Er staan geen Utrechtse restaurants in de top 100 van de culinaire gids Lekker. Het is al het derde jaar op rij dat Utrecht geen restaurant heeft bij de nationale top.
In de top-100 van de culinaire gids Lekker staat voor de derde keer op rij geen restaurant uit de stad Utrecht. Karel V lukte dat voor het laatst. De gehele lijst wordt morgen bekend als de gids in de winkels ligt. Wel is duidelijk dat in de top 500 nog wel de Utrechtse restaurants Amberes, Podium onder de Dom, Karel V, Simple en restaurant Willhelminapark zijn opgenomen.
De nationale top-3 is dit jaar iets gewijzigd. De Librije in Zwolle is weer eens de nummer 1 en neemt daarmee de koppositie over van Inter Scaldes in Kruiningen. De Leest in Vaassen zakt van 2 naar 3.
Twee jaar geleden deed DUIC al eens een rondvraag naar aanleiding van de top 100 van Lekker.
Gekoppelde berichten
Kan je eigenlijk nog wel lekker eten in Utrecht? Dat is de vraag
Restaurant Karel V in Utrecht aan de Geertebolwerk staat dit jaar niet meer in de…
69 Reacties
ReagerenDe vraag is natuurlijk waarom. Is het eten in Utrecht niet lekker genoeg? Wat hebben de restaurants in de top 100 wat de Utrechtse restaurants missen? Ligt het aan de wijnen of aan de creativiteit? Waar gaat het mis en belangrijker: vinden we dat erg?
Niet zo gek natuurlijk. Wat heeft een écht kwaliteitsrestaurant nu te zoeken in Utrecht? De binnenstad is per auto nagenoeg schier onbereikbaar en de stad wordt anno 2015 voor een groot deel bevolkt door paupers, berbers, studenten en eco-yuppen die het liefst voor een duppie macrobiotische groenten vreten met heel misschien een huiswijntje erbij, of anders een shoarmaatje, frietje of of all-you-can-eat sushi voor 15 euries.
Op culair gebied is de achterstand ten opzichte van steden als Amsterdam en Rotterdam schier onoverbrugbaar.
Onbegrijpelijk dat het een stad als Utrecht het niet lukt om ook maar 1 restaurant in de top 100 te krijgen. Genant bijna. Het achterland is er groot genoeg voor. Wijken als Oog in Al, Oost-rand en ‘t Zand worden bevolkt door minimaal 2x Modaal per verdiener (de huizenprijzen zijn er in ieder geval wel naar). En die willen ook wel eens de phallus uit de broek laten hangen. Of is de constatering van Objectivist misschien wel de juiste…? Ik kan mij daar ook wel iets bij voorstellen. Kom op culinair Utrecht, genoeg espressobarren en burger-tenten. Nu eens serieus aan de slag!
Ach, wat iemand anders lekker vind, hoef jij niet lekker te vinden, net zoals iets dat mooi of lelijk is.
Zolang je maar in je eigen gekozen restaurant lekker eet, is het prima.
“nagenoeg schier onbereikbaar”.
Jaja…
“Op culair gebied is de achterstand ten opzichte van steden als Amsterdam en Rotterdam schier onoverbrugbaar.”
Culair gebied….
Jaja… de kenner spreekt
Als je de Michelinsterren als uitgangspunt neemt -en waarom zou je dat met deze internationaal geaccepteerde standaard niet doen, zijn in Nederland de steden Amsterdam en Rotterdam, afgezet tegen het aantal inwoners van die twee steden en zeker als je daar hun toeristische functie bij in aanmerking neemt, culinair gezien volkomen dorre vlakten.
Mooi restaurant in het oog in al park zou welkom zijn.
Frank 26 OKTOBER 2015 OM 13:34
Sterrenrestaurants stad Rotterdam: 7
Sterrenrestaurants stad Amsterdam: 11
Sterrenrestaurants stad Utrecht: 0
Als Amsterdam en Rotterdam verdorde culinaire vlakten zijn, wat is Utrecht dan wel niet….?
@Objectivist:
Met welk deel van “afgezet tegen het aantal inwoners” heb je precies moeite?
@Frank
Zet het aantal sterrenzaken (0) eens af tegen het aantal inwoners van Utrecht, en doe daarna eens hetzelfde met Rotterdam (7) en Amsterdam (11)….?
