekend dat de impact mbt het in stand houden van de woningen op de manier dat de bewoners dit graag zouden willen enorm zal zijn.

    Effectief zal het betekenen dat alle nieuw te ontwikkelen woningen significant duurder en/of kleiner zullen worden. Het in stand houden van de bestaande sociale huurwoningen zal ook betekenen dat er niet of nauwelijks budget ruimte zal zijn voor de ontwikkeling van nieuwe, moderne en onderhoudsarme sociale woningen.

    Emotioneel is het begrijpelijk om de huidige bewoners te willen ondersteunen, maar pragmatisch gezien betekent het dat de PvdA en CU er voor kiezen om een grotere groep inwoners die lang op een sociale huurwoning wachten in de kou te laten staan en dat zij blijkbaar geen interesse hebben in het realiseren van meer betaalbare woningen voor de middenklasse. Nogmaals: Ik ben benieuwd hoe zij dat willen uitleggen aan hun achterban.

  5. Identify

    Hey Joost AKA Bill en andere schuilnaampjes die prijs geven dat we hier te maken hebben met een hoogbouwofiel. Ga maar lekker in Den Haag of Rotterdam (of desnoods A’dam) wonen, daar hebben ze hoogbouwplannen genoeg. Kan Utrecht zich identificeren als Utrecht.

  6. wUm

    Nog meer groen? En we hebben al zoveel groen gekregen van Leefbaar Utrecht.

  7. Student

    Meer park erbij!!

  8. Marko

    Ah. Natuurlijk over twee weken verkiezingen en dan nog snel een zeer ingrijpend plan erdoor jagen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).