Het weekend van Micha Heyboer van Blackout: ‘Het is mooi om te zien hoe hard het publiek los gaat’ | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van Micha Heyboer van Blackout: ‘Het is mooi om te zien hoe hard het publiek los gaat’ | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van Micha Heyboer van Blackout: ‘Het is mooi om te zien hoe hard het publiek los gaat’

Het weekend van Micha Heyboer van Blackout: ‘Het is mooi om te zien hoe hard het publiek los gaat’
Micha Heyboer in Het Gegeven Paard, waar vlakbij, in Ronda, vrijdag weer een editie van Blackout is. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

‘Het weekend van’ is een wekelijkse rubriek waarbij DUIC een Utrechter spreekt over zijn of haar ideale weekend en favoriete plekken in de stad.

Drum-‘n-bass-avond Blackout is al bijna vijftien jaar een vast nummer in Utrecht. Vrijdag vindt een nieuwe editie plaats in de Ronda, TivoliVredenburg, waarbij namen als Ed Rush, Phace, Loadstar en uiteraard Black Sun Empire op het programma staan. De mannen achter Black Sun Empire zijn ook de initiatiefnemers van Blackout. DUIC sprak Micha Heyboer van Black Sun Empire over zijn weekend mét en zonder Blackout.

Paspoort

Naam: Micha Heyboer

Geboortedatum: 14 mei 1979 te Utrecht

In Utrecht sinds: Altijd

Wijk: Opgegroeid in Oudwijk, maar woont sinds een half jaar in Zuilen

Is: Muziekproducer

Studeerde: Design Academy in Eindhoven

Vrijdag weer Blackout. Spannend?

“Nou, ons zesde album komt dan ook uit, dus dat is wel speciaal. Daar ben ik wel een beetje zenuwachtig voor. En er komen vrienden optreden waar ik veel respect voor heb, dus ik hoop dat het een groot feest is. Ons management komt ook over vanuit Londen. Dat is leuk. Verder ben ik eigenlijk zelden nog zenuwachtig, tenzij ik iets door de microfoon moet zeggen, dan sla ik dicht.”

Een groot feest moet wel lukken toch?

“Jawel. We zijn de afgelopen drie jaar op één keer na altijd uitverkocht geweest en er komen nu ook weer genoeg mensen. Drum-‘n-bass is hele energieke muziek, dus het trekt vooral jongeren. En ze komen echt voor de muziek. Ik zeg het heel vaak: er is geen beter publiek dan drum-‘n-bass-publiek. Het is heel mooi om te zien hoe hard ze los gaan. Mensen zijn helemaal in hun eigen wereldje, maar toch met z’n allen. En het lijkt heel donker, maar de sfeer is positief, mensen zijn gewoon heel blij en vrolijk. Er gebeurt ook bijna nooit wat, er zijn nooit vechtpartijen ofzo.”

En hoe ziet je ideale weekend eruit?

“Ik blijf optreden heel leuk vinden, maar ik vind niet optreden ook heel prettig. De combinatie van die twee werelden is het leukst. Ik heb het liefst een weekend waarbij ik heel druk ben met veel shows en dergelijke, of juist een weekend waarbij ik op de bank kan zitten met mijn kat en mijn vriendin en helemaal niets hoef te doen.”

Hoe zijn Black Sun Empire en Blackout eigenlijk ontstaan?

“We zijn Black Sun Empire begonnen toen we nog op de middelbare school zaten. We zijn met zijn drieën: mijn broer Milan heeft Rene Verdult in de klas ontmoet. We waren tieners in het begin van de jaren negentig, tijdens de opkomst van de grote acts van de elektronische muziek, zoals The Prodigy, The Chemical Brothers en Underworld. Rene deelde de interesse voor elektronische muziek met Milan en mij, dus we kochten een synthesizertje en begonnen daarop te pielen.

In 1999 hadden we onze eerste release en in Utrecht had alleen De Vloer, de voorganger van De Helling, een drum-‘n-bass-avond. Maar De Vloer sloot in 2002. Wij hebben toen Tivoli benaderd of we zo’n avond mochten beginnen en daar zagen ze wel iets in. We hebben het Blackout genoemd om toch nog een leuke connectie te maken met Black Sun Empire. De eerste Blackout avond was in 2003 in Tivoli aan de Oudegracht. Op Pop-O-Matic na zijn wij de langstlopende vaste avond in Tivoli, volgens mij.”

Piel je nog steeds op een synthesizer?

“Het gaat nu gewoon met de computer. We zijn in principe per persoon een hele band en maken zo onze eigen tracks. Ik ben muziekproducer. DJ vind ik een vies woord, dat zegt niets meer. Iedereen is het. En het heeft voor mij geen meerwaarde. Voor Blackout doe ik veel boekingen, spreek ik datums af, maak ik de line-up en flyers.

We hebben nu honderd tot honderdtwintig shows per jaar, waarvan er zo’n negentig buiten Nederland zijn. We reizen eens per jaar naar Australië en Nieuw-Zeeland, een paar keer per jaar naar Amerika en de rest van de shows zijn ergens in Europa. We reizen dus de hele wereld over, maar terugkomen in Utrecht blijft altijd fijn. Het voelt vertrouwd.”

Utrechter in hart en nieren, dus.

“Ja, geboren en getogen. En ik ben vaak nog steeds van maandag tot vrijdag in Utrecht. Ik ben nu langzaam een stukje Utrecht aan het ontdekken wat ik minder goed kende, Zuilen, omdat ik daar nu een half jaartje woon. Dat is leuk. En Utrecht is eigenlijk een soort van groot, intiem dorp; het oude centrum is vrij klein, alles is op de fiets of te voet te bereiken en je ziet veel bekende gezichten.”

En wat zijn je favoriete plekjes in Utrecht?

“Het verschilt nogal. Ik ga graag gewoon met vrienden de kroeg in. Er zit een hele leuke hier om de hoek: Willem Slok. Echt zo’n oud Utrechts café. In Café België en De Bastaard kom ik ook vaak. En bij De Drie Dorstige Herten, voor als je een keer iets rustigers wilt. En natuurlijk ben ik graag in Tivoli. Het is bijzonder dat het hier zo toegankelijk is en dat het muziekaanbod zo divers is.

Tivoli Oudegracht blijft ook wel heel speciaal. Onze studio zit nu in het oude pand van Tivoli, waar ik eigenlijk groot geworden ben. Het voelt wel heel bijzonder om daar elke dag binnen te kunnen stappen om te werken; er zitten zo veel herinneringen in dat gebouw. Dat is dus stiekem ook wel één van mijn favoriete plekken.

Toen ik nog in Oost woonde kwam ik ook vaak in Rhijnauwen. Veel mensen kennen dat gebied helaas alleen wanneer het druk is, maar het is zo mooi in het donker, met mist. Juist die stille momenten zijn het mooist. Julianapark is ook onverwacht een hele fijne plek, zo midden in de stad. En überhaupt de Singel aflopen in de zomer, langs de Sterrenwacht, is al prachtig.”

1 Reactie

Reageren
  1. Berend

    Leuke rubriek, en leuk om eens wat over de geschiedenis van Blackout te lezen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).