Heb ik hier nu met de lokale dorpsgek uit Den Dolder te maken of…?
tja, utrecht hééft het..
niet !
Wel is duidelijk dat in de top 500 nog wel de Utrechtse restaurants, Podium onder de Dom, Karel V, Simple en restaurant Willhelminapark zijn opgenomen.
Waar is dit op gebaseerd ? en waar zijn Jasmijn & Ik en Restaurant ElVi die er vorig jaar wel in Stonden/Staan ?
Het is inderdaad flink triest dat er geen echt culinaire restaurants in Utrecht zijn, maar dat ligt niet aan het punt dat het met de auto niet bereikbaar zou zijn. Amsterdam met 11 sterrenrestaurants is toch echt minder goed met de auto bereikbaar dan Utrecht. Of niet soms? En als je beschrijving van Utrecht al klopt dan geldt dat al helemaal voor Amsterdam en Rotterdam.
Zelfs het ‘poor white trash’-niveau is in Utrecht lager dan in Rotterdam en Amsterdam.
Mijn vorige reactie was @Objectivist
@Objectivist:
Waar heb ik in mijn tekst de stad Utrecht genoemd? Ik beoordeel de culinaire waarde van Amsterdam en Rotterdam objectief ten opzichte van het aantal inwoners en vergelijk het met andere steden met sterrenrestaurants. En vergeleken met vrijwel al die andere steden en dorpen zijn de twee genoemde steden zoals gezegd een dorre vlakte.
Zwolle: 124.000 inwoners, Eén 3 sterrenrestaurant
Vaassen: 12.000 inwoners, Eén 3 sterrenrestaurant
Amsterdam: 825.000 inwoners, Nul 3 sterrenrestaurants
Rotterdam: 625.000 inwoners, Nul 3 sterrenrestaurants
Wie is hier nu de objectivist, sukkel…
@WP 26 OKTOBER 2015 OM 14:25
Waar ligt het volgens u dan wél aan?
Frank 26 OKTOBER 2015 OM 14:29
U reageert op MIJN stelling aan. Die stelling bestond er uit dat Utrecht op culinair gebied een schier onoverbrugbare achterstand op steden als Rotterdam en Amsterdam heeft. U reageert met de verbijsterend irrelevante opmerking dat we Michelin sterren als uitgangspunt moeten nemen, op basis waarvan u tot de conclusie komt dat Amsterdam en Rotterdam culinair “dorre vlaktes” zijn….Vervolgens laat ik u cijfermatig zien dat UTRECHT nul(!) sterrenrestaurants heeft (wat toch écht het onderwerp in kwestie is!) en komt u met de al helemaal krankzinnige opmerking “wie zegt dat ik het over Utrecht had?”…
Welnu, als u het NIET over Utrecht had toen u op mijn stelling reageerde, waar had u het dan in godsnaam wél over en wat is daar de relevantie van in de context van het besprokene? Is het relevant om te wijzen op Jaguar en Mercedes in een discussie over Opel…?
Ik herhaal: Heb ik hier nu met de lokale dorpsgek uit Den Dolder te maken of…?
Fijn om toch altijd weer te zien dat Frank en Objectivist vooral op ELKAAR reageren ipv op het onderwerp…
Toen ik pak-em-beet vijftien jaar geleden in Utrecht kwam wonen had je volgens mij Karel V en dan verder niets. Pas enige tijd later kwam er in de stad wat culinaire creativiteit los met bijvoorbeeld Luce en Opium. Als je kijkt wat voor een kwaliteit er nu in de stad is met Amberes, Podium, Vaartsche Rijn en nog vele andere kwalitatief prima zaken dan is de weg duidelijk omhoog. Ook al is Karel V afgegleden. Vergeet niet dat de top 100 slechts 0,6% is van het hele restaurant-aanbod van Nederland van ruim 15.000 restaurants. Als de culinaire initiatiefnemers in Utrecht bezig blijven met steeds beter worden komen we er vanzelf wel.
Holy shit, geen restaurant in de top 100.
Who. Gives. A. Fuck.
“Die stelling bestond er uit dat Utrecht op culinair gebied een schier onoverbrugbare achterstand op steden als Rotterdam en Amsterdam heeft.”
