Het weekend van Hanneke Weterings van Werkspoor Festival: ‘We willen het gebied weer op de kaart zetten’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Hanneke Weterings van Werkspoor Festival: ‘We willen het gebied weer op de kaart zetten’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Hanneke Weterings van Werkspoor Festival: ‘We willen het gebied weer op de kaart zetten’

Het weekend van Hanneke Weterings van Werkspoor Festival: ‘We willen het gebied weer op de kaart zetten’
Hanneke Weterings in de hal van de Werkspoorkathedraal, waar dit hele paasweekend een festival is. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

De eerste editie van het Werkspoor Festival vindt dit paasweekend plaats op een bijzondere locatie: de Werkspoorkathedraal. In het oude, industriële pand kun je van vrijdag vier uur tot maandagavond negen uur gratis terecht voor een ‘happie, sappie en disco’. Organisator Hanneke Weterings wordt elke dag opnieuw verliefd op haar werkplek en vertelt op DUIC over haar ideale weekend.

Paspoort

Naam: Hanneke Weterings

Geboortedatum: 22 mei 1991 te Raamsdonksveer

In Utrecht sinds: Vijf jaar

Wijk: Binnenstad

Is: Commercieel manager en organisator

Studeerde: Hotel- en Eventmanagement aan Hogeschool Tio te Utrecht

Jeetje wat een ruimte, Hanneke!

“Ja, het is een fantastische plek om te mogen werken. Mijn collega’s en ik staan vaak met kippenvel te kijken. Het is een sprookjesachtig decor: zeker als de zon zo schijnt en helemaal wanneer hij onder gaat, dan wordt het bijna goud vanbinnen. Het is fantastisch om betrokken te zijn bij een locatie die dit gebied weer op de kaart gaat zetten en nieuw leven in gaat blazen. Het is historisch gezien een heel mooi gebied, maar het is door de jaren heen een beetje in verval geraakt. Nu zie je het helemaal opfleuren, je ziet de ontwikkeling. En het enthousiasme over deze plek is aanstekelijk.”

Wat was dit vroeger, dan?

“Veel mensen denken dat hier vroeger treinstellen gemaakt werden, maar dat is niet waar. Er loopt wel een spoor door de hal, waar metaal over vervoerd werd. Hier werden vroeger gigantische staalconstructies gemaakt, zoals delen van de Gele Brug, het restaurant van de Euromast en Neeltje Jans. Er stonden ketels van wel 23 meter hoog, die echt tot aan het dak gingen. Het feestoppervlak is nu bijna zesduizend vierkante meter en er is meer geïnvesteerd in de ruimte, zoals de vloer, elektra en verwarming.”

En nu?

“We willen vooral toegankelijk en divers blijven. Het festival past ook goed in dat kader: het is gratis, iedereen is welkom en er is van alles te doen. Het moet nog leuk zijn om ’s avonds terug te komen met je vrienden wanneer je ’s middags met je kinderen bent geweest. We willen de balans vinden tussen toegankelijkheid en grote, commerciële en zakelijke evenementen. Die diversiteit zie je nu al: de ene dag is hier een zakelijke bijeenkomst van bijvoorbeeld de ING met 1500 man, de andere dag een groep hippe knutselvrouwtjes die samen duurzame dingen maken.”

De hal van de Werkspoorkathedraal tijdens de opbouw van het festival. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

En Pasen dit weekend?

“Nou, zondagochtend moet ik gewoon gezellig gaan paasontbijten bij de familie hoor.”

Wat doe je normaal het liefst in het weekend?

“We hebben hier eigenlijk nooit weekend, we zijn altijd bezig. Maar ik houd wel van lekker zitten op het terras, het liefst in het voorjaar of in de zomer. En als het regent gewoon met een clubje de kroeg in. Dan vind ik het ook vooral leuk om te hoppen naar verschillende kroegen en nieuwe plekjes, ik wil niet iedere week in dezelfde kroeg zitten. Als ik toch ergens regelmatig eindig dan is dat op de Neude of bij PK; lekker op zo’n hoekje mensen kijken.”

Heb je nog meer favoriete plekjes in Utrecht?

“In algemene zin vind ik Utrecht gewoon heel leuk. Het is een groot dorp. Het gaat om de sfeer, lekker op de terrasjes aan de gracht kunnen zitten in het zonnetje, weekend of niet. Zo’n enorme kroegentocht als het Streekbierfestival is ook heel leuk. En daar zijn dan ook geen duizenden beveiligers op straat bij nodig.”

“En ik moet zeggen, als ik ga hardlopen, loop ik van de binnenstad naar Blauwkapel en daar word ik dan elke keer wel een beetje verliefd op. Die rust ineens vind ik zo bijzonder, met het fort en dat watertje er omheen. Als ik het zie word ik al vrolijk.”

En wat kunnen mensen dit weekend verwachten van het festival?

“In het kort: happie, sappie, disco. Er moet een hele losse, gezellige sfeer hangen, waarbij iedereen gewoon gezellig met iedereen is. Overdag zal het wat meer gericht zijn op kinderen, de avond moet een vrijdagmiddaggevoel met zich meebrengen. We willen hier een traditie van maken. In Utrecht is ook vrij weinig te doen met Pasen, en om nou met je hele gezin naar de woonboulevard te gaan, dat is ook niets.”

“Vorig jaar was met Pasen het foodfestival Schaft in de Werkspoorkathedraal. Dit jaar ging dat festival niet door, dus zijn wij in dat gat gesprongen. Wij doen wat meer met de avonden, in samenwerking met Sublime FM en we willen ook de geschiedenis van het gebouw benadrukken. Daarom hebben we een kleine tentoonstelling in samenwerking met het museum van Zuilen. We willen ook de robuustheid en ambacht van de locatie terugbrengen. Die ambacht zie je terug bij de foodtrucks, maar bijvoorbeeld ook bij de knutseltuin voor kinderen, waar ze echt dingen met hun handen maken. We hebben alles in zeven weken georganiseerd, wat ontzettend kort is eigenlijk.”

Een ‘nostalgisch reuzenrad’ in de Werkspoorkathedraal, opgebouwd voor het Werkspoor Festival komend weekend. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

1 Reactie

Reageren
  1. Paul

    Utrecht is geen Dorp, maar een intieme stad, dat is heel iets anders. Kijk bijvoorbeeld na Zurich. Intiem, maar geen dorp.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).