Wijnbar Vino Veritas in de Biltstraat opent dinsdag haar deuren | De Utrechtse Internet Courant Wijnbar Vino Veritas in de Biltstraat opent dinsdag haar deuren | De Utrechtse Internet Courant

Wijnbar Vino Veritas in de Biltstraat opent dinsdag haar deuren

Wijnbar Vino Veritas in de Biltstraat opent dinsdag haar deuren

Vino Veritas wordt gerund door de uit Italië afkomstige Giovanni Chiarini. Hij is geboren in Bologna, ook wel “Italy’s Food Capital” genoemd. Samen met zijn Amerikaanse vriendin Alison woont hij sinds vijf jaar in Utrecht.

Eerder woonde het stel twaalf jaar in verschillende staten in de VS. Giovanni, die in het Engels praat omdat hij maar “een klein beetje” Nederlands kan, vertelt dat ze vijf jaar geleden naar Nederland verhuisden vanwege zijn werk.

Hij handelde in muziekinstrumenten en opende in 2009 een kantoor in Utrecht. “Door de economische crisis stortte die markt volledig in, waardoor ik iets anders moest gaan doen. Ik moest mijzelf opnieuw uitvinden.”

“Wine is my passion”

Al snel bedacht Giovanni dat hij “iets met wijnen en eten” uit zijn geboortestreek wilde doen. “Wine is my passion,” antwoordt de ondernemer op de vraag waarom hij dat wilde. “Dat heb ik van mijn vader geërfd. Als kind reisden we samen door heel Italië, op zoek naar de lekkerste wijnen. We gingen naar wijnshows. Veel drink je dan niet. Je proeft het en daarna spuug je het weer uit.” Op zijn twaalfde nam Giovanni zijn eerste slokje. “Niet heel veel hoor, gewoon om te proeven.”

De muren in Vino Veritas zijn geschilderd in een blauwachtige kleur (“hebben we zelf gedaan”). De tafels en stoelen staan nu nog schots en scheef. Als de wijnbar open gaat, is er volgens Giovanni ruimte voor ongeveer 35 mensen. En buiten, zo vertelt Alison, moet een terras komen. “We zijn nog bezig met de vergunning daarvoor.”

Parmazaan en salami

Het gesprek wordt onderbroken door twee ambtenaren die binnen komen lopen. Ze zijn van de gemeente en komen even controleren of alles in orde is. Een half uurtje later, als ze weer vertrokken zijn, zegt Giovanni: “Everything is oke, tomorrow I get my license.”

Giovanni serveert in Vino Veritas geen “hele maaltijden”, maar wel enkele koude gerechten. Hij somt op: “Het gaat voornamelijk om kaas en vlees, bijvoorbeeld Parmazaan en salami. Alles is gemaakt volgens traditioneel recept en komt van kleine boeren van het platteland uit Bologna.”

25 verschillende soorten wijn

De wijnkast naast de bar heeft een koelingssysteem. In een grote kast achter in de zaak liggen tientallen flessen wijn te schitteren achter glas. In totaal zijn er meer dan 25 verschillende soorten. Ja, hij kent ze allemaal, zegt Giovanni vol overtuiging. “Van elke wijn ken ik de smaak en de kenmerken. Ik kan gasten meer vertellen over de historie en als ze willen kan ik ze een wijn aanbevelen.”

Aan de muur hangen op canvas geprinte foto’s van Bologna. Te zien zijn de vele torens waar de Italiaanse stad bekend om staat. Of Giovanni zijn geboortestad weleens mist? “Ik mis het eten en oude vrienden. Maar heimwee heb ik niet.”

Een manier van leven

Giovanni zegt zijn eten en wijnen “rechtstreeks van kleine boeren van het platteland” te halen en niet van grote fabrieken. Giovanni: “Ik ben in Utrecht langs verschillende winkels geweest. Wat ik dan zag, was voornamelijk industrieel eten. Prima hoor, maar dat is niet het beste wat je kunt krijgen.”

De missie van Vino Veritas – dat in het Latijn zoveel betekent als: in wijn zit de waarheid – is simpel, zegt de eigenaar. “We willen het eten en de wijn waar Bologna in heel Italië bekend om staat, naar Utrecht halen.”

Om dit te tonen, loopt Giovanni naar de keuken, die achterin de zaak verstopt zit. Hij laat de snijmachine zien, waarmee het eten wordt gesneden. Dan trekt hij de deur open van een koelkast, die groter is dan hemzelf. Giovanni, wijzend naar een aantal grote stukken vlees: “Dit komt van de beste delicatessenzaken uit de streek rondom Bologna.” 

Vino Veritas opent dinsdag 17 juni voor het eerst haar deuren. U kunt de wijnbar aan de Biltstraat nummer 9 bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 16.00 tot 01.00 uur.

4 Reacties

Reageren
  1. Eddi

    http://nl.wikipedia.org/wiki/In_vino_veritas

  2. Rob van Doesburg

    U merk het, de Biltstraat wordt nog steeds leuker. Houdt dat nooit op? Nee, Vino Veritas laat zien dat de Biltstraat groot is in verscheidenheid. Brava Vino Veritas!

  3. Davide Simoni

    All the Deli’s from Bologna for the Vino Veritas come from our shop. salumeriasimoni.it
    Please like on Facebook salumeria simoni

  4. paola

    wat is dat voor een oneerbiedig journalist die “grote hompen vlees” noemt wat waarschijnlijk een ambachtelijk topproduct is met wel een eigen naam? Kon een beetje research niet gedaan worden? Wat zijn de “grote hompen vlees”? Mortadelle soms? Te moeilijk woord soms??? tjongejonge…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).