En ik geef aan dat deze twee steden op culinair gebied, afgezet tegen het aantal inwoners verre van normatief zijn, waarmee de stelling objectief gezien weinig waarde heeft.
“Is het relevant om te wijzen op Jaguar en Mercedes in een discussie over Opel…?”
Ja. Zeker als het gaat om het stellen van een objectieve referentie, hoewel ik de norm daarvoor eerlijk gezegd liever/eerder bij pakweg Koenigsegg zou leggen.
Frank 26 OKTOBER 2015 OM 15:38
De lokale dorpsgek dus, want of Rotterdam danwel Amsterdam “normatief” zijn (what the…?) doet in het geheel niet ter zake in het vaststellen dat Utrecht op culinair gebied een schier onoverbrugbare afstand heeft op genoemde steden. Normatief of niet.
NEXT!
*off topic
@redactie: kan er voor de bezoeker (en sporadische reageerder) een optie komen om de reageersels van bepaalde mensen uit te zetten? Dan wordt de leesbaarheid/ het leesgenot van de dagelijkse dipuutjes tussen Frank en Objectivist waarschijnlijk een stuk groter.
Bij voorbaat dank!
Heerlijk al die reacties toch, houd het juist spannend op de DUIC.
“of Rotterdam danwel Amsterdam “normatief” zijn (what the…?) doet in het geheel niet ter zake in het vaststellen dat Utrecht op culinair gebied een schier onoverbrugbare afstand heeft op genoemde steden”
Jawel, want een keuze voor Rotterdam of Amsterdam ter vergelijking is net zo arbitrair als een keuze voor Tichelwurk en Ouwe Syl. En op die laatste twee liggen we culinair gezien beslist ruimschoots voor.
Die sterren hebben we helemaal niet nodig er zijn genoeg restaurants waar je heerlijk kunt eten en drinken.
Goed nieuws! Utrecht gaat de goede kant op en ontworstelt zich ooit misschien nog wel eens aan haar trutten-imago op deze manier. Weg met die sterrenrestaurant-proleten, ga lekker ergens anders jezelf interessant vinden. Als de hele binnenstad autovrij maken daarbij helpt, nog beter! Twee vliegen in één klap.
Utrecht heeft geen publiek voor die sterrenrestaurants !
Utrecht is wel erg sterk in het graai snaai eten. De stad zit vol met dit soort tenten en je ziet heel veel mensen lopend eten.
Dineren op niveau doe je elders…
@Objectivist, ik heb niet heel gauw een verklaring klaar liggen, maar je eigen verklaring gaat zo heerlijk mank, aangezien er niet echt een wezenlijk groot verschil is tussen de inwoners van de Dammen en Utrecht
Zie je eigen reactie:
“Niet zo gek natuurlijk. Wat heeft een écht kwaliteitsrestaurant nu te zoeken in Utrecht? De binnenstad is per auto nagenoeg schier onbereikbaar en de stad wordt anno 2015 voor een groot deel bevolkt door paupers, berbers, studenten en eco-yuppen die het liefst voor een duppie macrobiotische groenten vreten met heel misschien een huiswijntje erbij, of anders een shoarmaatje, frietje of of all-you-can-eat sushi voor 15 euries.
Op culair gebied is de achterstand ten opzichte van steden als Amsterdam en Rotterdam schier onoverbrugbaar.”
@WP: Als je deze zoekopdracht invult in Google wordt je duidelijk waarom het zinloos is te reageren op mensen als Objectivist: http://www.google.nl/search?q=site:duic.nl+objectivist&gws_rd=cr&ei=y2wuVqqWG6qaygPp_JewDA
Dit soort AOW’ers met schrijfambities gaat wel vaker ongegeneerd loos op het web, niet gehinderd door schrijf- of debatteertalent. Wél een duidelijk voorbeeld van waarom de AOW-leeftijd omhoog moet.
Lieve redactie, mag ik alstublieft een Ojectivist filter? Hij zijn vrijheid van meningsuiting, ik mijn vrijheid van meningsconsumptie. Ik hoor de andere stemmen niet meer door deze schreuwlelijk.
