Weekend van voorzitter Sinterklaasintocht Luc Dietz: “Als Utrechter ben je forever young” | De Utrechtse Internet Courant Weekend van voorzitter Sinterklaasintocht Luc Dietz: “Als Utrechter ben je forever young” | De Utrechtse Internet Courant

Weekend van voorzitter Sinterklaasintocht Luc Dietz: “Als Utrechter ben je forever young”

Weekend van voorzitter Sinterklaasintocht Luc Dietz: “Als Utrechter ben je forever young”
Luc Dietz (40) moet er als voorzitter van de intocht zondag voor gaan zorgen dat de aankomst van de Sint in Utrecht vlekkeloos verloopt. Deze laatste dagen rent hij van hot naar her om alles tot in de puntjes geregeld te hebben. Daarnaast geeft hij ook nog leiding aan een communicatiebureau, dat niet geheel toevallig aan de werf ligt waar zondag ook de Sint aan gaat meren.

Luc Dietz (40) moet er als voorzitter van de intocht zondag voor gaan zorgen dat de aankomst van de Sint in Utrecht vlekkeloos verloopt. Deze laatste dagen rent hij van hot naar her om alles tot in de puntjes geregeld te hebben. Daarnaast geeft hij ook nog leiding aan een communicatiebureau, dat niet geheel toevallig aan de werf ligt waar zondag ook de Sint aan gaat meren.

Hoe leuk is het om de intocht te verzorgen voor Utrecht?

“Dat is ontzettend fijn en leuk. Het is een  gaaf, ouderwets en gezellig feest. Het is mooi uiteindelijk een climax te beleven samen met mensen die hier 10.000 vrijwilligersuren in hebben zitten.”

Heb je nog wel zin in de intocht nu er de hele tijd wordt gerefereerd aan de discussie rondom de figuur ‘Zwarte Piet’?

“We hebben dit jaar natuurlijk wel een aparte editie, maar het is grappig dat er eigenlijk ieder jaar eigenlijk wel een issue is. Vorig jaar hadden we het probleem van de ingestorte kade. We moeten dan ook weer heel snel schakelen. Altijd komt het wel weer goed en ik krijg, nu het evenement steeds dichterbij komt steeds meer zin. Het gaat echt weer leven.”

Je staat wel voor een grote uitdaging. Utrecht is een van de steden die heeft aangegeven dat er een kleine aanpassing komt aan het uiterlijk van Zwarte Piet.

“We doen inderdaad een kleine aanpassing en zijn benieuwd hoe deze gaat vallen. Ik vind dat we hier vooraf heel goed over gesproken hebben. We hebben met veel verschillende partijen om tafel gezeten en hebben het volste vertrouwen dat het helemaal goed gaat komen.”

Hoe ziet de organisatie eruit voor zondag?

“Mijn dag begint zondag om zeven uur. Dan sta ik op een geheime locatie koffie en thee te serveren op de plek waar alle pieten samenkomen. Op zaterdag heb ik dan al samen met m’n bestuur alle juten zakken gevuld met pepernoten. Dat is een hele mooie traditie. Mijn taak is op zondag bijna alleen nog maar beperkt tot het opladen van de mensen en vrijwilligers.”

Hoe ziet het moment eruit als de Sint voet aan wal zet bij de Weerdsluis?

“Op dat moment sta ik aan de kade met presentator Klaas Drupsteen en burgemeester Jan van Zanen. Samen heten we Sinterklaas van harte welkom onder het toeziend oog van 15.000 mensen die als het ware in een arena om het water heen staan. Vanaf daar lopen we door de stad richting Domplein waar nog veel meer mensen zijn. Daar vindt het einde van de intocht plaats.”

Op de jaarlijkse schoorsteenconferentie in het nieuwe Stadskantoor sprak je de wens uit om ooit de landelijke intocht te organiseren. Hoe snel is die intocht naar Utrecht te halen?

“Ik wil eerst dat de discussie die er is ontstaan een beetje gaat liggen. Dit jaar zat ik samen met de minister en een aantal organisatoren van Sinterklaasintochten om tafel om van gedachten te wisselen. Ik merkte toen dat er ontzettend veel druk staat op Gouda als stad waar de landelijke intocht dit jaar is. Dat heb ik liever nog even niet met Utrecht.”

Utrecht

Even iets heel anders. Wat heb jij eigenlijk zelf met Utrecht als stad?

“Heel veel. Utrecht is echt mijn thuis. De directeur communicatie van de Universiteit Utrecht Cor Jansen zei ooit mooi dat Utrecht een stad is waar men zich ‘Forever young’ voelt. Dat kan ik helemaal beamen. De stad is fris, jong en dynamisch. Daar hou ik van.”

Hoe kan Utrecht nog meer verbeteren?

“We moeten vaker groter denken als stad. We voelen ons vaak nog een kleine stad, maar dat hoeft helemaal niet. Als we grote projecten bespreken als de Tour, het grote Stadskantoor en de bieb op de Neude dan wordt er soms een beetje moeilijk gedaan. Dat hoeft helemaal niet vind ik. Wij kunnen dat soort grote dingen doen.”

Wat is jouw favoriete plek in Utrecht?

“De Weerdsluis! Dat is voor mij een inkoppertje. Ik heb mijn communicatiebureau hier pal naast de sluis liggen. Ik geniet in de zomer erg van de pleziervaart die hier voorbij trekt. Ook de mensen die hier in de zomer in de rij staan voor het ijs geven mij altijd een fijn gevoel.”

Weekend

De Sint komt uiteraard niet ieder weekend aan in Utrecht. Wat doet Luc Dietz normaal gesproken in het weekend?

“Ik ben altijd op zaterdag wel langs de sportvelden te vinden. Mijn zoon hockeyt bij Voordaan. Bij ons is verder bijna niet een weekend hetzelfde. Vaak hebben we sociale dingen en gaan we bij mensen op bezoek. Grappig is wel dat ik ook vaak in de wintertijd toch ook veel aandacht besteed aan de intocht. Anderzijds ben ik in de zomertijd vaak in de weekenden te vinden op het strand van Scheveningen.”

Is dat met de beentjes omhoog, achterover op een handdoek?

“Haha, nee dat niet echt. Ik ben altijd en nog steeds verbonden geweest met de reddingsbrigade in Scheveningen. Ik ben tegenwoordig daar lifeguard instructeur. Dat vind ik onwijs leuk om te doen.”

Waar moet je in Utrecht niet zijn in het weekend?

“Ik voel me eigenlijk overal wel op m’n gemak. Ik heb niet echt een plek waar ik niet heen ga. Waar ik wel minder graag kom, maar dat is ook doordeweeks, is het stationsgebied. Ik stoor me altijd aan die hele CU2030-campagne. Het is alsof of men een hele generatie gewoon overslaat daar. De boodschap lijkt haast wel: ‘zoek het maar uit tot 2030’. Dat vind ik ingewikkeld.”

2 Reacties

Reageren
  1. 2030

    Het meest bijzondere van de CU2030 campagne is nog dat het niet om het jaartal 2030 gaat. Met de 2 bedoelden ze een ‘to’. Dus See You to 030… Omdat niemand daar iets van begrijpt lijken ze er nu kziejje in Utrecht onder te plaatsen…..

    OUCH!!!

  2. Utrechter

    Wel makkelijk, weten wij Utrechters gelijk wie er verantwoordelijk is voor de veranderde Zwarte Piet in Utrecht.
    Ik ben benieuwd, is het slikken of pikken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).