Het weekend van Lisa Weeda van Mooie Woorden: ‘Jongeren en literatuur gaan wél samen’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Lisa Weeda van Mooie Woorden: ‘Jongeren en literatuur gaan wél samen’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Lisa Weeda van Mooie Woorden: ‘Jongeren en literatuur gaan wél samen’

Het weekend van Lisa Weeda van Mooie Woorden: ‘Jongeren en literatuur gaan wél samen’
Lisa Weeda voor Hofman Café op het Janskerkhof, waar elke twee maanden de literaire middag Mooie Woorden plaatsvindt. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

Literaire middag Mooie Woorden is zondag weer vrij te bezoeken in Hofman Café op het Janskerkhof. Het culturele initiatief biedt elke twee maanden podium aan gevestigde namen en nieuwkomers, met om de literaire voordrachten heen een muzikaal jasje. Programmamaker en presentator Lisa Weeda vertelt DUIC over haar werk en haar weekend.

Paspoort

Naam: Lisa Weeda

Geboortedatum: 25 januari 1989 te Rotterdam

In Utrecht sinds: 10 jaar

Wijk: Overvecht

Is: Schrijver, programmamaker en podcastmaker

Studeerde: Creative Writing aan ArtEZ

Lisa! Vertel: wat doe je, waar kennen mensen je van?

“Oef, jeetje. Nou, ik schrijf: ik heb gepubliceerd in onder andere Das Magazin, de Revisor en De Dakhaas en in november heb ik een chapbook, een soort novelle, uitgebracht. Voor ‘De benen van Petrovski’ ben ik afgereisd naar Oekraïne, waar mijn familie vandaan komt, om te praten met leeftijdsgenoten. Die ligt hier in de literaire boekhandel en de NRC heeft er ook iets over geschreven, dus misschien kennen mensen me daar van. Verder treed ik ook vrij veel op in Utrecht met voordrachten en natuurlijk werk ik samen met twee andere mensen, Isabel Reker en Nicky Hessel, keihard aan Mooie Woorden. Daar ben ik nu programmamaker en presentator.”

Deze zondag dus weer Mooie Woorden. Maar hoe ziet jouw ideale weekend eruit wanneer er géén Mooie Woorden op het programma staat?

“Na werktijd op vrijdag begin ik met vrienden bijna altijd in onze stamkroeg: Stathe. Een vrijmibo, eigenlijk. Mijn vrienden appen me dan ‘ik heb dorst’ en dan gaan we daar zitten. Zaterdagmiddag doe ik graag een beetje rustig aan: dan ga ik lekker wat drinken in Blackbird aan de Oudegracht en fiets ik altijd even langs het Vlaamsch Broodhuys, best elitair eigenlijk. ’s Avonds ga ik óf naar een feestje, of met vrienden naar de kroeg of naar het theater; Theater Kikker bijvoorbeeld. Zondag komt het stiekem toch ook neer op chillen. Met vrienden op het terras zitten, zeker nu het lente wordt. Meestal werk ik ook wat in het weekend en dan vind ik het fijn om in de Coffeecompany aan de Vismarkt te zitten.”

Je noemt al een paar tenten: Stathe, Blackbird, Theater Kikker… Wat zijn jouw meest favoriete plekken in Utrecht?

“Het gaat voor mij vooral om de concepten en de mensen die me moeten aanspreken. Ik vind Koffie Leute in Brauhaus, aan de Westerkade, heel tof. Die jongens zijn gewoon begonnen met koffie brouwen in zo’n karretje op festivals en ze hebben nu ineens hun eigen tent. Waar ik heel graag kwam, maar wat nu dicht is, was Goede Vrijdag in het brugwachtershuisje bij het Ledig Erf. Het is heel klein, maar was supertof ingericht door drie jonge productontwerpers. Beneden waren er soms ook optredens en bandjes.

Je houdt dus van muziek.

“Ja, ik vind het bij Mooie Woorden ook altijd belangrijk dat er een muzikant optreedt. Ik kom ook graag in de EKKO, die wat mij betreft meer lef hebben dan TivoliVredenburg door wat minder mainstream bandjes neer te zetten. Natuurlijk vind ik Theater Kikker ook een vette plek en is er komend weekend een hele toffe première van Theater Utrecht in de Paardenkathedraal: ‘The Family’. Bij Stathe vind ik het personeel gewoon heel aardig en ben ik blij dat het nog niet helemaal overgenomen is door yuppen. Van The Village ben ik ook fan. Die gasten kennen je gewoon, ze groeten je én er is daar geen WiFi dus het gaat echt om het chillen met je vrienden of om het lezen van een boek! Behind Bars, aan de Hamburgerstraat, is ook echt een van de hoogtepunten van de afgelopen tijd. Café Le Carafon zat daar eerst: die beruchte tent met tralies voor het raam. Die tralies zijn nu weg en binnen kun je cocktails en Japanse whisky drinken. De barman maakt er echt een show van.”

Bij jullie staan zondag onder andere Daniël Vis en Eva van Manen op het podium. Wat vind je het leukst aan Mooie Woorden?

“Dat er echt een plek is voor jong talent. En dat we jong publiek binnenhalen: van 18 tot 30 jaar ongeveer, uitzonderingen daargelaten. Het is heel fijn, geduldig, aandachtig en rustig publiek. Ze luisteren echt. En we zitten steeds voller: laatst pasten er geen mensen meer bij! Er komt ongeveer zestig tot zeventig man, wat best veel is voor de literatuur, helemaal op een zondagmiddag. We beginnen een beetje naam te maken, wat ook wel mag na drie jaar. Er is blijkbaar interesse voor en dat is voor mij een bevestiging dat het wél kan met de literatuur. Boeken zijn niet dood.”

En komt dit jaar ook een festival van Mooie Woorden?

“Ja, we gaan binnenkort aan de slag met subsidieaanvragen en hopen in oktober of november weer een festival neer te kunnen zetten op een bijzondere locatie. Daar zijn we nog naar op zoek. In 2013 hebben we een festival gehad in de Intratuin, terwijl er nog gewoon gewinkeld werd en er soms dus raar opgekeken werd. Toen stonden er mensen voor te dragen tussen die levende flamingo’s daar. En in 2015 hadden we een editie in de Oude Hortus aan de Lange Nieuwstraat. Daar heeft Ingmar Heytze toen opgetreden midden in die vijverbak met lelies.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).