Utrecht heeft zeer veel restaurants die het eetcafeniveau niet overschrijden. Dat is jammer, maar ik denk dat de gemiddelde eter hier meer van dat soort eten houdt dan van liflafjes.
@Monique: Utrecht heeft ook best restaurants die dat niveau wél overstijgen. Maar ik denk dat Utrechters eerder sociale tafelaars zijn dan dat ze op zoek zijn naar culinaire hoogstandjes. Eten is in Utrecht (relatief jong publiek) eerder een alibi voor een gezellig samenzijn dan dat het culinaire aspect zelf het hogere doel is.
Liflafjes vind ik wat denigrerend, maar van sterrenrestaurants is wel bekend dat daar voor een deel toch ook de proleten als Objectivist naartoe gaan die er voor hun 150 Euro per couvert achterover gaan zitten in afwachting van het wonder dat hen overkomen gaat. En dan teleurgesteld zijn dat er niet aan hun verwachtingen voldaan wordt.
Dat schijnt ook een reden te zijn dat heel veel restauranthouders niet meer zitten te springen om een ster.
Het is een waardering en die vinden ze prettig. Maar uit zakelijk oogpunt schijnt het niet altijd even wenselijk te zijn.
Restaurants met ster zijn ook niet per definitie beter dan restaurants zonder ster in dezelfde prijsklasse.
Michelinsterren, ja mooi was die tijd: een sterrenrestaurant daar reed je naartoe met de ootoo, niet met een plebs-auto; je ging dan van tevoren naar het toilet, niet naar een ordinaire wc a.j.b, nee wacht ik bedoel natuurlijk s.v.p.; toen de dames elk seizoen uitkeken naar de laatste parijse mode i.p.v. chinese confectie, zittend op hun Louis XIV meubilair met hun derrières, terwijl de wijn stond te chambreren; toen hockey nog geen volkssport was.
Zo is de trieste situatie nu: “Per auto de binnenstad in nagenoeg schier onmogelijk; plebs; huiswijntjes; Utrecht geen ster genant; geen ster is niet echt culinair; Karel V afgegleden; mensen die lopend eten; Utrecht geen publiek voor sterrenrestaurants, wel voor graaisnaai eten; eetcaféniveu; liflafjes.” Affreus!
Wat een culinaire troosteloosheid en ellende hier in Utrecht zeg. Ik ben bang dat we heel wat Syriërs die om exact al die redenen uit hun land hier naartoe zijn vertrokken heel erg teleurstellen hiermee.
We gaan niet voor de status,we gaan voor cosey kwaliteit. In willekeurige volgorde:le canard, amberes, goesting, Chris, de griek op de jan van scorelstraat, paradijs, malle jan,sardegna.Komop duic,kunnen we niet onze eigen Utrechtse top honderd vastellien? Eten in Utrecht is net als de FC. Genieten met mate(n),En als ze te schamper doen;wij hebben de snelste vrouw van de wereld en twaalf Nobelprijswinnaars .
Kortom dat gezeur over die sterren is gezeik. Laten we gewoon genieten van de mooie restaurants die we hebben. Er is genoeg kwaliteit in Utrecht daar hebben wij de lekker niet voor nodig. En wie van mening is dat je ergens anders beter kan eten dan moet je daar maar naar toe gaan.
WP 26 OKTOBER 2015 OM 19:05
Geen wezenlijk verschil tussen inwoners van Amsterdam en Rotterdam in vergelijking met die van Utrecht? Wel, dan ziet u toch een belangrijke factor over het hoofd en die factor bestaat uit het mondiale karakter van steden als Amsterdam en Rotterdam. Rotterdam heeft de haven. Amsterdam heeft Schiphol.
Dat trekt veel meer bedrijven, hogeropgeleiden, internationale zakenlieden, expats en vermogende toeristen aan, nog los bezien van het eenvoudige gegeven dat de laag van bovenmodalen in Rotterdam en Amsterdam ook hoger en breder is dan in Utrecht. Ook komt daar bij dat Utrecht veel meer een studentenstad is, waar Amsterdam en Rotterdam juist steden zijn waar de hogeropgeleiden uiteindelijk werkelijk werken….
Ook cultureel is er verschil. Utrechters hebben onder de streep in vergelijking toch een stuk boerser, nuchterder (doe maar normaal) en -jawel- dorpser karakter. Gelukkig maar!
Deze gegevens in combinatie met de ecologische autoloze bio-dierentuin waar de Gemeente het centrum naar aan het verkrachten is, zorgen er in mijn beleving voor dat we op culinair gebied hopeloos achterblijven. Een sterrenzaak in Utrecht heeft geen bestaansrecht….
Dat neemt niet weg dat er in Utrecht prima eenvoudig gegeten kan worden. Onlangs heb ik bijvoorbeeld nog een heerlijk kreeftje verobberd bij Youpz! Simpel, no-nonsense, puur en heerlijk. Een beetje zoals de Utrechter zelf.
Verobber jij maar lekker je kreeftje, Objectivist.
Je maakt in deze discussie zoveel onvoorstelbare taalfouten, ik ben bang dat het teveel zwart wordt voor je ogen om nog een beetje helder te argumenteren. Ja, nu nóg erger dan voorheen.
@Objectivist:
Amsterdam heeft inderdaad een verbazingwekkend aantal 1 sterrenrestaurants. Ongetwijfeld zal dat te maken hebben met het karakter van die stad, hoewel dat nog niet het royale verschil met Rotterdam verklaart.
Resteert de vraag waarom er dan zoveel 2 en 3 sterrenrestaurants juist NIET in Amsterdam en Rotterdam gevestigd zijn. Dat zal dan ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat er in de door jou genoemde groepen consumenten relatief veel proleten zitten die niet naar een sterrenrestaurant gaan vanwege de kwaliteit, maar vanwege de ster. Zoals je een Porsche ook niet koopt vanwege de kwaliteit of het comfort, maar vanwege het feit dat-ie past bij je status.
“verobberd”
Ja, dat is wat proleten met een kreeft doen inderdaad.
Die verobberen ze.
@Kiki Musampa 27 OKTOBER 2015 OM 09:53
Bedankt voor het compliment! Daar waar iemand niets anders op een betoog aan te merken heeft dan een taalfoutje (vorm), weet ik dat er op de argumentatie zelf (inhoud) vrij weinig is aan te merken is…
Nogmaals dank!
Frank 27 OKTOBER 2015 OM 09:58
Het staat u uiteraard geheel vrij om iedere absurde aanname te doen die u maar wenst, maar ik stel voor om bij de kern van de discussie te blijven: Utrecht en feit dat er geen restaurant in de top 100 van Nederland staat.
Ja, laten we bij de kern van deze buitengewoon fascinerende discussie blijven: namelijk dat er in de restaurant top 100 shit wat is dit toch ongelooflijk niet belangrijk.
@Objectivist:
“maar ik stel voor om bij de kern van de discussie te blijven: Utrecht en feit dat er geen restaurant in de top 100 van Nederland staat.”
Laten we vaststellen dat IK niet degene was die, terwijl het om Utrecht gaat, het nodig vond om -zelfs in een aparte alinea- de totaal arbitraire voorbeelden Amsterdam en Rotterdam erbij te halen met (gegeven het veel grotere aantal sterrenrestaurants BUITEN die steden) alle irrelevante lulkoek eromheen.
Mooi onderwerp; al kan dat ge-heen-en-weer tussen Frank en Objectivist best een tandje minder. Ben het vooral eens met Jeroen “Als je kijkt wat voor een kwaliteit er nu in de stad is met Amberes, Podium, Vaartsche Rijn en nog vele andere kwalitatief prima zaken dan is de weg duidelijk omhoog” en ondersteun de suggestie van Bernard Tomlow aan de redactie van DUIC om een Utrecht top 100 samen te stellen.
Je kan heel goed eten op heel veel plekken in Utrecht, waarom moet dit bekroond worden met een Ster of in een ‘Culinaire Gids en wil je dat als horeca ondernemer wel. De Keuken van Gastmaal, Podium onder de Dom, Goesting, Brass, Kaatje. Meer dan de moeite waard als je jezelf schaart onder culinaire kenner. Als je dan toch een Ster oid wenst dan kan je als Utrechter gewoon in de provincie blijven en naar Houten, Amersfoort of Loenen aan de Vecht gaan. Gezien de reacties hierboven zou dat voor een aantal wel eens goed zijn je wereld te verbreden door een keer buiten de “Utrechtse deuren te eten”.
Als we toch reclame maken: Het Griftpark kan ik ook aanbevelen.
Wanneer uit Parijs een culinaire universiteit naar Utrecht komt kan dat leiden tot een nieuwe impuls voor god quality food.
Eén ster
Een uitstekende keuken in zijn categorie
Twee sterren
Een verfijnde keuken die een omweg waard is
Drie sterren
Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is
Ik denk dat de inspecteurs van Michelin, Utrecht gillend hebben verlaten omdat ze maar niet kwamen waar ze wezen wilden, en het restaurant van hun keuze al gesloten vonden toen ze tenslotte per leenfiets arriveerden. Waarschijnlijk heeft de top van Michelin vervolgens bekokstoofd – en die lui van Lekker omgekocht met een winterbandje of wat – om geen enkele horecazaak in Utrecht te besterren.
Eén taalfoutje? Haha gast. Ik tel op, alleen in deze discussie:
“nagenoeg schier onbereikbaar”
“Op culair gebied”
“U reageert op MIJN stelling aan.”
“Michelin sterren” (is natuurlijk 1 woord)
“verobberd”
(1) Geloofwaardigheid komt mede voort uit zorgvuldig denken en schrijven. Gebrek aan zorgvuldig denken en schrijven maakt dus veel minder geloofwaardig, óók op de inhoud.
(2) Het feit dat een dergelijke snob kreeften zegt te “verobberen” is grappig genoeg op zichzelf. Reageren op de inhoud van je gezwam is iets wat de meesten hier gelukkig achterwege laten omdat men weet dat je botte hersens weerstand bieden aan elk weerwoord, hoe zinnig ook.
Ben al lang blij dat mijn favouriete restaurants niet in de top 100 staan. Het kost mij nu al genoeg moeite om op een vrijdag of zaterdag er te reserveren.
Laten die proleten uit de provincie maar lekker wegblijven uit ins restaurants. Ja ze mogen van mij allemaal naar mr jacks.
@Kiki Musampa 27 OKTOBER 2015 OM 14:43
En dat laat nog altijfd geheel onverlet dat u op de inhoud kennelijk niets aan te merken heeft.
Ik herhaal: Dank voor het compliment!
“altijfd” Het wordt steeds erger!
Maar goed, als je zó graag wilt dat je verhaal óók inhoudelijk onderuit gehaald wordt:
– Rotterdam is gemiddeld hoger opgeleid dan Utrecht volgens jou? Cijfers 2014: Rotterdam 27% hoogopgeleid, Utrecht 50%.
– Rotterdam gemiddeld rijker? Gemiddeld besteedbaar inkomen per inwoner daar: 14.000, in Utrecht: 15.300 (cijfers 2011).
– Cultureel verschil dat Utrecht boers en dorps is? Valt over te twisten, maar Utrecht als stad is ouder, is het aartsbisdom en heeft het grootste deel van de katholieke rijkdom en cultuur van ons land ontvangen. Bovendien lijkt me Vaassen aardig boers en dorps, en toch weet men daar blijkbaar wat lekker eten is.
Kortom, je kletst gigantisch uit je nek. Nú mag je me bedanken, en wel voor mijn heldere en met cijfers onderbouwde inzichten. 😉
@Kiki Musampa 27 OKTOBER 2015 OM 16:51
Quote: “Maar goed, als je zó graag wilt dat je verhaal óók inhoudelijk onderuit gehaald wordt”
Het zou leuk zijn om een dergelijk uitzonderlijke situatie eens te ervaren. Helaas moet ik constateren dat het ook u niet lukt. U haalt niet mijn verhaal onderuit, maar een fantasie:
Quote: ” Rotterdam is gemiddeld hoger opgeleid dan Utrecht volgens jou? Cijfers 2014: Rotterdam 27% hoogopgeleid, Utrecht 50%.”
Ik heb helemaal nergens beweerd dat Rotterdam gemiddeld hoger opgeleid is dan Utrecht….LEES nu gewoon eens wat ik zeg.
Quote: “Rotterdam gemiddeld rijker? Gemiddeld besteedbaar inkomen per inwoner daar: 14.000, in Utrecht: 15.300 (cijfers 2011).”
Ik heb helemaal nergens beweerd dat Rotterdam gemiddeld rijker is….LEES nu gewoon eens wat ik zeg.
U ontkracht uw eigen fantasie. Niet hetgeen ik gezegd heb. Amusant en aandoenlijk tegelijk. Gaat het verder wel helemaal goed met u?
joeins, wat bedoel je met een culinaire universiteit die naar Utrecht komt? Krijgen we een Le Cordon Bleu dependance in de stad?
Goed, zie het als een aanmoediging voor minder uit je nek zwetsen en onderbouwen.
Dan nu graag de cijfers voor de “bredere bovenlaag” in Rotterdam, voor het feit dat hoger opgeleiden daadwerkelijk meer in Rotterdam gaan werken dan in Utrecht, het wetenschappelijk bewijs voor het feit dat Utrecht cultureel boerser en dorpser in elkaar zit dan Rotterdam, en het bewijs, of ten minste een aanwijzing, dat deze gegevens iets te maken hebben met het aantal sterrenrestaurants.
Prima overigens, bedankt. Een beetje vermoeid door je strategie van bullshit spuien en op elk tegenargument antwoorden dat diegene gek is, dat wel. Maakt het ook wel weer vermakelijk om je te stangen hoor.
Geen spelfouten trouwens in je laatste bericht! Gaat alles wel goed met jou?
@Kiki Musampa 27 OKTOBER 2015 OM 17:22
Het doet me goed dat u uw eigen bizarre geestesdwaling heeft ingezien en met het adequaat corrigeren van uw onverklaarbare fantasie heb ik naar mijn smaak wel weer genoeg tijd geofferd aan mentaal hulpbehoevenden. Voor verdere hulp verwijs ik u graag naar een professioneel instituut.
U heeft mij niets te bieden. Geluk verder.
Volgens Lonely Planet kan je in Rotterdam lekker uit eten. Jammer voor Utreg.
Ah, inhoudelijk leeg als het echt over de inhoud gaat, fijn dat het nog eens expliciet duidelijk wordt.
Tot kijk!
Ik stel voor dat we voor iedere negatieve, beledigende, denigrerende, stigmatiserende, discriminerende of schofferende reactie van Objectivist een euro storten naar het Rode Kruis!
We gaan het hem pas zeggen na een paar dagen, heeft ie met zijn azijngezeik mooi zijn grootste vijanden het welverdiende hart onder de riem gestoken. Sorry, ik ga ff off-topic, maar daar is onze donateur-to-be ook niet vies van 😀 Who’s in?
Wat lopen we nou weer te zeuren? Wie van jullie gaat er ooit eten bij een sterrentoko? Ik niet. Mocht ik de drang hebben, dan rijd ik met alle plezier een keer naar Zwolle. Die km’s maken op de rekening toch niet het verschil. Utrecht heeft weer andere dingen te bieden, we kunnen niet in alles uitblinken. Wees blij dat we niet op alle paarden evenveel wedden, dan steekt niets er bovenuit. We hebben een fantastisch centrum, een zeer ontspannen uitgaansleven, lekkere biertjes, een bruisend studentenleven, veel culturele festivals, een autoluw centrum, en nog veel meer. Ik heb het niet gemist hoor een Librije. 🙂
Hoe kom je erop om het te willen laten verhouden tot het aantal inwoners? waarom zet je het niet af tegen het aantal horecazaken? Of het aantal vrijstaande woningen? Of het aantal volleybalverenigingen? Ik mis in je vergelijking de relatie met het opleidingsnivo. Het gemiddelde inkomen zie ik nergens terug en ook niet de dichtheid van expats in de stad. Kortom Appels en peren. Zegt allemaal niet zoveel. Zoals wel meer posts van je, overigens. Houdt het ergens tegenaan en het komt er wel op een bepaalde gewenste manier uit. Ik krijg er geen gevoel bij, kerel; je praat populistische poep.
Michelinsterren zeggen niet alles over de kwaliteit van de horeca in een stad maar over het algemeen is het serviceniveau in Utrecht in mijn beleving niet uitzonderlijk hoog.
Mijn Zuid-Europese collega’s maken altijd de grap dat in Nederland het werken in een cafe of restaurant geen echte baan is. Het is een bijbaan voor studenten en dat merk je aan het serviceniveau.
Je ziet het aan hoe het personeel je niet aankijkt als ze van tafel naar tafel snellen, er wordt heel weinig feedback gevraagd, ze kunnen je weinig vertellen over welke wijn je goed kunt combineren met welk gerecht en als het niet op de kaart staat dan kennen ze het niet. De hoofdoorzaak daarvan is denk ik niet het personeel zelf, maar het management: er wordt bewust een onderbezetting ingepland en er worden mensen met minimale skills aangenomen (iemand die bestellingen kan doorgeven en die eten uitserveert).
Dat veel zaken in Utrecht kennelijk op deze manier kunnen overleven heeft volgens mij te maken met het feit dat veel klanten van die zaken niet beter weten of dat ze het gezien hun budget ook wel best vinden (studenten).
@Dirk:
Je had het niet beter kunnen beschrijven. Van rechts uitserveren, adviseren en suggesties doen, kennis over de gerechten op de kaart, de beschikbare dranken, het is ze allemaal totaal onbekend.
Er wordt voor een habbekrats (soms minder dan het salaris van een vakkenvuller) totaal ongeïnteresseerd personeel aangenomen dat werkelijk geen idee heeft waar het mee bezig is.
Was ik laatst in een restaurant, maak ik een opmerking naar mijn tafelgenoot over het feit dat ik die dag -door omstandigheden- niet zoveel gegeten heb, zegt de serveerster: ‘Ja, dat doe ik ook altijd als ik uit eten ga. Dan kun je lekker veel eten!’. Huh??
Frank en Dirk, als jullie nu eens naar een goed Utrechts restaurant gaan ipv een brasserietje of eetcafé dan zul je zien dat het best meevalt met het serviceniveau. Ik ben overigens benieuwd hoe het gaat zijn bij WT. Ga ik binnenkort eens een hapje doen.
Utrecht is geen stad met allure en traditie voor internationale Grand Hotels en Cuisine, goed dat Hotel Karel V in de stad vertegenwoordigd is.
@Jeroen:
Ik mag graag grasduinen in de aanwezige horeca in Utrecht. Dat veronderstelt dat je over de volle breedte kijkt. En naar mijn mening mag het wat betreft de basale vaardigheden van het bedienend personeel niet zoveel uitmaken over wat voor zaak je het hebt.
Ik heb het niet voor niets over *basale* vaardigheden.
Fagel toonde ooit met Moustache en Chez François aan dat ook een bistro prima op een goed niveau kan functioneren (hoewel dat later ook afzakte).
Mijn indruk is dat nieuwe initiatieven vaak prima starten, maar dat zodra het een beetje succesvol wordt en de eigena(a)r(en) zich terugtrekken, het ingezette, ongeschoolde bedienend personeel de zaak hopeloos versjteert.
Klopt. Weinig allure en dat merk je aan het ontbreken van kwaliteitsrestaurants. En alle opmerkingen over bedienend personeel kloppen ook. Vreselijk gestuntel door onkunde of desinteresse. Dat is misschien een keertje nog charmant maar in de Utrechtse horeca is het gemeengoed.
Wellicht heb je daar een puntje Frank. Luce was daar een goed voorbeeld van. Begon fabelachtig, een verademing in de stad maar zakte in een paar jaar af naar een niveau dat de prijs niet waard was.
De reden dat er geen toprestaurant in Utrecht is, is omdat er te weinig klandizie daarvoor is. In Amsterdam heb je een afzetmarkt met al die BN’ers en zakenlui. Rotterdam doet het zakelijk gezien ook beter. En Kruiningen ligt nabij bourgondisch België die wel willen betalen voor goed eten.
Dus wat woont er in Utrecht? Studenten, starters, paupers en berbers (zoals Objectivist al zei). Allemaal een kleine beurs. Dan krijg je de tenten die daarbij horen: veel hamburgers, de beste biofriet van Nederland (ik kots nu even stilletjes binnensmonds), verschillende all-you-can-eat restaurants voor de tokkies met hun coupons en voor de rest shoarma tenten om je geld wit te wassen zodat Mo weer een nieuwe Audi kan kopen om rond te rijden op de Straatweg zonder last te hebben van die kutmilieuzone.